Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Erõs kihívóra talált az R
  2008-11-21 18:33:04, péntek
 
  Erős kihívóra talált az RMDSZ elnöke


Az új választási törvény szerint a november 30-i általános romániai megméretésen a szavazók kizárólag egyéni jelöltekre voksolhatnak. A erdélyi Maros megye egyik választókerületében a Magyar Polgári Párt által is támogatott Kincses Előd függetlenként veszi fel a harcot Markó Bélával, az RMDSZ elnökével. Tőkés László egykori ügyvédjével Marosvásárhelyen beszélgettünk az esélyekről és a kitűzött célokról.



Az RMDSZ sikertelenül ugyan, de megfellebbezte a választáson való indulását helybenhagyó törvényszéki ítéletet. Nem először igyekszik keresztbe tenni önnek a Markó Béla vezette szövetség. Tartanak öntől?

- 1990-ben különböző nacionalista, illetve a kommunista rendszer iránt nosztalgiát érző csoportok megtámadták jelölésemet a marosvásárhelyi törvényszéken, s így levettek az RMDSZ megyei szenátori listájának éléről. Ennek következtében került a lista első, egyetlen befutó helyére Markó Béla. Az ellenem hozott elsőfokú bírósági döntést egyébként az RMDSZ megyei szervezete nem fellebbezte meg. A szervezet akkori ideiglenes vezetője éppen Markó volt. De nemcsak ezt mulasztották el megtenni. Bécsből - ahol nemzetközi sajtótájékoztatón lepleztem le a román kormány hazugságait a fekete márciusként emlegetett marosvásárhelyi események kapcsán - telefonon kértem, támadják meg a bíróságon a szélsőséges Vatra Romaneasca politikai karjának Maros megyei szenátorjelöltjét. Nem tették. Aztán 2000-ben függetlenként próbáltam versenybe szállni, az RMDSZ azonban azzal az ürüggyel nyújtott be óvást ellenem, hogy egyszerre vagyok magyar és román állampolgár. Egy olyan alakulat óvott meg emiatt, amely abban az időben kimondottan szorgalmazta a kettős állampolgárság megadását. A mostani, szakmailag szánalmas és politikailag legalábbis vitatható fellebbezés azt bizonyítja, hogy az ellenjelölt RMDSZ-elnök retteg a versenytől. Csakhogy ma már 2008-at írunk és nem 2004-et, amikor bírói úton meg tudta akadályoztatni az akkori Magyar Polgári Szövetség indulását.

- Azért választotta ezt a választókörzetet, hogy megmérkőzzön Markó Bélával?

- Három okból indultam ebben a választókörzetben. Egyrészt ez egy nagy többségében magyarok által lakott régió Maros megyén belül, amelynek gazdasági fellendülésre van szüksége, mert ha leszakad, akkor az egy tömbben élő erdélyi magyarság gyakorlatilag a két székely megyére korlátozódik. Másrészt a magyarság magas aránya miatt itt el lehet érni az ötven százalékos eredményt, amely nélkül független jelöltként nem lehet mandátumot szerezni. Harmadrészt pedig nem akartam egy olyan marosvásárhelyi megméretést, amely arról szólt volna, hogy Frunda György (az RMDSZ szenátora Marosvásárhelyen indul egy újabb szenátori pozícióért - a szerk.) a kommunista rendszerben besúgott-e engem vagy sem.

- Hogyan tudja felvenni a versenyt az RMDSZ hosszú évek óta bejáratott kampánygépezetével szemben? Az országút mentén már láthatók Markó óriásplakátjai.

