Belépés
simocsi.blog.xfree.hu
"Egy ősi kínai bölcsesség szerint nem az számít, mi történik veled, hanem az, hogyan éled meg." Simányi József
1956.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kávé...
  2015-12-15 08:35:25, kedd
 
 


KÁVÉ
Coffea arabica

A napokba vendégeim voltam, és a hőségre való tekintettel megkérdeztem, hogy nem fogyasztanának-e szívesebben kávé helyett egy kellemes ízű, hűsítő gyógyteát?
Az egyik ismerősöm azt válaszolta, hogy ő inkább marad a kávé mellett, ugyanis soha nem iszik ,,gyógynövényből" készült italt. Erősen elcsodálkozott, amikor megkérdeztem, hogy szerinte a kávé micsoda, ha nem gyógynövény?

Bizony a kávé, ha mértékkel fogyasztjuk, nem más mint gyógyító növényi kivonat.

Származásáról nincsenek hiteles adatok, annál több történetet, legendát jegyeztek fel az eredetéről, felfedezéséről.

Az iszlám országaiban hitként tartják, hogy a kávé szent ital, amelyet Allah nevében, Gábriel arkangyal hozott el Mohamed prófétának, hogy elűzze testének fáradtságát, és megőrizze szellemi frissességét.

Augustus Naironi professzor, a páduai egyetem tudósa, 1671-ben megjelent könyvében összegyűjtötte a a kávéval kapcsolatos legendákat, ismereteket.
Közülük a legismertebb az abesszíniai Kaffa nevű tartományban történtek.

Egy pásztor, aki a kopt szerzetesek kecskenyáját legeltette a kolostor közelében, tanácsért fordult a szerzetesekhez, hogy mi oka lehet annak, hogy a kecskék az elmúlt éjszakákon igen nyugtalanok voltak, jóformán semmit sem pihentek, és állandóan mozgolódtak. Ő maga nem talált magyarázatot a szokatlan viselkedésükre. A szerzetesek kimentek és azt látták, hogy a kecskék egy élénkzöld levelű, fehér virágokkal és érett bogyókkal teli fákról eszegetnek. Arra gyanakodtak, hogy csak ez a növény lehet az, ami a kecskék nyugtalanságát okozza.
Ők maguk este levest főztek a fa gyümölcséből és igen jó ízűnek találták. Éjszaka, meglepődve tapasztalták, hogy egyáltalán nem álmosak. Ettől kezdve rendszeresen fogyasztották ezt az italt, amelynek elterjedt a híre, hogy mennyire frissítő hatású.

Eleink a török hódoltság idején találkoztak először a kávéval, amikor a törököknél tett ,,látogatás" alkalmával, ebéd után kávét szolgáltak fel, majd utána közölték a császár parancsait. Innen származik az a mondásunk, hogy ,,most jön a fekete leves"!

F. Almási Balogh Pál, a híres orvostudós, az 1831-ben megjelent Kávé, thé című könyvében a kávé, tea, csokoládé történetével, orvosi vonatkozásaival foglalkozik. (Aki szeretné elolvasni, jelezze felém és levélben szívesen elküldöm). E könyv érdekessége, hogy a szerzője egy ideig Széchenyi Istvánnak, majd rövid ideig Kossuth Lajosnak is háziorvosa volt.
Ma már világszerte mintegy 500 milliárd csésze kávét iszunk meg évente.

Vajon a kávé gyógyhatásáról, mi a szakember véleménye?
Az általam nagyra becsült dr.Kemth Sándor írását szeretném megosztani az érdeklődőkkel a kávéval kapcsolatban:




Kávé
(Coffea arabica)

Elterjedése: A világ trópusi éghajlatú területein élő, két méteresre is megnövő cserje. Kelet-Afrikában, Arábiában, illetve Indiában található természetes közegében. A meleg párás levegő és a jó vízellátású, tápanyagban dús talajt kedveli.

Gyűjtése-felhasználása:
A növényen fürtökben lógó piros termést illetve annak bab alakú magjait gyűjtik. A kinyert magokat szárítás után pörkölik, ez által nyeri el jellegzetes aromáját.
A magok közvetlen rágcsálása is alkalmas a kívánt hatás hosszan tartó eléréséhez, ráadásul kevesebb is elegendő. Mégis általában gőzölik, forrázzák, vagy főzik, a bevett helyi szokásoknak megfelelően.
Íze: keserű - 8, aromás - 4, fanyar 2, savanyú 2 (gőzöléssel az utóbbi két ízhatás minimalizált)

Energetika:
Gerjeszti a szelet, emeli a tüzet, a vizet kiszárítja. A szervezet finom-tűz esszenciáját fokozza. A mérgek eltávolításában és átalakításában is segít. Túlzásban, szél és tűz túlsúlyos tüneteket okoz.

