Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az anya meg a szülő
  2010-10-30 20:39:00, szombat
 
 



Zágon István: Az anya meg a szülő


Ez a két fogalom alapjában véve ugyanazt jelenti, de azért mégsem ugyanaz. Olyan különbség van köztük, mint - hogy is magyarázzam - mint amikor az ember azt mondja, hogy állam, meg azt, hogy haza.

A hazáért élek és halok, az államnak meg adót fizetek. És annak ellenére lényegesen könnyebb, mint meghalni, mégis több emberről hallottam, aki lelkes örömmel halt volna meg a hazáért, de soha senkiről nem hallottam, aki szívesen fizetett volna adót.

Hát így vagyunk valahogy az anyával, meg a szülővel is. A szülő hivatalos kifejezés, az anya magánjellegű. A szülő minden, ami értelmet jelent, erőt és kötelességet, az anya pedig minden, ami érzelem, áldozat és a leggyönyörűbb gyöngédség a világon. Az anya, meg a szülő egy ember. De ennek az egy embernek egészen más tulajdonságai nyilvánulnak meg az anyában, mint a szülőben.

Aki a harmadik szobából csukott ajtón át is meghallja, hogy hathetes kislánya sír, az, az anya.
Aki szeretne berohanni hozzá és egy kis jó, langyos tejecskével elcsitítani azt a kis ártatlant, még az is az anya. Aki be is rohan hozzá, megnézi, kibontja, tisztába teszi, de soron kívül egyetlen korty anyatejet sem juttat neki, hanem szigorúan alkalmazkodik az orvosilag előírt étrendhez, az már a szülő.

Akinek majd a szíve szakad ki, amikor a gyermeknek fogzási fájdalmai vannak, az, az anya, de aki csukamájolajat ad neki, hogy minél előbb nőjön ki a foga, az már a szülő. Általában aki képes arra, hogy saját önszülött gyermekének beadja a csukamájolajat, azt a csúszós, szörnyű, kibírhatatlan ízű kotyvalékot, az nem is lehet anya. Az csak szülő lehet.
De aki közben azt hajtogatja; jaj de jó, de finom, a mama is ezt eszi, és hősies elszántsággal a szívében, de háborgó indulatokkal a gyomrában maga is megkóstolja azt a szörnyű kotyvalékot, az már megint az anya.

Aki büszke arra, hogy az ő kisfia már olyan nagy, hogy az első osztályba iratkozik, az a szülő. De aki az iskola megnyitásának napján sírva kíséri a gyereket abba a tiszteletre méltó épületbe, és amikor beengedi a többi gyerek közé, akkor úgy érzi, hogy a fia Dániel, aki most lép be az oroszlán barlangba, az már megint az anya.
Aki nappal megbünteti a gyermeket, mert elszaggatta a nadrágját, az a szülő, de aki azt a kisnadrágot éjjel könnyes mosollyal foltozza meg az, az anya.
Aki azt mondja: haszontalan kölyök, már megint nem tanulsz, az a szülő, de aki fűnek-fának keservesen panaszkodik, hogy annak a szegény gyereknek már megint mennyit kell tanulnia, az, az anya.

Aki a kamasz fiát tánciskolába viszi, az a szülő. Aki büszkén figyeli, hogy az a haszontalan kölyök milyen ügyesen teszi a szépet annak a copfos kislánynak, az még mindig a szülő.
De aki ugyanakkor nagyokat nyel, mert úgy érzi, hogy most kezdik tőle elszakítani lelkétől lelkezett magzatát és szeretné a fia táncpartnerét, azt a kis kacér, szőke démont megpofozni, az már megint az anya.

És mégis az anyából lesz a jó anyós, a szülőből pedig a rossz. Amely anyósi állapot tart mindaddig, míg meg nem születik az első unoka. És akkor valami egész váratlan és csodálatos dolog történik, eltűnik a szülő, eltűnik az anya, mondjuk inkább a kettő összeolvad és nagymama lesz belőle

De ez a nagymama nem hasonlít sem az anyára, sem a szülőre, annyira nem, hogy hadilábon áll mindkettővel, a szülőt ridegnek, az anyát túlzottnak tartja, és csak egyvalakivel azonosítja magát teljesen és százszázalékosan, a gyerekkel. Mintha soha nem lett volna szülő, mintha soha nem lett volna anya.
Mintha így született volna ötvenegynéhány éves korában egyenesen nagymamának.


