Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szociális szorongásos zavar
  2010-07-18 01:56:46, vasárnap
 
   
  gyermekeknél. Ennek későbbi hatásairól is ír a cikk

Szociális szorongásos zavar gyerekeknél
Elmondatlan szenvedés
(2008/5. szám - Megjelenés dátuma: 2008-09-11)

A gyermekkori szociális szorongásos zavar iránti érdeklődés viszonylag új keletű. A zavar diagnosztikai kritériumai a felnőttekéhez hasonlók: az ilyen gyerekek félnek olyan társas, vagy teljesítményhelyzetekben, melyek zavarba ejtők lehetnek. Ha ilyen helyzetbe kerülnek, szélsőségesen szoronganak, és előfordulhat, hogy sírva fakadnak, dührohamot kapnak, vagy meghátrálnak.
Viszont a felnőttekkel ellentétben a gyerekek a félelmüket nem érzik túlzottnak vagy ésszerűtlennek. A szorongás mértékének függvényében gyakori a teljesítmény jelentős visszaesése.

E zavarok előfordulási gyakoriságát 4 százalék körülire becsülik, és hasonló valószínűséggel jelenik meg fiúknál és lányoknál. Egyre több bizonyíték szól a korai gátolt temperamentum és a szociális szorongásos zavar közti kapcsolat mellett. Azoknál a kisgyerekeknél, akik visszahúzódnak ismeretlen helyzetben, vagy disstresszel reagálnak rá, valószínűbben fejlődik ki szociális szorongásos zavar, mint azoknál, akik közeledőnek, társaságkedvelőnek mutatkoznak ilyen helyzetben.

Nemrégiben egy vizsgálatban azt találták, hogy ezek a gyerekek leginkább a nyilvános szereplések, illetve a rutinszerű társas interakciók során mutatnak félelmet. A vizsgált gyerekek több, mint fele említette az osztály előtti hangos olvasást, táblára írást, sport- vagy zenei fellépést, társalgáshoz való csatlakozást, felnőttekkel való beszélgetést, és beszélgetés kezdeményezését.

Egy 10 éves kisfiú minden focimeccse előtt hányt. Aggódott a játék alatti teljesítménye miatt, rettegett, hogy elveszti a labdát, vagy mellélő, és társai kinevetik. Bár jó játékos volt, rettegett a fociszezontól, és minden edzést és mérkőzést szorongva kínlódott végig. Következő évben abba akarta hagyni a játékot. Anyja kivizsgáltatta a hányást, de az orvosi vizsgálat eredménye negatív volt.

Egy 8 éves kislány különösen szorongott iskolai teljesítménye miatt. Bár jó képességű diák volt, nap mint nap azon aggódott, hogy hibázik, vagy rosszul sikerül egy dolgozata. Képtelen volt az osztályban a kérdésekre válaszolni, mert attól félt, rossz választ ad. A dolgozatokban rendszerint rosszul teljesített, mert, mint mondta, 'kiürült az agya', azaz ideges volt, bizonytalan, és képtelen volt felidézni az anyagot. Komoly gondjai voltak az elalvással, mert a következő napok, hetek iskolai feladatai aggodalommal töltötték el. Minden nap rettegve ment iskolába.

Egy 11 éves lány iskolai teljesítménye és a társaival való interakciók miatt szorongott. Rettegett, hogy tanárai és társai butának találják, noha átlagos diák volt. Aggódott, mit mondjon társainak, és inkább nem lépett velük kapcsolatba. Azon ritka alkalmakkor, mikor egy másik gyerek kereste vele a kapcsolatot, a szorongás annyira elöntötte, hogy képtelen volt fenntartani a társalgást. Gyakran fájt a feje az iskolában, és sok időt töltött az orvosi szobában. Amikor napi rendszerességűvé vált a fejfájás, szülei neurológiai kivizsgálást kezdeményeztek, mely negatív eredményt hozott.

Ezek az estek bemutatják a szociális szorongásos zavaros gyerekek szenvedéseit. Néhányuk számára minden iskolai nap olyan szorongással telített, amilyet mások csak az első iskolai napon élnek át. Általában kevés barátjuk van, társaik maguknak valónak észlelhetik őket. Ám ezek a gyerekek valójában magányosak. Mivel a rutinszerű társas interakciók nehezek számukra, nem fejlődnek ki a megfelelő társas készségeik.

