Belépés
simocsi.blog.xfree.hu
"Egy ősi kínai bölcsesség szerint nem az számít, mi történik veled, hanem az, hogyan éled meg." Simányi József
1956.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nikola Tesla jóslatai...
  2014-07-31 06:59:50, csütörtök
 
   
 


Nikola Tesla 21. századra vonatkozó jóslatait egy amerikai újságíró jegyezte le 1935-ben. A neves feltaláló előrejelezte egy környezetvédelmi hivatal felállításának szükségességét, jól látta a robotika fejlődésének jövőjét, és felhívta a figyelmet a fenntartható energiagazdálkodás fontosságára.

Az 1930-as években szinte egymás kezéből kapkodták ki a kilincset az újságírók, hogy a New Yorkban élő, szerb származású világhírű feltalálóval, Nikola Teslával interjút készíthessenek. Az idős tudós ilyenkor főként fiatalkori élményeiről anekdotázott, illetve kifejtette a jövővel kapcsolatos elképzeléseit. Az egyik leghíresebb ilyen interjút George Sylvester Viereck jegyezte le, és 1935. február 9-én jelent meg a Liberty magazinban. Ez a cikk elsősorban azért egyedülálló, mert a szerző jószerivel változtatás nélkül tolmácsolta Tesla gondolatait.

A Smithsonian Magazin által ismertetett cikkben Tesla kifejti, hogy a nevelés és kormányzati munka egyik elismert ága lesz az, amely a higiéniával és a testkultúrával foglalkozik. Elmondja, hogy szerinte a vízkészletet sokkal gondosabban fogják felügyelni, és csak a bolondok isznak majd sterilizálatlan vizet. Úgy véli, száz éven belül felállítják az amerikai környezetvédelmi hivatalt (amelyet 35 évvel e jóslat után valóban megalapítottak).

Tesla egy olyan világot képzelt el, ahol nem a háború, hanem az új tudományos felfedezések válnak az emberiség prioritásává. Napjainkban, mondta, a világ civilizált országainak többsége a bevételek zömét hadi célokra költi és csak minimális pénz jut az oktatásra. A 21. században megfordul ez az arány. Dicsőségesebb lesz a tudatlanság ellen harcolni, mint elesni a harcmezőn. Az új tudományos igazságok fontosabbak lesznek, mint a diplomaták civakodásai. A 21. század újságjai is az új tudományos eredményeket és elméleteket hozzák majd a címlapokon, és csak az utolsó oldalakon jut hely a bűnügyeknek és a politikai vitáknak.

Élete vége felé Tesla furcsa elképzeléseket vallott az optimális emberi étrendről - erről is megemlékezik a cikk. Utolsó napjaiban alig evett mást tejen és mézen kívül, mert úgy vélte, ez az élelem legtisztább formája. Emiatt erősen lefogyott és elég kísértetiesen nézett ki az 1940-es évek elejére. Részben e szegényes étrend és nyúzott kinézete miatt alakult ki az az elterjedt tévhit, hogy teljesen elszegényedett élete végén.

Furcsa véleménnyel volt a különböző élvezeti cikkekről is. "Jómagam kerülök mindenféle serkentőszert. Tartózkodom a húsevéstől is. Meggyőződésem, hogy egy évszázadon belül nem lesz divat a kávé, a tea és a dohányzás. Alkoholt azonban még mindig használnak majd. Ez nem stimuláns, hanem valódi életelixír" - jelentette ki.

Tesla az 1890-es évek végén kezdett foglalkozni a robotikával, amikor szabadalmaztatta a távirányítású hajóját, amely teljesen lenyűgözte a nézőket a Madison Square Gardenben 1898-ban rendezett Elektromos Kiállításon.

Az interjúban Tesla elmondta, hogy az emberek még mindig nem alkalmazkodtak a gépkorszakhoz. A megoldás nem a géprombolás, hanem a gépek felügyelete.

"A ma emberi kézzel végzett számos tevékenységet holnap automaták végzik majd. Az amerikai egyetemeken dolgozó kutatók ebben a pillanatban is úgynevezett gondolkodó gépek kifejlesztésén fáradoznak. Én előre láttam ezt a fejlődést. Jómagam 'robotokat' készítek. A 21. században a robotok munkája azt a helyet tölti majd be, amit az ókori társadalmakban a rabszolgamunka. Nincs ok kételkedni abban, hogy miért ne történne ez meg egy évszázadon belül. Ez felszabadítja az emberiséget, hogy magasabb célok elérésére törekedhessen."

Tesla a természeti erőforrások jobb kihasználásáról is nyilatkozott. "Jóval azelőtt, hogy a következő század felvirradna, a módszeres újraerdősítés és a természeti erőforrások tudományos kezelése véget vet a pusztító szárazságoknak, erdőtüzeknek és árvizeknek. A vízenergia általános használata és az energia nagy távolságra való eljuttatása minden háztartást ellát olcsó energiával, és megszünteti az üzemanyagok elégetésének szükségességét."

