|
2019-01-13 12:16:46, vasárnap
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
3,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
4 ek cukor
4 tojássárgája
0,5 dl rum
csipet só
8 dkg olvasztott vaj vagy margarin
mazsola, aki szereti
olaj a sütéshez
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, majd hozzáadunk 1 ek cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, mjd kb 10 perc alatt felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a tojássárgákat és a rumot, majd az élesztőt is és összegyúrjuk.
Amikor már rudalmas a tészta, akkor gyúrjuk bele a vajat/margarint (és a mazsolát).
Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát deszkára borítjuk, majd kb ujjnyi vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval (vagy ennek hiányában pohárral) kiszaggatjuk. A leeső részeket újra összegyúrjuk és kelesztjük.
A kész fánkokat egymástól kicsit távolabb tesszük, majd letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
Közben előkészítünk egy nagyobb edényt, aminek van fedője és megmelegítjük benne az olajat. Fontos, hogy meleg legyen, de ne forró, mert a fánkok könnyen megégnek.
A megkelt tészták közepébe ujjunkkal mélyedést készítünk, majd a fánkokat beletesszük az olajba úgy, hogy a lyukas fele kerüljön az olajba (lefelé), tehát fordítva. A sima fele legyen felül.
Ekkor fedővel letakarjuk, majd ha megsült aranybarnára, akkor megfordítjuk, de ekkor már nem tesszük rá a fedőt!
Ne tegyünk sok fánkot az olajba, mert lehűti azt, meg nem tudnak egymástól megkelni szépen!
Papírtörlőre szedve leitatjuk róla a felesleges olajat.
Porcukorral és lekvárral tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Farsang |
|
Címkék: fánkszaggatóval, meglangyosítjuk, belemorzsoljuk, tojássárgákat, megmelegítjük, megfordítjuk, előkészítünk, tojássárgája, aranybarnára, papírtörlőre, összegyúrjuk, felfuttatjuk, kiszaggatjuk, elkészítése, beletesszük, pihentetjük, porcukorral, letakarjuk, hozzáadunk, kelesztjük, felesleges, hozzávalók, olvasztott, finomliszt, hozzáadjuk, margarint, letakarva, hiányában, lekvárral, duplájára, leitatjuk, ujjunkkal, készítünk, egymástól, mélyedést, közepébe, tejet meglangyosítjuk, liszthez hozzáadjuk, maradék cukrot, megkelt tésztát, leeső részeket, kész fánkokat, nagyobb edényt, fánkok könnyen, megkelt tészták, fánkokat beletesszük, lyukas fele, sima fele, felesleges olajat,
|
|
|
|
tejet meglangyosítjuk, liszthez hozzáadjuk, maradék cukrot, megkelt tésztát, leeső részeket, kész fánkokat, nagyobb edényt, fánkok könnyen, megkelt tészták, fánkokat beletesszük, lyukas fele, sima fele, felesleges olajat, fánkszaggatóval, meglangyosítjuk, belemorzsoljuk, tojássárgákat, megmelegítjük, megfordítjuk, előkészítünk, tojássárgája, aranybarnára, papírtörlőre, összegyúrjuk, felfuttatjuk, kiszaggatjuk, elkészítése, beletesszük, pihentetjük, porcukorral, letakarjuk, hozzáadunk, kelesztjük, felesleges, hozzávalók, olvasztott, finomliszt, hozzáadjuk, margarint, letakarva, hiányában, lekvárral, duplájára, leitatjuk, ujjunkkal, készítünk, egymástól, mélyedést, közepébe, deszkára, mazsolát, tálaljuk, rudalmas, fánkokat, borítjuk, megégnek, távolabb, részeket, kerüljön, pohárral, élesztőt, megkelni, nyújtjuk, fordítva, vastagra, sütéshez, liszthez, margarin, könnyen, megkelt, tesszük, tésztát, tegyünk, nagyobb, maradék, tészták, langyos, gyúrjuk, szereti, fedővel, mazsola, megsült, élesztő, közben, legyen, cukrot, lehűti, olajba, lefelé, kicsit, fánkot, olajat, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
69029 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 960
- e Hét: 13044
- e Hónap: 32017
- e Év: 260954
|
|
|