Belépés
simocsi.blog.xfree.hu
"Egy ősi kínai bölcsesség szerint nem az számít, mi történik veled, hanem az, hogyan éled meg." Simányi József
1956.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Wass Albert: Magyar karácsony az égben...
  2021-12-25 14:39:05, szombat
 
   
 Wass Albert: Magyar karácsony az égben

Aki még nem tudott róla, ám tudja meg, hogy amikor lent a földön megszólalnak a karácsonyesti harangok, odafönt a Mennyeknek Országában a legeslegfiatalabb angyalka megráz egy fényes aranycsengőt. Erre a jelre a mennyei palota nagy szárnyas kapui maguktól megnyílnak, s a mennyország összes népe illő sorban betódul a hatalmas kupolaterembe, ahol várja már őket Jézus Király karácsonyfája. Mikor mindenki együtt van már, akkor az Úr Jézus megadja a jelt, s a kiválasztott szentek sorjában meggyújtják a mennyezetig érő karácsonyfán az emlékezés gyertyáit.

Nagy tiszteltetés ám a gyertyagyújtók sorába kerülni s fontos hivatal. Mert ezen múlik, hogy kikről emlékezik meg a mennyország népe azon a karácsonyon. Mikor aztán a gyertyák már mind égnek, akkor az Úr Jézus intésére sorra járulnak az ég lakói a karácsonyfához, s ki-ki ráaggatja a maga imádságát. Ezeket az imádságokat aztán az Úr Jézus megáldja, s szorgos angyalok nyomban aláindulnak velük a földre, hogy szétosszák azok között, akiknek szólnak. Ezek a soha nem hiábavaló, de mindig beteljesülő imádságok a mennyek lakóinak ajándékai a földi emberek számára. Így ünnepelnek odafönt karácsonyt azok, akik közülünk eltávoztak, tudja azt mindenki.

De ebben az esztendőben szokatlan dolog történt odafönt az égben. Már egy héttel karácsony előtt hírvivő angyalok járták sorra a mennyország lakóit s tudatták velük, hogy Jézus Úr parancsára ebben az évben magyar karácsony lesz odafönt.

Ilyesmi még nem történt amióta világ a világ, hogy egyetlen nép javára tartsák az ünnepet s méghozzá egy olyan kicsike, maroknyi nemzetet tiszteljenek meg ezzel, mint a magyar. De Jézus Úr így látta illőnek s helyesnek, s így is történt.

Mikor aztán megszólaltak odalent a földön ma este a karácsonyi harangok, egy szeplős arcú, vézna kis angyalka, aki még egészen új volt odafönt, rendelkezés szerint kezébe vette a fényes aranycsengőt, hogy megadja vele a jelt. Azonban olyan ijedt és elfogódott volt szegényke a nagy megtiszteltetéstől, hogy nyomban el is ejtette a csengőt, amiből aztán egy kis bonyodalom származott. Padlót érve a csengő ugyanis élesen felcsengett egyszer, amitől a szárnyas kapuk nyomban nyílani is kezdtek. Mivel azonban a csengő nyomban el is hallgatott, a kapuk is abbahagyták a nyílást, és a kint várakozók számára csupán egy szűk kis rést hagytak, melyen keresztül csak a soványabbja tudott beférni, a kövérebbje nem. Az újdonsült kis angyalka pedig úgy megszeppent a maga ügyetlenségétől, hogy szégyenében nyomban elszaladt, s elrejtőzött a karácsonyfa lehajló ágai alá.

Az Úr Jézus, látva a bonyodalmat, maga vette föl a csengőt s megrázta jó erősen, amitől nyomban szélesre tárultak a kapuk, s a nép betódulhatott az égi kupolaterembe. Jézus parancsára széles kört hagytak szabadon a karácsonyfa körül az égi magyarok számára, akik utolsónak vonultak be, ünnepélyes elfogódottsággal, hogy elfoglalják a megtisztelő helyet. Mikor aztán mindenki együtt volt, az Úr Jézus megadja a jelt: gyúljanak hát ki az emlékezésnek lángjai a magyar karácsonyfán!

