Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A farkas és a bárány
  2010-11-19 19:15:58, péntek
 
 










/Mintha csak ma lenne, vagy Nagy István a jövőbe is belelátott?/


Nagy István: A FARKAS ÉS A BÁRÁNY


Éhségtől és szomjúságtól gyötörve érkezett a farkas a csörgedező patakhoz. Mohón hasalt neki a kristálytiszta víznek, és ki sem emelte a fejét a vízből, míg kínzó szomjúságát el nem oltotta. Akkor aztán körülnézett, hátha akadna valami, amivel az éhségét is lecsillapíthatná. Amint így néz lefelé a patak folyásának irányába, szinte nem akarja elhinni, amit lát. Egy bárány! Élő, igazi bárány! Micsoda szerencse! Már azt hitte, hogy éhen kell pusztulnia, annyira gyötörte az éhség. Legszívesebben azonnal rárohant volna a bárányra, és fölfalta volna. Ilyesmit azonban nem tesz meg egy mai farkas. Ezért hát lekiáltott a báránynak:

- Hé, te bárány! Miért zavarod fel a patak tiszta vizét? Hogy ne tudjak inni?

A bárány ott lenn, kortyintott még egyet a vízből, megtörölte szája szélét, fölnézett a farkasra, aztán megszólalt:

- Mi bajod van farkas koma?! Rosszul aludtál talán az éjjel? Vagy mulattál és nem veszed észre, hogy a víz tőled folyik hozzám lefelé? Hogyan zavarhatnám fel én a te vizedet?

A farkas elámult. Hogy beszél vele ez a négy lábon járó ennivaló. Mintha nem is félne, mintha nem is tudná, hogy a farkasok legjobb csemegéje az ilyen fiatal bárány. És milyen kihívó, szemtelen a hangja.

- Ejnye, de fölvágták a nyelvedet. A hangodnál csak a szemtelenséged nagyobb. Hogy mersz így beszélni velem?

- Csak úgy beszélek veled is, mint bárki mással.

A farkasnak egyre nőtt a csodálkozása:

-- És talán nem is félsz tőlem?

-- Nem bizony! Sem tőled, sem senkitől!

A farkas értelmetlen tekintettel nézett a bárány felé. Az pedig úgy látta, hogy itt a nagy pillanat bátorsága titkának felfedésére:

- Csodálkozol ugye a viselkedésemen? De nem csodálkoznál, ha tudnád, hogy mi történt tegnap.

- Ugyan mi?!

- Megalakult az Állatok Szövetsége.

- És..., és ez mit jelent?

- Azt, hogy tagjai a Szövetség védelme alatt állnak.

- És kik a tagjai?

- Majdnem mindenki. Csak néhány csavargó - amilyen te is vagy - , nem jelent meg a gyűlésen.

- Mégis! Mondj neveket!

- Azt hiszem elég, ha csak annyit mondok, hogy az oroszlán az elnökünk és az elefánt a titkárunk.

A farkas nem tudott hová lenni a csodálkozástól. És egy kissé meg is szeppent. Mert bizony ennek a két hatalmas és erős állatnak még a nevét sem szereti hallani. Azzal próbálta megnyugtatni magát, hogy ebből egy szó sem igaz. Most találta ki ezt a mesét a bárány -, hogy megmeneküljön tőle. De őt bizony nem fogja félrevezetni egy ilyen ostoba kis birka-ivadék.

- Nem hiszem egyetlen szavadat sem. Engem meg akarsz ijeszteni, te pedig meg akarsz szökni.

- A szavaknak nem hiszel?! De az írásnak csak hiszel? - mondta nagy büszkén a bárány, és máris emelte le nyakából a kis tarisznyáját, és vette ki belőle szép új tagsági könyvét.

Beszéd közben a farkas szép lassan közeledett a bárány felé. A beszéd témája nem nagyon érdekelte, inkább csak azért beszélt, hogy szóval tartsa a bárányt. A Szövetség emlegetése azonban meghökkentette. Hátha mégis van valami a dologban! A bárány védelem alatt áll. De hol van most a védelem? Kutatva néz körül, de nem lát sehol semmit. Közben egészen odaér a bárány mellé.

- Na mutasd azt az írást -- veszi el a báránytól a könyvecskét, és okos tekintettel kezdi tanulmányozni. Ez tényleg komoly dolog! Biztosan meg fog védeni minden bajtól.

- Biztosan! A Szövetség nem ismer tréfát. A legkisebb sérelmet is megtorolja.

- Beléphetnék én is ebbe a...

- Persze, hogy be! Előbb-utóbb mindenkinek be is kell lépnie. Mert csak így lehet biztosítani az állatok között a békességet.

A farkas elérkezettnek látta az időt a cselekvésre. Úgy érezte, hogy eleget tett a kötelező udvariasságnak és bevezetésnek. Igazán nagylelkű volt a bárányhoz. Még az igazolványát is átvizsgálta. És elismerte, hogy most már valóban nem kell félnie semmitől. Nyugodt lehet élete végéig.

