Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
ÁPRILIS 07 - Ma van az egészség világnapja
  2022-04-07 08:43:43, csütörtök
 
   
  Ma van az egészség világnapja

Hány szűrővizsgálaton voltál az elmúlt két évben?
Az egészség érték, ennek fontosságát a világjárvány nélkül is éreztük, de most talán még inkább. Az idei évi egészség világnapjának mottója az igazságosabb, egészségesebb világ építése téma köré szerveződik. Dietetikus kolléganőnk ezért az alábbiakban azokat a legfontosabb szűrővizsgálatokat gyűjtötte össze, amelyek segítik egészségünk védelmét és egyben a betegségek megelőzését.
Az egészség világnapját azért ünnepeljük április 7-én, mert ezen a napon alakult meg 1948-ban az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A világnapot először 1949. július 22-én rendezték meg, majd a dátumot módosították április 7-re, azóta is ezt a napot ünnepeljük világszerte, minden évben felhívva a figyelmet az aktuális egészségügyi helyzetekre és fókusztémákra. Az idei világnap mottója a következő: ,,Building a fairer, healthier world", avagy Egy igazságosabb, egészségesebb világ építése.
Mit jelent egészségesnek lenni, és mi befolyásolja azt?
Az egészség meghatározására több leírás is létezik, és bár a WHO definícióit tartjuk mérvadónak, ezekből is több létezik, amelyek időben egymás után születtek. Az első meghatározás szerint az egészség nem csupán a betegség hiánya, hanem a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, a szociális, a pszichológiai és az élettani rendszer folyamatosan változó kölcsönhatásának pozitív eredménye. Ezt bővíti ki a következő definíció, amely szerint az egészség annak a foka, amennyire az egyének és közösségek képesek önmaguk kiteljesítésére, szükségleteik kielégítésére, valamint képesek megbirkózni a környezet kihívásaival, és megfelelő egyensúlyt kialakítani.
Látható, hogy az egészség összetett fogalom, amelyet különböző tényezők befolyásolnak. Ide tartozik az életmód (43%), a genetikai tényezők (27%), a környezeti hatások (19%), valamint az egészségügyi ellátás (11%) és az ahhoz való hozzáférés. A legnagyobb hatással az életmódunkra lehetünk, amibe többek között a mindennapi táplálkozásunk, a fizikai aktivitásunk, az alvásunk mennyisége és minősége is beletartozik, ahogy az is, hogy vannak-e káros szokásaink (pl. dohányzás, gyakori alkoholfogyasztás, drogfogyasztás).
Mindezek mellett úgy is védhetjük az egészségünket, ha időben felismerjük a problémákat. Ezek részben könnyen észlelhetők, sok esetben azonban nem. Utóbbi helyzetekre nyújtanak megoldást a különböző, prevenciós célú szűrővizsgálatok.
Nem lehet eleget mondani: a megelőzés fontos!
A betegségeket egyszerűbb megelőzni, mint kezelni és gyógyítani. Ezt az alapvetést a 2020-ban kirobbant koronavírus-járvány is jócskán alátámasztotta. Mert bár kellemetlen, kényelmetlen lehet néhány, a megelőzést célzó védekezési mód (maszk, kézfertőtlenítés, gyakoribb kézmosás, távolságtartás), még mindig jobban megéri ezekre figyelni, mint az egyénenként változó mértékű tünetekkel megküzdeni, és a lehetséges hosszútávú szövődményekkel együtt élni.
A pandémia hatására a krónikus betegségekre is nagyobb figyelem irányult. Ezek többsége a megfelelő életmóddal és a célzott szűrővizsgálatokkal megelőzhető vagy időben észlelve hamar kezelésbe vehető, ami által a súlyosbodás elkerülhető, és a normálistól eltérő állapot akár vissza is fordítható. A továbbiakban ezekre térek át.
