Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Augusztus 20.államalapító Szent István ünnepe,nemzeti ünnep
  2018-08-20 08:29:22, hétfő
 
   
  Augusztus 20. államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnep, Magyarország állami ünnepe !


Az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Uralkodása idején I. István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ekkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot. Élete végén a beteg király azon a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, s 1038-ban ő maga is azon a napon halt meg.

Az ünnepi dátumot Szent László király tette át augusztus 20-ra, mert 1083-ban ezen a napon, VII. Gergely pápa hozzájárulásával oltárra emeltette I. István (illetve még abban az évben fia, Imre, valamint Gellért püspök) relikviáit a székesfehérvári Bazilikában, ami szentté avatásával volt egyenértékű.

I. (Nagy) Lajos uralkodásától (1342-1382) kezdve egyházi ünnepként élt tovább e nap. István kultusza ugyan bajor és német városokban, valamint Namurben és Monte Cassinóban is elterjedt, de az egyetemes egyház nevében csak 1686-ban XI. Ince pápa nyilvánította szentté. A pápa akkor elrendelte, hogy Buda vára töröktől való visszafoglalásának évfordulóján az egész katolikus világ évente emlékezzen meg Szent István ünnepéről, amelyet az egyetemes egyház augusztus 16-án tart.

1771-ben XIV. Benedek pápa csökkentette az egyházi ünnepek számát, s így a Szent István-nap kimaradt az ünnepek sorából. Mária Terézia (1740-1780) ismét elrendelte a Szent István-nap megtartását, sőt azt nemzeti ünnepként a naptárakba is felvétette. 1771-ben ő hozatta Bécsbe, majd Budára István kézfejereklyéjét, a Szent Jobbot, amelyet ez időtől körmenetben vittek végig a városon augusztus 20-án.

István ereklyéjét a legenda szerint 1083-as szentté emelésekor épen találták a koporsójában, s már az 1222-es Aranybulla is törvénybe iktatta tiszteletét. Valószínűleg a tatárjárás vagy a török idők alatt veszett el, később (1590 körül) a raguzai (dubrovniki) dominikánus kolostorban találtak rá, talán még IV. Béla vitette oda menekülése során. (A Szent Jobbot - amelynek ezüst ereklyetartóját 1862-ben készítették - ma Budapesten a Szent István-bazilikában őrzik.)

Az 1848-as szabadságharc leverése után hosszú ideig nem tarthatták meg a nemzeti ünnepet, hiszen Szent István a független magyar állam szimbóluma volt. Először 1860-ban ünnepelhették meg a napot, amely országszerte nemzeti tüntetéssé vált.

Az 1867-es kiegyezést követően az ünnep visszanyerte régi fényét, majd 1891-ben Ferenc József az ipari munkások számára is munkaszüneti nappá nyilvánította, 1895-ben pedig a belügyminiszter elrendelte a középületek fellobogózását címeres zászlóval.

A két világháború között az ünneplés kiegészült az össznemzeti célkitűzésre, a Szent István-i (Trianon előtti) Magyarország visszaállítására való folyamatos emlékeztetéssel. Augusztus 20. 1945-ig nemzeti ünnep volt, ezután ezt eltörölték, de egyházi ünnepként még 1947-ig ünnepelhették nyilvánosan. István ereklyéjét a Szent Koronával együtt a második világháború végén a nyilasok Nyugatra szállították. A Szent Jobbot 1945. augusztus 18-án hozták vissza Ausztriából Budapestre, és 1947-ig ismét szereplője volt a Szent István-napi ünnepnek. (A Szent Korona csak 1978-ban került vissza az Egyesült Államokból.)

A kommunista rendszer számára az ünnep vallási és nemzeti tartalma miatt nem volt vállalható, de teljes megszüntetését vagy jelentéktelenné süllyesztését sem látta célszerűnek, és ahogy az a tisztán vallási ünnepek egy részével történt, inkább tartalmilag újította meg. Először az új kenyér ünnepének nevezték el augusztus 20-át, majd az új alkotmány hatályba lépését mint új - szocialista - államalapítást, 1949. augusztus 20-ra időzítették. Ezután 1949-1989 között augusztus 20-át az alkotmány napjaként ünnepelték. 1950-ben az Elnöki Tanács törvényerejű rendelete a Népköztársaság ünnepévé is nyilvánította.

