Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tragédia 2006. augusztus 20
  2006-08-21 23:27:24, hétfő
 
  Részletek különböző cikkekből.
A kormány felelős a tragédiáért?
A kormány azáltal, hogy nem tájékoztatott a közelgő veszélyről, és nem hozott megelőző intézkedéseket, életveszélynek tett ki több százezer gyermeket, és közvetlenül felelőssé tehető a Duna-parton bekövetkezett életvesztésekért, a tömeges személyi sérülésekért - véli Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke.
Ismerve Magyarország polgárainak évtizedek alatt kialakult szokását, hogy óriási lélekszámban vonulnak a tűzijáték megtekintéséért a Duna-partra, magukkal víve gyermekeiket, a tűzijátékot megrendelő testületnek, Magyarország kormányának, azonnali kötelessége lett volna, a közszolgálati elektronikus médiumok műsorát megszakítva, a veszélyre figyelmeztetni a Duna-partra készülőket, különös tekintettel a gyermekekre. Ezzel szemben a kormány hallgatott, a pánik kitört, a tragédia elkerülhetetlenné vált - áll Patrubány közleményében. Hozzáteszi: ,,a polgárok százezreinek biztonságát veszélyeztető magatartásáért Gyurcsány Ferenc kormányának le kell mondania".

Nem találták még meg azt a két embert, akik egy kishajóról estek vízbe a vasárnap esti vihar alatt - hangzott el az InfoRádióban.
A tegnapi óriási viharban felborult kishajón öten tartózkodtak. Az öt emberből hármat a tűzoltóknak és vízirendőröknek azonnal sikerült kimenekíteniük a Dunából, azonban két embert magával sodort a folyó.
Az eltűntként nyilvántartott két személy keresése jelenleg is tart, bár az esély arra, hogy élve kerüljenek ki a folyóból kicsi.
(InfoRádió, HírTV

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 19 óra 39 perckor e-mailben piros szintű riasztást küldött a katasztrófavédelemnek,, de ezt csak 23 óra 30 perc körül olvasták el - közölte a tűzijáték alatt kitört viharpánik miatt indított vizsgálat részeredményeiről Szilvásy György kancelláriaminiszter. A tragédia halálos áldozatainak száma négyre emelkedett, miután megtalálták egy Dunába esett nő holttestét. Az e-mailben az OMSZ azt közölte, hogy "a közép-magyarországi régióban heves széllökésekkel kísért vihar várható". A kancelláriaminiszter szerint hiba volt, hogy idejében nem olvasták el a figyelmeztetést, de szerinte valószínűleg ez sem segített volna, mivel akkor már csak másfél óra volt a tűzijátékig, miközben egy milliós tömeg feloszlatása legalább 2-2,5 órát vesz igénybe.
Vasárnap estig az OMSZ tizenegy figyelmeztető előrejelzést küldött az illetékes hivataloknak - köztük az OKF-nek -, és ahogy közeledett a vihar, egyre pontosabban jelezték a zivatar várható erősségét és helyét. Másfél órával a széllökések, a zivatar és jégeső előtt rendkívül pontos előrejelzést készítettek. Dunkel elmondása szerint a rendőrség 20 óra 20 perckor kérte be az első prognózist és helyzetelemzést, majd húsz perccel később az újabbat, tehát a hivatalos szervek tudtak a készülő viharról.