Nyugodt is volt. Nyugtalanságra már nem volt ideje. Mert a farkas nagyon éhes volt. Még a tagsági könyvet is megette. Tarisznyával együtt.

Aki ezt a kis történetet elolvassa, azt gondolhatja magában, hogy a szövetségeket akartuk kipellengérezni. Pedig ilyesmiről szó sincs! Éppen az ellenkezőjét akartuk bemutatni. Hogy milyen hasznosak a szövetségek. Milyen nagy az erkölcsi erejük. Még a báránynak is olyan bátorságot adnak, hogy a farkastól sem fél. És ez már magában óriási siker.

Hogy az lenne az igazi siker, ha a farkas nem enné meg a bárányt?!... Talán még ennek is eljön az ideje. Talán, ha a farkas is szövetségi tag lesz...

Talán!... Talán!...








 
 
0 komment , kategória:  Irodalom - Próza  
Címkék: lecsillapíthatná, kipellengérezni, udvariasságnak, kristálytiszta, legszívesebben, nyugtalanságra, viselkedésemen, szemtelenséged, meghökkentette, csodálkozástól, szövetségeket, elérkezettnek, tanulmányozni, megmeneküljön, szomjúságtól, bevezetésnek, csodálkoznál, igazolványát, tarisznyával, megnyugtatni, tarisznyáját, ellenkezőjét, félrevezetni, csodálkozása, szomjúságát, gondolhatja, könyvecskét, biztosítani, átvizsgálta, zavarhatnám, csodálkozol, felfedésére, tekintettel, körülnézett, kortyintott, mindenkinek, csörgedező patakhoz, kristálytiszta víznek, patak folyásának, patak tiszta, farkas elámult, négy lábon, farkasok legjobb, ilyen fiatal, hangodnál csak, szemtelenséged nagyobb, farkasnak egyre, farkas értelmetlen, bárány felé, nagy pillanat, ilyen ostoba, írásnak csak, Nagy István, FARKAS ÉS BÁRÁNY, Állatok Szövetsége,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az egyik legalapvetőbb tézis a...  képre írva  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  A Magyar Költészet napja alkal...  Sorsunk miatt...  Jó nap volt  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Paul David Tripp Április 15  Nevelőszülőkhöz adták,  Robin Wight pitypang szobra  A sorsod  Szép estét kedves látogatóimn...  Egy barátság története  képre írva  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  képre írva  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Emlékezz  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Jázmin  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Borzasztó  Tavaszi este  A felvilágosodás...  Bornyi Veronika haiku verse  Alvó cica  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Borzasztó  Sík Sándor - Ha jő a perc  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Azért kaptad  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Spenót fasírttal  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Egyszerű  Egy barátság története  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Egy tavasz  39 ígéret  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Nevelőszülőkhöz adták,  József Attila - Kopogtatás nél...  Önmaga ellenére  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magamnak  Paul Éluard - És egy mosoly 
Bejegyzés Címkék
csörgedező patakhoz, kristálytiszta víznek, patak folyásának, patak tiszta, farkas elámult, négy lábon, farkasok legjobb, ilyen fiatal, hangodnál csak, szemtelenséged nagyobb, farkasnak egyre, farkas értelmetlen, bárány felé, nagy pillanat, ilyen ostoba, írásnak csak, farkas szép, beszéd témája, bárány védelem, bárány mellé, legkisebb sérelmet, állatok között, farkas elérkezettnek, kötelező udvariasságnak, farkas nagyon, tagsági könyvet, szövetségeket akartuk, ellenkezőjét akartuk, erkölcsi erejük, igazi siker, lecsillapíthatná, kipellengérezni, udvariasságnak, kristálytiszta, legszívesebben, nyugtalanságra, viselkedésemen, szemtelenséged, meghökkentette, csodálkozástól, szövetségeket, elérkezettnek, tanulmányozni, megmeneküljön, szomjúságtól, bevezetésnek, csodálkoznál, igazolványát, tarisznyával, megnyugtatni, tarisznyáját, ellenkezőjét, félrevezetni, csodálkozása, szomjúságát, gondolhatja, könyvecskét, biztosítani, átvizsgálta, zavarhatnám, csodálkozol, felfedésére, tekintettel, körülnézett, kortyintott, mindenkinek, szövetségek, cselekvésre, értelmetlen, beléphetnék, szövetségi, csörgedező, szövetsége, pusztulnia, ilyesmiről, közeledett, folyásának, bátorságot, békességet, megalakult, belelátott, történetet, megtörölte, lekiáltott, megszólalt, megtorolja, emlegetése, bemutatni, szövetség, szerencse, fölnézett, báránynak, hasznosak, titkárunk, elolvassa, elismerte, farkastól, nagylelkű, csemegéje, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 79 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2666
  • e Hét: 13744
  • e Hónap: 36232
  • e Év: 214107
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.