Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Minden idők legnagyobb hiányát
  2008-12-31 16:54:44, szerda
 
  Minden idők legnagyobb hiányát produkáltuk


Index/MTI - ugyelet@mail.index..hu, Portfolio.hu - ugyelet@index..hu
| 2008. 12. 31., 14:43 | Frissítve: 2 órája


A harmadik negyedéves folyó fizetési mérleg hiánya minden idők legmagasabb negyedéves deficitje, amely jóval meghaladja az előzetes elemzői várakozásokat - reagált elemzők a szerdán megjelent adatokra. Az várható volt, hogy az export visszaesése miatt negatív lesz az árumérleg, de hatalmas mínuszban van az úgynevezett jövedelemmérleg is. A harmadik negyedéves hiány 2,5 milliárd, az első háromnegyed éves 6 milliárd euró.

A folyó fizetési mérleg hiánya a harmadik negyedévben 2,492 milliárd euró, szezonális hatásoktól megtisztítva 2,157 milliárd euró volt, az első kilenc hónapban a deficit összege 6,074 milliárd eurót tett ki - közölte Magyar Nemzeti Bank szerdán az első becslés alapján.

A negyedéves adatok alapján az idei harmadik negyedévben a külfölddel szemben fennálló finanszírozási igény (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes hiánya), a második negyedévi 1,82 milliárd euróról 2,365 milliárd euróra nőtt, a szezonális hatások kiszűrésével 1,535 milliárdról 2,182 milliárd euróra emelkedett, ami a GDP 7,8 százaléka.

Várt és meglepő mínuszok
A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) elemzése szerint várható volt, hogy az export visszaesésének következtében az árumérleg negatívba fordul, először 2007 első negyedéve után. A meglepetést azonban a jövedelemmérleg rendkívül magas, 2,5 milliárd eurós hiánya jelenti.


Az elemzés készítői hangsúlyozzák: a harmadik negyedéves folyó fizetési mérleg hiány minden idők legmagasabb negyedéves deficitje. A folyó fizetési mérlegen belül jelentősen emelkedett mind a közvetlen befektetésekhez, mind az adósság-generáló befektetésekhez kapcsolódó jövedelemkiáramlás az előző év megfelelő időszakához képest.

Nem értik
A Takarékbank egyelőre nem látja világosan, hogy mi volt ennek a folyamatnak az oka. A pénzintézet elemzői szerint elképzelhető, hogy a külföldi tulajdonú vállalatok javuló jövedelmezősége, valamint az adóssággeneráló befektetések - államkötvény-pozíciók, bankhitelek - során realizált magasabb hozamok egyaránt szerepet játszhattak a folyó fizetési deficit növekedésében.

A Takarékbanknál 7,5 milliárd eurós, GDP-arányosan mintegy 7 százalékos deficitet vár a 2008. év egészére. Hozzáteszik: a hiány 2009-ben az exportnál gyorsabban visszaeső import és a romló vállalati jövedelmezőség nyomán elért szerényebb profitok eredményeképpen 4 milliárd euróra csökkenhet.

Az export dinamikája a harmadik negyedévben jelentősen lassult, azonban az import volumene nem csökkent a még mindig magas lakossági fogyasztás miatt, így a második negyedévhez képest tovább nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya - mondta Samu János a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője.

Jobb jön
A szerdán publikált MNB-adat meghaladta az elemzői várakozásokat, azonban a Concorde elemzője az utolsó negyedévre már kisebb hiányt vár, a hitelezés, és ezzel együtt a fogyasztás és az import visszaesése miatt. Samu János kiemelte: a harmadik negyedév hiányát tekintve a magas kamatok miatt megemelkedett a forrásköltség, valamint a külföldi vállalatok megtermelt jövedelme is most került be a statisztikákba.

A legnagyobb problémát az jelentette, hogy a finanszírozási oldalon tőkekiáramlás volt tapasztalható a harmadik negyedévben, így a hiányt teljes mértékben hitelekből, adósságból finanszírozta a gazdaság. Az elemző a negyedik negyedévre a hiány csekély visszaesésére számít, mivel a hitelezés csökkenése visszafoghatja a fogyasztást. Igazán azonban csak 2009-ben teljesedhet ki a fogyasztás visszaesése, így csökkenhet az import és jelentősen javulhat a folyó fizetési mérleg egyenlege - tette hozzá Samu János.

A helyzet még rosszabb
A Portfolio.hu elemzése azt emeli ki: a harmadik negyedévben a magyar gazdaság finanszírozási igénye (a folyó fizetési, illetve a tőkemérleg együttes egyenlege) a GDP 7,8 százalékát tette ki. Az amúgy a magyar gazdaság helyzetével kapcsolatban mostanában egyre kevesebb kapaszkodót jelentő fizetési mérleg statisztikából az is kiderül, ha a finanszírozási igényt nem felülről, hanem alulról becsüljük, akkor eléri a 9 százalékot is.

A helyzet romlásának mértékére jellemző, hogy amíg tavaly ilyenkor az 1,1 milliárd eurót sem érte el a finanszírozási igény, Addig most 2,3 milliárd euró fölötti értéket jelzett a Magyar Nemzeti Bank. A helyzeten nem sokat javítanak a folyamatosan érkező EU-transzferek sem. A folyó hiánynál ugyan emiatt kisebb a finanszírozási igény, ám e területen a harmadik negyedévben nem volt érzékelhető különösebb felfutás (pontos megítélés nem lehetséges, hiszen az MNB csak ez évtől közöl külön számokat EU-transzfer soron).

