Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az IMF és az SZDSZ történelmi
  2009-01-22 18:12:00, csütörtök
 
  Bodó Kirchsteuer Attila
Az IMF és az SZDSZ történelmi kapcsolata. Avagy hogyan érik a gyümölcs?
2009.01.22, 11:01 Nemzeti Hírháló

MIVEL JÁR MAGYARORSZÁG IMF TAGSÁG? című cikkében Harangi Fülöp a következőket írja:

"1978-1980 között a hazai külgazdasági hiány jelentősen megnövekedett. Az akkori politikai vezetés hitelek felvételével próbált egyensúlyt teremteni.Ekkor kezdődtek el a csatlakozási tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal. Az oroszok mindenről tudtak, mivel nélkülük semmit nem lehetet tenni a keleti blokkban. Azzal, hogy hazánkat beléptették egy nemzetközi pénzügyi rendszerbe, a Nemzetközi Valutaalap úgynevezett készenléti vagy kisegítő hiteleket nyújthatott Magyarországnak. Az IMF határozta meg azokat a feltételeket, amelyekhez ezen hitelek nyújtását kötötte. Lényegében az IMF irányította ezen országok gazdaságpolitikáját. Belépésünktől kezdve a hazai-gazdasági pénzügyi folyamatok irányítását csak az IMF szigorú ellenőrzésével lehet megvalósítani. Az IMF-nek elsősorban adósságbehajtó szerepe van, hitelt csak akkor ad, ha elkerülhetetlen.

Az IMF csatlakozás nagy terve Fekete János névéhez köthető. Következménye az lett, hogy a magyar gazdaság iszonyatos adósságcsapdába került, amelyből szinte lehetetlen mind a mai napig kilépni. A belépés pillanatától nem lehettek önálló gazdasági törekvései az országnak, csak az IMF által meghatározottakat teljesíthette. Ugyanis ez volt a feltétele annak, hogy további hiteleket kapjunk, ami viszont azt jelentette, hogy az újabb és újabb pénzek nem a gazdaság élénkítésére, hanem a kamatok törlesztésére mentek el, miáltal soha nem csökkent a tényleges adósság. Azokban az időkben hatalmas mennyiségű erőforrás áramlott ki az országból, miközben az adósság nemhogy csökkent, hanem drasztikusan növekedett. Az eladósodás oka az volt, hogy elsősorban csak a kamatokat fizettük, a tényleges tartozást nem. Az 1983-as csatlakozástól 1990-re már több, mint 20 milliárd dolláros lett az ország adóssága. A magyar kormánynak minden évben 1998-ig jelentést kellett készíteni a gazdaság állap otáról, ezzel kiszolgáltatták az országot.

Az IMF nagyon szigorú előírásokat fogalmazott meg vagyis ha Magyarország hitelt akart felvenni, akkor folytatnia kellett azt a törvénytelen utat, amit a spontán privatizáció indított el, majd az állami vagyon teljes széthordásával tetőződött be. 1970-1987 között az ország nettó adósságállománya a minimális 0,5 milliárd dollárról 13, 7 milliárdra nőtt. Ugyanekkor 1980 és 1995 között több mint nyolcszorosára nőtt, a bruttó adósságállomány elérte a 35 milliárd dollárt. Eközben az 1980-ig felvett adósságállomány többszörösét, 1995-ig mint egy tízszeresét fizette vissza az ország.

Az IMF valamint a Világbank két olyan szervezet, amely Magyarországnak nemhogy a jólétét nem segítette elő, hanem annak tönkretételében játszott kiemelkedő szerepet. A nemzetközi pénzügyi hatalomnak óriási érdeke fűződött ehhez, mert ezáltal hatalmas erőforrásokat és tőke erőforrásokat is ki tudtak vonni az országból. Egészen biztos, hogy az 1990 előtti időkben az oroszokhoz is került a pénzből, de azt nem lehetett megmondani, hogy mekkora érték volt ez. A hitelek igen komoly része be sem jött az országba. Az sem igaz, hogy Magyarország lakosai felélték az átmeneti hiteleket. Ezek a hitelek jórészt az (MSZMP) akkori elit zsebeibe vándoroltak.

Az ország problémáit meg lehetett volna oldani az IMF nélkül. Például úgy, ha nem visz ki a szovjet piac olyan hatalmas mértékű erőforrásokat, mondjuk az ötven forintos almát két forintért, vagy az ideiglenesen itt állomásozó szovjet hadsereg nem használhat és kaphat meg szinte ingyen. Magyarországot fel lehetett volna virágoztatni, mégpedig úgy, hogy nem kellett volna alacsony szinten tartani a béreket. Ilyen értelemben az akkori hatalom képviselői feláldozták az országot és ma is ennek a terhét nyögjük.

Megoldás még mindig van! A gazdasági és pénzügyi területen teljes nagytakarítást kellene végezni, még véghez lehetne vinni a privatizáció teljes újravizsgálását, természetesen most már sokkal nehezebb, mint a kilencvenes évek elején.