A rendszerváltozással ismét felelevenedtek a régi tradíciók, 1989 óta ennek megfelelően rendezik meg a Szent Jobb-körmenetet. Szent István ünnepének igazi rehabilitációja 1991-ben történt meg: az első szabad választáson létrejött Országgyűlés 1991. március 5-i döntése a nemzeti ünnepek - március 15., augusztus 20., október 23. - közül Szent István napját emelte a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe rangjára.



 
 
0 komment , kategória:  Aug.20  
Címkék: folytonosságának, kézfejereklyéjét, hozzájárulásával, visszaállítására, belügyminiszter, ereklyetartóját, jelentéktelenné, székesfehérvári, rehabilitációja, emlékeztetéssel, népköztársaság, megszüntetését, államalapítást, felelevenedtek, fellobogózását, ünnepelhették, süllyesztését, nyilvánította, szabadságharc, uralkodásától, államalapítás, visszanyerte, országszerte, szállították, törvényerejű, munkaszüneti, célkitűzésre, koporsójában, valószínűleg, magyarország, országgyűlés, csökkentette, törvénynapot, államalapító, évfordulóján, nyilvánosan, egyik legrégibb, keresztény magyar, magyar állam, királyi tanácsot, beteg király, napon ajánlotta, országot Szűz, napon halt, ünnepi dátumot, székesfehérvári Bazilikában, egyetemes egyház, pápa akkor, egész katolikus, egyházi ünnepek, ünnepek sorából, városon augusztus, Szent István, Szűz Máriának, Szent László, Monte Cassinóban, Szent István-nap, Mária Terézia, Budára István, Szent Jobbot, Szent István-bazilikában, Ferenc József, Szent István-i, Szent Koronával, Ausztriából Budapestre, Szent István-napi, Szent Korona, Egyesült Államokból, Elnöki Tanács, Szent Jobb-körmenetet, Magyar Köztársaság,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Hazára minden embernek szükség...  Bertolt Brecht -től idézet  Nevem  Kövesd a cowboyt!  Őrizkednünk kell...  Neked tudnod kell  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Krisztinától  Régi emberek, akikre máig büsz...  A televizió nem a kultúrát kép...  Éretlen vers  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Bounty krémes  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Ágai Ágnes – Csendélet  képre írva  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Hiányzik  Leonardo da Vinci gondolata  Gyökössy Endre - Virágok virág...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Nagyon különös  Nagyi telefonál  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  A sors  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Sokan azt tartják  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Lóhere  Erdőn  Mindig jusson idő nevetni  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Png nő  Akarat  Akik bántanak téged  Neked tudnod kell  s immár én is felragyogva, ért...  Akarat  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Leonardo da Vinci gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Png csokor  Nagyon különös  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Nagyi telefonál  Png nő  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Makszim Gorkij gondolata  Minden harmadik... 
Bejegyzés Címkék
egyik legrégibb, keresztény magyar, magyar állam, királyi tanácsot, beteg király, napon ajánlotta, országot Szűz, napon halt, ünnepi dátumot, székesfehérvári Bazilikában, egyetemes egyház, pápa akkor, egész katolikus, egyházi ünnepek, ünnepek sorából, városon augusztus, legenda szerint, 1222-es Aranybulla, tatárjárás vagy, török idők, 1848-as szabadságharc, nemzeti ünnepet, független magyar, 1867-es kiegyezést, ünnep visszanyerte, ipari munkások, belügyminiszter elrendelte, középületek fellobogózását, ünneplés kiegészült, össznemzeti célkitűzésre, második világháború, nyilasok Nyugatra, kommunista rendszer, ünnep vallási, részével történt, alkotmány napjaként, régi tradíciók, első szabad, nemzeti ünnepek, folytonosságának, kézfejereklyéjét, hozzájárulásával, visszaállítására, belügyminiszter, ereklyetartóját, jelentéktelenné, székesfehérvári, rehabilitációja, emlékeztetéssel, népköztársaság, megszüntetését, államalapítást, felelevenedtek, fellobogózását, ünnepelhették, süllyesztését, nyilvánította, szabadságharc, uralkodásától, államalapítás, visszanyerte, országszerte, szállították, törvényerejű, munkaszüneti, célkitűzésre, koporsójában, valószínűleg, magyarország, országgyűlés, csökkentette, törvénynapot, államalapító, évfordulóján, nyilvánosan, ausztriából, szocialista, tiszteletét, köztársaság, tartalmilag, célszerűnek, körmenetben, világháború, megtartását, bazilikában, készítették, középületek, időzítették, egyenértékű, kolostorban, választáson, megfelelően, össznemzeti, dominikánus, dubrovniki, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1993
  • e Hét: 7650
  • e Hónap: 47262
  • e Év: 276199
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.