Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az erkölcsi nevelés
  2011-01-22 16:21:38, szombat
 
 




Pápai Szabó György: Magyar erkölcs, magyar jellem c. előadássorozatának bevezetője. Elhangzott a Miskolci Bölcsész Egyesület budapesti magyarságtudományi szemeszterén.


Pápai Szabó György : AZ ERKÖLCSI NEVELÉS


Ha sommás ítéletet szeretnénk hozni, azt mondhatnánk, nincs miről beszélni, mert ma nincs ERKÖLCS, és nincs NEVELÉS, s akár haza is mehetünk. Az igazság azonban összetettebb, s mi mindig ebben az összetettségben vizsgáljuk az igazságot. Kétségkívül, hogy a klasszikus értelemben vett erkölcsnek és erkölcsi nevelésnek a nagyfokú hiányát élik meg mindazok, akik még ebben nőttek fel, s életük egyfajta erkölcsi értékrend szerint épül fel. Hisz az "ethos" (gör.) erkölcsiséget és erkölcsi magatartást jelent.

Hogy kinek milyen az erkölcse (ethosza) az tehát a magatartásban, a tettben, a cselekedetben, viselkedésben, a magatartásban mutatkozik meg. Mondhatnánk, hogy minden ember egyedi, egyszeri és megismételhetetlen, más, tehát eltérő erkölccsel, ethosszal bír, de ez is csak részben igaz, mert vannak a történelemből és a jelenből ismert, általánosan elfogadott értékrendek, erkölcsi szabályok, amelyek meghatározták és meghatározzák egy szűkebb vagy tágabb közösség erkölcsi felfogását, magatartását, tehát összefogták, összegyűjtötték az ugyanazon elveket valló, vagy ugyanabba a közösségbe beleszülető embereket. Több ilyet mondhatnék, de a teljesség igénye nélkül mindjárt a számra kívánkozik még a keresztyénség előtti időkből a híres szkíta erkölcs, amelyről oly lelkesen írnak az antik görög szerzők: a harcban tanúsított bátorságukról, a békében tanúsított szelídségükről, békés természetükről, hűségükről, kitartásukról, szeretetükről, állhatatosságukról, hűségükről, barátságukról, bölcsességükről, türelmükről, és így tovább. Ezek valóban a legfontosabb tulajdonságok, erények, amelyek ott vannak az újszövetségi keresztyén-krisztusi erények sorában is, de éppígy a szkítaság vallási örökségében a buddhizmusban, Zoroészter vallásában, vagy éppen a Krisztus utáni gnosztikus tanokban, mint pl. a manicheizmusban.
Természetesen (ahogy Pál is vallja az 1 Korinthusi levélben - 18. fej. - minden embernek más szolgálat és más lelki ajándék adatik, de minden Istentől van, ahogy egyéniségünk, lelkiségünk, habitusunk, természetünk, gondolkodásunk meghatározottsága is.
S nem győzöm hangsúlyozni a hit erkölcsformáló szerepét. Hit nélkül nincs erkölcs. Ám mivel az erkölcs mindig a tettben, a cselekedetben ölt testet a lélek, a szó, a gondolat nyomán, ezért igaza van Jakab apostolnak abban: hogy hitetek mellé ragasszatok jó cselekedeteket... A tett, a cselekedet a keresztyén lelkiismeret, erkölcs tükre, amelybe, ha belenézünk, meglátjuk önmagunkat a maga valóságában.
Jézus az ószövetségi Tízparancsolat (2Móz 20:2-17) újszövetségi értékrendjét a jézusi nagy parancsolatban, a kettős nagy parancsolatban foglalta össze, aktualizálta, amely a keresztyén erkölcs/etika alfája és ómegája: "Szeresd az Urat teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből... Szeresd felebarátodat, mint önmagadat." (Mt 22:37-40). Ez a törvény summája. Törvény. Mert az erkölcs mindig rend és törvény. Ha nem az, nem erkölcs. S e törvény, rend nélkül nem létezhet egyén, család, egyház, nemzet, társadalom.
Ezért fontos, hogy egyetemünkön, talán egyedüliként, tantárgy az erkölcs, s keresztyén erkölcsoktatás van. A teológiákon, hittudományi karokon tanítják a teológiai etikát, de az az un. rendszeres teológia része, teológiai diszciplína, tehát kimondottan teológiai-elméleti tárgy. Világi egyetemi tanszékeken az erkölcs és az erkölcsi nevelés ugyancsak elvont, elméleti tárgy, jobbára a pedagógia vagy a filozófia részeként.
Az erkölcsi nevelés tere maga az élet. Én magam, mint pap a mindennapokban hit és erkölcstant tanítok óvodásoknak, az általános iskola alsó és felső tagozataiban, középiskolákban, s most a felsőoktatásban is. A hit és erkölcstan minden esetben nevelés is, s nemcsak tanítás, különben nincs értelme. Tárgya az ifjúság. Célja pedig az útmutatás, a helyes magatartás, életfelfogás kialakítása. Valahogy úgy, ahogyan az idős Pál tanította az ifjú Timótheust két levelében, óvó szeretettel, gondoskodással, nagy figyelemmel, féltő szigorral.