Elsőnek az ősz István király lépett a fához s néma méltósággal gyújtotta rajta az első gyertyát. Sorra követték az Árpád-ház tagjai, Hunyadiak, Zrínyiek, Rákócziak s a többiek mind, hosszú, hosszú sorban. ,,Pro libertate", suttogta a nagyságos fejedelem, s Petőfi Sándor keze reszketett, amikor kinyúlt a márciusi ifjak emlékének gyertyája felé. S rendbe kigyúlt az egész magyar történelem, s ott ragyogott pazar fényben a mennyei palota közepén, egész világ csodálatára. S mikor már minden gyertya égett a karácsonyfán, előlépett öreg Csikay Gyuri, esett vállú hajdani kolozsvári cigányprímás, állához emelte kopott hegedűjét, s felsírt a húrokon a magyar ,,Mennyből az angyal..." De olyan szépen, olyan szívfájdítóan, hogy még az Úr Jézusnak is megkönnyesedett tőle a szeme, s ártatlan kicsi angyalkák a háttérben csupa gyönggyel sírták tele a padlót.

Majd az Úr Jézus jelt adott megint, s rangsor szerint István király lépett oda elsőnek a fához, hogy felaggassa rá a maga ajándékát, földi magyaroknak. Aranytekercsre írott áldásos imádság volt, súlya majd földig húzta le a gyönge ágat. Szent László vitézi erejét, Zrínyi Miklós bölcs megfontoltságát, Rákóczi Ferenc lelkes hitét s Petőfi Sándor lángoló szívét aggatta fára. Úgy megtelt rendre minden ág magyaroknak szóló magyar imádsággal, hogy mire a más nemzetségből valók sorra kerülhettek, már csak úgy roskadozott a fa a tehertől.

Sok-sok időbe került, míg a mennyeknek minden lakója odajárulhatott a karácsonyfa elé a maga ajándékával. Nemzet még ennyi imádságot nem kapott, amióta világ a világ! Mikor aztán az utolsó imádság is rajta csüngött a fán, az Úr Jézus megáldotta valamenynyit, s míg a sok nép vonulni kezdett újra kifelé a szárnyas kapukon, szorgos kis angyalok nyomban hozzáfogtak, hogy batyuba kössék a sok égi kincset, s alászálljanak vele kicsi Magyarhonba.

Végül aztán már csak az égi magyarok álltak ott még mindig a magyar karácsonyfa körül, imába mélyülten. Az angyalok elhordták már az utolsó ajándékot is, s a gyertyák is kezdtek csonkig égni, amikor az Úr Jézus szeme hirtelen megakadt valami fehéren, a roppant karácsonyfa alsó ágai között. Jobban odanézett s hát bizony egy kis angyalka köntösének a csücske volt az. Az újdonsült szeplős kis angyalka, aki elejtette az aranycsengőt, kuksolt ott még mindig nagy ijedten. Az Úr Jézus félrehajtotta az ágakat, s kézen fogva elővezette onnan a szeplős kis angyalt. ,,Hát te minek bújtál oda?" - kérdezte tőle mosolyogva. ,,Restellem magamat" - vallotta be a szeplős. - ,,Elfelejtettem volt azt a csengőt, lássa." ,,Oh, hát te voltál az!" - nevetett az Úr. ,,Ne búsulj semmit, megtörténik az ilyesmi mással is. De téged még nem láttalak itt eddig. Mi a neved? Honnan jöttél s mikor?" ,,Katika a nevem s Budapestről jöttem - felelte a vézna, szeplős kicsi angyal - november negyedikén, Uram.

