Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kezdődhet az újabb háború az
  2009-04-26 10:04:56, vasárnap
 
  Kezdődhet az újabb háború az édesvíz feletti uralom megszerzéséért?

2009-04-25. 15:16

Amit Magyarországon néhány évvel ezelőtt még csak a ,,szélsőjobboldali" gondolkodók hangoztattak (mint például Z. Kárpát Dániel, akinek a témában könyve is megjelent ,,Háború a vízért" címmel), azt most a tudományos-kutató élet is kezdi felismerni. Nevezetesen azt, hogy a kőolajért vívott harcok után, itt a következő konfliktusteremtő lehetőség: harc a vízért.
Viszályok elé nézhet Ázsia vízkészleteinek szűkössége miatt a következő években - derül ki a most közzétett ,,Ázsia következő kihívása: a terület jövőbeni vízbiztosítása" című jelentésből. A klímaváltozás és a népességnövekedés jelenlegi mértéke azzal fenyeget, hogy nehezebb lesz a hozzáférés a legalapvetőbb természeti erőforráshoz - figyelmeztet a New York-i székhelyű tanácsadó testület, az Ázsiai Társaság pénteken közreadott tanulmánya. Az említett kutatócsoport egy olyan nemzetközi szervezet, amelynek tagjai Ázsia és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok erősítése, valamint az egyetértés mélyítése iránt kötelezték el magukat. A társaság meglátása szerint az ázsiai kontinensen a víz biztosításának problémája már jelenleg is kritikusnak számít: minden ötödik ember, összesen mintegy 700 millióan nem tudnak biztonságos ivóvízhez hozzájutni, az ott élő lakosság fele pedig híján van az alapvető higiéniai feltételeknek - vázolja a helyzetet az elemzés.
A tanulmányt készítők meglátása szerint a lakosság számának növekedése, a gyors városiasodás és a klímaváltozás következtében a mai állapotok tovább fognak romlani. Eszerint a víz viták okozója lehet az ellenséges szomszédok, India és Pakisztán között, és várhatóan a hatalmas Mekong folyó irányítja majd az összetett hatalmi viszonyokat Kína, és déli szomszédjai, Mianmar, Laosz, Thaiföld és Vietnam között. A jelentés úgy látja, annak ellenére, hogy a vízzel kapcsolatos ügyek a múltban ugyan gyakrabban ösztönözték együttműködésre, mint viszályra a szomszédos államokat, a népesedési feszültségek és a vízhiány eddig példátlan mértéket ölthet a következő évtizedekben. Az egyre szeszélyesebb vízellátásból eredő közvetlen és közvetett hatások eredményeként létrejövő konfliktusokat nem szabad alábecsülni, különösen nem az egyre növekvő globális felmelegedéssel kapcsolatos aggodalmak ismeretében - figyelmeztetnek a kutatók, akik szerint a vízügyi politika Ázsia biztonsága szempontjából is egyre növekvő jelentőséggel fog bírni a jövőben, mivel a kontinens lakossága a prognózisok szerint 10 éven belül 500 millióval fog növekedni, ez pedig komoly vitákat válthat ki az egyes országok között.
A vízhiányért a kormányok (is) felelősek
Ázsia vízügyi problémái nem annyira jelenleg fennálló hiánynak tudhatók be, mint inkább a szegényes vízügyi szabályozás eredményének - állapítják meg az Ázsia Társaság tagjai, akik szerint ezek hatékonyabb kormányzással és jobb vezetési gyakorlattal megoldhatók lehetnek. A beszámoló az ázsiai országok vezetése részére 10 ajánlást is megfogalmaz, többek között azt, hogy nagyobb régiókat összefogó területi együttműködésekre lenne szükség, valamint azt, hogy a vízirányítással foglalkozó szervezeteknek közvetlenül együtt kellene működniük azokkal, amelyek a védelemért és a diplomáciáért felelősek. Újabb beruházásokat is sürgetnek a társaság tagjai mind közösségi, mind egyéni szinten, hatékonyabb vízgazdálkodást és infrastruktúrát alakítva ki ezzel.
Elhangzott az Ázsiai Társaság konferenciáján, hogy a kormányoknak olyan politikát kell kialakítaniuk, amely egyidejűleg tud több problémát kezelni annak érdekében, hogy csökkentsék az országok biztonsági kockázatát és sebezhetőségét. Az ázsiai nemzeteknak regionális szemléletet kell kialakítaniuk, amelyben kormányok, nem-kormányzati szervezetek, civil társaságok és cégek működnek együtt annak érdekében, hogy tisztázzák kötelességeiket, illetve összehangolják lépéseiket. Az ökológiáért felelős vezetők nem az egyetlenek, akiknek feladatuk az eddigi irányítás módjának megváltoztatása, civil kezdeményezések is szükségesek ahhoz, hogy fellendítsék a vízhez való hozzáférés lehetőségeit, és javítsák annak minőségét - mondta beszédében az Ázsia Társaság találkozóján Jeffrey Sachs közgazdász, a Kolumbia Egyetem Földtani Intézetének igazgatója.
ENSZ-konferencia Közép-Ázsia vízgazdálkodásáról
A napokban zárult az a három napos konferencia, amelyen az ENSZ tagállamai vitatták meg, hogyan tudnák fellendíteni Közép-Ázsia vízgazdálkodását. Az április 19-én kezdődő találkozó másik célja az volt, hogy megtalálják a legjobb megoldásokat a hatékonyabb vízgazdálkodást segítő határokon átívelő kereskedelmi együttműködések létrehozásához. Az összejövetel segítheti a Közép-Ázsiai nemzeteket abban, hogy fenntartható, és kölcsönösen előnyös megállapodásokat kössenek egymással a víz és az energia területén - hangzott el a találkozó megnyitóján.