Idézetek az olvasói levelekből
"Másfél éves kisgyerekünkkel rohantunk, a babakocsit vitte a szél. Borzasztó volt. Ilyet még sosem éltünk át!" - írta egyik olvasónk a tűzijáték alatti viharról. Több ezer ember próbált meg egyszerre elmenekülni a Duna-partról, sokan egymást taposták össze. "Próbáltunk előrébb jutni, de nem sikerült. Ekkor egy erős ütést éreztem a fejem hátsó részén. Egy faág fejbevágott. Abban a pillanatban azt hittem, hogy mindenki ott fog meghalni"
"Egy perc se telt el és már egyátalán nem látszódott a Gellért-hegy" - mondta a vihar kezdetéről egy fiatalember, aki a pesti rakpartról szerette volna nézni a tűzijátékot. "Ahogy elkezdett az eső is esni, mindenki futni kezdett, biztos, hogy volt, aki megsérült" - tette hozzá"
"Pillanatok alatt orkánerejű szél tombolt, futottunk valami menedék felé. A másfél éves kisgyerekünkkel rohantunk, a babakocsit vitte a szél. Borzasztó volt. Ilyet még sosem éltünk át! Az egyik irodaépület eresze alá tudtunk beszorulni, ahol a gyerekről lerángattuk a ruhát és átcseréltük szárazabbra. Iszonyatos volt, ahogy több ezer ember sikítva menekült egymás hegyén-hátán, a szülők ordibálták a gyerekük nevét, keresték őket. Mondhatom, túléltük..."
A Péterfy Sándor utcai kórházban fekvő egyik beteg az [origo]-nak elmondta: a szélvihar akkora volt, hogy a rakparton oszlopaival együtt felkapott egy sörsátort. A férfi barátnőjét próbálta védeni, így a repülő tartóoszlop őt találta el, a férfinak több bordája, valamint a lapockája eltört. A 25 év körüli férfi elmondta: amikor magához tért, elindult a villogó fények - egy rendőrautó - felé. A rendőrök azonban nem vitték kórházba a sérültet, arra hivatkozva, hogy nem hagyhatják el a helyszínt. A férfit így egy másik rendőrautó vitte a Rókus kórházba, onnan azonban az ügyeletes Péterfy utcai kórházba irányították a sérülteket szállító rendőröket .
"Eveztem már sötétben, esőben a Tiszán, síeltem már hófúvásban 2500 méter magasban, ahol visszafújt a szél a lejtőn, de ennyire még nem féltem a természet erejétől."
"Mi a Margit híd közepén álltunk,amikor elkezdett csöpörögni az eső... Időközben mindenki elkezdett futni, esernyőkkel viaskodtak. Amikor jött egy nagyobb széllökés, erősen csapódtak ránk a vízcsöppek, és akkor mindenki elkezdett sikítani, a gyerekek sírtak."
"Barátnőimmel a Vígadó téri hajóállomásnál álltam. (...) Iszonyatosan hideg, jeges eső ömlött ránk. Az orromig sem láttam, mindenem percek alatt csurom víz lett. A körülöttünk lévő kisgyerekek sikítani kezdtek, majd mindenki a jegypénztár felé kezdett rohanni, de ekkor egy férfi elkiáltotta magát, hogy bezárták a kaput. A tömeg teljesen megbolondult, először egymást kezdték a rácsokra nyomni, majd mikor már biztos volt, hogy itt nem lehet feljutni, tovább menekültek. Mi a padon egymáshoz bújva vártuk, hogy csillapuljon a vihar, és közben szólt a tűzijáték, mintha ágyúdörgés lenne. 9 óra 20-kor indultunk el a rakparton. Mindenhol szemét, felborult wc-k, széttört esernyők, kiabáló emberek. Ilyent csak a katasztrófafilmekben láttam. Teljesen le kellett mennünk a Petőfi hídig a zuhogó esőben, hogy kijussunk az alsó rakpartról. Néhány embert a falon húztak fel a felső részre. A tűzijáték fényében még ijesztőbb volt a látvány."