Néhány pillanatig mély-mély csönd volt a nagy kupolateremben. Az égi magyarok mind a vézna kicsi angyalkát nézték, s valamennyinek könnyes volt a szeme. Aztán Jézus szelíd hangja törte meg a csendet. ,,Isten hozott, Katika" - mondta jóságosan, s keze gyöngéden megsimogatta a kis szöszke fejet. ,,Aztán küldtél-e te is ajándékot Budapestre a tieidnek?" ,,Küldtem, Uram" - felelte Katika, s elpirult a szeplői alatt. ,,Aztán mit küldtél?" - kíváncsiskodott az Úr Jézus. ,,Szép ünnepi imádságot szüleidnek, kis testvérkéidnek?" A kicsi angyal képe még pirosabbra gyúlt. ,,Nem imádságot küldtem" - vallotta be szégyenkezve. Az Úr Jézus igen nagyon elcsodálkozott. ,,Nem-e? Hát mi egyebet lehet küldeni innen?" ,,Kenyeret" - felelte szepegve Katika. ,,Szép fehér égi kenyeret. Minden nap félretettem, amit nekem adtak itt. Hiszen én kapok még máskor is" - tette hozzá bizalmasan. ,,S ha nem, hát az se baj. De odalent Budapesten nincsen fehér kenyér, régóta már..."

Mély, döbbent csönd volt, szentek, angyalok pisszenni se mertek. Hiszen ilyesmi még nem történt emlékezet óta, hogy valaki kegyes imádság helyett kenyeret küldött volna alá a mennyországból.

Aztán az Úr Jézus lehajolt s homlokon csókolta a kislányt. ,,Jól tetted, Katika", mondta halkan s lopva kitörölt egy tolakodó könnycseppet a szeméből, ,,sokszor a kenyér a legszebb imádság. Én is azt adtam egyszer az én népemnek, amikor lent jártam a Földön. Kenyeret."

Valahol a meghatottan álló magyarok sorában egy öreg nagymamából kitört az elfojtott zokogás. Katika kitépte magát az Úr Jézus karjaiból, odafutott az öregasszonyhoz és két vézna karjával átölelte. ,,Ne sírj, nagymama!" - kiáltotta hangos, csengő angyalka-hangon, mely egyszeribe betöltötte az egész mennyországot - ,,Apuék nem éheznek többet odalent! A mennyei kenyér, amit küldtem, meglásd, eltart sokáig!"

Az Úr Jézus mosolygott. S mosolyától, bizony, akár hiszik, akár nem: kisütött a nap Magyarország fölött!


Áldott, Békés Karácsonyt Kívánok Mindenkinek!

