Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyurcsány-gárda
  2007-09-22 19:53:36, szombat
 
 
Gyurcsány-gárda

2007. szeptember 21. 16:58


Már a baloldalon is mind többen vetik fel: Gyurcsány Ferenc sorsa megpecsételődött, s csak idő kérdése, hogy pártja mikor cserél miniszterelnököt. A kormányfő azonban erős adukat tart a kezében. Lapunk sorba szedte azt a húsz feltétlen hívét az országgyűlésben, akik meg tudnák akadályozni a menesztését, illetve utódjának megválasztását - a Heti Válasz írása.
A sort Lengyel László kezdte. "Gyurcsány nem mehet egy évig, mert valakinek végig kell vinnie a megszorítások és a reformok első, nehéz csomagját. De utána mennie kell, mert nem konszenzust, hiteles együttműködést, hanem súlyos összeütközést hozott" - írta tavaly szeptemberben a Népszabadságban. A közgazdász idén augusztusban már azt is körülírta, hogy a szocialistáknak milyen utódot kellene Gyurcsány helyébe állítaniuk. "A párt hatókörét meghaladó táborból, lehetőleg szakpolitikust kell miniszterelnöknek választani" - írta ugyancsak a Népszabadságban.

A kormányfőt korábban Antall József valóságos baloldali reinkarnációjának láttató Debreczeni József sem venne már mérget rá, hogy Gyurcsány a jövő embere. "Jelenlegi pozíciója biztos - a Jövője bizonytalan.. . Ám ha marad is az ország miniszterelnöke a nemzeté már aligha lehet" - vélekedett májusban az Élet és Irodalomban a kormányfő életrajzírója, egyértelművé téve: a miniszterelnök eljátszotta a lehetőséget, hogy az MDF-kormány fejéhez méltó államférfivá váljon.

Egy hiú pávakakas

Ugyanitt augusztusban Tamás Gáspár Miklós filozófus - aki a politikust gőgös, hiú pávakakasnak nevezve - értekezett Gyurcsány bukásáról, Bugyinszki György pedig a szeptember 8-i Népszabadságban engedte meg magának a következő mondatokat: " A balliberális értelmiségnek két - szerintem téves - premisszája van a kormányfő helyzetéről szóló vitákban. Az első szerint, ha ő bukik, automatikusan jön Orbán. Ez a parlamenti erőviszonyokat ismerve egész egyszerűen badarság... A másik gyakran hallott érv szerint Gyurcsány személye a garanciája annak, hogy ne szaladjanak el újra a költségvetési kiadások" - írja a publicista, megállapítva: a fiskális fegyelem fenntartásához már nincs szükség akkora bátorságra, mint a bevezetéshez kellett. A sorok közt tehát az áll: minden feltétel adott a kormányfőcseréjéhez.

Kéri László a múlt héten ugyanebben a lapban verte el a port Gyurcsányon kormányának tehetetlensége miatt, majd megállapította: "A média érzékelési küszöbéig hallhatóan keresik már az utódját." A jelek szerint tehát nemcsak a jobboldal reményeiben, hanem a baloldalon is formálódik az a forgatókönyv, melynek értelmében a szocialisták ugyanúgy miniszterelnököt cserélnének menet közben, mint tették ezt Medgyessy Péterrel. Egy ilyen kikényszerített melegváltás esetén a pártban elsősorban Kiss Péter kancellária- és Veres János pénzügyminisztert, esetleg a honvédelmi tárcát vezető Szekeres Imrét tartják esélyes kormányfőjelöltnek, ám ha Gyurcsány Ferenc önszántából adná át a stafétabotot, talán Bajnai Gordon önkormányzati miniszter is szóba jöhet.