(Kitekintő nyomán)

http://kuruc.info/r/9/39341/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szélsőjobboldali, vízgazdálkodását, megállapodásokat, felmelegedéssel, figyelmeztetnek, együttműködések, vízgazdálkodást, megváltoztatása, vízkészleteinek, vízirányítással, együttműködésre, kezdeményezések, infrastruktúrát, kötelességeiket, konfliktusokat, biztosításának, vízbiztosítása, sebezhetőségét, szervezeteknek, megszerzéséért, magyarországon, létrehozásához, összehangolják, konferenciáján, diplomáciáért, eredményeként, szempontjából, vízellátásból, legalapvetőbb, kutatócsoport, kialakítaniuk, beruházásokat, klímaváltozás, feltételeknek, szeszélyesebb, jelentőséggel, újabb háború, édesvíz feletti, témában könyve, tudományos-kutató élet, kőolajért vívott, következő konfliktusteremtő, következő években, most közzétett, terület jövőbeni, népességnövekedés jelenlegi, legalapvetőbb természeti, említett kutatócsoport, olyan nemzetközi, egyetértés mélyítése, társaság meglátása, ázsiai kontinensen, Amit Magyarországon, Kárpát Dániel, Ázsiai Társaság, Egyesült Államok, Ázsia Társaság, Jeffrey Sachs, Kolumbia Egyetem Földtani Intézetének, ENSZ-konferencia Közép-Ázsia,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Martin Buber, A haszidim meséi  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  képre írva  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Martin Buber, A haszidim meséi  "Ez egy csoda"  Alvó cica  Zilahy Lajos mondta  A pitypang legendája  Szép estét  Nevelőszülőkhöz adták,  Szép estét  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Töröld le  Különleges  Tanácsok egy pszichológustól  különleges  A pitypang legendája  Paul Éluard - És egy mosoly  Ismeretlen: Ikarusz monda  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Emlékezz  A hagyma antibakteriális hatás...  Jó éjszakát  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  IGEN így  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Esterházy Péterre emlékezünk  Isten hűségének mértéke  Emlékezz  Facebookon kaptam  Borzasztó  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Robert Merle tollából  39 ígéret  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Sorsunk miatt...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Nagy és kis csodák  Mindent de mindent visszakap  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Vidámság  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Kertem  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Egy gondolat  Zilahy Lajos mondta  Müller Péter tollából  Baranyi Ferenc - N i n c s  Ott van  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egy párkányon  Ott van  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
újabb háború, édesvíz feletti, témában könyve, tudományos-kutató élet, kőolajért vívott, következő konfliktusteremtő, következő években, most közzétett, terület jövőbeni, népességnövekedés jelenlegi, legalapvetőbb természeti, említett kutatócsoport, olyan nemzetközi, egyetértés mélyítése, társaság meglátása, ázsiai kontinensen, alapvető higiéniai, tanulmányt készítők, lakosság számának, gyors városiasodás, klímaváltozás következtében, ellenséges szomszédok, hatalmas Mekong, összetett hatalmi, vízzel kapcsolatos, múltban ugyan, szomszédos államokat, népesedési feszültségek, vízhiány eddig, következő évtizedekben, egyre szeszélyesebb, egyre növekvő, vízügyi politika, kontinens lakossága, prognózisok szerint, egyes országok, szegényes vízügyi, ázsiai országok, vízirányítással foglalkozó, diplomáciáért felelősek, társaság tagjai, kormányoknak olyan, országok biztonsági, ázsiai nemzeteknak, ökológiáért felelős, eddigi irányítás, vízhez való, napokban zárult, április 19-én, legjobb megoldásokat, hatékonyabb vízgazdálkodást, összejövetel segítheti, energia területén, találkozó megnyitóján, szélsőjobboldali, vízgazdálkodását, megállapodásokat, felmelegedéssel, figyelmeztetnek, együttműködések, vízgazdálkodást, megváltoztatása, vízkészleteinek, vízirányítással, együttműködésre, kezdeményezések, infrastruktúrát, kötelességeiket, konfliktusokat, biztosításának, vízbiztosítása, sebezhetőségét, szervezeteknek, megszerzéséért, magyarországon, létrehozásához, összehangolják, konferenciáján, diplomáciáért, eredményeként, szempontjából, vízellátásból, legalapvetőbb, kutatócsoport, kialakítaniuk, beruházásokat, klímaváltozás, feltételeknek, szeszélyesebb, jelentőséggel, kormányzással, következtében, megoldásokat, kormányoknak, erőforráshoz, évtizedekben, gyakorlattal, eredményének, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 197
  • e Hét: 3961
  • e Hónap: 7706
  • e Év: 161202
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.