"A rendőrök nagyon készségesek voltak, segítettek mindenkinek, kisgyermekeket takartak el a ruhájukkal, és tették be a rendőrautókba, taxikba... Kinyitották egy építkezés belső udvarát, így az emberek bemehettek az el nem készült irodaházba az Akadémia mellett. Viszont egy dolog bántó, hogy az igényesebb éttermek és a Gresham szálloda tulajdonosai megtiltották a bemenetelt, és biztonsági őröket állítottak az ajtóba"
"Hirtelen minden elsötétült, és mint egy fátyol ült rá mindenkinek a szemére. A mi kapitányunk se látott semmit, mindenki a hangosbemondókba ordibált, hogy körülbelül betájolhassák egymást a hajók. A víz közben nagyon vert és ide-oda taszigálta a hajónkat. A mellettünk levő hajó olyan közel volt, hogy hallottuk, ahogy hangosan, elcsukló hanggal imádkoznak az emberek. "
(ORIGO)
Az idézetek íroinak nevét EGYÜTTÉRZÉSBŐL nem íromtam le.

Négy halálos áldozata és öt kórház adatainak összesítése alapján mintegy 300 sebesültje van a vasárnap esti, 120 kilométeres sebességgel süvöltő orkánnak, mely a budapesti tűzijátékra összegyűlt 1-1,5 milliós tömegre csapott le, szinte percre pontosan a tűzijáték kilenc órás kezdetekor. A halottak egyike egy 12 éves kislány. Őt, és egy 30-40 év körüli férfit egy a budai rakparton kidőlt fa alól nem tudták már élve kimenteni - mondta el az Indexnek Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.
A kórházban ápoltak közül 15-en súlyos, 4-5-en életveszélyes állapotban vannak. Budaházy Emil, a Péterfy Sándor utcai kórház főigazgatójának tájékoztatása szerint kórházukban 136 sebesültet láttak el, az öt súlyos sérült közül kettő az intenzív osztályon, egy a szubintenzív osztályon fekszik, két ember már túl van az életveszélyen. Deák Tamás, a Szent János Kórház Ortopéd-traumatológiai osztályának adjunktusa 45 sérültről számolt be. Húsz ember súlyos sérüléseket szenvedett, közülük egy továbbra is az intenzív osztályon fekszik, két embert az idegsebészeten kezelnek Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe vasárnap este 55 sérültet szállítottak az intézetbe, akik közül 14-et felvettek. Öt sérültet megműtöttek. Egy ember továbbra is súlyos, életveszélyes állapotban van. Négy ember állapota súlyos, de nem életveszélyes. A Madarász utcai gyermekkórházban 30 sérült gyermeket láttak el. Négyen impressziós koponyasérülést, hárman végtagsérülést szenvedtek.
Mindenkinek, aki a tűzijáték ideje alatt a Dunaparton volt mielöbib felépülést kívánok. A testi sérülést szenvedőknek, pedig szövődmény mentes gyógyulást kívánok
ui. A képtáramban személyek nélküli képeket töltök fel a tüzijáték alatti vihar okozta károkról.
