Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Július 2., Sarlós Boldogasszony napja: a búza beérése
  2021-07-02 08:47:01, péntek
 
   
  Július 2

Sarlós Boldogasszony napja: a búza beérésének, az aratásnak az ünnepe, melynek patrónája: a Szűzanya.

A népi gondolkodás összekötötte a szakrális ünnepet a mezei munkáéval; és a Szűzanya áldását kérték a termésre, az aratók munkájára. Néhol nem Péter-Pálkor kezdték az aratást, ahogy a kalendárium előírta, hanem a Sarlós Boldogasszony-ünnep másnapján.
Ezen a napon csak jelképesen dolgoztak: a szerszámokat megáldatták a pappal, a búzából koszorúnak, szentelménynek, szobadísznek valót szedtek. Néhány helyen ezen a napon csak egy rendet vágtak le az asszonyok sarlóval, a learatott gabonát pedig elvitték a templomba, ahol Máriának, a sarlós asszonyok védőjének áldását kérték.
Az ünnep a "sarlós" jelzőt az aratás egyik eszközéről kapta. Valójában a régi sarlós aratást idézi, amely egykor alapvetően női munkának számított. Az első rendeket Sarlós Boldogasszonykor az asszonyok vágták le sarlóval, és nyomukban járva a férfiak kötözték a kévét, azt a bibliai példát jelképezve, hogy a Szűzanya arat, és a fiára hagyja, hogy gyűjtsön, és a búzát a konkolytól elválassza.
Az "élet" (a gabona, de főképpen a búza) Isten ajándéka...
Az alföldiek szent énekeket énekeltek munka közben. Azt tartották, hogy minden aratásban az ítélet napja jelenik meg: a konkoly elválik a búzától.
Az ünnep hiedelem- és hagyománykincse nagyon gazdag. Virágszentelés, szegények istápolása, anyaság, de legfőképp az aratás a tárgya. Az ezen a napon szedett fűszernövényeket, gyógynövényeket különösen erős hatásúnak tartják, a gabonafélék pedig szentnek számítottak, varázserőt tulajdonítottak nekik. Szegeden és Tápén fodormentát szenteltek a templomban, melyből később gyógyteát főztek, valamint a halottak koporsójába is tettek belőle.
Sok helyen ekkor tartották az aratási vásárokat. Ezen a napon készítették el összefont kalászból a búzaboronát, mellyel azután a szobát díszítették.
Az aratást másnap szent rítushoz illő áhítattal kezdték. Tiszta fehér gyolcsruhában, levett kalappal a búza elé térdepeltek és imát mondtak. A munkát a föld szent, keleti sarkában kezdték, az első két kévét keresztbe rakták. Az aratás során nem vágtak le minden búzaszálat, hanem néhányat országszerte meghagytak az ég madarainak vagy Szent Péter lovának, ha arra jár. Az elhullott kalászok összegyűjtése pedig a szegények joga volt.
Szeged környékiek déli harangszókor levett kalappal, kévére ülve imádkozták az Úrangyalát; magukra és a búzaföldre keresztet vetettek.
Mindez az "életet" jelentő új kenyérnek szólt, kultusza Jézus Krisztus testének, a szent ostyának vagy kenyérnek tiszteletében napjainkig töretlenül tovább él.
A hajdan volt ember annyi termést kért minden esztendőn az Úrtól, hogy jusson a szegényeknek, az ég madarainak, az anyaföldnek és az elhunyt lelkeknek (Isten nevében) is belőle.
Sarlós Boldogasszony napja emléknap is: Szűz Mária Szent Erzsébetnél, Keresztelő Szent János édesanyjánál tett látogatásának emléknapja. Az ünnep vigíliáján emlékeztek meg Mária anyaságáról. Magyarország északi vidékein a ház elé virággal díszített széket tettek, hogy ha az áldott állapotban lévő, "nehézkes" Mária arra jön Erzsébethez tartván, le tudjon ülni, megpihenni.


