Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Amikor Enrico Fermi Nobel-díjas atomfizikust megkérdezték
  2021-05-26 18:06:53, szerda
 
   
  Amikor Enrico Fermi Nobel-díjas atomfizikust megkérdezték, hisz-e a földönkívüliek létezésében, így válaszolt:
Már itt vannak közöttünk... magyaroknak hívják őket.
Legendás tudásuk, zseniális fantáziájuk, egymás közt beszélt különös nyelvük, furcsa angol kiejtésük miatt amerikai tudós-körökben tréfásan marslakóknak nevezték azt a mintegy 50 magyar tudóst, akiknek a XX. század legnagyobb felfedezéseit köszönheti a világ.
Egy amerikai tanulmány szerint a XX. századot Budapesten készítették elő, hiszen magyar anyanyelvű volt, és valamelyik híres budapesti iskolában tanult szinte minden tudós, aki a XX. századot meghatározó számítástechnikát, az atom- és űrkutatást elindította, továbbfejlesztette.
Neumann, Szilárd, Wigner, mars ki a Városligetbe!
- Ezt nem három vásott kölyöknek mondta a számtantanár, hanem három matekzseninek: Neumann Jánosnak, Szilárd Leónak és Wigner Jenőnek, akik osztálytársak voltak Budapesten a Fasori Gimnáziumban, s oly döbbenetes volt a matematikai tudásuk, hogy dolgozatírás helyett inkább levegőzni küldte őket a tanáruk, hiszen pillanatok alatt megoldották a legnehezebb feladatot is.
Később mindhárman világhírűvé váltak. Wigner Jenő az atomreaktor, Szilárd Leó az atombomba, Teller Ede a hidrogénbomba feltalálója.
Tudásukkal hatalmas erőt szabadítottak ki a palackból, de mindhárman tiltakoztak az ellen, hogy háborús célra, emberek ellen használják az atomenergiát.
Neumann János a számítógép atyja, korának egyik legnagyobb lángelméje. Az általa 1943- ban megépített computer akkora volt, mint egy szoba, de kétségtelenül ez az őse a mára már táskányira zsugorodott számítógépeknek.
Neumann János Eisenhower amerikai elnök tanácsadója volt, ő beszélte le Kína megtámadásáról.
Halálos ágyánál a hadsereg magas rangú tisztjei váltották egymást, nehogy lázálmában katonai titkokat beszéljen ki. Fölösleges volt. Neumann János haláltusájában magyarul beszélt...
Kemény János a legelterjedtebb programozási nyelv, a Basic nyelv és a világot meghódító e-mail rendszer megalkotója.
Simonyi Károly fejlesztette ki az Excel táblázatkezelő programot, ő a híres Microsoft cég második embere, Bill Gates neki köszönheti, hogy a világ leggazdagabb emberévé válhatott.
Lovász Lászlót és Bélády Lászlót a szoftverfejlesztés,
Gróf Andrást a mikroprocesszorok illetve a személyi számítógépek megalkotása miatt tartják az informatikai forradalom legnagyobb alakjainak.
Lánczos Kornél kiváló elméleti fizikus és matematikus Einstein munkatársa volt, akinek azt írta a relativitáselmélet megteremtője:
A magyar tudósok különösen vonzódtak a repülés tudományához.
A levegőt meghódító felfedezéseik évtizedekkel megelőzték korukat.
Asbóth Oszkár az Arad megyei Pankotán született, Aradon tanult. Kármán Tódor munkatársaként a helikopterek történetének kimagasló alakja. A Kennedy elnök által kitüntetett, harminc egyetem díszdoktorává avatott Kármán Tódorról a Holdon és a Marson krátert neveztek el.
Õ az első helikopter és a sugárhajtású repülőgépek kifejlesztője.
Kármán kutatásai alapján valósulhatott meg a hangsebességet túllépő repülőgép és a rakétatechnika.
Fonó Albert a sugárhajtás elvének atyja.
A Hoff Miklós által kifejlesztett vékony falú szerkezeteket alkalmazzák ma is világszerte a repülőgépek, űrrakéták, tengeralattjárók építésénél.
Bay Zoltán az űrkutatás úttörője.
1946-ban amerikai kutatókkal egyidőben sikerül Budapesten felállított radarjával a Holdra jeleket irányítania, és visszhangot érzékelnie.
Szebehelyi Győzőnek döntő szerepe volt abban, hogy az amerikaiak eljutottak a Holdra: ő tervezte meg az Apolló űrhajók pályáját.
Csonka János és Bánki Donát nevét mindenkinek ismernie kellene, aki autóba ül: a világon burrogó sok száz millió benzinmotor mind az általuk feltalált porlasztóval működik.
A benzint levegővel keverő karburátor ötletét egy virágáruslánytól ,,kapták", aki vékony csőbe levegőt fújva permetezett vizet a rózsákra.
Ma stresszes napom volt" - meséled édesanyádnak, de vajon tudod-e, hogy a stressz fogalmát magyar tudós,
Selye János ismerte fel, és határozta meg pár évtizeddel ezelőtt.
Mihály Dénes a televíziós közvetítés, a hangosfilm,
Goldmark Péter a színes televízió,
Csicsátka Antal a sztereó technika feltalálója.
Rubik Ernő zseniális találmánya, a világot meghódító bűvös kocka nem gyerekjáték - bár lehet, hogy nektek is sikerült már kiraknotok mind a hat oldalát. Valójában igen bonyolult matematikai tudást igényel mind az alkotó, mind a játékos részéről.