Karácsony Sándor a két világháború közötti időszak nagy nevelője négy érési szakaszt különböztet meg: a kisgyermek, a növekedő gyermek, a serdülő és az ifjú (adoleszcens), s mind a négy életkorszak más-más fejlődési szintet, nyelvet, világot takar, s más-más nevelési hozzáállást kíván. Karácsony Sándor máig ható gondolatainak jó összefoglalása a 2003-ban megjelent "Magyarság és nevelés" c. kötet Lendvai L. Ferenc szerkesztésében.

A nevelésnek, a hitközpontú erkölcsi nevelésnek a végeredménye, úgy is mondhatnám bibliai terminológiával: gyümölcse: a JELLEM. Az erkölcsi nevelés célja és ez minősíti hatékonyságát.

Minden kornak persze megvolt az erkölcsi-nevelési-jellem-karakter ideálja. De a fő erények vonatkozásában a lényeg nem nagyon változott, s megállapítható, hogy a keresztyén erkölcsnevelés mindmáig összefoglalja, fókuszálja a különböző korok nevelési eszményeit, így az antikvitásét, s a reneszánszét, amely visszanyúlt a görög-római kor jellemeszményéhez, erkölcsi ideáljához. Mindez legteljesebben Erasmus nevelés-rendszerében mutatható ki. Azt írja: - A nevelésnek a különböző tudományok elsajátítása mellett a másik fő feladata a jámborságnak és erkölcsösségnek beoltása a gyermeki lélekbe... "semmi nehézség abban, hogy a kettőt együtt végezzük, csakhogy a vallásosságot illeti az elsőség." (Christ. Matr. Inst. Op. V. 713. C.)

A keresztyén nevelés eszménye, eszmény és példaképe persze maga a MESTER, Krisztus, aki a Legfőbb tanító, akinek a nyomában járnunk kell, aki előttünk jár, s mutatja az utat. A keresztyén nevelés módja és célja tehát nem más, mint az Imitatio Christi, a Krisztus követés, ahogyan arról oly csodálatosan ír Kempis Tamás (De imitationes Christi). Rotterdami Erasmus (aki annyiszor ütközik kora értetlen egyházával) írja: - A keresztény példányképe Krisztus legyen, aki a boldogság felé vivő utat a maga teljességében megmutatja... "Elég boldognak tarthatod azt, sőt csak egyedül azt tarthatod boldognak, aki Krisztust magában hordozza". (Op. V. 42. B.) S most már tényleg csak egy Erasmus-idézet: "Minden erénynek forrása a szorgos és lelkiismeretes nevelés." (De pueris lib. Instit. Op. I. 491. E.). Nagy nevelő volt, nevelési elvei ma is érvényesek.
A nevelés összefoglalva: emberformálás, s ez a nem könnyű feladat magában hordja a vajúdást, az ütközést, a szigort, s bizony olykor a kényszerítést is. A nevelés latin szava (e-ducatio) kivezetést, kiszabadítást is jelent, ami telitalálat, hisz a nevelés kiszabadítja a gyermeket az ösztönök sokszor rossz, parlagi, vad, sötét világából.

A keresztyén nevelés mindig hármas célzatú: 1. értelmi (a sötétségből a szellem világosságát ragyogtatja fel). 2. Erkölcsi nevelés (az ösztönök öntörvényű világából szabadít ki, közösségi emberré, érték-elvű emberré tesz. 3. Vallási-hitbeli nevelés (kiszabadít a bálványok, babonák világából, érző-együttérző emberré tesz, s az élő Istenhez vezet el.

Mivel a keresztyénség a szeretet vallása, Krisztus a Szeretet Istene, ezért a keresztyén nevelés központjában a szeretetre nevelés áll. Ez is hármas egységet jelent: istenszeretet, emberszeretet, hazaszeretet.

Egy olyan korban, amelyiket a szeretet és az erkölcs hiánya jellemez újra teret kell, hogy nyerjen a keresztyén erkölcsre nevelés az élet minden területén, s különösképpen az oktatásban. Dr. Török István egykori pápai teológiai professzor külföldön kiadott Etika c. könyvében "az erkölcsi kérdés kikerülhetetlenségéről" és "etikai bizonytalanságról" ír értékvesztett világunkban. Észleli mindezt a két világháború közötti időszak nagy filozófusa, moralistája, dr. Prohászka Lajos is "A mai élet erkölcse" c. alapművében, amelyben az erkölcs, az erények háttérbe szorulásáról ír, s összefoglalja korunk etikai válságának okait és kialakulását. Könyve első fejezetében a Méltóságot és a Szeretetet jelenti ki korunk legnagyobb hiányának és egyúttal szükségének, a keresztyén morál két alapkövének.

Karácsony Sándor, a nagy magyar nevelő csodálatos könyvének ("Magyar ifjúság") egy szép gondolatával fejezem be:
- Az ifjúság erkölcsi nevelése akkor eredményes, ha a felnövekvő nemzedék nem zsarol, hanem küzd jogos igényeiért. Nemcsak ajándékozni van kedve, hanem szolgálni, áldozni is tud, mert áthatja nevelőinek példája, a belőlük áradó szeretet.