 
 
0 komment , kategória:  NYÁR  
Címkék: fűszernövényeket, boldogasszonykor, tulajdonítottak, hagyománykincse, gyógynövényeket, szentelménynek, virágszentelés, tiszteletében, gyolcsruhában, boldogasszony, összegyűjtése, látogatásának, országszerte, összekötötte, szegényeknek, édesanyjánál, szerszámokat, magyarország, harangszókor, szobadísznek, kalendárium, fodormentát, koporsójába, anyaföldnek, megáldatták, erzsébetnél, díszítették, térdepeltek, búzaboronát, erzsébethez, készítették, gondolkodás, anyaságáról, gabonafélék, számítottak, környékiek, búza beérésének, népi gondolkodás, szakrális ünnepet, mezei munkáéval, aratók munkájára, kalendárium előírta, napon csak, szerszámokat megáldatták, búzából koszorúnak, rendet vágtak, asszonyok sarlóval, learatott gabonát, sarlós asszonyok, aratás egyik, régi sarlós, első rendeket, Sarlós Boldogasszony, Sarlós Boldogasszony-ünnep, Sarlós Boldogasszonykor, Szent Péter, Jézus Krisztus, Szűz Mária, Szent Erzsébetnél, Keresztelő Szent János,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szívek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Reményik Sándor: Pierrot &...  Szép estét  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Szép estét  Facebookon kaptam  40 felett  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlékezz  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Jánosházy György: Fogd a kezem  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Jó nap volt  James Allen  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Tanácsok egy pszichológustól  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Tanmese  Emlékezz  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Alvó cica  "Ez egy csoda"  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Jázmin  Vannak emberek  Vidámság  Esterházy Péterre emlékezünk  képre írva  Jó éjszakát  Esterházy Péterre emlékezünk  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Bársony székben  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  "Ez egy csoda"  Paul David Tripp Április 14  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Pitypang szökőkút  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Magamnak  Zilahy Lajos mondta  Ady Endre - Mindegy átka  Sorsunk miatt...  Paul David Tripp Április 13  Az ember emlékekből áll  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Paul Éluard - És egy mosoly  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csend  Különleges  Alvó cica  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Esterházy Péterre emlékezünk  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
búza beérésének, népi gondolkodás, szakrális ünnepet, mezei munkáéval, aratók munkájára, kalendárium előírta, napon csak, szerszámokat megáldatták, búzából koszorúnak, rendet vágtak, asszonyok sarlóval, learatott gabonát, sarlós asszonyok, aratás egyik, régi sarlós, első rendeket, asszonyok vágták, férfiak kötözték, bibliai példát, fiára hagyja, konkolytól elválassza, alföldiek szent, ítélet napja, konkoly elválik, ünnep hiedelem-, napon szedett, gabonafélék pedig, halottak koporsójába, aratási vásárokat, napon készítették, szobát díszítették, aratást másnap, föld szent, aratás során, elhullott kalászok, szegények joga, búzaföldre keresztet, szent ostyának, hajdan volt, elhunyt lelkeknek, ünnep vigíliáján, áldott állapotban, fűszernövényeket, boldogasszonykor, tulajdonítottak, hagyománykincse, gyógynövényeket, szentelménynek, virágszentelés, tiszteletében, gyolcsruhában, boldogasszony, összegyűjtése, látogatásának, országszerte, összekötötte, szegényeknek, édesanyjánál, szerszámokat, magyarország, harangszókor, szobadísznek, kalendárium, fodormentát, koporsójába, anyaföldnek, megáldatták, erzsébetnél, díszítették, térdepeltek, búzaboronát, erzsébethez, készítették, gondolkodás, anyaságáról, gabonafélék, számítottak, környékiek, meghagytak, imádkozták, istápolása, eszközéről, madarainak, koszorúnak, alapvetően, jelképesen, búzaszálat, konkolytól, emléknapja, keresztelő, varázserőt, töretlenül, vigíliáján, emlékeztek, megpihenni, állapotban, beérésének, jelképezve, napjainkig, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3366
  • e Hét: 15450
  • e Hónap: 34423
  • e Év: 263360
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.