A társas interakciótól való félelem ördögi kört eredményez: a megaláztatások és nevetségessé válás lehetőségétől való félelem növeli a gyermek szorongását, és további visszahúzódáshoz vezet, néhány gyerek iskolába sem akar menni e szorongás miatt. Mások félbehagyják a sportolást, a zenekari szereplést, táncot és más társas tevékenységeket, bármit, ahol fennáll a negatív értékelés veszélye.

Mivel a szociális szorongásos zavartól szenvedő gyerekek rendszerint csendesek az iskolában, és nem mutatnak viselkedéses problémákat, a tanárok gyakran nem ismerik fel a zavart. Inkább félénknek és szolgálatkésznek tekintik őket. Ez eléggé szerencsétlen dolog, mert a tanár sokszor a vonatkozási forrása annak, hogy egy gyerek pszichiátriai értékelést igényelne.

Testi panaszok gyakran jelentkeznek e gyerekeknél: rendszeresen beszámolnak fej- és hasfájásról. Ilyenkor általában a családorvoshoz kerülnek vizsgálatra, esetleg beutalják őket alapos neurológiai vagy gyomor-bél kivizsgálásra. Mivel a legtöbb ilyen gyerek nem szívesen számol be szorongásairól önként, a megfelelő diagnózis jobbára elmarad.

Gyakran a szociális szorongásos zavartól szenvedő gyerekek szülei sem ismerik fel a tüneteket. Néhányan azzal magyarázzák őket, hogy gyermekük mindig félénk volt, míg mások olyannak tekintik az állapotot, melyet majd kinő a gyermek.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a szorongásos zavaroknak lehet családi előtörténetük, és egy ilyen gyerek szülője szenvedhet ugyanettől a zavartól. Előfordulhat, hogy a szülő megkísérli, elrejteni a gyereket a szociális intézmények elől, ami megerősíti őt a társas interakcióktól való félelmében. Néha azonban a szülő éppen azért viszi kezelésre gyerekét, mert emlékszik saját gyerekkorának fájdalmaira.

Az felismerés és kezelés kritikus fontosságú e gyerekek életminőségének javítása szempontjából. A szorongásos zavarok gyakran a depressziót előzik meg a gyerekeknél. Ugyanakkor a szociális szorongásos zavarral együtt is járhatnak más problémák, például egyéb szorongásos zavarok és major depresszió. A zavar krónikus lefolyású. Serdülőkorban e gyerekeket függőségi (alkohol, drog) problémák veszélyeztetik. Ráadásul folytonosság mutatkozik a gyerek- és felnőttkori szociális szorongásos zavar közt.

A pszichoterápiát tekintve elég sok érv szól a kognitív-viselkedéses terápia mellet. A gyerek itt az észleletekre (azaz az én-állapotokra) koncentrál, és olyan viselkedéses feladatokban vesz részt, mint például szereplés vagy szerepjáték. E terápiát alkalmazzák mind egyéni, mind csoportos formában. A család bevonása egy további fontos kezelési elem.

A gyógyszeres kezelést még nem tanulmányozták megfelelően a gyermekkori szociális szorongásos zavar esetében, de néhány esettanulmányból az derül ki, hogy szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI) alkalmazása indokolt lehet. / Ugyanebben a kategóriában megtalálható a jelentése pontos leírása= felfokozott idegállapott, túlzott aktíváció, illetve, ennek ellentéte./ *

A legfontosabb, hogy minél többen legyenek tudatában a gyermekkori szociális szorongásos zavar létének és tüneteinek, hogy lehetővé váljon a probléma mielőbbi azonosítása és kezelése, a gyerekek életének javítása érdekében.