- Nekem egyetlen óriásplakátom sem lesz, hiszen egy ilyen hirdetés igen sokba kerül. Egyébként nem szeretnék versenyt futni a politikai pártok kampányával. Ehhez nincs meg az anyagi hátterem, de az a struktúra sem áll mögöttem, amely Markót támogatja. Amúgy pedig a kampányomban éppen azt szeretném hangsúlyozni, hogy én más típusú ember vagyok, s másfajta politikának vagyok a híve, mint ellenjelöltem. Ugyanakkor élvezem Tőkés László támogatását, akinek 1989 novemberében ügyvédje voltam a temesvári perben. A ma már európai parlamenti képviselőként is ismert református püspökkel azóta is szorosan együttműködöm, amikor szüksége van rá, jogi segítséget nyújtok neki. Például, amikor az Associated Press hírügynökség azt adta közzé Tőkés Lászlóról, hogy besúgó volt a kommunista rendszerben, rágalmazási pert indítottam a médium ellen és azt meg is nyertük. A kampány egyik fontos mozzanatának tartanám, hogy egy élő televíziós vitaműsor keretében ütköztessük véleményeinket Markó Bélával. A magyar nyelvű vita megrendezésére a Duna televíziót, a románra a bukaresti Realitatea hírtévét kértem fel.

- Amennyiben sikerül megszerezni a szenátori mandátumot, milyen elsődleges célkitűzésekkel kezdi el tevékenységét?

- Nem kell feltalálnom a spanyol viaszt. A Magyar Polgári Párt és az RMDSZ programja tartalmazza a régóta ismert tennivalókat. Számomra ennél sokkal lényegesebb az, hogy a helyszínen tájékozódjak és jegyezzem fel a falvak égető és orvosolandó gondjait. Fontosnak tartom továbbá a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének fejlesztési programját, s annak képviseletét fel is vállalom, a szavazókörzetben élők mindennapos gondjaira keresem a választ. Az RMDSZ választási jelszava ,,Együtt tovább". Csakhogy én erre azt kérdezem, ki tudja merre? Ezt kellett volna megbeszélnünk, de mindhiába javasoltam a tévévitát.

- Nemrég nyílt levelet írt Markó Bélának, amelyben egyebek mellett azt is felrója az RMDSZ elnökének, hogy felelőtlen kampánykijelentésekkel igyekszik szítani a román nacionalisták indulatait.

- Figyelemmel követtem, mivel készül az RMDSZ és vezetője a következő négy évre, és semmi újat nem találtam. Mondhatnám, újra a régi, jól bevált forgatókönyvek szerint zajlik a kampány. Az egyedüli újdonság, amivel a kampány kezdetén kirukkolt Markó, az a javaslat volt, hogy a tömbmagyar közegben kötelező módon tanuljanak magyarul a román gyerekek. Azt régóta mondogatom, milyen fontos lenne a magyarok mellett élő románok magyar nyelvismerete, a kultúránk megismerése. Ezzel a javaslattal azonban nem így és ilyenkor kellett volna előállni. Két évig, mint oktatási ügyekkel foglalkozó miniszterelnök-helyettes Markó ezt a témát mellőzte. Ezért most csak azt látom, hogy szándékosan fel akarta hergelni a román embereket magyar szavazatszerzés érdekében. Ezzel a módszerrel az egyébként jó alapgondolatot sikerült is lejáratnia.

- Ma már nyíltan lehet beszélni Romániában a magyar autonómiáról, mint javaslatról. Mi kell ahhoz, hogy ez meg is valósuljon?

- Az autonómiát csak egységes fellépéssel, nemzetközi támogatással és a román közvélemény megdolgozásával érhetjük el. Az RMDSZ ,,kampányautonómia" stílusa igencsak hátráltatja az ügyet. Hozzáállásuk kétarcúságát két adattal bizonyítom: 2004-ben a Székely Nemzeti Tanács Csapó József által kimunkált törvénytervezetét csak hat képviselő írta alá, ráadásul 18 év óta nincs egy, az érdekképviselet által kidolgozott vagy elfogadott, autonómiáról szóló törvénytervezet. Azt örvendetesnek tartom, hogy valamennyi magyarországi parlamenti párt és Sólyom László köztársasági elnök is támogatandónak tartja autonómiatörekvéseinket.

