Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Életrajz - elrajzolt élet?
  2007-05-28 07:37:31, hétfő
 
   
  Böröndi Lajos

A gyermekkor Répceszemeréé. 1954. június 19-étől (ekkor születtem) 1964 őszéig.
Felejthetetlen. Az első havak, az első versmondás, Juhász Ferenc nagymamáról szóló verse, a vízzel való ismerkedés, a tőzike. Anyám nevetése, nyomorunkon is. A zsírolla, mint étel. Az Egri csillagok telente. Az ő hangján hallom ma is.
Aztán 1964 októberében egy traktorra felraktuk mindenünket, én hátul ülhettem, s elindultunk a balfi állomás felé. Balf-fürdő, így volt kiírva a név, s négy évet töltöttem ott, itthon-otthon.
Izgalmas volt. Erdő szélén élni annak a tíz évesnek, akik eddig csak egymáshoz bújó házakat látott erdőtől jó messze.
Gyöngyvirág nyílt tőzike helyett, galambicát és zelenkicát szedtek a horvátul beszélő asszonyok, az iskolában nuást kért a padszomszédom, ha kést akart, s ha jött a tanár és én voltam a hetes, azt kellett kiabálni, hogy hodi ucsityel!
Nővérem, aki jelenleg Debrecenben él, hetedikesként kezdte, húgom (ő Sopronban lakik) alattam járt, öcsém (ős is soproni lett) négy éves volt. A legkisebb húgom fél évével már nem emlékezhet Répceszemerére (ős is soproni). Kisöcsém, aki a GYSEV-nél dolgozik Sopronban, s Kópházára nősült, még édesanyám pocakjában volt.
Idegen volt Kópháza, nem igazán szoktam meg az idegen nyelvet sem. Másféle falu volt, mint Répceszemere.
1965-ben, hogy legyen mindig tej odahaza, szüleim tehenet vettek, s ennek ellátásában számítottak rám is. A teleket leszámítva naponta legeltettem tehénkénket, később kettőt is a vasúti töltésen. Vesződséges munka volt ez, de megszerettem az állatokat. S olvastam a kópházi közkönyvtár könyveit, szinte válogatás nélkül mindent.
1968-ban dönteni kellett, hogyan tovább?
Azt írtam: a gyermekkor Répceszemeréé. Igaz, valahogyan Kópházán már nem éreztem magamat gyermeknek. Tudtam filléres gondjainkról, anyám találékonyságáról, hogy hogyan varázsoljon vacsorát az asztalra. A pályaválasztás sem tűnt egyszerűnek, anyám rámhagyta a dolgot, csupán egy kimondatlan gondolat volt közöttünk: jól kell tanulni. Nincs két esély.
A győri rejtő Sándor Textilipari Szakközépiskolát választottam. Nem tudom miért. Lapoztam a felvételi tájékoztatót, s ez titokzatosnak tűnt. Meg ,,világot" látok. Meg nem kell teheneket legeltetnem. S mert nem gimnázium. A gimnázium nehéz, nővérem példája lebegett a szemem előtt, aki egy év után elment dolgozni, s estin fejezte be a középiskolát.
A felvételi is izgalmas volt.
Édesanyámmal mentünk Győrbe, kerestük az Újkapu utcát. AZ elbeszélgetésen kívül, amely inkább arra irányult, hogy a televízióban nézem-e a híradót, a színlátást nézték meg.
Az iskola tetszett, Rejtő Sándor Textilipari Szakközépiskola. Szép név, kalandos, Rejtő Jenőre asszociáló. Persze a két személynek semmi köze nem volt egymáshoz.
Az első néhány hónap, az első félév nagyon sírásra álló volt. 27-en egy szobában, tanulószoba az osztályteremben (az iskolában laktunk), étkező az udvarban egy különálló épületrészben. Gyakorlatilag nem volt magántulajdonunk, és soha nem voltunk egyedül. Csak akkor, ha fellógtunk a második emeleti hátsó lépcsőházba. De oda is kettesével, hármasával. Beszélgetni. Meg kellett tanulni tanulni. Nehezen ment. Kellett fél év, mire ráállt az agyam.
Aztán belerázódtunk ebbe az életbe, megpróbáltuk megtalálni szépségeit, este a Rádió Luxemburgot hallgattuk. Havonta egyszer hazamehettünk, vasárnap délután ki a városba. Máskor nem. Zárva volt a kapu. Rend volt. Vasárnap délelőtt Túzok tanár úr (Pelikánnak hívtuk) politikai félórákat tartott, fel kellett olvasni a Népszabadságból. Esténként kötelező volt a TV-Híradó.
Az első év után már könnyebb volt minden. Aki jól tanult, annak nem volt kötelező a tanulószoba. Kezdtem jól tanulni. Könyvtárba járni. Versesköteteket forgatni. Megvettem a Napjainkat. Grábics Frigyesné tanárnőnek feltűnt, hogy másként szeretem az irodalmat, mint társaim.
A Kisfaludy napokra Horváth Teri színművészről íratott dolgozatot. Kaptam rá egy oklevelet. Aztán egyik este elhívott a Bálint Mihály u. 8. szám alatti lakásukra, s férjének adott át.
Grábics Frigyes életem meghatározó személyisége lett. Nem tudtam, hogy Szigethy Attila tikára volt, s ezért fosztották meg magyar tanári diplomájától. De azt tudom, hogy ha ő nincs, én sem vagyok. Nem írok verset, nem tudom, hogy mi az erkölcsi tartás. Nem tudom, hogy a tanár nem pedagógus, s hogy azt, mi a fejben van soha nem tudják elvenni tőlem. Frigyes talpig ember volt. Örökké él bennem. Adósa vagyok. Ezt az adósságot tanítványaimnak tudom csak leróni. Nem tudom, hogy ezt miért érzem így, de kényszerként érzem.
Innét már titkos erők, segítő kezek terelgettek. S a textilipari ismeretek elsajátítása sem tűnt nehéznek, érdekessé, s nem fontossá vált. De, hogy fogékonynak mutatkoztam az új dolgok iránt, azt az is jelzi, hogy országos versenyen csapatban is jó eredményt értünk, értem el, s jeles, jó szintet el az iskolában.
Egyértelműnek látszott, hogy a pálya nem a textilipar felé fog kanyarodni.
Aztán mégis. Először. Ez is csak azért, hogy megtanítson valaki a kudarc elviselésére, s arra, hogy nem elég tehetségesnek lenni, mindent meg kell tenni, hogy azt kamatoztasd is.

