Belépés
simocsi.blog.xfree.hu
"Egy ősi kínai bölcsesség szerint nem az számít, mi történik veled, hanem az, hogyan éled meg." Simányi József
1956.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
András-naphoz...
  2014-11-29 16:33:59, szombat
 
   
  Szent András napja. A hagyomány szerint kereszthalált halt átlósan ácsolt kereszten, innen az andráskereszt elnevezés. András a keleti ortodox egyház védőszentje, kultusza ezeken a vidékeken nagyon erős.
András napja a legelterjedtebb férjjósló nap, ólomöntéssel, gombócfőzéssel igyekezetek a jövendőbeli személyét kitalálni. (A gombócokba papírra írva egy-egy férfinevet gyúrtak, és amelyik legelőbb jött fel a víz színére, olyan nevű férjet vártak a lányok maguknak.) Ólomöntés is volt a fonóban, az öntvény alakjából a jövendőbeli foglalkozására következtettek.
Vidéken ezen a napon kezdték el a disznóvágást, a disznótorok farsang végéig tartottak.
Gombócfőzés 1



Ólomöntés 2



Disznóvágás 3



András-naphoz kapcsolódó népszokások, néphit, időjóslás

András apostol napja régebben ünnep volt sokfelé: a naphoz legközelebb eső vasárnap volt az egyházi év, advent kezdete. A naphoz, illetve estéjéhez fűződő szokások általában minden vidéken hasonlóak voltak. Közös céljuk, hogy a fiatalok megtudják, ki lesz a házastársuk. A nap előestéjén a lányok férfinadrágot vagy gatyát, a legények női inget vagy szoknyát tettek a fejük alá, azért, hogy megálmodják, ki lesz a férjük, illetve a feleségük.

Férjjósló praktikák:

Szokás volt András-nap estéjén, hogy a lányok a zsúpfedeles házak ereszét megrázták, és a kötényükbe hulló magból jósoltak: ha a köténybe búza hull, jómódú legény veszi feleségül, ha rozsmag, akkor szegény legény lesz a férje, ha pondró hull bele a zsúpszalmából, még a következő évben teherbe esik.

A hallgatózásból való jóslásnak legismertebb formája az ól rugdosása, amely nemcsak András-napkor szokásos praktika. Úgy vélték, ahányat röffent a disznó, annyi év múlva mennek férjhez. Ha nem ébred fel a disznó, a lány még abban az évben férjhez megy. A Zempléni-hegység falvaiban azt is figyelték, hogy anyadisznó röffent-e először, mert az özvegyet jelzett, a malac pedig legényt.

Az András-pogácsa készítése szintén párjósló cselekmény volt. Három pogácsát sütöttek, mindegyikbe egy-egy férfinevet rejtettek. Kitették a küszöbre, s amelyiket a legkésőbb vitte el a kutya, az mutatta meg a jövendőbeli nevét.



András-naphoz különböző hiedelmek kapcsolódnak, ilyen például az András-napi derelyefőzés. A lányok 8-10 cédulára fiúneveket írtak, s a cédulákat derelyébe gyúrták. Amelyik derelye először feljött a víz tetejére, azt gyorsan kikapták, s felolvasták a cédulán lévő jövendőbeli nevét.

Az András-napi férjjóslás másik módja az ólomöntés. A forró ólmot vízbe öntik és megnézik, hogy milyen szerszámhoz hasonló forma jön ki, így próbálják kitalálni a jövendőbeli foglalkozását.

A szalmakoszorú dobálás szintén a férjjóslás szertartásai közé tartozott. A lányok szalmakoszorút készítettek és megpróbálták feldobni a fára, ahányadik dobásra fennakadt, annyi év múltán mehet férjhez a lány.

A doroszlói lányok úgy próbálták kideríteni a jövőt, hogy cédulára írták fel a számba jöhető legények nevét; a cédulákat, valamint egy fésűt és tükröt betettek a párnájuk alá. Ha a cédulán levők valamelyikével álmodtak, úgy tartották, az lesz a férjük.

Az almamagot szintén jóslóeszközként használták. András-nap előtt nagy előszeretettel ették a lányok az almát és számolták a magokat. Ha olyan almát találtak, amelyben 7 vagy 9 mag volt, akkor a magokat papírba csomagolták, András-nap estéjén a párnájuk alá tették, hogy megálmodják a férjüket.



A legények sem maradtak le kíváncsiságban a lányoktól. Ők 13 cédulára írták fel a lányneveket, ezeket a cédulákat Luca-napig egyenként eldobálták, az utolsónak maradt cédulán volt a menyasszonyjelölt neve. A lányok is gyakorolták a jóslásnak ezt a fajtáját.

András-napi időjóslás:

A néphit szerint, ha András napján esik az eső vagy a hó, ezt követően 40 napig esik.

Ha libát megtartja a jég, locsogós, vagyis sáros lesz a karácsony.

Egyes helyeken hagymakalendáriumot készítettek: egy jókora fej vöröshagymát négyfelé vágtak és ízekre szedték. Kiválasztottak 12 egészséges lemezt, mindegyikbe egy csipet sót tettek. A lemezeket sorba egy tányérba tették, miközben feljegyezték, melyik milyen hónapot jelöl. Feltették a kemence tetejére. Újév reggelén megnézték, hogy melyik hónap lemezén olvadt el a só, az esős lesz, amelyikben nem volt víz, az száraz lesz.

Hasonló célt szolgált a gyümölcsfaág virágoztatása. A gyümölcsfa ágát vízbe tették, majd felhelyezték a kemence tetejére, ahol a melegben karácsonyig kivirágzott. Ha először az ág alsó részén jelentek meg a virágok, akkor a tél eleje zord. Ha a közepén, akkor január végén várható erős tél, ha pedig az ág hegyén virágzott ki az ág, akkor a tél vége felé köszönt be a fagy, jég, havazás.