Harangi Fülöp sk."



Harangi Fülöp által jegyzett írást az alábbiakban egészítem ki. A magyar nemzet politikai és ezzel együtt gazdasági irányváltásában, az irányok meghatározásában tetten érhetö a korábbi politikai ellenzék felelössége is. Mivel a magyarországi ellenzéknek már évekkel a rendszerváltozás elött több szekértábora volt, ezért meg kell nevezni azt az ellenzéki kört, amelyet különös felelössség terhel azért a kilátástalannak tünö helyzetért, amelyben a jelenlegi magyar gazdaság "dagonyázni" kénytelen. Bizonyára lesznek olyanok, akik azt mondják a dagonyázás nem is olyan rossz dolog.

Valóban kellemes elfoglaltságnak tünik a disznók számára, de nem a magyar nemzet számára, amely ebben a dagonyában napi szintü iszapbírkozást folytat. Az adóság szorításából csupán a dagonya iszapos síkossága miatt tud egyre másra kicsúszni. Ebben a tragikomikus helyzetben, ott áll száraz lábbal a parton, az egykori magyar liberális ellenzék, SZDSZ néven mint kormányzati tényezö.

Most nézzük és olvassuk együtt azt, hogy mit írt a liberális elenzék 1988-ban a BESZÉLÖ 23. száma, 46. oldalán. Tulajdonképen ezzel az anyaggal egészíteném ki Harangi Fülöp kiváló írását:

Idézet:
"Magyarország nemzetközi pénzügyi helyzetének jövöje a magyar politikai vezetök tisztánlátásán múlik. A legtöbb magyar politikus még nem értette meg, hogy az ország jobban járna, ha engednének az IMF követeléseinek, és alapos gazdasági átalakulást hajtanának végre. A tipikusan magyar politikus (ezt nem tudom, hogyan kell értelmezni B.K.A) ehelyett hosszan bátorítóan beszél arról, mi mindent lehetne csinálni, és beéri a nagy nyilvánosság megnyerését célzó néhény gesztussal. Esetleg ha egy hónapra Lengyelországba vagy Romániába szánüznék a vezetö magyar politikusokat, az segítene meggyözni Öket arról, hogy gyorsan rendbe kell tenni a házuk táját.

Nem lenne meglepö, ha az IMF és a józan magyar közgazdászok (vajon kik lehettek ezek? B.K.A.) nem tudnák megygözni a magyar politikusokat. A román, lengyel és jugoszláv politikusok 1980-81 során nem voltak meggyözhetök. A lengyel politikai vezetés még akkor sem értette meg az idök szavát, és még akkor sem szánta el magát a cselekvé sre, amikor egy olyan vállsággal kellett szembenéznie, amelyet a század hártralévö éveiben sem lesznek képesek megoldani. (Milyen jól tették és most mennyivel jobb nekik! B.K.A.) a nyugati megfigyelök elött világossá válik e magatartás mozgatórugója, ha figyelembe veszik, hogy ezeknek a politikai vezetöknek nem kell valódi választásokkal szembenézniük.

Vajon a magyar politikusok tágabb látókörüek, mint a kelet- európai kollegáik? Felfogják-e, hogy mit kell tenniük, ha el akarnak kerülni egy újabb forradalmat, amelybe belebukhat a rendszer, a kommunista párt, esetleg maga az ország?

A "Nagy restvér" még mindig figyel."
vége
(Beszélö 23. szám 1988)

Mi történt ezek után?

- A Magyar Szocialista Népköztársaság társadalmi, politikai és gazdasági rendszere forradalom nélkül megbukott.

- 1988 elött Magyarország a KGST második legeladósodottabb országa volt

És mi történik most húsz év elmúltával?

- Fekete Jánost az MSZP- SZDSZ kormány tavalyelőtt a Köztársasági Érdemrenddel tüntette ki

- 2008- ra Magyarország a EU legeladósodottabb országává vált.

- A liberális ellenzék SZDSZ néven a legutolsó pillanatig a Magyar Köztársaság kormányzati tényezője volt. Majd ellenzéki szerepet öltött, tekintettel arra, hogy az IMF a hitelek megadását ellenzéki támogatáshoz kötötte.

Na most üljünk még egy darabig és gondolkodjunk!