Folyt. köv?

 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Címkék: magántulajdonunk, szakközépiskolát, népszabadságból, versesköteteket, tanítványaimnak, elbeszélgetésen, szakközépiskola, osztályteremben, pályaválasztás, répceszemerére, felejthetetlen, titokzatosnak, színművészről, belerázódtunk, répceszemeréé, hetedikesként, padszomszédom, hazamehettünk, tehetségesnek, gyakorlatilag, épületrészben, egyértelműnek, diplomájától, megpróbáltuk, középiskolát, gondjainkról, televízióban, édesanyámmal, tájékoztatót, választottam, személyisége, elsajátítása, répceszemere, kényszerként, elviselésére, megszerettem, gyermekkor Répceszemeréé, első havak, első versmondás, vízzel való, traktorra felraktuk, balfi állomás, horvátul beszélő, iskolában nuást, legkisebb húgom, idegen nyelvet, teleket leszámítva, vasúti töltésen, kópházi közkönyvtár, kimondatlan gondolat, győri rejtő, felvételi tájékoztatót, Böröndi Lajos, Juhász Ferenc, Sándor Textilipari Szakközépiskolát, Rejtő Sándor Textilipari Szakközépiskola, Rejtő Jenőre, Rádió Luxemburgot, Grábics Frigyesné, Horváth Teri, Bálint Mihály, Grábics Frigyes, Szigethy Attila,
Ági - agnia (#1)   2007-05-28 11:39:04
Kedves Lajos!
Nagy élvezettel olvastam az életutadról szóló bejegyzésedet. Ha már belefogtál, akkor azt tanácsolom, hogy folytasd is, mert kíváncsi vagyok a továbbiakra.
Kívánok Neked kellemes napot!:-))))
Dr Buttyánné Molnár Márta (#2)   2007-05-28 13:12:09
Kedves Lajos!
Csatlakozom, - az előttem szólóhoz, ....igen, ....igen, ....! Feltétlenül folytasd, - érdeklődéssel várom.
Kellemes napot, hetet kívánok !
Üdvözlettel : Márta
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kertem  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Pitypang szökőkút  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Bornyi Veronika haiku verse  Előfordul, hogy  Tanmese  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Szép estét kedves látogatóimna...  Az ember emlékekből áll  Jázmin  Facebookon kaptam  IGEN így  Segíts neki dicsérni Téged  Jó éjszakát  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Tavaszi este  Az ember emlékekből áll  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Kertem  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Emlékezz  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  39 ígéret  Szép estét  Facebookon kaptam  Szép estét  Tanmese  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Tavaszi este  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Tanmese  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Szép estét  Esterházy Péter: Harmonia c...  Baranyi Ferenc - N i n c s  képre írva  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Esterházy Péter: Harmonia c...  József Attila – Keresek ...  Isten hűségének mértéke  Alvó cica  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Az ember  Otthon  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Borzasztó  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Paul David Tripp Április 15 
Bejegyzés Címkék
gyermekkor Répceszemeréé, első havak, első versmondás, vízzel való, traktorra felraktuk, balfi állomás, horvátul beszélő, iskolában nuást, legkisebb húgom, idegen nyelvet, teleket leszámítva, vasúti töltésen, kópházi közkönyvtár, kimondatlan gondolat, győri rejtő, felvételi tájékoztatót, gimnázium nehéz, szemem előtt, televízióban nézem-e, színlátást nézték, iskola tetszett, első néhány, első félév, iskolában laktunk, különálló épületrészben, második emeleti, erkölcsi tartás, adósságot tanítványaimnak, textilipari ismeretek, textilipar felé, kudarc elviselésére, magántulajdonunk, szakközépiskolát, népszabadságból, versesköteteket, tanítványaimnak, elbeszélgetésen, szakközépiskola, osztályteremben, pályaválasztás, répceszemerére, felejthetetlen, titokzatosnak, színművészről, belerázódtunk, répceszemeréé, hetedikesként, padszomszédom, hazamehettünk, tehetségesnek, gyakorlatilag, épületrészben, egyértelműnek, diplomájától, megpróbáltuk, középiskolát, gondjainkról, televízióban, édesanyámmal, tájékoztatót, választottam, személyisége, elsajátítása, répceszemere, kényszerként, elviselésére, megszerettem, legeltettem, tanulószoba, elindultunk, számítottak, textilipari, tehénkénket, gyöngyvirág, luxemburgot, beszélgetni, kamatoztasd, lépcsőházba, megtanítson, ellátásában, nagymamáról, vesződséges, egyszerűnek, legeltetnem, debrecenben, meghatározó, kimondatlan, terelgettek, fogékonynak, mutatkoztam, mindenünket, nyomorunkon, varázsoljon, közkönyvtár, októberében, gyermeknek, pocakjában, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 43 db bejegyzés
Összes: 3562 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 446
  • e Hét: 7203
  • e Hónap: 9210
  • e Év: 54183
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.