Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Csalódás Így esett a hó akkor is. Nem mint a városban
  2022-01-06 08:35:15, csütörtök
 
   
 

Csalódás

Így esett a hó akkor is. Nem mint a városban szokott: szép csendesen, felülről lefelé, hanem oldalt, sivítva, és vágott, mint a borotva, holott akkor még borotvára nem volt szükségem, hiszen mindössze tizenhat éves voltam.
- Ne menj el, fiam! - intettek otthon. - Ha nem kapták meg a leveled, mit csinálsz ott az állomáson?
- Gyalog megyek. Mi az a tíz kilométer...
A vonat fűtött volt, és a délután borulásában szinte örömmel néztem, hogy esik a hó. A régi hóra friss hó. Ez lesz a vakáció!
Amikor az állomásra értem, késő este volt már, és olyan orkán, hogy majd lesodort a vonat lépcsőjéről. A hó suhogva, sűrűn esett, és alig vártam már, hogy a szánon üljek, vastag pokrócok között. Erre azonban nem került sor, mert a szán nem volt sehol.
No most?
Egy utas ténfergett még a dermesztő viharban, egy fiatal menyecske, aki mindjárt mellém szegődött.
- Kocsit tetszik várni?
- Azt, de úgy látszik, késik - mondtam hanyagul.
- Menjünk a váróterembe!
Általában úgy beszélt, mintha hozzám tartozna, anyáskodva, kedvesen, s én balgán azt hittem, ez nekem szól, holott a szánkónak szólt.
Leültünk a váróterembe. A menyecske olyan szép volt, hogy melegem kezdett lenni, holott a váróterem kályhája, ha fekete nem lett volna, elmehetett volna hóembernek.
Ültünk, ültünk, s a szánkó: nem jött, nem jött...
Később benyitott egy bundás egyén, aki nyilván vasutas volt, mert otthonosan leverte lábáról a havat, gyanakvóan ránk pislogott, és azt mondta:
- Én most az ajtót becsukom.
- Szánkót várunk - mondtam bizonytalanul.
- Akkor is becsukom. Ha itt maradnak, én nem bánom, de az ajtót becsukom, mert az a rend.
- Menjünk - ugrott fel a menyecske, aki közben kivallatott, hova megyek -, menjünk! Ketten csak nem veszünk el...
Kiderült, hogy ő is abba a faluba megy, ahova én.
- Menjünk! - mondtam vidáman én is, bár, amikor kiléptünk, és szemünket, szánkat televágta a hó, egyszerre sivárnak találtam ezt a szórakozást.
Hát mentünk.
A menyecske - se szó, se beszéd - belém karolt, én pedig vezettem hölgyem hegynek föl, hegynek le, büszkén és önérzetesen.
(Ha ezt az osztálytársaim látnák?!)
Beszélni nemigen lehetett, de karja melegét éreztem, s ez elég volt arra, hogy védőjének és férfinek érezzem magam.
- Ha pedig megtámadnának bennünket, megvédem - határoztam, és a zsebemben kinyitottam a bicskám.
Támadásról persze szó se volt, mert a kutya se mászkált abban a zegernye időben, de ez nem von le semmit önfeláldozásomból.
Így majdcsak szépen hazaérünk, bár már a fákat se láttam az út két partján.
Egy helyen ugattak a kutyák.
- Ez Kürtös-puszta - mondtam, és szorosabban karoltam, mert ugye, a kutyák..., de a menyecske megállt, és kihúzta karját:
- Hát én itthon lennék...
- Mi?
- Ne haragudjon - simogatta meg az arcom -, csak azért mondtam, hogy én is Bartára megyek, hogy elkísérjen.
Álltam, mint akit fejbe vágtak.
Hazudott! Ilyen szép, kedves, és hazudott!
- Aludjék meg nálunk, olyan ágyat vetek...! Van nekünk vendégszobánk. Az uram itt a majoros gazda.
Becsapott! A düh és a csalódás ökölbe szorította kezem, és szó nélkül elindultam.
- Ne menjen! Az Istenért, ebben az időben... - de én nem fordultam meg, és a következő kiáltást már nem értettem meg, mert elkapta a szél.
Hát azt az éjszakát soha el nem feledem. A felhők szinte a földön nyargaltak, a szél ordítva hordta a havat, és én eltévedtem.
Mentem, de nem tudtam, hol járok, arcomon halálos verejték folyt, tüske tépett, ág az arcomba vágott, és amikor belecsúsztam egy mély útszéli árokba, úgy éreztem: vége mindennek.
De aztán mégis kikapaszkodtam. Nekivetettem vállam a szélnek, és erőm utolsó maradékait összeszedve mentem, mentem.
Hogy hány órát vergődtem így, leszámolva az élettel, nem tudom, de egyszer csak beleütődtem valamibe, és úgy éretem, talán mégis megmaradok.
Egy szalmakazal volt.
Nekivetettem magam. Téptem, fúrtam, amíg csak akkora barlangot nem vágtam benne, amibe belebújhattam.
Ott virradtam meg, de akkor éjjel megesküdtem, hogy soha az életben asszonynak nem hiszek, és asszony után nem megyek...
De az vesse rám az első követ, aki ezt a fogadalmát meg is tartotta volna.
(1944)

Megjelent az Esti Újságban, 1944. február 14-én.
 