Tesla zseniális feltaláló volt, akinek sok hozzájárulását a világ fejlődéséhez ma jobban ünneplik, mint valaha. Noha sok dologban tévedett, más dolgokban (a tiszta levegő, víz és élelem megbecsülése vagy a "gondolkodó gépek" eljövetele) viszont meglepően jól látta a jövő alakulását.

Forrás: origo.hu (http://tudnodkell.info/mi-jott-be-tesla-21-szazadi-joslataibol/)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: környezetvédelmi, szabadalmaztatta, kihasználásáról, sterilizálatlan, kifejlesztésén, hozzájárulását, szükségességét, megalapítottak, alkalmazkodtak, felállításának, testkultúrával, elszegényedett, elképzeléseket, szárazságoknak, készíthessenek, társadalmakban, rabszolgamunka, újraerdősítés, elképzeléseit, törekedhessen, felszabadítja, távirányítású, gépkorszakhoz, tevékenységet, meggyőződésem, serkentőszert, kísértetiesen, dicsőségesebb, elégetésének, fejlődéséhez, feltalálóval, vízkészletet, előrejelezte, nyilatkozott, erdőtüzeknek, eredményeket, amerikai újságíró, neves feltaláló, környezetvédelmi hivatal, robotika fejlődésének, 1930-as években, idős tudós, jövővel kapcsolatos, egyik leghíresebb, cikk elsősorban, szerző jószerivel, testkultúrával foglalkozik, vízkészletet sokkal, bolondok isznak, amerikai környezetvédelmi, olyan világot, emberiség prioritásává, Nikola Tesla, Nikola Teslával, George Sylvester Viereck, Smithsonian Magazin, Madison Square Gardenben, Elektromos Kiállításon,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Anyák napjára  Zilahy Lajos mondta  Különleges  James Allen  Vidámság  képre írva  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Szép estét kedves látogatóimna...  Bornyi Veronika haiku verse  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Esterházy Péterre emlékezünk  Esterházy Péter: Harmonia c...  Jó nap volt  Pitypang szökőkút  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Az ember  jó reggelt  40 felett  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Erdei gyöngyvirág  40 felett  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  40 felett  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Tavaszi este  Facebookon kaptam  képre írva  Alvó cicák  Márai Sándor tollából  Sorsunk miatt...  Márai Sándor tollából  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Eduardo Sacheri gondolata  Egy gondolat  A hagyma antibakteriális hatás...  Esterházy Péterre emlékezünk  Latinovits Zoltán tollából  Tanmese  Csend  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Jázmin  Jázmin  Emlékezz  Csend  Mindent de mindent visszakap  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Szívek  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Robert Merle tollából  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  James Allen  Az ember emlékekből áll  Paul Éluard - És egy mosoly  Robert Merle tollából  Magamnak  Paul David Tripp Április 15  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Egy barátság története  Szívek  Ismeretlen: Ikarusz monda  Különleges  Latinovits Zoltán tollából 
Bejegyzés Címkék
amerikai újságíró, neves feltaláló, környezetvédelmi hivatal, robotika fejlődésének, 1930-as években, idős tudós, jövővel kapcsolatos, egyik leghíresebb, cikk elsősorban, szerző jószerivel, testkultúrával foglalkozik, vízkészletet sokkal, bolondok isznak, amerikai környezetvédelmi, olyan világot, emberiség prioritásává, világ civilizált, bevételek zömét, tudatlanság ellen, diplomaták civakodásai, utolsó oldalakon, politikai vitáknak, optimális emberi, élelem legtisztább, 1940-es évek, különböző élvezeti, évszázadon belül, 1890-es évek, távirányítású hajóját, interjúban Tesla, gépek felügyelete, amerikai egyetemeken, robotok munkája, helyet tölti, ókori társadalmakban, természeti erőforrások, következő század, módszeres újraerdősítés, pusztító szárazságoknak, vízenergia általános, energia nagy, üzemanyagok elégetésének, világ fejlődéséhez, tiszta levegő, jövő alakulását, környezetvédelmi, szabadalmaztatta, kihasználásáról, sterilizálatlan, kifejlesztésén, hozzájárulását, szükségességét, megalapítottak, alkalmazkodtak, felállításának, testkultúrával, elszegényedett, elképzeléseket, szárazságoknak, készíthessenek, társadalmakban, rabszolgamunka, újraerdősítés, elképzeléseit, törekedhessen, felszabadítja, távirányítású, gépkorszakhoz, tevékenységet, meggyőződésem, serkentőszert, kísértetiesen, dicsőségesebb, elégetésének, fejlődéséhez, feltalálóval, vízkészletet, előrejelezte, nyilatkozott, erdőtüzeknek, eredményeket, fejlődésének, fenntartható, prioritásává, anekdotázott, fontosságára, felfedezések, megemlékezik, megbecsülése, kormányzati, véleménnyel, bűnügyeknek, erőforrások, tolmácsolta, egyedülálló, legtisztább, felvirradna, változtatás, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1 db bejegyzés
Összes: 361 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 43
  • e Hét: 598
  • e Hónap: 779
  • e Év: 6795
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.