A helyzet azonban több szempontból sem vethető össze a 2004-es állapotokkal. Akkor ugyanis egy olyan politikus állt a kormány élén, aki nemhogy nem volt tagja az MSZP-nek, de sem a pártba, sem annak parlamenti frakciójába nem volt beágyazva. Gyurcsány Ferenc ezzel szemben a baloldal megkerülhetetlen alakja lett, aki jelenleg vetélytárs nélkül vezeti pártját És kormányát. Igaz, hogy népszerűségi mutatói alulmúlják Medgyessy 2004-es adatait, ám míg Gyurcsány megszorításokkal vitte mélypontra a szocialistákat, elődjének támogatottsága egy kétéves osztogatássorozat ellenére olvadt a töredékére.

Majdnem szégyen

A miniszterelnök a múlt héten felettébb magabiztosan nyilatkozott az Indexnek: szerinte pártjának nincs semmi oka, hogy ne vele fusson neki a 2010-es választásoknak. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne kelljen megvívnia a maga belső harcait - különösen, hogy a szocialisták már többször tanújelét adták: készen állnak rá, hogy élükre állítsanak egyes helyzeteket, vagy éppen megleckéztessék egyik-másik társukat. Ez történt akkor is, amikor a politikus még sportminiszterként felelt egy ellenzéki interpellációra, s a fél MSZP-frakció elutasította a választ (Gyurcsányt Szili Katalin házelnök igen szavazata mentette meg a teljes megszégyenüléstől.)

Egyébként is, a parlamenti frakció az a hely, ahol adott esetben más erőviszonyok alakulnak ki, mint a párt egyéb testületeiben. Amikor a szocialisták 2004-ben Medgyessy Péter utódját keresték, az országos választmány ülésén Kiss Péter 103, Gyurcsány Ferenc 99, Veres János pedig 31 szavazatot kapott; ezzel szemben a képviselőcsoportban Kissre kilencvenen, Veresre nyolcvanan, Gyurcsányra pedig mindössze 73-an voksoltak.

A helyzet akkor éleződne ki, ha az MSZP második vonala összefogna Gyurcsány ellen. Ekkor azonban nem lenne elegendő a párt közvéleményét a kormányfőcsere gondolatához szoktatni, de többséget kellene teremteni a parlamentben is. Ahogy pedig már tavaly a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor lapunknak nyilatkozva felhívta a figyelmet: "A miniszterelnök és pártja egymás foglyai. Gyurcsánynak a parlamenti MSZP-frakcióban van húsz embere. Ha a szocialisták jobbnak látnák nélküle folytatni, bármikor leválthatják. Ö viszont a híveivel meg tudja akadályozni, hogy új kormányfőt válasszanak." Ha azt feltételezzük, hogy kormánypártiak és ellenzékiek papírforma szerint viselkednek, vagyis a baloldal a csere mellett, a jobboldal pedig ellene szavaz, akkor azt kell megállapítanunk, hogy egy ilyen döntés 18-20 vokson múlik. (A koalíciónak 35-tel több képviselője van, mint az ellenzéknek; ha ennek mintegy fele átszavaz, oda a fölény.) A miniszterelnököt csak úgy lehet leváltani, ha egy füst alatt az utódjára is javaslatot tesznek - vagyis a váltást másfél tucat képviselő már meg tudja akadályozni.



***

Húsz szavazat

A Heti Válasz ezt a ma még hipotetikus helyzetet modellezve összeállította annak a húsz politikusnak a névsorát, akik a miniszterelnök feltétlen híveként alkalomadtán a
posztján tarthatnák Gyurcsány Ferencet. Bár a "Gyurcsány-gárda" tagjai közt nem feltétlenül csak MSZP-képviselőket kell sejtenünk, a listán - a párt erőviszonyainak tisztázása végett - kizárólag szocialistákat szerepeltetünk. A lajstromban olyan személyek kaptak helyet, akik a miniszterelnök lekötelezettjei, vele függelmi viszonyban állnak, s akiknek elköteleződése nem lehet kétséges. A válogatáskor különös súllyal vettük figyelembe, ha valaki Győr-Moson-Sopronból - a politikus itt volt megyei pártelnök - került a parlamentbe, vagy éppen a kormányfő támogatására szerveződött MSZP-platform, a Magyar Progresszív Társaság vezetői közt foglal helyet.