Link








 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: százszázalékosan, csukamájolajat, ötvenegynéhány, elszántsággal, táncpartnerét, kibírhatatlan, megnyitásának, alkalmazkodik, tulajdonságai, leggyönyörűbb, mindkettővel, magánjellegű, egyvalakivel, tánciskolába, kötelességet, indulatokkal, nyilvánulnak, elcsitítani, magyarázzam, kotyvalékot, tejecskével, elszakítani, gyermekének, kisnadrágot, tiszteletre, nagymamának, haszontalan, elszaggatta, panaszkodik, megkóstolja, gyöngédség, ugyanakkor, kislánynak, megbünteti, összeolvad, csodálatos, hazáért élek, szülő hivatalos, anya magánjellegű, szülő minden, anya pedig, leggyönyörűbb gyöngédség, harmadik szobából, orvosilag előírt, szíve szakad, gyermeknek fogzási, csak szülő, gyomrában maga, szörnyű kotyvalékot, első osztályba, iskola megnyitásának, gyereket abba, Zágon István,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Szép álmokat!  A sorsod  Az ember  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam Krisztinától  Minden tavaszból őrizz..  jó reggelt  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Kertem  Andrássy Réka - A bolond Böske  Isten hűségének mértéke  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Borzasztó  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  képre írva  jó reggelt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Walter Chrysler mondta  képre írva  József Attila – Keresek ...  Jó éjszakát  Annyira tisztelem a szabadságo...  James Allen  IGEN így  Szép álmokat!  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Különleges  képre írva  Hamvas Béla  Paul David Tripp Április 12  Vannak emberek  Azért kaptad  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Esterházy Péter: Harmonia c...  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Egyszerű  ajándék, mellyel meglepem  A hagyma antibakteriális hatás...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  jó reggelt  Robert Merle tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Különleges  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Szabó T. Anna - Pitypang  Vidámság  Töröld le  Márai Sándor tollából  Jó éjszakát  Robin Wight pitypang szobra  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Jánosházy György: Fogd a kezem  képre írva  Borzasztó  Az ember  Latinovits Zoltán tollából  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Emlékezz  Ismeretlen: Ikarusz monda 
Bejegyzés Címkék
hazáért élek, szülő hivatalos, anya magánjellegű, szülő minden, anya pedig, leggyönyörűbb gyöngédség, harmadik szobából, orvosilag előírt, szíve szakad, gyermeknek fogzási, csak szülő, gyomrában maga, szörnyű kotyvalékot, első osztályba, iskola megnyitásának, gyereket abba, tiszteletre méltó, többi gyerek, oroszlán barlangba, kisnadrágot éjjel, szegény gyereknek, kamasz fiát, szépet annak, copfos kislánynak, anyából lesz, szülőből pedig, első unoka, kettő összeolvad, szülőt ridegnek, anyát túlzottnak, százszázalékosan, csukamájolajat, ötvenegynéhány, elszántsággal, táncpartnerét, kibírhatatlan, megnyitásának, alkalmazkodik, tulajdonságai, leggyönyörűbb, mindkettővel, magánjellegű, egyvalakivel, tánciskolába, kötelességet, indulatokkal, nyilvánulnak, elcsitítani, magyarázzam, kotyvalékot, tejecskével, elszakítani, gyermekének, kisnadrágot, tiszteletre, nagymamának, haszontalan, elszaggatta, panaszkodik, megkóstolja, gyöngédség, ugyanakkor, kislánynak, megbünteti, összeolvad, csodálatos, azonosítja, keservesen, gyermeknek, megpofozni, túlzottnak, hajtogatja, lényegesen, mosollyal, gyermeket, hivatalos, hallottam, hadilábon, nadrágját, kifejezés, mindaddig, önszülött, általában, iratkozik, lelkezett, gyomrában, osztályba, gyereknek, fájdalmai, ártatlant, berohanni, szigorúan, barlangba, étrendhez, orvosilag, meghallja, anyatejet, született, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 79 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3247
  • e Hét: 14325
  • e Hónap: 36813
  • e Év: 214688
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.