Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Benedek Elek: Honszerző Árpád
  2007-07-31 15:19:51, kedd
 
   
  Benedek Elek: HONSZERZŐ ÁRPÁD

A REGÉK VILÁGA

A Dnyeszter menti végtelen síkságon tüzesen sütött vissza a lemenő nap.
Ennek a végtelen síkságnak közepe táján, szelíd emelkedésű dombon állott a fejedelem hatalmas nagy sátra, melynek arannyal, ezüsttel szőtt selyme bíborpiros fényben látszott égni a nap ráverődő sugaraitól.
A színarany oszlopok, melyeken a sátor pihent, szemet kápráztatóan ragyogtak, s az oszlopok tetején az óriási aranyalmák, mintha pótolni akarták volna a lemenő nap világát: messze bevilágítottak a végtelen, csendes pusztaságba.
Nyugat felől gyenge szél kerekedett s megmelengeté a turulmadaras zászlót, mely uralkodni látszott a síkságon meghúzódó nagyobb és kisebb sátrak tengersokasága felett.


Árpád népe készülődött az éjjeli pihenőre.
A sátrak előtt lobogott a tűz, s a fejedelem sátrától nézve úgy tetszett, mintha az égnek minden csillaga leszállott volna, hogy itt megpihenve, újra visszaszálljanak az égre s őrködő szemükkel vigyázzanak majd a pihenő, alvó magyar népre.
Az agg Álmos egyedül ült a fejedelemi sátor előtt s gyönyörűséggel pihent meg lelke a felséges képen.

Az alkonyat csendjében ide hullámzott a tüzek mellől a hosszú, tikkasztó nyári nap után egyszerre megelevenült élet zsibongó morajlása.
Asszonyok, leányok forgolódtak a tüzek körül, kipirult arcú fiúk forgatták nagy serényen a nyársra húzott vadpecsenyét a csillogó parázson, míg a férfiak, akik most kerültek haza vadászatról, a tűz mellé heveredve beszélték vadászkalandjaikat.

Öregebb rendű asszonyok a sátrak mellett csendesen kérődző tehenek és bivalyok tejét fejték nagy sajtárokba, s a feszült tőgyekből csorgó tej zubogása, mint távoli csendes eső zúgása jutott el a fejedelem sátrához...

Az apró, egyszálinges gyermekek settenkedve lesték, mikor telnek meg édes, meleg tejjel a sajtárok, s egyszerre hárman-négyen tartották oda fakannájukat: töltse meg, nannyó! Nekem is, nannyó! Ide is loccsintson egy cseppet, nannyámasszony!

A legtöbb sátor mellett kancák is állottak. Szépen, nyugodtan álltak s tűrték, hogy az asszonynép utolsó cseppig kifejje tőgyükből a forró, meleg, méznél édesebb tejet. Az öregebb rendű emberek, kik kancatejen nevelkedtek fel, többre becsülték azt a tehén, meg a bivaly tejénél.
Azt mondták s tartották, hogy a kancatejből lesz az igazi vér.
Tüzes álltnak tüzes a teje.
Kancatejet ivott Attila, az Isten ostora; azt ittak a vitézei.
Bezzeg meg is hódították az egész világot...
De lám, hogy csendes vérű tehénnek s bivalynak is issza a magyar, mindenféle népek belekötnek, nincs maradása sehol, örökös vándorlás a magyar élete...

Fel-felkapott egy-egy szót a szél s vitte szárnyán a fejedelmi sátor felé. De a sátor előtt most csak Álmos ült, az agg Álmos, egyedül.

- A kancatej tűzzé-vérré válik - mondotta egy erős hang - a tehén- s a bivalytejből savó lesz. Én mondom ezt nektek, a farkas khán. Hej, ha én!...

Tovább nem mondotta, úgy látszik, bölcsebbnek találta, ha nem folytatja, fűzi szóval a gondolatját.

De az agg Álmos így is eleget hallott. Elkomorodva tekintett a farkas khán sátra felé, mely egy nyíllövésnyire volt a fejedelem sátrától.

