Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fakivágás büntetlenül az Óbuda
  2007-09-03 18:41:34, hétfő
 
  Fakivágás büntetlenül az Óbudai szigeten?




Véget ért a Szigetfesztivál. A feltűnő helyeken lévő szemetet elszállították, de a táj és környezet sebei még jó darabig látszódni, és gyógyulni fognak. Sajnos újra szomorú dolgok történtek a rendezvény lebonyolítása miatt.


A Nagyréthez vezető egyik ösvényt buldózerrel megnyitották és kiszélesítették, mert vélhetően logisztikailag ,,szükségük volt" a rendezőknek egy stabil út kialakítására. Ennek az alumínium elemekből lefektetett útnak ,,útjában" volt 5 egészséges fa. Lelkiismeret-furdalás nélkül nekiestek és talajszinten kivágták azokat. Nagyon sok helyen azt tapasztaltam, hogy a sziget növényzetére nem vigyáztak megfelelően. Számos helyen látni frissen letört ágakat, és törzsükön felsértett fákat, melyeket a nagyteherautók okoztak. Az egyéb, kevésbé feltűnő károkról már nem is beszélve.

Egy másik helyszínen /a játszótér mellet felállított színpad területén/ két fát vágtak ki, mert azok is ,,úgymond útban voltak" a konténereknek. Vajon, ez a kirívó és szándékos környezetkárosítás büntetlenül marad?
Amúgy is jelentős probléma, hogy az elmúlt tíz évben több mint 300 fát vágtak ki, de egyetlen egyet sem pótoltak helyettük, pedig a környezetvédelmi törvény erről szigorúan rendelkezik Jó hír, hogy a nyáron fellelt sok ezer köbméter sittet és szemetet elszállították a szigetről. Ennek nagyon örülök, és jelentős lépésnek tartom, hogy az Óbudai-sziget visszanyerje régi patináját és a szabadidő kulturált eltöltésében betöltött szerepét.

Sajnos, a szigeten egy évtizedek óta meglévő állami! szemétlerakó is található. Ennek helyszíne az északi terület nyugati oldalára eső kiserdő.
Ebben az ,,erdőben", - vagy nevezzük inkább dzsumbujnak - az elmúlt évtizedben rengeteg építési törmeléket halmoztak fel. Főképpen a régi játszótér tartalék elemei és törmelékei lelhetőek fel. Ezen felül, egy jól felépített téliesített faház, - hajléktalan tanya - is ,,helyet talált" magának. Sajnos, azt kell hogy mondjam, hogy a téli időszakra tekintettel, éppen a hajléktalanok jelentik a legnagyobb veszélyt a szigetre és a növényzetre, mert gondolkodás nélkül kivágnak bármit, csak hogy legyen mivel fűteniük. Ezért, ezeket a hajléktalan tanyákat a lehető leggyorsabban és véglegesen fel kell számolni. Az általuk hozott környezeti kultúrát már nem is akarom itt részletezni. Hasonló tanya a keleti oldalon a déli csücsökben a júniusi eljáró hatóságoknak írt levelem ellenére, még mindig ott van.

További probléma forrása, hogy a szigeten alkalmanként megtartott ilyen olyan rendezvényekre nagy számban érkeznek árusok, büfések. A szemét elhelyezési kapacitás így is alacsony, - összesen nincs ezer liter! - és ennek is köszönhető a felhalmozódott hulladék. És ami a dologban a leg visszataszítóbb, hogy ezen árusok többsége is illegálisan helyezi el a szigeten a keletkezett hulladékot.
Fokozott ellenőrzésre lenne szükség, és olyan közterület használati díj kiszabására, mely a keletkezett szemét elszállítását is tartalmazná, így téve érdektelenné őket a rendszeres illegális elhelyezésben.

Értetlenül állok az előtt is, hogy az Óbudai-sziget közterületét a Szigetfesztivál szervezői immár 15. éve ingyenesen használhatják. Már bocsánat, de milyen alapon mentesülnek a közterület használati díj megfizetése alól akkor, amikor a rendezvény teljesen piaci alapokon működik? Ráadásul az idén már a civil szervezetektől is belépő díjat szedtek.
Botrányos és az eszem megáll ettől.
Miközben minden állampolgárról már húsz bőrt is lehúznak, akkor egy ilyen vállalkozás ingyen rombolja a környezetet? Milyen szinten történt erről döntés? Ki hatalmazta fel erre ezeket az embereket?