A moldvai és gyimesi magyarok ezen a napon megfokhagymázták az ajtókat a farkasok ellen, hogy ne vigyék el a jószágot. E célból összekötötték az ollót, mert úgy gondolták, ha nyitva maradna, a farkasok elvinnék a juhokat.

András termőnap is. Kotlót, fát ültettek a bánátiak, disznókat párosítottak ezen a napon. De bontónap is volt: már disznót öltek, hiszen elég hidegek voltak és a hús is elfogyott. A háziférgek kiűzésének napjaként is ismeretes ez a nap.

Az András-napkor vagy néhány nappal előtte vagy utána született kismalacokat András-malacoknak mondják és azt tartják, hogy belőlük lesz a jó hízó.

András-napkor kezdődtek a disznóvágások, disznótorok, ezért nevezik disznóölőnek is. Andrással befejeződnek a zajos mulatozások, "András zárja a hegedűt". Legfeljebb az András utáni szerdán, kukaszerdán lehetett még otthon muzsikálni, de másutt nem.

András-nap éjfélkor beáll a csend ideje, az advent.

forrás: - (Moser Zoltán: Névviseletek) - ( https://www.facebook.com/pages/%C5%90seink-%C3%A9s-unok%C3%A1ik/720933617989409)


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megfokhagymázták, legelterjedtebb, jóslóeszközként, gombócfőzéssel, kiválasztottak, foglalkozására, előszeretettel, kíváncsiságban, valamelyikével, szalmakoszorút, következtettek, hallgatózásból, disznóvágások, virágoztatása, andráskereszt, zsúpszalmából, szalmakoszorú, kereszthalált, férfinadrágot, foglalkozását, összekötötték, felhelyezték, derelyefőzés, ólomöntéssel, disznóvágást, névviseletek, befejeződnek, kapcsolódnak, disznóölőnek, legismertebb, feljegyezték, megpróbálták, vöröshagymát, gyümölcsfaág, szertartásai, kismalacokat, hagyomány szerint, andráskereszt elnevezés, keleti ortodox, vidékeken nagyon, legelterjedtebb férjjósló, jövendőbeli személyét, gombócokba papírra, lányok maguknak, öntvény alakjából, jövendőbeli foglalkozására, napon kezdték, disznótorok farsang, naphoz legközelebb, fiatalok megtudják, lányok férfinadrágot, zsúpfedeles házak, Szent András, Moser Zoltán,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kertem  Kertem  39 ígéret  Facebookon kaptam  Egy gondolat  képre írva  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Bornyi Veronika haiku verse  Alvó cicák  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Eduardo Sacheri gondolata  Van néhány kérdés, amin gondol...  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jázmin  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Vidámság  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Vito Giaquinto gondolata  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  ajándék, mellyel meglepem  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Borzasztó  Latinovits Zoltán tollából  képre írva  Emlékezz  Szép estét  A pitypang legendája  Különleges  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Vidámság  40 felett  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  IGEN így  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Az ember emlékekből áll  40 felett  Szeretem ujjad karcsuságait,  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  különleges  Baranyi Ferenc - N i n c s  A sorsod  Szívek  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  IGEN így  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Baranyi Ferenc - N i n c s  A hagyma antibakteriális hatás...  különleges  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Jó éjszakát  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Már Gárdonyi Géza is méltatta 
Bejegyzés Címkék
hagyomány szerint, andráskereszt elnevezés, keleti ortodox, vidékeken nagyon, legelterjedtebb férjjósló, jövendőbeli személyét, gombócokba papírra, lányok maguknak, öntvény alakjából, jövendőbeli foglalkozására, napon kezdték, disznótorok farsang, naphoz legközelebb, fiatalok megtudják, lányok férfinadrágot, zsúpfedeles házak, kötényükbe hulló, köténybe búza, következő évben, hallgatózásból való, évben férjhez, özvegyet jelzett, malac pedig, legkésőbb vitte, jövendőbeli nevét, lányok 8-10, cédulákat derelyébe, cédulán lévő, forró ólmot, jövendőbeli foglalkozását, szalmakoszorú dobálás, férjjóslás szertartásai, lányok szalmakoszorút, doroszlói lányok, számba jöhető, cédulán levők, almamagot szintén, magokat papírba, cédulákat Luca-napig, utolsónak maradt, menyasszonyjelölt neve, néphit szerint, lemezeket sorba, tányérba tették, kemence tetejére, esős lesz, száraz lesz, gyümölcsfaág virágoztatása, gyümölcsfa ágát, melegben karácsonyig, napon megfokhagymázták, farkasok ellen, farkasok elvinnék, háziférgek kiűzésének, zajos mulatozások, csend ideje, megfokhagymázták, legelterjedtebb, jóslóeszközként, gombócfőzéssel, kiválasztottak, foglalkozására, előszeretettel, kíváncsiságban, valamelyikével, szalmakoszorút, következtettek, hallgatózásból, disznóvágások, virágoztatása, andráskereszt, zsúpszalmából, szalmakoszorú, kereszthalált, férfinadrágot, foglalkozását, összekötötték, felhelyezték, derelyefőzés, ólomöntéssel, disznóvágást, névviseletek, befejeződnek, kapcsolódnak, disznóölőnek, legismertebb, feljegyezték, megpróbálták, vöröshagymát, gyümölcsfaág, szertartásai, kismalacokat, párosítottak, jövendőbeli, szerszámhoz, zsúpfedeles, mindegyikbe, házastársuk, megálmodják, kivirágzott, legközelebb, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1 db bejegyzés
Összes: 361 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 94
  • e Hét: 347
  • e Hónap: 528
  • e Év: 6544
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.