A névsor a mindenkori helyzet függvényében bővülhet, illetve módosulhat, sok múlhat az ellenzék viselkedésén is, és az sem biztos, hogy a miniszterelnök a párt nagyobb részének ellenében, körömszakadtáig ragaszkodna a székéhez. A tanulság azonban ettől még nem veszti érvényét:

Gyurcsány Ferencnek a parlamentben van legalább húsz embere, akik adott esetben meg tudnák akadályozni a kormányfőcserét, vagy még inkább azt, hogy a kérdés egyáltalán napirendre kerüljön.


Gyurcsány gárdája


Alföldi Albert
2004 ősze óta listás parlamenti képviselő, amikor is Gyurcsány Ferenc jóvoltából megkapta a mandátumáról lemondó Zuschlag János parlamenti székét. A miniszterelnök népi szocialista "kirakatembere".

Csákabonyi Balázs
A Magyar Nyugdíjasok Egyesületei Országos Szövetségének elnökhelyettese, Gyurcsány Ferenc idősügyi politikájának frontembere. Tavaly a párt országos listájáról került a parlamentbe.

Érsek Zsolt
Hatvan polgármestere, egyéni parlamenti képviselő. Miután Medgyessy Péter távozott a kormány éléről, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltsége mellett kampányolt Kiss Péter ellenében. Utóbb a helyhatóságokért felelős kormánymegbízott lett.

Gál J. Zoltán
A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, a kormányfő kabinetfőnöke, listás országgyűlési képviselő. Gyurcsány Ferenc első számú bizalmasa.

Gál Zoltán
Az MSZP szocialista platformjának ügyvivője, egyéni országgyűlési képviselő. Fián, Gál J. Zoltánon keresztül kötődik a miniszterelnökhöz.

Gőgös Zoltán
A földművelésügyi minisztérium államtitkáraként először Gyurcsány Ferenc kabinetjében kapott kormányzati tisztséget. Listás parlamenti képviselő, az MSZP pápai szervezetének elnöke, korábban a megújuló energiaforrások hasznosításáért felelős miniszterelnöki megbízott.

Katanics Sándor
Tavaly a párt listájáról jutott újoncként a parlamentbe. Veszprém önkormányzati képviselője, a közelmúltig a város Lovassy László Gimnáziumának igazgatója.

Kolber István
A 2004. októberi kormányfőváltáskor Gyurcsány Ferenc megtette a regionális fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszterré. A tavalyi választásokon egyéni parlamenti mandátumot szerzett, idén januárban Gyurcsány a Miniszterelnöki Hivatal állarntitkárává nevezte ki.

Lukács Zoltán
Az MSZP Komárom-Esztergom megyei elnökeként 2006-ban a párt listájáról jutott újoncként a parlamentbe. Gyurcsány Ferenc volt programfelelőse, a szocialisták progresszív platformjának szervezője.

Molnár Csaba
Az MSZP progresszív platformjának alelnöke, a párt Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, listás parlamenti képviselő. Gyurcsány Ferenc Győr-Moson-Sopron megyei "helytartója".

Oláh Lajos
Az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke, 2006-ban a párt listájáról jutott újoncként a parlamentbe. A szocialisták progresszív platformjának alelnöke.

Papp József
Az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei alelnöke, listás parlamenti képviselő, korábban Csornai polgármester. A párt Táncsics Alapítványának kurátora.

Teleki László
Az MSZP Zala megyei elnökségének tagja, listás országgyűlési képviselő. Az első Gyurcsány-kormányban az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztérium romaügyi államtitkára.

Tóth Tiborné
Az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei listájáról került újoncként a parlamentbe 2006-ban. A közelmúltig a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója.