 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Címkék: életvesztésekért, gyermekkórházban, hangosbemondókba, megtekintéséért, koponyasérülést, vízirendőröknek, főigazgatójának, helyzetelemzést, figyelmeztetést, kisgyerekünkkel, kisgyermekeket, végtagsérülést, hajóállomásnál, figyelmeztetni, magatartásáért, traumatológiai, széllökésekkel, nyilvántartott, kimenekíteniük, idegsebészeten, mentőszolgálat, együttérzésből, intézkedéseket, életveszélynek, közleményében, veszélyeztető, figyelmeztető, életveszélyes, tájékoztatott, betájolhassák, meteorológiai, életveszélyen, tájékoztatása, közszolgálati, bekövetkezett, rendőrautókba, kormány felelős, kormány azáltal, közelgő veszélyről, tömeges személyi, tűzijáték megtekintéséért, tűzijátékot megrendelő, közszolgálati elektronikus, veszélyre figyelmeztetni, kormány hallgatott, pánik kitört, tragédia elkerülhetetlenné, polgárok százezreinek, kishajóról estek, vasárnap esti, tegnapi óriási, eltűntként nyilvántartott, Patrubány Miklós, Magyarok Világszövetségének, Ismerve Magyarország, Gyurcsány Ferenc, Országos Meteorológiai Szolgálat, Szilvásy György, Péterfy Sándor, Indexnek Győrfi Pál, Országos Mentőszolgálat, Budaházy Emil, Deák Tamás, Szent János Kórház Ortopéd-traumatológiai, Országos Baleseti, Sürgősségi Intézetbe,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A másik dolog,  Albert Einsteinről  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Tavaszi kép  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Kaffka_Margit  Adakozás  Albert Einstein gondolata  Fekete-erdő desszert  képre írva  Kellemes délutánt kívánok  Kövesd a cowboyt!  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Minden harmadik...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Leonardo da Vinci gondolata  képre írva  s immár én is felragyogva, ért...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Jónás Tamás – Végtelen b...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  A Megváltó szolgálatában  Png virág  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Egy maradéktalanul uralt világ  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Tavaszi kép  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Akarat  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  A másik dolog,  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Még csak most kezdődik a nap  Alázat  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png virág  Irgalom és ítélet  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Alázat  Png telefon  Alázat  Png lepke  Facebookon kaptam  képre írva  Png virág  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Kaffka_Margit  Boldog születésnapot a ma ünne...  Akarat  Rátalálsz  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Garai Gábor - Takarítás  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Elköszönt  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Örülök, hogy látlak!  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Az a nap, amelyik nevetés nélk... 
Bejegyzés Címkék
kormány felelős, kormány azáltal, közelgő veszélyről, tömeges személyi, tűzijáték megtekintéséért, tűzijátékot megrendelő, közszolgálati elektronikus, veszélyre figyelmeztetni, kormány hallgatott, pánik kitört, tragédia elkerülhetetlenné, polgárok százezreinek, kishajóról estek, vasárnap esti, tegnapi óriási, eltűntként nyilvántartott, esély arra, folyóból kicsi, tűzijáték alatt, tragédia halálos, milliós tömeg, illetékes hivataloknak, zivatar várható, első prognózist, hivatalos szervek, készülő viharról, olvasói levelekből, babakocsit vitte, tűzijáték alatti, erős ütést, fejem hátsó, faág fejbevágott, vihar kezdetéről, pesti rakpartról, másfél éves, egyik irodaépület, gyerekről lerángattuk, szülők ordibálták, gyerekük nevét, szélvihar akkora, rakparton oszlopaival, férfi barátnőjét, repülő tartóoszlop, férfinak több, lapockája eltört, villogó fények, rendőrök azonban, másik rendőrautó, ügyeletes Péterfy, sérülteket szállító, természet erejétől, nagyobb széllökés, gyerekek sírtak, körülöttünk lévő, jegypénztár felé, férfi elkiáltotta, tömeg teljesen, rácsokra nyomni, padon egymáshoz, zuhogó esőben, alsó rakpartról, falon húztak, felső részre, tűzijáték fényében, rendőrök nagyon, építkezés belső, emberek bemehettek, dolog bántó, igényesebb éttermek, hangosbemondókba ordibált, mellettünk levő, idézetek íroinak, budapesti tűzijátékra, tűzijáték kilenc, halottak egyike, kórházban ápoltak, intenzív osztályon, idegsebészeten kezelnek, ember továbbra, tűzijáték ideje, testi sérülést, képtáramban személyek, tüzijáték alatti, életvesztésekért, gyermekkórházban, hangosbemondókba, megtekintéséért, koponyasérülést, vízirendőröknek, főigazgatójának, helyzetelemzést, figyelmeztetést, kisgyerekünkkel, kisgyermekeket, végtagsérülést, hajóállomásnál, figyelmeztetni, magatartásáért, traumatológiai, széllökésekkel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6977
  • e Hét: 18607
  • e Hónap: 51761
  • e Év: 285508
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.