Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Modern hazaárulók
  2008-11-27 21:16:57, csütörtök
 
  Wass Albert: Modern hazaárulók
2008.11.23. 14:01

Wass Albert váteszi tehetséggel jósolta meg már a II. világháború derekán, hogy a milliárdok mágusai, a modern Cipollák varázsformuláikat professzionális szintre fejlesztve miként válnak "igazmondó juhászokká" a plebs naív, mákonyos, bamba vigyorú asszisztálása mellett. Korunkban fokozottan érvényesül az a diogenészi formula, amely szerint "a szamarakat lovakká választják". Ennek előrebocsátásával érdemes elolvasni Wass Albert remek írását.

Hazaárulók akadtak minden időben. Előbb vagy utóbb ítélt fölöttük a nemzet, s ítélete ellen nem volt fellebbezés.

Az elmúlt évtizedek nemzetközi, helyesebben hazátlan és nemzetbontó szellemi irányzata azonban hézagot nyitott a társadalom ítélőképességén s abban a hézagban megjelent az új kor lovagja, a kávéházi hős, aki milliókat keres, a szélhámos, aki milliókat csap be. Megjelent bő nadrágjával, unott arcával, cinikus vicceivel, tömött pénztárcájával és a csodálkozó társadalomnak bemutatta a modern hazaárulás művészetét.

Mert csak úgy püffedt a jóléttől: a kávéház természetesen mindjárt melléje állt, majd a kabaré, színház s a gazdátlan utcai irodalom egy kettőre lovagjává avatta. Vitézi tetteit hirdették széltében a márványasztalok között, ódákat zengtek hősiességéről, leleményességéről, életrevalóságáról, cinizmusáról, s arról a felsőbbrendű emberi tulajdonságáról, hogy nem ismer hazát, nemzetet, becsületet, erkölcsöt, törvényt, nem ismer semmit, csak a maga falánk érdekeit.

A társadalom nézte a színjátékot, előbb csodálkozott, aztán megdöbbent, majd a kabaré olcsó tréfái megnevettették s végül tapsolt a bűvésznek, akinek minden sikerült.

Így született meg világ szégyenére a modern hazaáruló, húsz huszonöt évvel ezelőtt. Kávéházi erkölcsbírák javaslatára a közvélemény lovaggá ütötte s a nehéz gazdasági évek az eszmék zűrzavarában felserdülő fiatalság számára az élelmesség és a gyors meggazdagodás mintaképévé tették. Szellemi hatalmasságok hódoltak be előtte s a konjunktúra hatlábú táltos paripáján vígan vágtatott új meg új kalandok után.

Istennek hála, megszűnt már az a beteges korszak, mely létrehozta s a korral együtt eltűnt a lovag is, dicsőítő ódáival, vicceivel és kabarédarabjaival egyetemben. Valami azonban mégis itt maradt belőle, halványuló emlékén kívül. Annak a szellemnek néhány parányi széthullott darabja, mely ezt a modern hazaárulást eszménnyé tudta emelni.

Ugyanennek a szellemnek a hordozói azok az apró kis gonosztevők is, akik itt ott, városon és vidéken egyaránt, üzletekben és eldugott raktárakban halmoznak, drágítanak ravaszkodnak előre hátra s nem akarják megérteni, hogy az ő hitvány kis bőrüknél a haza jövendője sokkalta fontosabb. Nem akarják megérteni, hogy a haza, aki védi, tartja és hizlalja őket, minden törvényét és rendeletét a nemzet közösségének létfenntartási érdekéből hozza s azoknak kijátszása nem egyéb, mint szembehelyezkedés a nemzet érdekeivel. Háborúban állunk minden vonalon, fegyverrel és fegyver nélkül egyaránt, a lövészárokban éppen úgy, mint a barázdában, a műhelyben, a pult mögött és az íróasztalnál, nehéz és felelősségteljes küzdelmet vívunk jövendőnk érdekében s aki ebből a küzdelemből kivonja magát, aki a közösség érdekei mögött is csak a maga hasznát keresi, aki ravaszkodik, alattomoskodik, megkárosítja a nemzetet: az hazaáruló. Hazaáruló, a szó közönséges értelmében és megérdemli, hogy a nemzet megvetésén kívül az igazságtevés büntető keze is lesújtson reá.

Ideje, hogy felébredjünk végre és a társadalom egységes fellépésével kipusztítsuk magunk közül ennek a modern hazaárulásnak szellemét, mely kísérteni a múltból még egyre visszajár. Minden ember, aki magát magyarnak vallja s átérzi a nemzet mai küzdelmének súlyos felelősségét, vegye föl a harcot az árdrágítók, a halmozók, a zugkereskedők, a csempészek és a nemzet sok más lappangó ellenségeivel. Lökje ki magából a társadalom a rémhírterjesztőket, a mindent jobban tudókat, a szabotálókat, a leleményes zug üzletkötőket, disz gojokat és egyéb rákfenét az emberi fejlőtlenségnek, melyek megmételyezik a levegőt és kerékkötői sorsunk jobbrafordulásának. Ideje, hogy lerántsuk a leplet erről a múltból átöröklött ál leleményességről, botcsinálta életrevalóságról. Mert ami alatta van, az hazaárulás, ocsmány és közönséges.