Bár napjainkban az egészségügyi ellátáshoz és így a szűrővizsgálatokhoz jutás is átalakult a pandémiás helyzet miatt, és vagy sokat kell várni, vagy magán útra terelődik a dolog, mégis fontos, hogy bizonyos szűrésekről most se mondjunk le. Természetesen vannak olyan vizsgálatok, amiket egy kicsit eltolhatunk időben, a járványügyi helyzetre való tekintettel, de azért teljesen ne feledkezzünk meg ezekről sem! Már csak azért sem, hogy amikor már szabadabb lesz újra az életünk, akkor vírustól függetlenül is egészségesen indulhassunk útnak akár itthon, akár a nagyvilágban.
Szűrővizsgálati lista
Az egyes szűrővizsgálatokról tudni kell, hogy kortól, nemtől és egészségi állapottól függően más és más javasolt egyénileg, ezért az alábbi gyűjtés általános jellegű.
Évente javasolt vizsgálatok:
• Fogászati szűrés - Akár félévente is, hogy a pici elváltozások még időben és fájdalommentesen kezelhetők legyenek. Ennek része lehet a szájüreg orvosi vizsgálata a szájüregi rákok kiszűrése céljából.
• Vérnyomásmérés - Bár az orvosi rendelőben a vizsgálat okozta enyhe stressz miatt magasabb értékek születhetnek, jó, ha időnként akár otthon is megmérjük, és három mérés eredményeit átlagoljuk.
• Panasz nélkül is érdemes évente, kétévente egy teljes laborvizsgálatotelvégeztetni (kis rutin, nagy rutin) vizeletvizsgálattal együtt, hogy időben kiszűrhető legyen például a változás az éhgyomri vércukor, a koleszterin és egyéb főbb paraméterek esetében. Az időben megkezdett életmódváltással elodázható akár a gyógyszerszedés is!
• A szív- és érrendszeri betegségek sajnos a halálozási statisztika élén szerepelnek hazánkban, ezért 40 éves kor felett évente javasolt szívultrahangon és terheléses-EKG vizsgálaton részt venni. Amennyiben sportolni kezdünk vagy növeljük az edzések intenzitását, ez még fontosabb.
• A 40-50 éves kor felett javasolt vastagbélrák szűrése még nem annyira elterjedt, de fájdalommentesen, a székletbeli rejtett vér laboratóriumi kimutatásával is elvégezhető. Emellett a végbél ujjal történő vagy endoszkópos vizsgálata is fontos szűrőmódszer lehet, elsősorban akkor, ha a családban halmozottan fordul elő vastagbélrák vagy más, polyposis szindróma. Ezek a módszerek sokak számára félelmetesnek tűnhetnek, pedig inkább érdemes ezt átélni, mint később a rák diagnózisával szembesülni.
Kétévente javasolt vizsgálatok:
• Bőrgyógyászati szűrés, anyajegyvizsgálat - Ez nem csak azoknak javasolt, akiknek sok és nagyobb anyajegyei vannak. A napsugárzás káros hatásai ugyanis mindenkit érintenek, pláne ha nem gondoskodnak a bőr védelméről, vagy a déli órákban sok időt töltenek a napon. A bőrrák előfordulása gyakoribb, és a kimenetele is rosszabb, mint azt sokan gondolják.
• Szemészeti vizsgálat - Különösen javasolt, ha sok időt töltünk a monitorra tapadó tekintettel, vagy ha a családban előfordult a zöldhályog. Munkaköri alkalmassági vizsgálat részeként évente is indokolt lehet.
• A tüdőszűrés az egészségügyi dolgozóknak indokolt évente, a lakosság többi részének kétévente javasolt részt vennie ezen a vizsgálaton.
• A csontsűrűség vizsgálaton való részvétel szintén kb. kétévente javasolt, de az általános állapottól és rizikófaktoroktól függően akár gyakrabban is. Az időben észlelt csontritkulás folyamata a megfelelő kezelés mellett lassítható, és ezáltal az ebből eredő balesetek, esések kockázata is csökkenthető.
Vizsgálatok nőknek
A nőgyógyászati szűrővizsgálat a 18 év feletti hölgyek részére panaszmentes esetben is évente javasolt, amelynek része a méhnyakrákszűrés, illetve az emlők orvosi vizsgálata. Harminctól 45 éves korig háromévente, 45 és 65 év között kétévente, 50 éves kor felett pedig évente javasolt az emlők mammográfiás vizsgálatais (adott esetben ez végezhető UH-vizsgálat keretében is).
