Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Bajnai bedönti az ingatlanpiac
  2009-04-25 21:32:52, szombat
 
  Bajnai bedönti az ingatlanpiacot?

Előkészítetlen az általános, értékalapú ingatlanadó jövő évi bevezetése az adószakértők szerint. Vitákhoz, perekhez, szélsőséges esetben a hazai ingatlanpiac összeomlásához vezethet, ha az ingatlanadót jelenlegi formájában vezetik be - vélik.

Bár kétségtelenül van létjogosultsága az általános ingatlanadónak, de a szabályozás előkészítetlen, így csak zavarhoz fog vezetni - állította az FN-nek Zara László, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke. A legfőbb gondot - a korábbi próbálkozásokhoz hasonlóan - most is az jelenti, hogy nincsen korrektül felmérve a hazai ingatlanállomány ahhoz, hogy általános, értékalapú adóztatást lehessen bevezetni. Az ugyanis eléggé képtelen ötlet, hogy például egy utcában az alapján állapítsák meg az ingatlanok értékét, hogy egy adásvétel nyomán mennyi illetéket fizettek be az APEH-nek - véli az adószakértő.

Teljesen hasonlóan nyilatkozott az ötlettel kapcsolatban korábban Smetana György, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) helyiadó-szakértője is, aki szerint az adó számításánál ,,ezernyi" jogos szempont merülhet fel. Például az ingatlan fekvésével, fizikai állagával és egyéb paramétereivel kapcsolatban, ami vitákhoz, illetve perek ezreihez vezet majd. Az érintettek az adóhatóságnál fogják követelni, hogy ingatlanforgalmi szakértőkkel egyénileg mérjék fel lakásuk, telkük tényleges értékét.
Zara László szerint értelmezhetetlen és önellentmonó az is, hogy egyfelől Bajnai Gordon az általános, értékalapú ingatlanadó 2010-es bevezetését jelentette be, másfelől - méltányossági megfontolásból - a nyugdíjasok nem fizetnének. Ez utóbbi ugyanis önmagában kiskapuk tucatjainak megnyitását jelenti, s arról eddig sem volt kétely, hogy honfitársaink képzelőtehetsége kimeríthetetlen az adóelkerülés terén - fogalmazott.




S ha már méltányosságról beszélünk - tette hozzá a szakértő - hol tesznek különbséget a között, hogy valaki legális jövedelme mellett jut(ott) hozzá az ingatlanhoz vagy fekete munkával. A korábbi tervezetekben ugyanis legalább szerepelt olyan kitétel, hogy a befizetendő összeg meghatározott része levonható lenne a személyi jövedelemadóból. Most erről semmit sem hallani, ezért megint azok járnának rosszul, akik becsületesen eleget tesznek adózási kötelezettségeiknek.
A méltánytalanság/méltányosság kérdéskörén kívül van még súlyosabb következménye is az ingatlanadózás előkészítetlen bevezetésének - figyelmeztet Zara László. Mi történik ugyanis azokkal, akik nagyértékű ingatlanban laknak ugyan, de nem tudják fizetni a kivetett adót. Természetesen nekik azt fogják mondani, hogy akkor költözzenek kisebb, kevésbé értékes ingatlanba.
Ez helyes - fűzi tovább a gondolatot -, de borítja a piaci egyensúlyt, hiszen egyfelől megnő a nagyobb, értékesebb lakások kínálata, ami esetükben az értékük csökkenését eredményezi. Másrészről a kisebb lakások iránti kereslet növekedése azok árát hajtja fel. Összességében viszont a két folyamat a lakáspiac totális összeomlásához vezethet - vázolt sötét jövőt az adószakértő.
Az ingatlanadó bevezetése egyébként egyáltalán nem újkeletű elképzelés, szinte valamennyi rendszerváltás utáni kormánynál felmerült, de visszarettentek az intézkedés várható népszerűtlenségétől. És abban is komoly vita volt, hogy érték vagy területnagyság alapján adóztassanak. Végül egyedül Gyurcsányék próbáltak belevágni, úgy tervezték, hogy 2009-től félszázalékos adót vetnének ki, ami egy 10 milliós ingatlan esetén évi 50 ezer forint sápot jelentett volna.
Később mégis elálltak a tervtől, amit azonban a múlt év őszén kirobbant pénzügyi-gazdasági válság hatására ismét leporoltak. Idén februárban Veres János még azzal állt elő, hogy a kormány 2011-től kívánja előkészíteni az ingatlanadót, 2014-es bevezetéssel, és úgy, hogy kedvezményeket kapnának a 62 évnél idősebb nyugdíjasok, illetve az összeg 50 százaléka levonható lenne az szja-ból.
Az ötlet amúgy az ellezéki Fidesztől sem idegen, a párt egyik vezető gazdaságpoltikusa, Matolcsy György többször tett említést a vagyoni típusú adók arányának növeléséről, így az ingatlanadó bevezetéséről.