A Portfolio.hu megjegyzi: az egyensúlyromlás azért érdekes, mert a globális válságtól épp ellentétes hatást várnak általában a szakértők. Úgy gondolják ugyanis, hogy a külső kereslet szűküléséből fakadó exportvisszaesést bőven ellensúlyozza az, hogy az állami fogyókúra és a szigorú jövedelempolitika, illetve az, hogy a hitelfelvételi lehetőségek beszűkülnek. Amennyiben a mostani romlás még valóban a hitelexpanzió eredménye - vagyis nem látszik rajt a válság (eddigi) utolsó nagy ütése a magyar gazdaságion -, akkor a szakértőknek igazuk is lehet, és jövőre akár jelentősen is csökkenhet a finanszírozási igény.

http://index.hu/gazdasag/magyar/fofi081231/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: jövedelemmérleg, befektetésekhez, egyensúlyromlás, eredményeképpen, adóssággeneráló, jövedelmezősége, finanszírozási, visszafoghatja, takarékbanknál, statisztikákba, jövedelmezőség, hitelfelvételi, statisztikából, visszaesésének, hangsúlyozzák, tőkekiáramlás, finanszírozta, tapasztalható, megemelkedett, következtében, növekedésében, várakozásokat, forrásköltség, hitelexpanzió, ellensúlyozza, visszaesésére, kiszűrésével, államkötvény, folyamatosan, befektetések, kapcsolatban, elképzelhető, szakértőknek, szűküléséből, megtisztítva, negyedévben, harmadik negyedéves, előzetes elemzői, szerdán megjelent, várható volt, export visszaesése, úgynevezett jövedelemmérleg, első háromnegyed, folyó fizetési, harmadik negyedévben, első kilenc, deficit összege, első becslés, negyedéves adatok, idei harmadik, külfölddel szemben, tőkemérleg együttes, Magyar Nemzeti Bank, Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt, Samu János, Concorde Értékpapír Zrt,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Virág lány  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  Márciuzs 24.  Nárcisz  Minden kedves látogatómnak sze...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Görgess  Szép álmokat!  Könyvek  képre írva  Nagyhétfő:  Szép estét  Paul David Tripp Március 27  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam Krisztinától  Fényvarázslat  Facebookon kaptam  Minden kedves látogatómnak sze...  Szép estét  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  Az erdőterápia egészségre gyak...  képre írva  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Heltai Jenő: Március  Boldogság  Táplálékok a máj egészségének ...  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Paul David Tripp Március 26  Humor is meg nem is szerinted?  Varázskönyv  Nagyhétfő:  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Virágvasárnap: az élet és a re...  Az út  Esti kép  Facebookon kaptam  Szép estét  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  A haj állapotának javítása egy...  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Boldog virágvasárnapot minden...  Az izmaink nem csak testmozgás...  Szép álmokat!  Tibeti harangvirág  Jó éjszakát  Az erdőterápia egészségre gyak...  Benedek Elek - Virágvasárnap  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Nem látom őket  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Egy hét kihagyás  Harang ( gif )  Vérnyomáscsökkentés  Kékfestőről pár szóban  Alvó cica  Mire jók ?  Esti Ima !  Facebookon kaptam  Talppontok közérthetően  Esti képek  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Benedek Elek - Virágvasárnap  Áldott, békés, szép Virágvasár...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Márciuzs 24.  Vérnyomáscsökkentés  Virágos mező  Úgy sajog ez a vad tavasz,  képre írva  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Boldogság  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Isten . . .  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Szép álmokat!  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Esti kép  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
harmadik negyedéves, előzetes elemzői, szerdán megjelent, várható volt, export visszaesése, úgynevezett jövedelemmérleg, első háromnegyed, folyó fizetési, harmadik negyedévben, első kilenc, deficit összege, első becslés, negyedéves adatok, idei harmadik, külfölddel szemben, tőkemérleg együttes, második negyedévi, szezonális hatások, export visszaesésének, árumérleg negatívba, meglepetést azonban, jövedelemmérleg rendkívül, elemzés készítői, közvetlen befektetésekhez, adósság-generáló befektetésekhez, pénzintézet elemzői, külföldi tulajdonú, adóssággeneráló befektetések, hiány 2009-ben, exportnál gyorsabban, romló vállalati, export dinamikája, import volumene, második negyedévhez, szerdán publikált, elemzői várakozásokat, utolsó negyedévre, import visszaesése, harmadik negyedév, magas kamatok, külföldi vállalatok, legnagyobb problémát, finanszírozási oldalon, hiányt teljes, negyedik negyedévre, hiány csekély, hitelezés csökkenése, fogyasztás visszaesése, magyar gazdaság, finanszírozási igényt, helyzet romlásának, finanszírozási igény, folyamatosan érkező, folyó hiánynál, egyensúlyromlás azért, globális válságtól, külső kereslet, állami fogyókúra, szigorú jövedelempolitika, hitelfelvételi lehetőségek, mostani romlás, hitelexpanzió eredménye, magyar gazdaságion, szakértőknek igazuk, jövedelemmérleg, befektetésekhez, egyensúlyromlás, eredményeképpen, adóssággeneráló, jövedelmezősége, finanszírozási, visszafoghatja, takarékbanknál, statisztikákba, jövedelmezőség, hitelfelvételi, statisztikából, visszaesésének, hangsúlyozzák, tőkekiáramlás, finanszírozta, tapasztalható, megemelkedett, következtében, növekedésében, várakozásokat, forrásköltség, hitelexpanzió, ellensúlyozza, visszaesésére, kiszűrésével, államkötvény, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 427
  • e Hét: 2085
  • e Hónap: 18878
  • e Év: 151795
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.