Minél idősebb valaki, vagy ha már voltak rosszabb eredményei, akkor gyakrabban érdemes ezekre elmenni, behívó nélkül is, a szakorvos által javasolt időközönként. Ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk, akkor amint csak lehet, orvoshoz kell fordulni. Nem érdemes várni, a késlekedés életveszélyes lehet adott esetben, és sajnos az emlőrák a fiatalokat is érintheti. Havonta pedig minden nőnek, legalább 20 éves korától kezdődően javasolt a menstruációt követő önvizsgálat elvégzése tükör előtt, fekve és állva is.
Vizsgálatok férfiaknak
A férfiak számára óriási mumus, de 40-45 éves kor felett mindenképpen javasolt a rendszeres prosztatarákszűrés az urológiai vizsgálat keretében, ami a manuális és a laboratóriumi vizsgálatot is magában foglalja. Ahogyan a nőknél, úgy a férfiaknál is létezik önvizsgálat, bár sajnos erről még mindig tabunak számít beszélni. A herék rendszeres, tapintásos önvizsgálatát 20 éves kor felett havonta érdemes elvégezni, így időben kiszűrhetők az esetleges, kisebb eltérések.
Hogy jobb félni, mint megijedni? Nem erről szólt ez a cikk sem. Hanem arról, hogy a hosszú, boldog és egészségben eltöltött életévek érdekében kell rendszeresen szűrésekre járnunk. Ne akkor kerüljünk orvoshoz, amikor már olyan nagy a baj, hogy csak a gyógyszerek, műtét(ek), vagy még ezek sem segítenek. Érdemes kihasználni az ingyenes, szervezett, vagy a munkahely által biztosított vállalati szűréseket is, vagy ha megtehetjük, akár magán úton (fizetős szolgáltaltásként) egészségpénztári vagy egészségbiztosítási keretek között tömbösítve, egyfajta menedzserszűrés jelleggel elvégeztetni ezeket.


 
 
0 komment , kategória:  Jeles napok  
Címkék: kézfertőtlenítés, életmódváltással, fájdalommentesen, kölcsönhatásának, rendellenességet, szűrővizsgálaton, méhnyakrákszűrés, egészségpénztári, szűrővizsgálatok, kiteljesítésére, szívultrahangon, gyógyszerszedés, szövődményekkel, menedzserszűrés, meghatározására, szűrővizsgálati, világszervezet, vérnyomásmérés, szűrővizsgálat, alátámasztotta, drogfogyasztás, táplálkozásunk, bőrgyógyászati, távolságtartás, egészségesebb, fókusztémákra, félelmetesnek, önvizsgálatát, diagnózisával, egészségesnek, laboratóriumi, egészségünket, pszichológiai, nőgyógyászati, befolyásolnak, kimutatásával, egészség világnapja, egészség érték, világjárvány nélkül, alábbiakban azokat, betegségek megelőzését, egészség világnapját, napon alakult, világnapot először, dátumot módosították, napot ünnepeljük, aktuális egészségügyi, idei világnap, egészség meghatározására, első meghatározás, betegség hiánya, teljes testi, Egészségügyi Világszervezet,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Borsmenta – illatos, ízl...  Mexikói petúnia  Facebookon kaptam Krisztinától  Az állatok világnapja......  Prédikálás  Mexikói petúnia  Jog és pszichológia  Facebookon kaptam  Elment Péter tököt venni  Tadzs Mahal  Imádság és bűn  Facebookon kaptam  Rohantam  Aranyosi Ervin - Lassíts és né...  Világ és egyház  Balatonfüred minden időjárásba...  Viharos hétfő  Délutáni pihenés........  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szentlélek  Madárvilág........  Biztonságunk a meg nem változó...  Szentségtelen hozzáállás  Imádság  Korhatár nélkül  Napi horoszkóp  Szeret, nem szeret........  Hit  Igazi pásztor  Imádság  Megemésztő tűz  Imádság  Megelégedés  Szentség  Isten ajándéka az életem  Imádság  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Mindannyiunk életében ott az a...  Megelégedés  Facebookon kaptam  Ember és imaélet  Isten hívó szava :) Isten igé...  