|
2010-05-30 19:33:27, vasárnap
|
|
|
Kenyér
700 g liszt (nálam többnyire 350 g fehér tönkölybúzaliszt, 200 g bio fehér búzaliszt és 150 g teljeskiőrlésű búza-, vagy rozsliszt - de az arány teljesen a kedvemtől és a kezembe akadó lisztektől függ)
kb. 5 dl víz - ez a liszt minőségétől lehet több-kevesebb
25 g élesztő
2 kk só
1 kk cukor(ezt többnyire elfelejtem belerakni)
A liszteket egy edénybe szórom (aki hisz benne, szitálhatja, én sosem szoktam) rámorzsolom az élesztőt, beleszórom a sót és a cukrot. Hozzáöntök bátran 4 dl vizet és elkezdem dagasztani. A többi vizet apránként adagolom hozzá, figyelve, mennyire van még szüksége. Akkor jó, ha szépen elválik az edény falától, de azért aránylag lágy, fényes felületű a tészta.
Ha szépen összeállt, letakarom és magára hagyom. Kb. másfél óra alatt megkel, de ha tovább pihen, az se baj.
Ekkor 1-2 marék lisztet rászórok és az edényben jó alaposan átgyúrom. Majd veknit formázok belőle és egy nagy darab sütőpapírra rakom. Éles késsel bevágom a tetejét és tiszta konyharuhával letakarva megint pihenni hagyom.
A sütőt előmelegítem 230 ºC-ra és beleteszem az edényt is, amibe sütni fogom a kenyeret, a fedőjével együtt - én erre két ovális jénait használok egymásba fordítva.
Amikor már elég meleg a sütő és a kenyér is kellőképpen megkelt, a sütőpapír segítségével gyorsan a forró edénybe emelem a tésztát, rárakom a tetőt (azbesztkéz vagy kesztyű nagy előny) és gyorsan bedugom a sütőbe. 10 perc múlva visszaveszem 200ºC-ra a hőmérsékletet, majd egy félóra múlva leveszem a tetőt és úgy sütöm még 10-15 percet - összesen 50-60 percet van a sütőben.
Amikor kiveszem, a sütőpapír segítségével szépen ki is lehet a forró edényből emelni, és rácson szépen hagyom teljesen kihűlni. Na ez az egész folyamat legneccesebb pontja. Állati nehéz megállni, hogy ne szaggassam le a forró, ropogós kenyércsücsköt
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
Címkék: tönkölybúzaliszt, kenyércsücsköt, teljeskiőrlésű, konyharuhával, hőmérsékletet, legneccesebb, visszaveszem, segítségével, előmelegítem, minőségétől, rámorzsolom, szitálhatja, sütőpapírra, kellőképpen, hozzáöntök, beleszórom, beleteszem, lisztektől, dagasztani, azbesztkéz, elfelejtem, szaggassam, többnyire, apránként, belerakni, liszteket, sütőpapír, letakarom, fedőjével, rozsliszt, összeállt, búzaliszt, használok, kedvemtől, letakarva, átgyúrom, arány teljesen, kezembe akadó, liszt minőségétől, edénybe szórom, többi vizet, edény falától, nagy darab, sütőt előmelegítem, fedőjével együtt, sütőpapír segítségével, forró edénybe, félóra múlva, forró edényből, egész folyamat,
|
|
|
|
arány teljesen, kezembe akadó, liszt minőségétől, edénybe szórom, többi vizet, edény falától, nagy darab, sütőt előmelegítem, fedőjével együtt, sütőpapír segítségével, forró edénybe, félóra múlva, forró edényből, egész folyamat, tönkölybúzaliszt, kenyércsücsköt, teljeskiőrlésű, konyharuhával, hőmérsékletet, legneccesebb, visszaveszem, segítségével, előmelegítem, minőségétől, rámorzsolom, szitálhatja, sütőpapírra, kellőképpen, hozzáöntök, beleszórom, beleteszem, lisztektől, dagasztani, azbesztkéz, elfelejtem, szaggassam, többnyire, apránként, belerakni, liszteket, sütőpapír, letakarom, fedőjével, rozsliszt, összeállt, búzaliszt, használok, kedvemtől, letakarva, átgyúrom, kiveszem, formázok, alaposan, edényben, fordítva, élesztőt, elkezdem, kevesebb, teljesen, adagolom, szüksége, leveszem, kenyeret, egymásba, aránylag, felületű, rászórok, edényből, figyelve, mennyire, megállni, összesen, folyamat, bedugom, kesztyű, lisztet, gyorsan, elválik, falától, tetejét, tésztát, élesztő, pihenni, ropogós, edénybe, kezembe, kihűlni, megkelt, sütőben, bevágom, szoktam, rárakom, szépen, megkel, ovális, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 292
- e Hét: 1967
- e Hónap: 2959
- e Év: 34688
|
|
|