Általános hatás:
A kávé fokozottan mozgató, egyébként serkentő, élénkítő hatású, túlzásban viszont kizsarolja az energizáltságot és nyugtalanít. A szövetek pangó nedveit kihajtja és felszárítja.
A szervezet minden szervére nézve izgató hatású, szünteti a tompaságot.
Az emésztő nedvek termelődését fokozza, általában véve azokhoz hasonló hatású.
Szünteti a dugulásokat és a pangásokat. Hevítő-szárító vértisztítóként alkalmazható, bár a zsíroldó, mozgató hatása miatt a vér koleszterin tartalmát átmenetileg megemeli, miközben a szervezett által "elraktározott" koleszterin tartalmát, emésztetlen tápanyagait, egyéb zsírjainak mennyiségét csökkenti.

Lélektani hatás:
"Ragadd meg a pillanatot és élvezd ki minden cseppjét " mozgás!- ezt sugallja a lélekben pergő tüzet szító kávé. A szubtilis test kundalíni energiáját gerjeszti és megemeli, tehát ajzószer. Segít áttörni a nyomasztó korlátokat. Fokozza a bátorságot és a tettrekészséget.
A jelen mozdulni nem akaró terheit mozdítja, a nehézkes állapotokon túlléptet, szele elfújja a gondokat. A lélek leeresztett húrjait felhangolja. Egyensúlyban fogyasztva a kitörő öröm érzését adja.
Túlzásban fokozza az indulatokat, a feszültséget és így az élet dolgaihoz keserű szájízzel áll hozzá, az aggódó, maró, fanyalgó érzésekre hajlamosít, talajvesztést eredményez.

Részletes ismertetés:
Erős mozgató hatása a tápcsatorna egész területén tapasztalható. Például étkezés után fogyasztva, a gyomorperisztartikát fokozza, így a gyomor kiürülését meggyorsítja. A perisztartikus hullámmozgást a kávé a vastagbél területén is megindítja, ezzel "kiprovokálja"; a székletürítést. A renyhe belűek ezért hajlamosak a kávéfüggőségre.
A gyomor savtermelését, így az étvágyat is fokozza, a hurutokat csökkenti. A túlterhelt gyomor terhein könnyít, ezért étkezés utáni tompa állapotra kiváló.
Túlzásban, vagy éhgyomorra fogyasztva viszont fokozza az éhséget, önemésztővé teszi a gyomrot, s e túlzott emésztőnedv termelés további bélszakaszokat is kikezdhet, emellett homlok-halánték táji fejfájáshoz, szemkáprázáshoz is vezethet.
A májat erősebb epe termelésére serkenti, az epehólyagot ürülésre ösztönzi és az epe hatását támogatja. A máj szövetei közül a vérben oldja a zsírokat, miáltal a máj tisztul és feladatát könnyebben ellátja, ezért a máj elzsírosodásában szenvedőknek javallt a kávé mértékkel történő fogyasztása.
A lépet is segíti működésében, a szűrőjén fennakadt emésztetlen tápanyagokat, illetve a salakokat távozásra kényszeríti, ezért az Ezerjófűhöz hasonlóan a lépmegnagyobbodás egyik lehetséges gyógyszere.
Az emésztő energiát, az emésztő enzimek termelését, hatékonyságát test minden részén fokozza, a testhőmérsékletet emeli, a vért hevíti, miáltal a mérgektől, emésztetlen tápanyagoktól tisztítja.
Az érrendszer falait tonizálja és összehúzza, ami a vérnyomás emelkedéséhez vezet. Ezért alacsony vérnyomású emberek által jogosan kedvelt. Hosszú távon, függőségben viszont a szervezet csatornáinak falát szűkké, szárazzá, rugalmatlanná, "törékennyé" teheti, ez a véredényekre is vonatkozik, így azok megtartják a magas vérnyomást. Ezt a hatást kiküszöbölhetjük, ha kardamommal és tejjel együtt fogyasztjuk.
A szív ritmusát gyorsítja, összehúzódásának erejét fokozza, egy könnyed kocogás hatását keltve, így a szívet terheli. Ez túlterhelt, vagy gyenge szív, illetve túlzott kávéfogyasztás esetén veszélyes is lehet. A kávé által felhevített, felizzított szív vér, vagy oxigén ellátási problémák jelenlétekor könnyen infarktust szenvedhet.
Bár a kávé élénkít, felpörget, az idegrendszer feszültségét mégis csökkenti, görcseit szünteti. Egyrészt, mert az idegi működést fokozza és erősíti, másrészt, mert segít megszüntetni az idegműködést zsírok, mérgek, lerakódások formájában visszafogó, kórosan szigetelő hatású, feszültséget gerjesztő akadályokat. Csökkenti az ingerküszöböt. Túlzásban idegi frusztrációt, bizonytalanságot, remegést okoz.
Menstruációs görcsökre jótékony, vérzést fokozó hatású. Afrodiziákum. A férfiasságot mértékkel fogyasztva erősíti, túlzásban viszont gyengítheti.