Megemésztő tűz  Harmonia.......  Az állatok világnapja......  A felnőtt ember arca sohasem ...  Facebookon kaptam  Az Állatok Világnapja Október ...  Levélhulláskor  Az állatok világnapja......  Imádság  Istentisztelet  Imádság  Szép éjszakát......  Rohantam  Napi horoszkóp  Szentség  Elfáradt a bölcsiben.......  Viharos hétfő  Lyukas dió  Vesétől  Imádság  Facebookon kaptam  Keresztury Dezső - Elmondhatat...  Facebookon kaptam  E zord időben Felcsendül egy d...  Olaszország.....  Harmonia.......  Facebookon kaptam  Napvirág  Fittentartás érdekében......  Mexikói narancsvirág  Igazi pásztor  Robot telefonnal  Imádság  Facebookon kaptam Krisztinától  Viharos hétfő  Mosolyogtál már ma ? .......  Gecsemáné és kereszt  Szegfűszeggel a gyulladás és a...  Szép mai napot !........  A győzelem titka  Szép napot  Vérnyomás problémák  A kollin gyógyhatásairól  Szép napot  Mindannyiunknak arra érdemes t...  A jel:  Szép keddi napot ! ......  A legtöbb ember nem is él, csa...  Idézet........  Idézet........  Rezsicsökkentés érdekében........  Szentlélek  A szürke hétköznapok - tanmese  Elment Péter tököt venni  Ha nyugalmadat nem leled . . ...  Jog és pszichológia 
Bejegyzés Címkék
egészség világnapja, egészség érték, világjárvány nélkül, alábbiakban azokat, betegségek megelőzését, egészség világnapját, napon alakult, világnapot először, dátumot módosították, napot ünnepeljük, aktuális egészségügyi, idei világnap, egészség meghatározására, első meghatározás, betegség hiánya, teljes testi, élettani rendszer, következő definíció, egészség annak, környezet kihívásaival, egészség összetett, genetikai tényezők, környezeti hatások, egészségügyi ellátás, ahhoz való, legnagyobb hatással, életmódunkra lehetünk, mindennapi táplálkozásunk, fizikai aktivitásunk, alvásunk mennyisége, megelőzés fontos, betegségeket egyszerűbb, 2020-ban kirobbant, megelőzést célzó, egyénenként változó, lehetséges hosszútávú, pandémia hatására, krónikus betegségekre, megfelelő életmóddal, súlyosbodás elkerülhető, normálistól eltérő, továbbiakban ezekre, egészségügyi ellátáshoz, pandémiás helyzet, kicsit eltolhatunk, járványügyi helyzetre, alábbi gyűjtés, pici elváltozások, szájüreg orvosi, szájüregi rákok, orvosi rendelőben, vizsgálat okozta, éhgyomri vércukor, időben megkezdett, halálozási statisztika, edzések intenzitását, 40-50 éves, székletbeli rejtett, végbél ujjal, családban halmozottan, módszerek sokak, napsugárzás káros, déli órákban, bőrrák előfordulása, monitorra tapadó, családban előfordult, egészségügyi dolgozóknak, lakosság többi, csontsűrűség vizsgálaton, általános állapottól, időben észlelt, megfelelő kezelés, ebből eredő, nőgyógyászati szűrővizsgálat, emlők orvosi, emlők mammográfiás, szakorvos által, késlekedés életveszélyes, menstruációt követő, férfiak számára, urológiai vizsgálat, laboratóriumi vizsgálatot, herék rendszeres, munkahely által, kézfertőtlenítés, életmódváltással, fájdalommentesen, kölcsönhatásának, rendellenességet, szűrővizsgálaton, méhnyakrákszűrés, egészségpénztári, szűrővizsgálatok, kiteljesítésére, szívultrahangon, gyógyszerszedés, szövődményekkel, menedzserszűrés, meghatározására, szűrővizsgálati, , ,
2022.09 2022. Október 2022.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 10 db bejegyzés
e hónap: 45 db bejegyzés
e év: 2524 db bejegyzés
Összes: 66290 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2625
  • e Hét: 7073
  • e Hónap: 9441
  • e Év: 864263
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.