Hazaárulók akadnak minden időben. De ítél fölöttük a nemzet és ítélete ellen nincsen fellebbezés.

(Szamosvidék (Dés) 1942. Április 4. 14. 15. Szám)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: leleményességről, életrevalóságról, felelősségteljes, fejlőtlenségnek, ítélőképességén, márványasztalok, professzionális, tulajdonságáról, alattomoskodik, pénztárcájával, megnevettették, létfenntartási, asszisztálása, megmételyezik, társadalomnak, hősiességéről, lövészárokban, természetesen, hazaárulásnak, hatalmasságok, zugkereskedők, ellenségeivel, meggazdagodás, igazságtevés, csodálkozott, erkölcsbírák, felsőbbrendű, kipusztítsuk, közösségének, üzletkötőket, szabotálókat, fellépésével, íróasztalnál, ravaszkodnak, zűrzavarában, felébredjünk, milliárdok mágusai, modern Cipollák, plebs naív, szamarakat lovakká, elmúlt évtizedek, társadalom ítélőképességén, hézagban megjelent, csodálkozó társadalomnak, modern hazaárulás, kávéház természetesen, gazdátlan utcai, kettőre lovagjává, márványasztalok között, felsőbbrendű emberi, maga falánk, társadalom nézte, Wass Albert,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  40 felett  Hamvas Béla  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Nevelőszülőkhöz adták,  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Pitypang szökőkút  Hamvas Béla  A pitypang legendája  Segíts neki dicsérni Téged  Nem kell hozzá fürdőruhás  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Segíts neki dicsérni Téged  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Bársony székben  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Nem kell hozzá fürdőruhás  Bornyi Veronika haiku verse  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Gebhardt Nóra versei II.  képre írva  Vito Giaquinto gondolata  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  képre írva  A pitypang legendája  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  képre írva  Jó éjszakát  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Vannak emberek  Az ember emlékekből áll  Egy gondolat  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  James Allen  különleges  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Sorsunk miatt...  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Mindig lesz olyan  Szeretem ujjad karcsuságait,  Mindent de mindent visszakap  Ma van a magyar költészet napj...  Hogyan válunk hűségesekké?  jó reggelt  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Paul David Tripp Április 15  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Pitypang szökőkút  Tanácsok egy pszichológustól  A hagyma antibakteriális hatás...  Alvó cica  Isten hűségének mértéke  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Tavaszi este  Eduardo Sacheri gondolata  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét  Pitypang szökőkút  Ady Endre - Mindegy átka  Szép estét kedves látogatóimna...  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
milliárdok mágusai, modern Cipollák, plebs naív, szamarakat lovakká, elmúlt évtizedek, társadalom ítélőképességén, hézagban megjelent, csodálkozó társadalomnak, modern hazaárulás, kávéház természetesen, gazdátlan utcai, kettőre lovagjává, márványasztalok között, felsőbbrendű emberi, maga falánk, társadalom nézte, kabaré olcsó, modern hazaáruló, közvélemény lovaggá, nehéz gazdasági, eszmék zűrzavarában, gyors meggazdagodás, konjunktúra hatlábú, korral együtt, szellemnek néhány, modern hazaárulást, hordozói azok, haza jövendője, nemzet közösségének, nemzet érdekeivel, lövészárokban éppen, pult mögött, küzdelemből kivonja, közösség érdekei, maga hasznát, nemzet megvetésén, igazságtevés büntető, társadalom egységes, modern hazaárulásnak, mindent jobban, emberi fejlőtlenségnek, leplet erről, múltból átöröklött, leleményességről, életrevalóságról, felelősségteljes, fejlőtlenségnek, ítélőképességén, márványasztalok, professzionális, tulajdonságáról, alattomoskodik, pénztárcájával, megnevettették, létfenntartási, asszisztálása, megmételyezik, társadalomnak, hősiességéről, lövészárokban, természetesen, hazaárulásnak, hatalmasságok, zugkereskedők, ellenségeivel, meggazdagodás, igazságtevés, csodálkozott, erkölcsbírák, felsőbbrendű, kipusztítsuk, közösségének, üzletkötőket, szabotálókat, fellépésével, íróasztalnál, ravaszkodnak, zűrzavarában, felébredjünk, megkárosítja, cinizmusáról, felelősségét, raktárakban, nadrágjával, színjátékot, széthullott, fellebbezés, konjunktúra, ravaszkodik, küzdelmének, mintaképévé, javaslatára, tehetséggel, küzdelemből, nemzetbontó, világháború, közvélemény, helyesebben, szamosvidék, hazaárulást, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1434
  • e Hét: 5198
  • e Hónap: 8943
  • e Év: 162439
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.