Forrás: FN
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: értelmezhetetlen, ingatlanforgalmi, próbálkozásokhoz, ingatlanállomány, képzelőtehetsége, jövedelemadóból, visszarettentek, méltánytalanság, létjogosultsága, méltányosságról, kimeríthetetlen, megfontolásból, kedvezményeket, ingatlanadónak, összeomlásához, ingatlanpiacot, előkészítetlen, területnagyság, ingatlanadózás, paramétereivel, önkormányzatok, rendszerváltás, természetesen, következménye, tervezetekben, honfitársaink, szövetségének, méltányossági, bevezetéséről, meghatározott, összességében, adóhatóságnál, bevezetésének, egyesületének, félszázalékos, kétségtelenül, adószakértők szerint, hazai ingatlanpiac, ingatlanadót jelenlegi, általános ingatlanadónak, szabályozás előkészítetlen, legfőbb gondot, korábbi próbálkozásokhoz, hazai ingatlanállomány, ugyanis eléggé, alapján állapítsák, ingatlanok értékét, adásvétel nyomán, ötlettel kapcsolatban, ingatlan fekvésével, adóhatóságnál fogják, adóelkerülés terén, FN-nek Zara László, Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének, Smetana György, Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének, Zara László, Bajnai Gordon, Veres János, Matolcsy György,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Png férfi  A Megváltó szolgálatában  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Zilahy Lajos gondolata  Png virág  Png virág  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szívem tiéd  Nagyon különös  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam Krisztinától  Sose bánj semmit  Nem tudhatod  Szép napot kívánok  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szép estét kedves látogatóimna...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png csokor  Alvó cicák  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A televizió nem a kultúrát kép...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Fekete István - Akác  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Esti kép  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png rózsa csokor  Rátalálsz  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Jó éjszakát  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  Egy maradéktalanul uralt világ  Adakozás  Kellemes délutánt kívánok  Akarat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Nem számIt  Esti kép  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Hazára minden embernek szükség...  Garai Gábor - Takarítás  Még csak most kezdődik a nap  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Hiányzik  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Reggel van  Kellemes délutánt kívánok  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
adószakértők szerint, hazai ingatlanpiac, ingatlanadót jelenlegi, általános ingatlanadónak, szabályozás előkészítetlen, legfőbb gondot, korábbi próbálkozásokhoz, hazai ingatlanállomány, ugyanis eléggé, alapján állapítsák, ingatlanok értékét, adásvétel nyomán, ötlettel kapcsolatban, ingatlan fekvésével, adóhatóságnál fogják, adóelkerülés terén, ingatlanhoz vagy, korábbi tervezetekben, befizetendő összeg, személyi jövedelemadóból, ingatlanadózás előkészítetlen, kivetett adót, piaci egyensúlyt, értékük csökkenését, kisebb lakások, lakáspiac totális, ingatlanadó bevezetése, intézkedés várható, kormány 2011-től, ötlet amúgy, ellezéki Fidesztől, párt egyik, vagyoni típusú, ingatlanadó bevezetéséről, értelmezhetetlen, ingatlanforgalmi, próbálkozásokhoz, ingatlanállomány, képzelőtehetsége, jövedelemadóból, visszarettentek, méltánytalanság, létjogosultsága, méltányosságról, kimeríthetetlen, megfontolásból, kedvezményeket, ingatlanadónak, összeomlásához, ingatlanpiacot, előkészítetlen, területnagyság, ingatlanadózás, paramétereivel, önkormányzatok, rendszerváltás, természetesen, következménye, tervezetekben, honfitársaink, szövetségének, méltányossági, bevezetéséről, meghatározott, összességében, adóhatóságnál, bevezetésének, egyesületének, félszázalékos, kétségtelenül, adótanácsadók, ingatlanadót, adóztassanak, adóelkerülés, figyelmeztet, kapcsolatban, méltányosság, nyilatkozott, becsületesen, előkészíteni, szakértőkkel, adószakértők, bevezetéssel, önellentmonó, ingatlanpiac, számításánál, ingatlanhoz, különbséget, tucatjainak, gyurcsányék, adószakértő, növeléséről, ingatlanadó, bevezetését, megnyitását, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1502
  • e Hét: 7234
  • e Hónap: 18345
  • e Év: 171841
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.