*/Amit csillaggal jelöltem nem szerepel a cikkben, magam tettem hozzá/. Aniko

Kapcsolódó tanulmány
Dr. Gádoros Júlia: Depresszió és szorongásos zavarok gyermek- és serdülőkorban

Forrás: www.bura.hu

 
 
0 komment , kategória:  :( Depresszió, Stressz, Drog  
Címkék: szolgálatkésznek, rendszerességűvé, visszahúzódáshoz, esettanulmányból, valószínűséggel, pszichoterápiát, életminőségének, kezdeményezését, tevékenységeket, kisgyerekeknél, tanulmányozták, családorvoshoz, ésszerűtlennek, kezdeményeztek, kivizsgáltatta, visszahúzódnak, szorongásairól, interakcióktól, megaláztatások, veszélyeztetik, diagnosztikai, szempontjából, serdülőkorban, valószínűbben, előtörténetük, interakciótól, felnőttekéhez, temperamentum, pszichiátriai, dolgozatokban, teljesítménye, szélsőségesen, fociszezontól, lehetőségétől, gyerekkorának, kivizsgálásra, gyermekkori szociális, zavar diagnosztikai, felnőttekéhez hasonlók, ilyen gyerekek, felnőttekkel ellentétben, szorongás mértékének, teljesítmény jelentős, korai gátolt, szociális szorongásos, gyerekek leginkább, nyilvános szereplések, rutinszerű társas, vizsgált gyerekek, osztály előtti, játék alatti, orvosi vizsgálat, Gádoros Júlia,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Latinovits Zoltán tollából  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Borzasztó  Facebookon kaptam  Az ember  jó reggelt  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Nagy és kis csodák  Zilahy Lajos gondolata  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Egy tavasz  Facebookon kaptam Krisztinától  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Szép álmokat!  Paul David Tripp Április 14  Pitypang szökőkút  Anyák napjára  Ma van a magyar költészet napj...  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 15  Segíts neki dicsérni Téged  Mindig lesz olyan  Magamnak  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Sík Sándor - Ha jő a perc  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  James Allen  James Allen  Nem kell hozzá fürdőruhás  Robert Merle tollából  Előfordul, hogy  Nevelőszülőkhöz adták,  különleges  Jó nap volt  Kertem  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlékezz  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Szeretem ujjad karcsuságait,  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  A hagyma antibakteriális hatás...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  képre írva  képre írva  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Egy tavasz  Paul David Tripp Április 14  Isten hűségének mértéke  képre írva  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Tanmese  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata 
Bejegyzés Címkék
gyermekkori szociális, zavar diagnosztikai, felnőttekéhez hasonlók, ilyen gyerekek, felnőttekkel ellentétben, szorongás mértékének, teljesítmény jelentős, korai gátolt, szociális szorongásos, gyerekek leginkább, nyilvános szereplések, rutinszerű társas, vizsgált gyerekek, osztály előtti, játék alatti, orvosi vizsgálat, kérdésekre válaszolni, dolgozatokban rendszerint, következő napok, társaival való, másik gyerek, szorongás annyira, orvosi szobában, estek bemutatják, első iskolai, gyerekek valójában, megfelelő társas, társas interakciótól, gyermek szorongását, zenekari szereplést, negatív értékelés, tanárok gyakran, tanár sokszor, vonatkozási forrása, gyerek pszichiátriai, családorvoshoz kerülnek, legtöbb ilyen, megfelelő diagnózis, szorongásos zavaroknak, ilyen gyerek, szülő megkísérli, szociális intézmények, társas interakcióktól, szülő éppen, szorongásos zavarok, depressziót előzik, zavar krónikus, pszichoterápiát tekintve, család bevonása, további fontos, gyógyszeres kezelést, kategóriában megtalálható, jelentése pontos, probléma mielőbbi, gyerekek életének, szolgálatkésznek, rendszerességűvé, visszahúzódáshoz, esettanulmányból, valószínűséggel, pszichoterápiát, életminőségének, kezdeményezését, tevékenységeket, kisgyerekeknél, tanulmányozták, családorvoshoz, ésszerűtlennek, kezdeményeztek, kivizsgáltatta, visszahúzódnak, szorongásairól, interakcióktól, megaláztatások, veszélyeztetik, diagnosztikai, szempontjából, serdülőkorban, valószínűbben, előtörténetük, interakciótól, felnőttekéhez, temperamentum, pszichiátriai, dolgozatokban, teljesítménye, szélsőségesen, fociszezontól, lehetőségétől, gyerekkorának, kivizsgálásra, szerencsétlen, előfordulhat, teljesítmény, szorongással, felnőttekkel, nevetségessé, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 224
  • e Hét: 500
  • e Hónap: 2113
  • e Év: 40603
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.