Belépés
simocsi.blog.xfree.hu
"Egy ősi kínai bölcsesség szerint nem az számít, mi történik veled, hanem az, hogyan éled meg." Simányi József
1956.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A rátóti csikótojás...
  2015-03-28 05:59:48, szombat
 
   
 


Magyar népmesék - A rátóti csikótojás...
Link

A rátóti csikótojás

Hol volt, hol nem volt az országban egy Rátót nevű község. Ebben a Rátótban a csősz egyszer a mezőn egy hatalmas úritököt talált.

- Tyű, fékomadta-teremtette - csodálkozott -, nahát ez már megint mi? - Mert hosszú főznivaló tököt már látott, de ilyen sütnivalót még soha.

Fölvette, megtapogatta, megszagolta. De a maga fejétől csak nem tudta kitalálni, hogy mi. Bevitte hát a faluházára. Ott éppen együtt volt a kupaktanács. A csősz letette a tököt az asztalra. A derék elöljárók is mind elszörnyülködtek. Csak nézték, hol a tököt, hol egymást.

Azt mondja a legöregebb, a legokosabb:

- Sok időt megértem, de ilyen isten-teremtményét világéletemben nem láttam még. Mi lehet ez?

Azt mondja rá az időben utána következő:

- Én is sok mindenen keresztülmentem, de ilyent még én se ettem életemben.

S fordul kérdő tekintettel a korban alatta állóhoz.

Az azt mondja:

- Ami azt illeti, én se vagyok már mai gyerek, de azt én se tudom hogy ez mi a csoda lehet. De azért bíró a bíró, hogy ő mindent tudjon.

Itt aztán a bíró is beleszólt:

- Hát, atyafiak, ez - ahogy a formája mutatja - csakis tojás lehet.

Erre aztán a többi feje is egyszeriben megvilágosult.

- Persze hogy tojás! Mert mi más is lehetne, ha nem tojás?!

A csősz most már arra is emlékezett, hogy még egészen meleg volt, mikor a földről felvette.

A bíró nem hiába hitte magát okos embernek, mert most még azt is tudni akarta, hogy a tojás micsoda tojás.

- Egy gyíksárkányé! - mondta a legöregebb elöljáró.

- Lúdvércé!

De a bíró a csőszre hallgatott. Az pedig olyanképpen beszélt, hogy akkoriban, mikor a tojásra ráakadt, valami idegen négylábú nagy állat csatangolt a határban. Futott, sörénye volt, hosszú szőrű farka!

Annak a Rátótnak a környékén még ritka volt a ló. A parasztok tehénnel szántottak s fuvaroztak. Még a lakodalomba is tehén vonta szekéren mentek.

De a bíró látott már lovat is, csikót is. Felkiáltott hát:

- Csikó! Csikó tojta!

Most már az öregek is fújták:

- Úgy van Ezt a csikó tojta. Mert mi más tojhatott volna nekünk ekkorát?

Ebben mindnyájan megegyeztek.

- Eddig szerencsésen eljutottunk - szólott a bíró -, még csak azt mondjátok meg, atyafiak, most mitévők legyünk?

- Kiköltetjük!

- Ki ám, de mivel? Nekünk nincsenek lovaink.

Mindenki törte a fejét. De hát csak a bírónak támadt jó gondolata.

- Tudják mit, atyafiak? Amondó vagyok, hogy ezt a drága szép tojást költsük ki magunk.

Ebben aztán megint megegyeztek.

Jó példának először a bíró ülte meg a tojást. Aztán sorra a többiek, amint kor szerint következtek. Ki-ki egy napig. Éppúgy, ahogy a kotlós tyúk a tojásokat.

Talán még ma is ülne valaki a tökön, ha a szomszéd faluban rebesgetni nem kezdték volna, hogy a rátóti kupaktanácsra rázápult a csikótojás! Merthogy csak nem kel ki! Erre aztán az elöljárók zúgolódni kezdtek, hogy ők bizony nem ülik tovább senki lova tojását.

A bíró nagyon elszomorodott. Szentül meg volt győződve, hogy a kiscsikó már mozog is a tojásban. Megrázta, megszagolta. Megszagoltatta az elöljárókkal is. De azok most már hitetlenek voltak. Az ő orruk szerint a tojásnak már szaga volt Záp!

Végtére is megállapodtak abban, hogy a záptojást kiviszik a határba egy hegyre, mert onnan épp a felé a falu felé gurítják, amelyik a rátóti tanács lebecsmérlésében leghangosabb volt.

Ennek a csodájára aztán egész Rátót kivonult. Mindenki látni akarta, hogy kapja meg a magáét az a rossz nyelvű falu. Előhozták a tojást. Bizony szaglott már messziről is. Mikor az orrukat már valamennyien befogták, a bíró levette a talicskáról, s gurítani kezdte a csikótojást. A tojás gurult, gurult, s a domb alján belegurult egy galagonyabokorba. Ott valami kőbe ütközött, s rapityára törött szét. A bokorból pedig ugyanakkor kiugrott egy piciny nyúl, erre aztán egész Rátót adta a hangot, ahogy kinek-kinek torkán kifért:

- A pici csikó! Ni, né! Fut a pici csikó! Utána, emberek!