További felmerült problémák a szigeten:

- nincs egyetlen egy illemhely sem,
- nincs egyetlen egy nyilvános telefon sem,
- a padok 90% -a tönkrement, vagy tönkre tették,
- a szemetesek száma elenyésző, /talán 20db összesen/ űrtartalmúkat és küllemüket is tekintve, elavultak /a mostaniak kb 30 literesek, és ennél két illetve háromszor nagyobb űrtartalmúakra lenne szükség, valamint igénytelen kinézetük inkább taszít a használatuktól./,

- az ivókutak és környezetük állapota - már amelyik még működik - balkáni, és miért folyik folyamatosan? Ilyen gazdagok vagyunk mi? Ha a Margit-szigeten meg lehetett oldani, akkor itt miért nem?
- a menedékhelyek /mind a három/ kiégve, romos és életveszélyes állapotban. Az egyik ilyen épület egészen biztosan ,,szigetfesztivál halált halt". Anno, /1994?/ Tudósított róla a tv is, mert felgyújtották.
- illegális tűzgyújtó helyek sokasága található,
- grafiti, ahol csak lehet. /némely feliratok tartalmáért én kérek elnézést/,
- a sport ,,létesítmények" foci pályák használhatatlanok a kerítés, és pálya állapota miatt. A gyökérzett felnyomta, hullámosította az aszfaltot, és méteres gaz van a helyén, az oda, oldalt elhelyezett padoknak sokhelyütt már csak a váza van meg. Kifejezetten balesetveszélyes! Tulajdon képen le kellene keríteni, hogy oda ne lehessen bemenni ebben az állapotában.
- a hosszú évek óta tartó péntek és szombat esti gyorsulási versenyek veszélyeztetik a közbiztonságot, /pedig már második éve járok panasszal emiatt a III kerületi önkormányzathoz. Ellenőrizhető!/ Úgynevezett, fekvő rendőrökkel könnyedén megszüntethető lehetne.
- az illegális behajtások autóval a védett területekre, főleg az északi területre, de gyakran a Május 1 parkba is. Célszerű lenne akadályok elhelyezése.
- az újgazdagok gyermekeinek illegális quad használata,
- az autó tesztek Nagyréten történő forgatása /pl. MTV1 májusi adás, a BMW terepjáró bemutatásakor szétdagonyázták a füves talajt. Ellenőrizhető!/
- a kutyák póráz nélküli futtatása, tartásuknak szabályozatlansága és a kutya illemhelyek teljes hiánya
- a bejáratnál szükséges lenne egy a szabályokra figyelmeztető tábla elhelyezése, hogy mi tilos és mi megengedett a sziget területén, hogy bizonyos embereknek ne lehessen ,,tévhitben élni" és arra hivatkozni.
- a kresz táblák zöme eltűnt, /alumínium lopás!/ sebesség korlátozás egyáltalán nincs. És higgyék el, hogy a járművek nem ötvennel mennek!
- a rendőri jelenlét teljes hiánya, és még folytathatnám a felsorolást.

Hazánknak a környezetvédelemhez való hozzá állásának a tipikus lenyomata fogadja az erre járó embereket.

Úgy gondolom, hogy itt lenne az ideje átgondolni, hogy ne itt legyen a Szigetfesztivál, mert minden fejlesztés és fejlődés gátja az, hogy a fesztivál alatt az enyészeté válik az előző év majdnem teljes munkája.