 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Címkék: összegyűjtötték, erkölcsösségnek, terminológiával, középiskolákban, manicheizmusban, szerkesztésében, felsőoktatásban, bölcsességükről, összetettségben, erkölcsoktatás, megállapítható, gondoskodással, erkölcsnevelés, legteljesebben, szelídségükről, természetükről, összefoglalása, erkölcsformáló, lelkiismeretes, parancsolatban, tízparancsolat, gondolkodásunk, mindennapokban, cselekedeteket, vonatkozásában, keresztyénség, vallásosságot, buddhizmusban, emberszeretet, természetesen, magatartásban, kitartásukról, teljességében, szeretetükről, barátságukról, meghatározzák, igazság azonban, összetettségben vizsgáljuk, klasszikus értelemben, nagyfokú hiányát, magatartásban mutatkozik, jelenből ismert, szűkebb vagy, ugyanazon elveket, közösségbe beleszülető, teljesség igénye, számra kívánkozik, keresztyénség előtti, híres szkíta, antik görög, harcban tanúsított, békében tanúsított, Pápai Szabó György, Miskolci Bölcsész Egyesület, ERKÖLCSI NEVELÉS, Karácsony Sándor, Lendvai, Imitatio Christi, Kempis Tamás, Rotterdami Erasmus, Szeretet Istene, Török István, Prohászka Lajos,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Pitypang szökőkút  39 ígéret  Facebookon kaptam Krisztinától  Mindent de mindent visszakap  40 felett  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Martin Buber, A haszidim meséi  Alvó cica  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Segíts neki dicsérni Téged  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ott van  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Magamnak  Facebookon kaptam Krisztina b...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Ma van a magyar költészet napj...  Paul Éluard - És egy mosoly  Jánosházy György: Fogd a kezem  Bornyi Veronika haiku verse  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Annyira tisztelem a szabadságo...  A Magyar Költészet napja alkal...  Esterházy Péterre emlékezünk  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Csend  Töröld le  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Megígért békesség  Tavaszi este  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Magamnak  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Spenót fasírttal  Különleges  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Emlékezz  Borzasztó  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csend  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Ma van a magyar költészet napj...  Tanácsok egy pszichológustól  Latinovits Zoltán tollából  Vannak emberek  Alvó kislány  39 ígéret  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  képre írva  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Szép estét  Gebhardt Nóra versei II.  Jan Twardowski - Siessünk  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  képre írva  James Allen  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Jázmin  Vito Giaquinto gondolata  Az ember  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás... 
Bejegyzés Címkék
igazság azonban, összetettségben vizsgáljuk, klasszikus értelemben, nagyfokú hiányát, magatartásban mutatkozik, jelenből ismert, szűkebb vagy, ugyanazon elveket, közösségbe beleszülető, teljesség igénye, számra kívánkozik, keresztyénség előtti, híres szkíta, antik görög, harcban tanúsított, békében tanúsított, legfontosabb tulajdonságok, szkítaság vallási, erkölcs mindig, gondolat nyomán, keresztyén lelkiismeret, maga valóságában, ószövetségi Tízparancsolat, jézusi nagy, kettős nagy, keresztyén erkölcs, törvény summája, teológiai etikát, erkölcsi nevelés, pedagógia vagy, filozófia részeként, általános iskola, helyes magatartás, ifjú Timótheust, növekedő gyermek, négy életkorszak, 2003-ban megjelent, hitközpontú erkölcsi, keresztyén erkölcsnevelés, különböző korok, különböző tudományok, gyermeki lélekbe&#8230, kettőt együtt, vallásosságot illeti, keresztyén nevelés, nyomában járnunk, keresztény példányképe, boldogság felé, maga teljességében, nevelés összefoglalva, nevelés latin, nevelés kiszabadítja, ösztönök sokszor, szellem világosságát, ösztönök öntörvényű, szeretet vallása, szeretetre nevelés, olyan korban, erkölcs hiánya, keresztyén erkölcsre, élet minden, erkölcsi kérdés, erények háttérbe, keresztyén morál, nagy magyar, szép gondolatával, ifjúság erkölcsi, felnövekvő nemzedék, belőlük áradó, összegyűjtötték, erkölcsösségnek, terminológiával, középiskolákban, manicheizmusban, szerkesztésében, felsőoktatásban, bölcsességükről, összetettségben, erkölcsoktatás, megállapítható, gondoskodással, erkölcsnevelés, legteljesebben, szelídségükről, természetükről, összefoglalása, erkölcsformáló, lelkiismeretes, parancsolatban, tízparancsolat, gondolkodásunk, mindennapokban, cselekedeteket, vonatkozásában, keresztyénség, vallásosságot, buddhizmusban, emberszeretet, természetesen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 77 db bejegyzés
Összes: 4838 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 5632
  • e Hónap: 28120
  • e Év: 205995
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.