Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A kételkedő apostol-Szt.Tamás
  2009-12-21 08:38:44, hétfő
 
   
  Egész éjjel a tengeren voltak, de vajmi kevés siker koronázta halászatukat. Dél felé jár az idő, a parton dolgoznak a hálók rendbehozásával. Tamás éppen azt magyarázza Józsuénak, a kis halászinasnak, hogyan kell megfoltozni az elszakadó hálót. Miközben figyelmesen hallgatja főnöke szavait, eszébe jut, amit tegnap este hallott édesapjától. Elhatározta, emondja Tamás bácsinak is.
- Tetszett-e hallani arról a különös emberről, akiről időn megkeresztelkedett a Jordán folyóban, különös módon tanúskodott az Isten? Megnyílt az ég és valami különös fényesség ragyogta körül.Azt mondják, Ő a Messiás, népünk szabadítója.

Tamás abbahagyta a munkát és a kisfiú tiszta szemeibe nézett. Majd így szólt hozzá:
- Azt kérded, hallottam-e a názáreti Jézusról? Nemcsak hallottam, de ott is voltam, midőn ezek történtek. Az égi szózatot is hallottam: ez az én szeretett Fiam.

Józsue finoman elpirult, mert kiderült, hogy mestere többet tud nála. Most már ő kezdett érdeklődni.
- Tamás bácsi hallotta már ennek a különös embernek a beszédét?
- Nem is egyszer, válaszolta a mester. Most is fülembe csengenek szavai. Aki egyszer meghallja, nem tudja többé elfelejteni. A legszívesebben elhagynám öreg hálóimat, hogy mindig őt hallgathassam.
- Nos, ez nem is olyan lehetetlen, csendült föl Tamás háta mögött egy érces férfihang.

Tamás hirtelen megfordult és meglepetve látta, hogy Jézus áll előtte. Néhány pillanatig egymásra néztek, aztán Jézus Tamás vállára tette a kezét és így szólt:
- Jöjj, kövess engem!

Ekkor olyan valami történt, amin a kis Józsue is elcsodálkozott. A tapasztalt halász szemében könnyek csillogtak, egy pillantást vetett a tengerre, az öreg csónakra, a hálókra, aztán megszólalt:
- Követlek, Uram, bárhová mégy!

Ettől kezdve Tamás is Jézus barátai, apostolai közé tartozott. Mindenhova elkísérte Mesterét. Ott volt a kánai mennyegzőn, midőn Jézus borrá változtatta a vizet. Boldog volt, amikor a kenyérszaporítás alkalmával az ő kezében is megszaporodott a kenyér és a hal. A Jézus felé áradó szeretetből neki is jutott és minden bőven kárpótolta azért, amit elhagyott.

Igaz, nem fogadta őket mindenki szívesen. A napokban Jeruzsálemben jártak a templomszentelés ünnepén. A zsidó papok körülvették Jézust és kérdezgették:
- Meddig tartasz minket bizonytalanságban? Ha valóban te vagy a Messiás, mondd meg nyíltan!

Jézus nem maradt adós a válasszal. Messiásnak mondta magát, a mennyei Atya Fiának. Ezen a papok megbotránkoztak és meg akarták kövezni. Tamás maga sem tudta, hogyan menekültek ki az életveszélyből. Most Pereában jártak és ez a vidék különösen kedves volt Tamásnak. Itt találkozott először a Mesterrel. Éppen szerény ebédjüket fogyasztották, amikor látogatójuk érkezett. Láthatóan nagyon sietett, mert alig jutott szóhoz. Végre kinyögte:
- Jézus barátja, Lázár nagyon súlyos beteg. Nővérei kérik a Mestert, jöjjön és gyógyítsa meg! Ennek hallatára Tamás aggódni kezdett. Betánia közel van Jeruzsálemhez, ahol nemrég olyan nagy bajba keveredtek. Oktalanság lenne visszamenni. Úgy látszik, ezt Jézus is sejti, mert így szól a hírnökhöz:
- Menj nyugodtan haza és mondd meg Lázár nővéreinek: ez a betegség nem okozza barátunk halálát, hanem Isten dicsőségét szolgálja.

Csak három nappal később mondotta Jézus:
- Menjünk Jeruzsálem felé, Betániába!

Az apostolok tiltakozni próbáltak.
- Mester, csak néhány nappal ezelőtt akartak megkövetzni és mégis odamégy?

Természetesen az apostolok nemcsak Jézust, magukat is féltették. Ekkor Tamás így bátorította társait:
- Menjünk és mi is haljunk meg vele!

Ez a bátorság azonban nem maradt végleges útitársa Tamásnak. Nagycsütörtök este, mikor Jézust elfogták ellenségei, ő is gyáva nyúlként elszaladt. Nem állt a kereszt alá sem, szinte teljesen kiábrándult Jézusból. Már-már arra gondolt: hátha igazuk van Jézus ellenségeinek, nem is ő a megígért megváltó! Ő, aki egyetlen szavával előhívta Lázárt a sírból,meghalt és eltemették. Elkerülte az apostolok társaságát is, nem találkozhatott tehát a feltámadt Krisztussal. Mikor társai beszámoltak róla, hitetlenkedve hallgatta szavaikat. Ki is jelentette:
- Hacsak nem látom kezén a szegek nyomát és ujjaimat az oldalába nem tehetem, én nem hiszem, hogy föltámadt.

Társai megdöbbenve hallgatták Tamás hirtelen nyilatkozatát. Hiába erősködtek,, Tamást nem tudták meggyőzni.