Hat amerikai elnöknek magyar tudós volt a tanácsadója.
Teller Ede anyanyelvünkben találta meg a titkot:
Bámulatos és hatalmas a szép magyar nyelv kifejező ereje és hatása a magyar fiatalokra. Életem legnagyobb tudományos felfedezése, hogy csak egy nyelv van, és az a magyar.
Várnay Krisztina,
Forrás: Világfigyelő
 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Címkék: tengeralattjárók, virágáruslánytól, anyanyelvünkben, számítógépeknek, legelterjedtebb, munkatársaként, táblázatkezelő, megtámadásáról, haláltusájában, földönkívüliek, hangsebességet, rakétatechnika, kifejlesztett, kétségtelenül, hidrogénbomba, felfedezéseit, szabadítottak, szerkezeteket, valósulhatott, díszdoktorává, felfedezéseik, kifejlesztője, osztálytársak, matekzseninek, porlasztóval, dolgozatírás, számtantanár, tudományához, édesanyádnak, megteremtője, évtizedekkel, gimnáziumban, sugárhajtású, városligetbe, informatikai, fejlesztette, földönkívüliek létezésében, amerikai tanulmány, matematikai tudásuk, legnehezebb feladatot, hidrogénbomba feltalálója, számítógép atyja, általa 1943-, hadsereg magas, legelterjedtebb programozási, világot meghódító, híres Microsoft, világ leggazdagabb, mikroprocesszorok illetve, személyi számítógépek, informatikai forradalom, magyar tudósok, Amikor Enrico Fermi Nobel-díjas, Neumann Jánosnak, Szilárd Leónak, Wigner Jenőnek, Fasori Gimnáziumban, Wigner Jenő, Szilárd Leó, Teller Ede, Neumann János, Neumann János Eisenhower, Kemény János, Simonyi Károly, Bill Gates, Lovász Lászlót, Bélády Lászlót, Gróf Andrást, Lánczos Kornél, Asbóth Oszkár, Kármán Tódor, Kármán Tódorról, Fonó Albert, Hoff Miklós, Szebehelyi Győzőnek, Csonka János, Bánki Donát, Selye János, Mihály Dénes, Goldmark Péter, Csicsátka Antal, Rubik Ernő, Várnay Krisztina,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Alvó cicák  A Magyar Költészet napja alkal...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Egyszerű  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  jó reggelt  Tanácsok egy pszichológustól  Szabó T. Anna - Pitypang  Vidámság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Borzasztó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Jó éjszakát  Különleges  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Tanmese  Facebookon kaptam  Ott van  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  James Allen  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Segíts neki dicsérni Téged  Anyák napjára  40 felett  Egy gondolat  Gebhardt Nóra versei II.  Zilahy Lajos gondolata  Szép estét  Egyszerű  Anyák napjára  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Hamvas Béla  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam Krisztinától  IGEN így  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Tanmese  Nevelőszülőkhöz adták,  Vannak emberek  Nem kell hozzá fürdőruhás  Szép estét kedves látogatóimn...  Spenót fasírttal  Isten hűségének mértéke  Robert Merle tollából  Jó éjszakát  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerű  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Eduardo Sacheri gondolata  Segíts neki dicsérni Téged  képre írva  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Emlékezz  Egyszerű  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ... 
Bejegyzés Címkék
földönkívüliek létezésében, amerikai tanulmány, matematikai tudásuk, legnehezebb feladatot, hidrogénbomba feltalálója, számítógép atyja, általa 1943-, hadsereg magas, legelterjedtebb programozási, világot meghódító, híres Microsoft, világ leggazdagabb, mikroprocesszorok illetve, személyi számítógépek, informatikai forradalom, magyar tudósok, repülés tudományához, levegőt meghódító, helikopterek történetének, első helikopter, sugárhajtású repülőgépek, hangsebességet túllépő, sugárhajtás elvének, űrkutatás úttörője, amerikaiak eljutottak, világon burrogó, általuk feltalált, benzint levegővel, virágáruslánytól &#8222, stressz fogalmát, televíziós közvetítés, színes televízió, sztereó technika, játékos részéről, szép magyar, magyar fiatalokra, tengeralattjárók, virágáruslánytól, anyanyelvünkben, számítógépeknek, legelterjedtebb, munkatársaként, táblázatkezelő, megtámadásáról, haláltusájában, földönkívüliek, hangsebességet, rakétatechnika, kifejlesztett, kétségtelenül, hidrogénbomba, felfedezéseit, szabadítottak, szerkezeteket, valósulhatott, díszdoktorává, felfedezéseik, kifejlesztője, osztálytársak, matekzseninek, porlasztóval, dolgozatírás, számtantanár, tudományához, édesanyádnak, megteremtője, évtizedekkel, gimnáziumban, sugárhajtású, városligetbe, informatikai, fejlesztette, történetének, számítógépek, helikopterek, leggazdagabb, atomenergiát, megkérdezték, marslakóknak, programozási, világfigyelő, atomfizikust, kitüntetett, tanácsadója, atomreaktor, feltalálója, meghatározó, fantáziájuk, matematikai, visszhangot, irányítania, felállított, elindította, repülőgépek, világszerte, gyerekjáték, alkalmazzák, megalkotója, megalkotása, sugárhajtás, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3366
  • e Hét: 15450
  • e Hónap: 34423
  • e Év: 263360
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.