Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fontos tudni
  2020-11-16 18:16:50, hétfő
 
   
  Ha koronavírus fertőzésünk van, vagy csak gyanítjuk a megbetegedést, esetleg családtagunk betegedett meg, ideális esetben otthon gyógyulhatunk. Na de hogyan, mit tegyünk, mit ne tegyünk?
Az ENSz Egészségügyi Világszervezete, a WHO állított össze egy iránymutatást azokra az esetekre, amikor a kórházi ellátás nem elérhető, vagy a tünetek enyhesége miatt kevésbé indokolt. Természetesen, azoknál, akiknek krónikus betegsége van vagy legyengült az immunrendszere, mindenképpen fokozott orvosi ellenőrzésre, kórházi ellátásra lehet szüksége. A fokozott rizikócsoportokba tartoznak például a szív- és vesebetegséggel élők, a cukorbetegek, a transzplantáltak, illetve a 60 év felettiek.
Hogyan gondoskodjunk a fertőzöttről, akár magunkról otthon?
Maradjunk kapcsolatban a kezelőorvossal, háziorvossal (vagy más, meghatározott szakemberrel), és tájékoztassuk a beteg állapotáról!
A tüneteket mutató, diagnosztizált beteg maradjon otthon, lehetőség szerint a tünetek elmúlása utáni 24 órát is várja ki. Csak akkor hagyja el az otthonát, ha feltétlenül szükséges (pl. orvoshoz kell mennie), és ez idő alatt viseljen maszkot. Lehetőség szerint ne utazzunk tömegközlekedéssel! Tartsunk nagyobb, legalább 1 méteres távolságot másoktól.
Lehetőség szerint különítsük el a beteget az egészséges családtagoktól, biztosítsunk neki egy külön, jól szellőző szobát.
Lehetőség szerint korlátozzuk, hogy a beteg milyen közös helyiségeket (konyhát, fürdőszobát) használ. Ezekben a helyiségekben rendszeresen szellőztessünk és takarítsunk.
A családtagok, rokonok igyekezzenek távolságot tartani a betegtől (pl. ne aludjanak közös ágyban).
Folyamatosan figyeljük a családtagok, a beteggel kapcsolatba kerülők egészségét!
Figyelem, a koronavírus lappangási ideje 10 nap is lehet! Ezért tünetmentesen is fertőzhetünk!
ADVERTISING
A szoptató anyák esetében a szoptatás folytatása ajánlott, de igyekezzünk megóvni a kisbabát a fertőződéstől, például viseljünk arcmaszkot és alaposan mossunk kezet, mielőtt a babához érünk.
Korlátozzuk azoknak a számát, akik kapcsolatba kerülhetnek a beteggel! Ne fogadjon látogatókat!
A beteg gondozója olyan személy legyen, aki jó egészségi állapotnak örvend, alacsony nála a szövődmények kialakulásának az esélye.
A gondozó viseljen az arcra szorosan illeszkedő arcmaszkot a beteg közelében! A maszkot ne piszkáljuk, ne igazgassuk, míg a beteg közelében vagyunk. Amennyiben a maszk nedves lesz vagy beszennyeződik, azonnal cseréljük le! A használt maszkot dobjuk ki!
Rendszeresen, alaposan mossunk kezet, szappannal és meleg vízzel. Elsősorban akkor van erre szükség, ha a beteg körül tevékenykedtünk, ha ételt készítettünk, ha használtuk a toalettet, vagy ha evéshez készülünk. Mossunk kezet, ha az láthatóan piszkos! Ideális esetben papírtörülközővel szárítsuk meg a kezünket. Ha textiltörülközőt használunk, cseréljük azt naponta, és mossuk ki magas hőfokon.
Köhögéskor, tüsszentéskor takarjuk el az arcot zsebkendővel vagy a könyökhajlatunkkal!
Kerüljük a testnedvekkel, elsősorban a nyállal, orr- és torokváladékkal, vizelettel és ürülékkel való közvetlen kapcsolatot! Ha kapcsolatba kerülünk ezekkel, alaposan mossunk kezet! Használhatunk eldobható gumikesztyűt is, ennek felvételét előzze meg a kézmosás, és akkor is mossunk kezet, amikor eltávolítjuk a kesztyűt.
Ne használjunk olyan tárgyakat, melyekkel a beteg közvetlen kapcsolatba kerülhet! Ne osszuk meg egymással a fogkefét, az evőeszközöket, a poharakat és tányérokat. Készítsünk elő a betegnek külön törülközőt, ágyneműt.
Rendszeresen takarítsuk és fertőtlenítsük a beteg környezetét, illetve azokat a felületeket, amelyekhez a beteg is hozzáérhet. Ezek közé tartozhatnak a kilincsek és ajtók, az éjjeliszekrények, a fürdőszobai felületek és szaniterek, a villanykapcsolók, a távirányítók, az okos eszközök.