Néhány nappal később, a zárt ajtókon keresztül Jézus ismét megjelent az apostoloknak. Most Tamás is ott volt velük.
- Békesség nektek, mondotta és tekintetével Tamást kereste.

Eléje lépett és így szólt hozzá:
- Tedd ide ujjadat, nézd meg kezemet, nyújtsd ki a kezed, tedd oldalamba és ne légy hitetlen, hanem hívő!

Tamás apostol majd elsüllyedt szégyenében. Mind meleg naptól a hó, úgy elolvadt minden kételye. Hogyan is hihette, hogy Jézust megölhetik ellenségei? Hiszen előre megjövendölte: harmadnapon föltámad. Ő boldogító valóság! Jézus él, rubinként ragyognak sebei. Tamás összeroskad a nagy örömtől, leborul Jézus előtt és csak ennyit mond:
- Én Uram, én Istenem!
- Boldog vagy Tamás, mert hittél, mert láttál. De még boldogabbak, akik nem láttak és mégis hisznek.

Ezeket a szavakat Tamás sohasem felejtette el. Miután Jézus visszatért a mennyei Atyához, ő is elindult a többi apostollal és hirdette az evangéliumot azoknak, akik nem láthatták Jézust. Elment egészen a távoli Indiáig, hogy minél több ember lelkében fölragyoghasson a boldogító hit világossága.

Forrás: György Attila: Jöjj, kövess engem
 
 
0 komment , kategória:  Névnapok eredete, versek  
Címkék: kenyérszaporítás, templomszentelés, rendbehozásával, fölragyoghasson, megbotránkoztak, legszívesebben, elcsodálkozott, megszaporodott, életveszélyből, találkozhatott, hallgathassam, hitetlenkedve, nyilatkozatát, megjövendölte, ellenségeinek, jeruzsálemhez, természetesen, jeruzsálemben, nagycsütörtök, halászinasnak, fogyasztották, halászatukat, kérdezgették, evangéliumot, tekintetével, apostoloknak, bátorította, szégyenében, változtatta, elhatározta, harmadnapon, megkövetzni, szabadítója, elfelejteni, beszámoltak, krisztussal, tengeren voltak, parton dolgoznak, hálók rendbehozásával, elszakadó hálót, különös emberről, kisfiú tiszta, názáreti Jézusról, különös embernek, legszívesebben elhagynám, érces férfihang, tapasztalt halász, pillantást vetett, öreg csónakra, kánai mennyegzőn, kenyérszaporítás alkalmával, napokban Jeruzsálemben, Jézus Tamás, Atya Fiának, Most Pereában, Menjünk Jeruzsálem, Ekkor Tamás, Most Tamás, György Attila,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam  Esti kép  Alázat  Leonardo da Vinci gondolata  Próbálj meg ...  Nagyi telefonál  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Png kislány  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Szívem  Facebookon kaptam  Png kutya  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  A másik dolog,  Egy lelki imádság  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Tanuld meg ezt a versemet  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Egy bizonyos határt  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Paul David Tripp Április 21  Szabolcska Mihály – Ákác...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Leonardo da Vinci gondolata  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Ágai Ágnes – Csendélet  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Akarat  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Krisztinától  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Akarat  Tavaszi kép  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  A sors  Esti kép  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Nagyi telefonál  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png kutya  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  George Byron - Ahogy itt jár -...  Tavaszi kép  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Egy bizonyos határt  Németh László tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Soha ne kedvezz...  Png nő  Ami embereknek lehetetlen, az...  Minden harmadik...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Png cica  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Adakozás  Az engedelmesség miért nem vál...  Minden harmadik...  Minden harmadik...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Png virág 
Bejegyzés Címkék
tengeren voltak, parton dolgoznak, hálók rendbehozásával, elszakadó hálót, különös emberről, kisfiú tiszta, názáreti Jézusról, különös embernek, legszívesebben elhagynám, érces férfihang, tapasztalt halász, pillantást vetett, öreg csónakra, kánai mennyegzőn, kenyérszaporítás alkalmával, napokban Jeruzsálemben, templomszentelés ünnepén, zsidó papok, mennyei Atya, papok megbotránkoztak, vidék különösen, apostolok tiltakozni, apostolok nemcsak, bátorság azonban, megígért megváltó, apostolok társaságát, feltámadt Krisztussal, szegek nyomát, zárt ajtókon, nagy örömtől, szavakat Tamás, mennyei Atyához, többi apostollal, evangéliumot azoknak, távoli Indiáig, kenyérszaporítás, templomszentelés, rendbehozásával, fölragyoghasson, megbotránkoztak, legszívesebben, elcsodálkozott, megszaporodott, életveszélyből, találkozhatott, hallgathassam, hitetlenkedve, nyilatkozatát, megjövendölte, ellenségeinek, jeruzsálemhez, természetesen, jeruzsálemben, nagycsütörtök, halászinasnak, fogyasztották, halászatukat, kérdezgették, evangéliumot, tekintetével, apostoloknak, bátorította, szégyenében, változtatta, elhatározta, harmadnapon, megkövetzni, szabadítója, elfelejteni, beszámoltak, krisztussal, megdöbbenve, visszamenni, tanúskodott, kiábrándult, édesapjától, összeroskad, látogatójuk, szeretetből, megfoltozni, világossága, körülvették, figyelmesen, találkozott, boldogabbak, eltemették, mennyegzőn, abbahagyta, társaságát, megszólalt, menekültek, nővéreinek, messiásnak, érdeklődni, kárpótolta, ellenségei, dicsőségét, tiltakozni, alkalmával, jeruzsálem, keveredtek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 50 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2186
  • e Hét: 4508
  • e Hónap: 10749
  • e Év: 63015
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.