A sok nép a nyúl után eredt. A dombon csak a bíró maradt. Látva, hogy hasztalan a rohanás, mert a rohanó kis jószágot senki sem éri utol, szomorúan így sóhajtott magában:

- Nem megmondtam; hogy a csikó már mozog? Miért is nem ültük türelemmel még egy-két nap azt az istenadta csikótojást?

forrás: Őseink Hagyatékai,Örökségünk (https://www.facebook.com/oseinkhagyatekaioroksegunk?pnref=story)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: galagonyabokorba, lebecsmérlésében, elszörnyülködtek, keresztülmentem, világéletemben, megszagoltatta, megvilágosult, elszomorodott, kupaktanácsra, megállapodtak, szerencsésen, megtapogatta, valamennyien, elöljárókkal, csodálkozott, teremtményét, leghangosabb, gyíksárkányé, egyszeriben, kupaktanács, megszagolta, tekintettel, megegyeztek, talicskáról, csikótojást, következtek, kiköltetjük, lakodalomba, felkiáltott, olyanképpen, eljutottunk, ugyanakkor, csatangolt, belegurult, faluházára, hallgatott, rátóti csikótojás, csősz egyszer, hatalmas úritököt, maga fejétől, csősz letette, derék elöljárók, időben utána, korban alatta, csoda lehet, formája mutatja, többi feje, csősz most, földről felvette, tojás micsoda, legöregebb elöljáró, csőszre hallgatott, Őseink Hagyatékai,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Csak a fogyatkozás látható  Mi lenne ha  Png telefon  Kellemes délutánt kívánok  A sors  Neked tudnod kell  Jó éjszakát  Ágai Ágnes – Csendélet  Png fotel  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Éretlen vers  Sokan azt tartják  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Adakozás  Reménység és erő Krisztustól e...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Akarat  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Tanuld meg ezt a versemet  A sors  Csak a fogyatkozás látható  A sors  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Szabolcska Mihály – Ákác...  A televizió nem a kultúrát kép...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Akik bántanak téged  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png cica  Egy bizonyos határt  Fekete-erdő desszert  210 éve született a SZÓZAT meg...  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép álmokat!  Nem számIt  Facebookon kaptam Annuska bar...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Png ház  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Szép álmokat!  Png rózsa csokor  Png lepke  Facebookon kaptam  Png cica  Éretlen vers  Rátalálsz  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Szívem  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nagyi telefonál  Boldog születésnapot a ma ünne...  Alázat  A Megváltó szolgálatában  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Szép estét  Szívem  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Lóhere  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem méltó hozzád  Szép estét kedves látogatóimna...  Png fotel  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Jó éjszakát 
Bejegyzés Címkék
rátóti csikótojás, csősz egyszer, hatalmas úritököt, maga fejétől, csősz letette, derék elöljárók, időben utána, korban alatta, csoda lehet, formája mutatja, többi feje, csősz most, földről felvette, tojás micsoda, legöregebb elöljáró, csőszre hallgatott, pedig olyanképpen, tojásra ráakadt, parasztok tehénnel, bíró látott, csikó tojta, bíró &#8211, bírónak támadt, drága szép, bíró ülte, kotlós tyúk, szomszéd faluban, rátóti kupaktanácsra, elöljárók zúgolódni, bíró nagyon, záptojást kiviszik, falu felé, rátóti tanács, csodájára aztán, bíró levette, tojás gurult, domb alján, bokorból pedig, piciny nyúl, pici csikó, nyúl után, dombon csak, bíró maradt, istenadta csikótojást, galagonyabokorba, lebecsmérlésében, elszörnyülködtek, keresztülmentem, világéletemben, megszagoltatta, megvilágosult, elszomorodott, kupaktanácsra, megállapodtak, szerencsésen, megtapogatta, valamennyien, elöljárókkal, csodálkozott, teremtményét, leghangosabb, gyíksárkányé, egyszeriben, kupaktanács, megszagolta, tekintettel, megegyeztek, talicskáról, csikótojást, következtek, kiköltetjük, lakodalomba, felkiáltott, olyanképpen, eljutottunk, ugyanakkor, csatangolt, belegurult, faluházára, hallgatott, legöregebb, emlékezett, csikótojás, fuvaroztak, hitetlenek, rebesgetni, mindnyájan, legokosabb, teremtette, szántottak, türelemmel, sütnivalót, megmondtam, hagyatékai, örökségünk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1 db bejegyzés
Összes: 361 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 27
  • e Hét: 141
  • e Hónap: 2069
  • e Év: 8085
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.