Toplak Zoltán

Élőlánc a Városért Egyesület

greenfo.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: környezetvédelmi, balesetveszélyes, önkormányzathoz, szigetfesztivál, kiszélesítették, szétdagonyázták, visszataszítóbb, állampolgárról, nagyteherautók, megszüntethető, veszélyeztetik, használatuktól, hullámosította, szervezetektől, logisztikailag, űrtartalmúakra, közbiztonságot, elszállították, felhalmozódott, rendezvényekre, elhelyezésben, életveszélyes, figyelmeztető, menedékhelyek, leggyorsabban, használhatják, felgyújtották, bemutatásakor, létesítmények, kialakítására, folytathatnám, konténereknek, elszállítását, ellenőrizhető, hajléktalanok, űrtartalmúkat, feltűnő helyeken, rendezvény lebonyolítása, alumínium elemekből, sziget növényzetére, nagyteherautók okoztak, másik helyszínen, játszótér mellet, környezetvédelmi törvény, nyáron fellelt, szabadidő kulturált, északi terület, elmúlt évtizedben, régi játszótér, téli időszakra, hajléktalanok jelentik, legnagyobb veszélyt, Toplak Zoltán, Városért Egyesület,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Ágai Ágnes – Csendélet  Az igazi szeretetért rendszeri...  képre írva  Rátalálsz  Paul David Tripp Április 19  Nem számIt  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  George Byron - Ahogy itt jár -...  Alázat  Irgalom és ítélet  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Akarat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Makszim Gorkij gondolata  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Adakozás  Png lepke  Akarat  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png férfi  Őrizkednünk kell...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Esti kép  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Neked tudnod kell  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Nagyi telefonál  Németh László tollából  Egy lelki imádság  210 éve született a SZÓZAT meg...  Albert Einsteinről  Sose bánj semmit  Reménység és erő Krisztustól e...  Az engedelmesség miért nem vál...  Kellemes délutánt kívánok  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Tavaszi kép  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Nem méltó hozzád  Png csokor  Szívem  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Fehér virág  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Julian Brass gondolata  Soha ne kedvezz...  Akik bántanak téged  Lóhere  Facebookon kaptam  Akarat  Még csak most kezdődik a nap  Png nő  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Hogy lehet megtartani  Png csokor  Jó éjszakát 
Bejegyzés Címkék
feltűnő helyeken, rendezvény lebonyolítása, alumínium elemekből, sziget növényzetére, nagyteherautók okoztak, másik helyszínen, játszótér mellet, környezetvédelmi törvény, nyáron fellelt, szabadidő kulturált, északi terület, elmúlt évtizedben, régi játszótér, téli időszakra, hajléktalanok jelentik, legnagyobb veszélyt, hajléktalan tanyákat, lehető leggyorsabban, általuk hozott, keleti oldalon, déli csücsökben, júniusi eljáró, szigeten alkalmanként, szemét elhelyezési, felhalmozódott hulladék, keletkezett hulladékot, keletkezett szemét, rendszeres illegális, közterület használati, rendezvény teljesen, civil szervezetektől, eszem megáll, ilyen vállalkozás, nyilvános telefon, szemetesek száma, egyik ilyen, sport &#8222, gyökérzett felnyomta, hosszú évek, illegális behajtások, védett területekre, északi területre, újgazdagok gyermekeinek, autó tesztek, füves talajt, kutyák póráz, kutya illemhelyek, bejáratnál szükséges, sziget területén, kresz táblák, rendőri jelenlét, tipikus lenyomata, erre járó, ideje átgondolni, fesztivál alatt, enyészeté válik, környezetvédelmi, balesetveszélyes, önkormányzathoz, szigetfesztivál, kiszélesítették, szétdagonyázták, visszataszítóbb, állampolgárról, nagyteherautók, megszüntethető, veszélyeztetik, használatuktól, hullámosította, szervezetektől, logisztikailag, űrtartalmúakra, közbiztonságot, elszállították, felhalmozódott, rendezvényekre, elhelyezésben, életveszélyes, figyelmeztető, menedékhelyek, leggyorsabban, használhatják, felgyújtották, bemutatásakor, létesítmények, kialakítására, folytathatnám, konténereknek, elszállítását, ellenőrizhető, hajléktalanok, űrtartalmúkat, lebonyolítása, alkalmanként, lelkiismeret, tapasztaltam, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4535
  • e Hét: 10267
  • e Hónap: 21378
  • e Év: 174874
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.