 
0 komment , kategória:  TÉL 2  
Címkék: kikapaszkodtam, osztálytársaim, bizonytalanul, vendégszobánk, belebújhattam, megtámadnának, nekivetettem, belecsúsztam, lépcsőjéről, váróterembe, szórakozást, kivallatott, beleütődtem, borulásában, összeszedve, szorosabban, megesküdtem, szalmakazal, kinyitottam, önérzetesen, hóembernek, otthonosan, szorította, határoztam, eltévedtem, elindultam, elkísérjen, gyanakvóan, fogadalmát, asszonynak, leszámolva, nyargaltak, haragudjon, megmaradok, maradékait, anyáskodva, városban szokott, vonat fűtött, délután borulásában, régi hóra, állomásra értem, vonat lépcsőjéről, szánon üljek, utas ténfergett, dermesztő viharban, fiatal menyecske, szánkónak szólt, menyecske olyan, váróterem kályhája, bundás egyén, ajtót becsukom, faluba megy, Csalódás Így, Esti Újságban,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A máj egészségét biztosító és ...  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem azt látja  Ha nyitott vagy  Szép álmokat!  Leereszkedés és olvadás  Virágvasárnap: az élet és a re...  A haj állapotának javítása egy...  Facebookon kaptam Krisztinától  A haj állapotának javítása egy...  Szép estét kedves látogatóimna...  Márciuzs 24.  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem hazudnak  A pálma a győzelem és a diadal...  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Esti kép  Szívet megérintő . . .  Játékos kis cicák  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Facebookon kaptam  Az út  képre írva  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Devecsery László - Húsvét  Mire jók ?  Válaszok a halál után  2004-es kivégzés után  Szép estét kedves látogatóimna...  Mire jók ?  Sárkány  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Esti Ima !  Nem hazudnak  képre írva  Facebookon kaptam  Óraállítás  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam  A pálma a győzelem és a diadal...  Sadhguru idézet  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem hazudnak  Szép estét  Esti kép  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  A haj állapotának javítása egy...  Esti képek  Facebookon kaptam  Szép estét  Agárdi Gábor gondolata  Haja van  A jó kedv a világon  Benedek Elek - Virágvasárnap  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Esti Ima !  Játékos kis cicák  képre írva  Alvó kutyák  Nem azt látja  Szép estét  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Szép estét  Facebookon kaptam  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  Nárcisz  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Esti kép  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Szép estét  Idővel az ember megérti, hogy ... 
Bejegyzés Címkék
városban szokott, vonat fűtött, délután borulásában, régi hóra, állomásra értem, vonat lépcsőjéről, szánon üljek, utas ténfergett, dermesztő viharban, fiatal menyecske, szánkónak szólt, menyecske olyan, váróterem kályhája, bundás egyén, ajtót becsukom, faluba megy, menyecske &#8211, osztálytársaim látnák, zsebemben kinyitottam, zegernye időben, helyen ugattak, menyecske megállt, majoros gazda, csalódás ökölbe, következő kiáltást, éjszakát soha, felhők szinte, földön nyargaltak, szél ordítva, arcomba vágott, mély útszéli, szalmakazal volt, életben asszonynak, első követ, kikapaszkodtam, osztálytársaim, bizonytalanul, vendégszobánk, belebújhattam, megtámadnának, nekivetettem, belecsúsztam, lépcsőjéről, váróterembe, szórakozást, kivallatott, beleütődtem, borulásában, összeszedve, szorosabban, megesküdtem, szalmakazal, kinyitottam, önérzetesen, hóembernek, otthonosan, szorította, határoztam, eltévedtem, elindultam, elkísérjen, gyanakvóan, fogadalmát, asszonynak, leszámolva, nyargaltak, haragudjon, megmaradok, maradékait, anyáskodva, ténfergett, támadásról, elmehetett, becsapott, menyecske, kilométer, szemünket, szánkónak, hazaérünk, egyszerre, kiléptünk, televágta, simogatta, állomásra, pislogott, barlangot, általában, vergődtem, fordultam, váróterem, csendesen, védőjének, megjelent, virradtam, szükségem, borotvára, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 7684
  • e Hónap: 33563
  • e Év: 223198
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.