Baráti üdvözlettel:

Bodó Kirchsteuer Attila
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: adósságállománya, rendszerváltozás, meghatározásában, tönkretételében, adósságállomány, kiszolgáltatták, lengyelországba, irányváltásában, újravizsgálását, elfoglaltságnak, kilátástalannak, adósságcsapdába, magyarországnak, elkerülhetetlen, csatlakozástól, ellenőrzésével, népköztársaság, magyarországot, széthordásával, adósságbehajtó, követeléseinek, választásokkal, tisztánlátásán, iszapbírkozást, nyolcszorosára, nagytakarítást, valutaalappal, politikusokat, erőforrásokat, megvalósítani, gondolkodjunk, természetesen, mozgatórugója, következménye, szembenézniük, teljesíthette, következőket írja, hazai külgazdasági, akkori politikai, csatlakozási tárgyalások, oroszok mindenről, keleti blokkban, nemzetközi pénzügyi, hazai-gazdasági pénzügyi, magyar gazdaság, belépés pillanatától, feltétele annak, gazdaság élénkítésére, kamatok törlesztésére, tényleges adósság, időkben hatalmas, adósság nemhogy, Bodó Kirchsteuer Attila, Nemzeti Hírháló, MIVEL JÁR MAGYARORSZÁG IMF TAGSÁG, Harangi Fülöp, Nemzetközi Valutaalappal, Nemzetközi Valutaalap, Fekete János, Magyar Szocialista Népköztársaság, Fekete Jánost, MSZP- SZDSZ, Köztársasági Érdemrenddel, Magyar Köztársaság,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 17  Egyet értesz?  Március 15-re emlékve  Alvó kislány  A tékozló és Isten gondviselés...  Talpra vándor  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszról álmodom,  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Facebookon kaptam  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Heltai Jenő: Szabadság  Intelem  Fújjad márciusi szél . . .  Facebookon kaptam  A magukat nyílt és őszinte emb...  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Március 15-re emlékve  Mindig tud adni ,  Magyarország ilyen hely.  Kakaós piskóta  Talpra vándor  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Szabadság  Rejtő Jenő versei  Dóró Sándor: Tétova lét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Szép estét kedves látogatóimna...  Magyarország ilyen hely.  Fújjad márciusi szél . . .  Törött csészék  Facebookon kaptam  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Szép álmokat!  Üdvözöllek az oldalamon  Facebookon kaptam  Nem kellett volna!  A közszereplő  Paul David Tripp Március 16  Akinek vaj van a fején...  Imádkozás Krisztus értelméért  A szív és a cselekvés egységes...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Akinek vaj van a fején...  A halolaj és a hal még a migré...  Szent-Györgyi Albert gondolata  Nyíljatok meg  Az agyat és a csontokat is erő...  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Könnyáztatta asszonysorsok  Isteni zsebkendők  A nemzet csak akkor...  Gősi Vali - Tükre lennék...  Üdvözöllek az oldalamon  Ne engedd el kezem!  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Talpra vándor  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Mi a különbség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Majthényi Flóra: Mi a haza?  A Mindenható Istenben bízva  Március 15 emlékére virágba bo...  Tavaszról álmodom,  Törött csészék  A kávé  Alvó kislány  Magyarország ilyen hely.  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Por  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Szép Álmokat  Tavaszról álmodom, 
Bejegyzés Címkék
következőket írja, hazai külgazdasági, akkori politikai, csatlakozási tárgyalások, oroszok mindenről, keleti blokkban, nemzetközi pénzügyi, hazai-gazdasági pénzügyi, magyar gazdaság, belépés pillanatától, feltétele annak, gazdaság élénkítésére, kamatok törlesztésére, tényleges adósság, időkben hatalmas, adósság nemhogy, kamatokat fizettük, tényleges tartozást, 1983-as csatlakozástól, ország adóssága, magyar kormánynak, gazdaság állap, törvénytelen utat, spontán privatizáció, állami vagyon, ország nettó, bruttó adósságállomány, 1980-ig felvett, tízszeresét fizette, 1990 előtti, hitelek igen, átmeneti hiteleket, hitelek jórészt, ország problémáit, szovjet piac, ötven forintos, akkori hatalom, terhét nyögjük, privatizáció teljes, kilencvenes évek, alábbiakban egészítem, magyar nemzet, irányok meghatározásában, korábbi politikai, magyarországi ellenzéknek, rendszerváltozás elött, ellenzéki kört, kilátástalannak tünö, jelenlegi magyar, disznók számára, dagonyában napi, adóság szorításából, dagonya iszapos, tragikomikus helyzetben, egykori magyar, liberális elenzék, anyaggal egészíteném, magyar politikai, legtöbb magyar, ország jobban, tipikusan magyar, nagy nyilvánosság, hónapra Lengyelországba, vezetö magyar, segítene meggyözni, házuk táját, józan magyar, magyar politikusokat, lengyel politikai, idök szavát, olyan vállsággal, század hártralévö, nyugati megfigyelök, politikai vezetöknek, magyar politikusok, kelet- európai, újabb forradalmat, kommunista párt, liberális ellenzék, legutolsó pillanatig, hitelek megadását, adósságállománya, rendszerváltozás, meghatározásában, tönkretételében, adósságállomány, kiszolgáltatták, lengyelországba, irányváltásában, újravizsgálását, elfoglaltságnak, kilátástalannak, adósságcsapdába, magyarországnak, elkerülhetetlen, csatlakozástól, ellenőrzésével, népköztársaság, magyarországot, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 299
  • e Hét: 1957
  • e Hónap: 18750
  • e Év: 151667
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.