Tukacs István
Tavaly óta listás parlamenti képviselő, Nyíregyháza alpolgármestere. Az önkormányzati politikusok körében 2004-ben az elsők között állt ki Gyurcsány Ferenc kormányfőjelöltsége mellett. Korábban a helyhatóságokért felelős miniszterelnöki megbízott.

Vadai Ágnes
Az MSZP országos elnökségének tagja, Gyurcsány Ferenc bizalmasaként a Honvédelmi Minisztérium államtitkára. Civilben közgazdász, jogász, uniós és biztonságpolitikai szakember, korábban a terror elleni küzdelem összehangolásáért felelős miniszterelnöki megbízott.

Varga László
Az MSZP progresszív platformjának alelnöke, a Fiatal Baloldal vezetője, a párt országos elnökségének tagja. Tavaly óta listás képviselőként újonc a parlamentben.

Varju László
Listás parlamenti képviselő, az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjának igazgatója. Korábban Taksony polgármestere, s a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány kuratóriumának egykori elnökeként az ifjúsági pénzek világának alapos ismerője.

Vojnik Mária
Amíg az egészségügyi minisztériumot a szocialisták irányították, a tárca politikai államtitkára volt. Tavaly egyéni parlamenti mandátumhoz jutott. Miután Medgyessy Péter távozott a kormány éléről, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltsége mellett kampányolt Kiss Péter ellenében.

Winkfein Csaba
Az MSZP Komárom-Esztergom megyei alelnöke, esztergomi önkormányzati képviselő. Tavaly óta újonc parlamenti képviselő, a párt ifjúsági szakbizottságának helyettes vezetője. Civilben szociálpolitikai szakértő, a Közép-dunántúli Regionális Ifjúsági Tanács elnöke.