A beteg ruháit, ágyneműit, törülközőit gyűjtsük külön, és mossuk magasabb hőfokon.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Címkék: transzplantáltak, éjjeliszekrények, villanykapcsolók, textiltörülközőt, világszervezete, tevékenykedtünk, vesebetegséggel, torokváladékkal, diagnosztizált, fertőtlenítsük, kezelőorvossal, családtagoktól, szellőztessünk, immunrendszere, beszennyeződik, kialakulásának, tájékoztassuk, iránymutatást, használhatunk, természetesen, tüsszentéskor, gondoskodjunk, evőeszközöket, megbetegedést, gyógyulhatunk, testnedvekkel, fertőződéstől, tünetmentesen, helyiségekben, meghatározott, háziorvossal, helyiségeket, ellenőrzésre, zsebkendővel, mindenképpen, eltávolítjuk, iránymutatást azokra, kórházi ellátás, tünetek enyhesége, fokozott rizikócsoportokba, beteg állapotáról, tüneteket mutató, tünetek elmúlása, egészséges családtagoktól, beteg milyen, helyiségekben rendszeresen, beteggel kapcsolatba, koronavírus lappangási, szoptató anyák, szoptatás folytatása, babához érünk, beteg gondozója, ENSz Egészségügyi Világszervezete,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A közszereplő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 15  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  William Shakespeare-től idéze...  Aztán itt van egy másik szerep...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Ez a miénk!  Könnyáztatta asszonysorsok  Amikor még rangja volt...  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Paul David Tripp Március 17  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  mindent a népért...  A kávé  Szép estét  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Könnyáztatta asszonysorsok  A halolaj és a hal még a migré...  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 15  Március 15 emlékére virágba bo...  Rejtő Jenő versei  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Esti kép  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  A kávé  A tékozló és Isten gondviselés...  Éljen a magyar szabadság!  Jó éjszakát  Amikor még rangja volt...  A tékozló és Isten gondviselés...  Nyíljatok meg  Mély, puha álom - sárga féltés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Tétova lét  Rochefoucauld - a bölcs  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Esti kép  Alvó kislány  Keresd azt a valakit,...  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Benned is ezerféle szín van  Facebookon kaptam  Aztán itt van egy másik szerep...  Március 15-re emlékve  Könnyáztatta asszonysorsok  A gyász  Facebookon kaptam  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Március 15 emlékére virágba bo...  mindent a népért...  Ez a miénk!  Üdvözöllek az oldalamon  Tavaszról álmodom,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Amikor még rangja volt...  A halolaj és a hal még a migré...  Nyíljatok meg  Szép álmokat!  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Amikor még rangja volt...  Facebookon kaptam  Rejtő Jenő versei  Őri István - Dal az életről  Nemzeti  Alvó cica  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam  Sajnos ezt elBalogozták  Szép estét  Esti kép  Facebookon kaptam  Szent Pio atya!  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Csendes éjszakán  Rőzsehordó nő szobra  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Mély, puha álom - sárga féltés  Nem mindegy  Alvó baby  Facebookon kaptam  Alvó cica 
Bejegyzés Címkék
iránymutatást azokra, kórházi ellátás, tünetek enyhesége, fokozott rizikócsoportokba, beteg állapotáról, tüneteket mutató, tünetek elmúlása, egészséges családtagoktól, beteg milyen, helyiségekben rendszeresen, beteggel kapcsolatba, koronavírus lappangási, szoptató anyák, szoptatás folytatása, babához érünk, beteg gondozója, szövődmények kialakulásának, gondozó viseljen, arcra szorosan, beteg közelében, maszk nedves, használt maszkot, beteg körül, láthatóan piszkos, arcot zsebkendővel, beteg közvetlen, betegnek külön, beteg környezetét, fürdőszobai felületek, okos eszközök, beteg ruháit, transzplantáltak, éjjeliszekrények, villanykapcsolók, textiltörülközőt, világszervezete, tevékenykedtünk, vesebetegséggel, torokváladékkal, diagnosztizált, fertőtlenítsük, kezelőorvossal, családtagoktól, szellőztessünk, immunrendszere, beszennyeződik, kialakulásának, tájékoztassuk, iránymutatást, használhatunk, természetesen, tüsszentéskor, gondoskodjunk, evőeszközöket, megbetegedést, gyógyulhatunk, testnedvekkel, fertőződéstől, tünetmentesen, helyiségekben, meghatározott, háziorvossal, helyiségeket, ellenőrzésre, zsebkendővel, mindenképpen, eltávolítjuk, rendszeresen, gumikesztyűt, fertőzöttről, igyekezzenek, készítettünk, kapcsolatban, egészségügyi, cukorbetegek, tartozhatnak, távirányítók, családtagunk, szakemberrel, fertőzhetünk, folyamatosan, szövődmények, biztosítsunk, korlátozzuk, kapcsolatot, kapcsolatba, fürdőszobát, advertising, látogatókat, állapotáról, környezetét, felületeket, fürdőszobai, koronavírus, törülközőit, igyekezzünk, fertőzésünk, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1193
  • e Hét: 6491
  • e Hónap: 32370
  • e Év: 222005
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.