Ellenjavallat :
magas vérnyomás, szív-érrendszeri elégtelenség, infarktus, illetve annak veszélye, koplalás, vérzékenység, gyomor, vagy egyéb fekélyek esetén. Kismamáknak nem javallt, túlzásban vetélést eredményezhet.

forrás: Eleink gyógyító tudása Link

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kiküszöbölhetjük, bizonytalanságot, összehúzódásának, elzsírosodásában, eltávolításában, szemkáprázáshoz, vértisztítóként, tettrekészséget, vonatkozásaival, energizáltságot, felfedezéséről, gyógyhatásáról, székletürítést, viselkedésükre, gyógynövényből, perisztartikus, nyugtalanságát, kávéfogyasztás, összegyűjtötte, elcsodálkozott, bélszakaszokat, kávéfüggőségre, szerzetesekhez, fogyasztanának, átalakításában, tápanyagoktól, elraktározott, fogyasztották, hullámmozgást, eredményezhet, tapasztalható, talajvesztést, érdeklődőkkel, emelkedéséhez, származásáról, ellenjavallat, napokba vendégeim, hőségre való, egyik ismerősöm, kávé mellett, kávé micsoda, iszlám országaiban, kávé szent, páduai egyetem, abesszíniai Kaffa, kopt szerzetesek, kolostor közelében, elmúlt éjszakákon, szokatlan viselkedésükre, szerzetesek kimentek, élénkzöld levelű, növény lehet, Augustus Naironi, Almási Balogh Pál, Széchenyi Istvánnak, Kossuth Lajosnak, Kemth Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ott van  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  A pitypang legendája  A sorsod  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  képre írva  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  különleges  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Bornyi Veronika haiku verse  Előfordul, hogy  40 felett  Vidámság  A Magyar Költészet napja alkal...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Szívek  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  különleges  Facebookon kaptam  Csend  különleges  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Vito Giaquinto gondolata  Vannak emberek  A pitypang legendája  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam Krisztinától  Töröld le  Az ember  Otthon  jó reggelt  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Ott van  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  képre írva  Facebookon kaptam Krisztina b...  Anyámról való emlékek  képre írva  James Allen  Töröld le  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szabó T. Anna - Pitypang  Spenót fasírttal  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Egyszerű  Szép estét  Paul David Tripp Április 14  Jó éjszakát  Zilahy Lajos gondolata  Anyámról való emlékek  Segíts neki dicsérni Téged  Ott van  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Egyszerű  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Otthon  Szabó T. Anna - Pitypang  Az egyik legalapvetőbb tézis a... 
Bejegyzés Címkék
napokba vendégeim, hőségre való, egyik ismerősöm, kávé mellett, kávé micsoda, iszlám országaiban, kávé szent, páduai egyetem, abesszíniai Kaffa, kopt szerzetesek, kolostor közelében, elmúlt éjszakákon, szokatlan viselkedésükre, szerzetesek kimentek, élénkzöld levelű, növény lehet, kecskék nyugtalanságát, török hódoltság, törököknél tett, császár parancsait, fekete leves, híres orvostudós, 1831-ben megjelent, ideig Széchenyi, kávé gyógyhatásáról, szakember véleménye, általam nagyra, kávéval kapcsolatban, világ trópusi, meleg párás, növényen fürtökben, kinyert magokat, magok közvetlen, kívánt hatás, bevett helyi, vizet kiszárítja, szervezet finom-tűz, mérgek eltávolításában, kávé fokozottan, szövetek pangó, szervezet minden, emésztő nedvek, szervezett által, lélekben pergő, szubtilis test, nyomasztó korlátokat, jelen mozdulni, nehézkes állapotokon, lélek leeresztett, kitörő öröm, élet dolgaihoz, tápcsatorna egész, gyomor kiürülését, perisztartikus hullámmozgást, vastagbél területén, renyhe belűek, gyomor savtermelését, hurutokat csökkenti, túlterhelt gyomor, májat erősebb, epehólyagot ürülésre, vérben oldja, kávé mértékkel, szűrőjén fennakadt, salakokat távozásra, lépmegnagyobbodás egyik, emésztő energiát, emésztő enzimek, testhőmérsékletet emeli, vért hevíti, érrendszer falait, vérnyomás emelkedéséhez, szervezet csatornáinak, magas vérnyomást, hatást kiküszöbölhetjük, szív ritmusát, könnyed kocogás, szívet terheli, kávé által, kávé élénkít, idegrendszer feszültségét, idegi működést, idegműködést zsírok, férfiasságot mértékkel, kiküszöbölhetjük, bizonytalanságot, összehúzódásának, elzsírosodásában, eltávolításában, szemkáprázáshoz, vértisztítóként, tettrekészséget, vonatkozásaival, energizáltságot, felfedezéséről, gyógyhatásáról, székletürítést, viselkedésükre, gyógynövényből, perisztartikus, nyugtalanságát, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1 db bejegyzés
Összes: 361 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 55
  • e Hét: 202
  • e Hónap: 383
  • e Év: 6399
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.