Magyar Nemzet


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kampányautonómia, választókörzetet, marosvásárhelyen, szavazókörzetben, marosvásárhelyi, érdekképviselet, törvénytervezet, szavazatszerzés, megdolgozásával, célkitűzésekkel, alapgondolatot, forgatókönyvek, megfellebbezte, véleményeinket, megrendezésére, miniszterelnök, akadályoztatni, állampolgárság, támogatandónak, óriásplakátjai, következtében, megbeszélnünk, nyelvismerete, beszélgettünk, képviselőként, örvendetesnek, ellenjelöltem, fellendülésre, egyesületének, gyakorlatilag, tevékenységét, törvényszéken, magyarországi, óriásplakátom, nacionalisták, függetlenként, november 30-i, szavazók kizárólag, erdélyi Maros, harcot Markó, kitűzött célokról, választáson való, kommunista rendszer, marosvásárhelyi törvényszéken, lista első, ellenem hozott, szervezet akkori, román kormány, fekete márciusként, szélsőséges Vatra, ürüggyel nyújtott, olyan alakulat, Magyar Polgári Párt, Kincses Előd, Markó Bélával, Tőkés László, Markó Béla, Vatra Romaneasca, Magyar Polgári Szövetség, Frunda György, Associated Press, Tőkés Lászlóról, Romániai Magyar Gazdák Egyesületének, Markó Bélának, Székely Nemzeti Tanács Csapó József, Sólyom László, Magyar Nemzet,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A gyulladáscsökkentő és csonte...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Előfordul, hogy  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Bornyi Veronika haiku verse  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Egy barátság története  IGEN így  Minden tavaszból őrizz..  Van néhány kérdés, amin gondol...  Anyámról való emlékek  Vannak emberek  Esterházy Péter: Harmonia c...  Gebhardt Nóra versei II.  Különleges  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kertem  Anyámról való emlékek  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Ott van  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Magamnak  Azért kaptad  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  40 felett  Szép estét  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam Krisztinától  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Anyák napjára  Jó éjszakát  Alvó cicák  Isten hűségének mértéke  Tavaszi este  Andrássy Réka - A bolond Böske  Jó éjszakát  Önmaga ellenére  Nagy és kis csodák  39 ígéret  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
november 30-i, szavazók kizárólag, erdélyi Maros, harcot Markó, kitűzött célokról, választáson való, kommunista rendszer, marosvásárhelyi törvényszéken, lista első, ellenem hozott, szervezet akkori, román kormány, fekete márciusként, szélsőséges Vatra, ürüggyel nyújtott, olyan alakulat, időben kimondottan, kettős állampolgárság, ellenjelölt RMDSZ-elnök, akkori Magyar, nagy többségében, magyarság magas, ötven százalékos, olyan marosvásárhelyi, újabb szenátori, kommunista rendszerben, országút mentén, ilyen hirdetés, politikai pártok, anyagi hátterem, kampányomban éppen, temesvári perben, médium ellen, kampány egyik, magyar nyelvű, bukaresti Realitatea, szenátori mandátumot, spanyol viaszt, régóta ismert, helyszínen tájékozódjak, falvak égető, szavazókörzetben élők, román nacionalisták, következő négy, egyedüli újdonság, kampány kezdetén, tömbmagyar közegben, román gyerekek, magyarok mellett, kultúránk megismerése, javaslattal azonban, témát mellőzte, román embereket, magyar autonómiáról, autonómiát csak, román közvélemény, érdekképviselet által, kampányautonómia, választókörzetet, marosvásárhelyen, szavazókörzetben, marosvásárhelyi, érdekképviselet, törvénytervezet, szavazatszerzés, megdolgozásával, célkitűzésekkel, alapgondolatot, forgatókönyvek, megfellebbezte, véleményeinket, megrendezésére, miniszterelnök, akadályoztatni, állampolgárság, támogatandónak, óriásplakátjai, következtében, megbeszélnünk, nyelvismerete, beszélgettünk, képviselőként, örvendetesnek, ellenjelöltem, fellendülésre, egyesületének, gyakorlatilag, tevékenységét, törvényszéken, magyarországi, óriásplakátom, nacionalisták, függetlenként, együttműködöm, törvényszéki, helybenhagyó, köztársasági, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1700
  • e Hét: 3622
  • e Hónap: 7367
  • e Év: 160863
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.