forrás: hirhalo@nemzetihirhalo.hu

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: elfogódottsággal, ügyetlenségétől, megkönnyesedett, megfontoltságát, kíváncsiskodott, kupolateremben, mennyországból, odajárulhatott, karácsonyfához, öregasszonyhoz, gyertyagyújtók, nemzetihirhalo, aranytekercsre, testvérkéidnek, elcsodálkozott, félrehajtotta, betódulhatott, mennyországot, elfelejtettem, kupolaterembe, karácsonyfája, szívfájdítóan, karácsonyesti, valamennyinek, alászálljanak, megsimogatta, aranycsengőt, könnycseppet, megszólalnak, valamenynyit, karácsonyfán, cigányprímás, megszólaltak, tiszteltetés, kiválasztott, szégyenkezve, földön megszólalnak, karácsonyesti harangok, legeslegfiatalabb angyalka, fényes aranycsengőt, mennyei palota, mennyország összes, hatalmas kupolaterembe, kiválasztott szentek, emlékezés gyertyáit, gyertyagyújtók sorába, mennyország népe, maga imádságát, imádságokat aztán, mennyek lakóinak, földi emberek, esztendőben szokatlan, Wass Albert, Mennyeknek Országában, Jézus Király, Jézus Úr, Petőfi Sándor, Csikay Gyuri, Szent László, Zrínyi Miklós, Rákóczi Ferenc, Aztán Jézus, Békés Karácsonyt Kívánok Mindenkinek,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
még több kérdés
Blog Címkék
Délutáni szieszta......  Boldog születésnapot a ma ünne...  A mentális egészség segítője  II. RÁKÓCZI FERENC: Engesztelő...  Szép álmokat! ......  Szép estét kedves látogatóimna...  Szomorú egy világ,  Facebookon kaptam  Jó éjszakát ! ......  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti képek  Csalódás  gondolatok...  Látogatóimnak szeretettel ! .....  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Harmatcseppek gif  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti képek  Hosszú dolgos évek után . . .  Búzavirágok gif  Az első tánc ma a hit lángja. ...  Facebookon kaptam  Csendes alkony ének  Harmonia.......  ADVENT Ahogy a gyertyákat négy...  Föld gif  Üdvözlet Szegedről !.......  Ital gif  Szívből szeretettel  Üdvözlet Szegedről !.......  Hosszú dolgos évek után . . .  Advent  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Lukátsi Vilma – Ha szemb...  Spurgeon - November 27  Facebookon kaptam  Csoportos tánc gif  Pálmák élete * Isten teremtmén...  Szép hétvégét ! ......  Facebookon kaptam  Advent 1  Meghitt - békés Vasárnapot kív...  Madárvilág........  Ősz gif  Üdvözlet Szegedről !.......  II. RÁKÓCZI FERENC: Engesztelő...  Facebookon kaptam  Pálmák élete * Isten teremtmén...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kellemes napot kívánok!  Ötórai tea  Őszi keret  Facebookon kaptam  Lelked...  Aranyosi Ervin: Fényképezlek  Cicapuszi gif  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Egy erős antioxidáns gyümölcs ...  Közeledik az ünnep  Üdvözlet Szegedről !.......  Facebookon kaptam  Szívből szeretettel  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Krisztinától  Advent1  Megtelik a csodálatossal  Az első tánc ma a hit lángja. ...  Facebookon kaptam  Üdvözlet Szegedről !.......  Búzavirágok gif  Facebookon kaptam  Lelked...  Megelevenedik sok régi emlék, ...  Harmonia.......  Szép estét  Ital gif  Menyecske ruha.......  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őszi kép  Kellemes napot kívánok!  Facebookon kaptam Krisztinától  Óratáncosok gif  Facebookon kaptam  Csendes alkony ének  Facebookon kaptam  Advent van  Gomba havazásban  Facebookon kaptam  Esti képek 
Bejegyzés Címkék
földön megszólalnak, karácsonyesti harangok, legeslegfiatalabb angyalka, fényes aranycsengőt, mennyei palota, mennyország összes, hatalmas kupolaterembe, kiválasztott szentek, emlékezés gyertyáit, gyertyagyújtók sorába, mennyország népe, maga imádságát, imádságokat aztán, mennyek lakóinak, földi emberek, esztendőben szokatlan, héttel karácsony, mennyország lakóit, évben magyar, olyan kicsike, karácsonyi harangok, szeplős arcú, csengő ugyanis, szárnyas kapuk, csengő nyomban, kint várakozók, soványabbja tudott, maga ügyetlenségétől, karácsonyfa lehajló, karácsonyfa körül, megtisztelő helyet, emlékezésnek lángjai, magyar karácsonyfán, első gyertyát, többiek mind, nagyságos fejedelem, márciusi ifjak, egész magyar, háttérben csupa, maga ajándékát, gyönge ágat, mennyeknek minden, maga ajándékával, utolsó imádság, szárnyas kapukon, magyar karácsonyfa, angyalok elhordták, utolsó ajándékot, roppant karácsonyfa, csücske volt, újdonsült szeplős, ilyesmi mással, nagy kupolateremben, vézna kicsi, szeplői alatt, kicsi angyal, tolakodó könnycseppet, legszebb imádság, meghatottan álló, öreg nagymamából, elfojtott zokogás, egész mennyországot, mennyei kenyér, elfogódottsággal, ügyetlenségétől, megkönnyesedett, megfontoltságát, kíváncsiskodott, kupolateremben, mennyországból, odajárulhatott, karácsonyfához, öregasszonyhoz, gyertyagyújtók, nemzetihirhalo, aranytekercsre, testvérkéidnek, elcsodálkozott, félrehajtotta, betódulhatott, mennyországot, elfelejtettem, kupolaterembe, karácsonyfája, szívfájdítóan, karácsonyesti, valamennyinek, alászálljanak, megsimogatta, aranycsengőt, könnycseppet, megszólalnak, valamenynyit, karácsonyfán, cigányprímás, megszólaltak, tiszteltetés, kiválasztott, , ,
2022.10 2022. November 2022.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 4 db bejegyzés
Összes: 359 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 16
  • e Hét: 1220
  • e Hónap: 2331
  • e Év: 18387
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.