Szőnyi Szilárd, Heti Válasz
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: államtitkáraként, miniszterelnököt, esélyegyenlőségi, mosonmagyaróvári, kormánymegbízott, helyhatóságokért, megkerülhetetlen, megszorításokkal, megpecsételődött, szociálpolitikai, népszabadságban, miniszterelnöki, kormányfőcserét, lekötelezettjei, megállapítanunk, miniszterelnöke, erőviszonyainak, elnökhelyettese, szocialistáknak, körömszakadtáig, hasznosításáért, energiaforrások, programfelelőse, földművelésügyi, megleckéztessék, alpolgármestere, állarntitkárává, országgyűlésben, interpellációra, kikényszerített, szocialistákat, miniszterelnök, minisztériumot, választásoknak, szakpolitikust, kuratóriumának, kormányfő azonban, húsz feltétlen, sort Lengyel, reformok első, közgazdász idén, szocialistáknak milyen, párt hatókörét, kormányfőt korábban, jövő embere, ország miniszterelnöke, kormányfő életrajzírója, miniszterelnök eljátszotta, politikust gőgös, következő mondatokat, balliberális értelmiségnek, kormányfő helyzetéről, Gyurcsány Ferenc, Heti Válasz, Lengyel László, Antall József, Debreczeni József, Tamás Gáspár Miklós, Bugyinszki György, Kéri László, Medgyessy Péterrel, Kiss Péter, Veres János, Szekeres Imrét, Bajnai Gordon, Gyurcsányt Szili Katalin, Medgyessy Péter, Kubatov Gábor, Gyurcsány Ferencet, Magyar Progresszív Társaság, Gyurcsány Ferencnek, Alföldi Albert, Zuschlag János, Csákabonyi Balázs, Magyar Nyugdíjasok Egyesületei Országos Szövetségének, Érsek Zsolt, Miután Medgyessy Péter, Miniszterelnöki Hivatal, Gőgös Zoltán, Katanics Sándor, Lovassy László Gimnáziumának, Kolber István, Lukács Zoltán, MSZP Komárom-Esztergom, Molnár Csaba, Gyurcsány Ferenc Győr-Moson-Sopron, Oláh Lajos, MSZP Hajdú-Bihar, Papp József, MSZP Győr-Moson-Sopron, Táncsics Alapítványának, Teleki László, MSZP Zala, Tóth Tiborné, Kossuth Lajos Gimnázium, Tukacs István, Vadai Ágnes, Honvédelmi Minisztérium, Varga László, Fiatal Baloldal, Varju László, Korábban Taksony, Nemzeti Gyermek-, Ifjúsági Közalapítvány, Vojnik Mária, Winkfein Csaba, Közép-dunántúli Regionális Ifjúsági Tanács, Szőnyi Szilárd,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Robin Wight pitypang szobra  Alvó cicák  Gebhardt Nóra versei II.  Egy barátság története  Magamnak  Jó nap volt  Nagy és kis csodák  Szép estét kedves látogatóimna...  Pitypang szökőkút  James Allen  Az ember  Szép estét kedves látogatóimna...  Jázmin  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Tanmese  Az ember emlékekből áll  Pitypang szökőkút  különleges  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Esterházy Péterre emlékezünk  Borzasztó  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Jó nap volt  Somlyó Zoltán - Orgonával  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Nevelőszülőkhöz adták,  Hamvas Béla  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Jó éjszakát  Walter Chrysler mondta  Jó éjszakát  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  IGEN így  40 felett  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Otthon  Robert Merle tollából  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Horváth Szilvia tollából  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Mindent de mindent visszakap  Alvó cicák  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vidámság  Tanmese  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
kormányfő azonban, húsz feltétlen, sort Lengyel, reformok első, közgazdász idén, szocialistáknak milyen, párt hatókörét, kormányfőt korábban, jövő embere, ország miniszterelnöke, kormányfő életrajzírója, miniszterelnök eljátszotta, politikust gőgös, következő mondatokat, balliberális értelmiségnek, kormányfő helyzetéről, első szerint, parlamenti erőviszonyokat, másik gyakran, garanciája annak, költségvetési kiadások, fiskális fegyelem, bevezetéshez kellett, sorok közt, múlt héten, lapban verte, port Gyurcsányon, média érzékelési, jelek szerint, jobboldal reményeiben, szocialisták ugyanúgy, ilyen kikényszerített, pártban elsősorban, honvédelmi tárcát, helyzet azonban, 2004-es állapotokkal, olyan politikus, kormány élén, baloldal megkerülhetetlen, kétéves osztogatássorozat, 2010-es választásoknak, maga belső, ellenzéki interpellációra, teljes megszégyenüléstől, parlamenti frakció, párt egyéb, szocialisták 2004-ben, országos választmány, helyzet akkor, párt közvéleményét, kormányfőcsere gondolatához, parlamenti MSZP-frakcióban, szocialisták jobbnak, csere mellett, jobboldal pedig, ilyen döntés, koalíciónak 35-tel, miniszterelnököt csak, füst alatt, váltást másfél, húsz politikusnak, miniszterelnök feltétlen, párt erőviszonyainak, lajstromban olyan, miniszterelnök lekötelezettjei, válogatáskor különös, kormányfő támogatására, mindenkori helyzet, ellenzék viselkedésén, párt nagyobb, tanulság azonban, kérdés egyáltalán, mandátumáról lemondó, miniszterelnök népi, párt országos, kormány éléről, helyhatóságokért felelős, kormányfő kabinetfőnöke, földművelésügyi minisztérium, megújuló energiaforrások, párt listájáról, város Lovassy, regionális fejlesztésért, tavalyi választásokon, szocialisták progresszív, párt Győr-Moson-Sopron, párt Táncsics, parlamentbe 2006-ban, mosonmagyaróvári Kossuth, önkormányzati politikusok, elsők között, terror elleni, ifjúsági pénzek, egészségügyi minisztériumot, szocialisták irányították, tárca politikai, párt ifjúsági, államtitkáraként, miniszterelnököt, esélyegyenlőségi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1185
  • e Hét: 6937
  • e Hónap: 10682
  • e Év: 164178
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.