- Ihatsz te akármiféle tejet - dörmögte magában Álmos- a véred baskír vér marad. Hűtlen szívvel elhagytad véreidet, te farkasfejű, farkaslelkű cudar, merthogy főkhánnak nem fogadtak el. Hozzánk szegődtél cselédjeiddel s azt szeretnéd, hogy nemzetségszámba vegyünk maréknyi népedet. Mindig fúrsz, faragsz, virrongást szítsz a magyar nemzetségek közt nagy alattomban. Bárcsak a hazádban vesztél volna, kutyalelkű, kutyafejű khán!



Az utolsó szavakat fennhangon mondta az agg vezér, csak úgy zihált a hófehér szakáll alatt. De lelke háborgásának senki tanúja nem volt.

Lent a domb aljában óriási máglyatűz körül forgolódtak a férfi s asszonycselédek.

A fejedelem legnagyobb fiával, Leventével s a nemzetségek főbbjeivel már három hónapja járja az etelközi új hazát, hadd lássa színről színre az ő népét, melyet Lebediából az öt folyó közé vezetett.
Vajon ez lesz-e az álladó haza? Vagy csakugyan az van írva a csillagokban, hogy a magyarnak nem lesz addig állandó hazája míg meg nem szerzi Attila földjét?...

(folyt.köv.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: visszaszálljanak, asszonycselédek, nemzetségszámba, gyönyörűséggel, tengersokasága, nyíllövésnyire, nannyámasszony, bevilágítottak, cselédjeiddel, megmelengeté, csillagokban, turulmadaras, megelevenült, fakannájukat, egyszálinges, háborgásának, bivalytejből, kápráztatóan, vadpecsenyét, vigyázzanak, nemzetségek, bölcsebbnek, készülődött, gondolatját, pusztaságba, forgolódtak, vadászatról, kancatejből, nevelkedtek, loccsintson, settenkedve, elkomorodva, farkaslelkű, kancatejen, leventével, kutyalelkű, végtelen síkságnak, fejedelem hatalmas, színarany oszlopok, sátor pihent, oszlopok tetején, óriási aranyalmák, turulmadaras zászlót, síkságon meghúzódó, éjjeli pihenőre, sátrak előtt, fejedelem sátrától, égnek minden, fejedelemi sátor, felséges képen, alkonyat csendjében, tüzek mellől, Benedek Elek, Honszerző Árpád, HONSZERZŐ ÁRPÁD, REGÉK VILÁGA,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Éretlen vers  Png csokor  Facebookon kaptam  Adakozás  Png csokor  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Png lepke  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Leonardo da Vinci gondolata  Nagyon különös  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztinától  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Adakozás  Fekete István - Akác  Szabolcska Mihály – Ákác...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Png nő  Png virág  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  A televizió nem a kultúrát kép...  Garai Gábor - Takarítás  Akarat  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Alázat  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Alázat  A Megváltó szolgálatában  Szép estét kedves látogatóimna...  A Megváltó szolgálatában  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  George Gordon Lord Byron: Inez...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Az engedelmesség miért nem vál...  Adakozás  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Kellemes délutánt kívánok  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Png kutya  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Akarat  Jó éjszakát  A jó emberek mindig szépek mar...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Adakozás  Png virág  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  A Megváltó szolgálatában  Adakozás  Png kislány  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Hazára minden embernek szükség...  Fekete István - Akác  Zilahy Lajos gondolata  Png virág  Csak a fogyatkozás látható  Fekete-erdő desszert  Ne kapaszkodj magasabbra, 
Bejegyzés Címkék
végtelen síkságnak, fejedelem hatalmas, színarany oszlopok, sátor pihent, oszlopok tetején, óriási aranyalmák, turulmadaras zászlót, síkságon meghúzódó, éjjeli pihenőre, sátrak előtt, fejedelem sátrától, égnek minden, fejedelemi sátor, felséges képen, alkonyat csendjében, tüzek mellől, tüzek körül, nyársra húzott, csillogó parázson, sátrak mellett, feszült tőgyekből, fejedelem sátrához&#8230, legtöbb sátor, asszonynép utolsó, öregebb rendű, bivaly tejénél, kancatejből lesz, egész világot&#8230, magyar élete&#8230, fejedelmi sátor, sátor előtt, erős hang, bivalytejből savó, farkas khán, nyíllövésnyire volt, véred baskír, magyar nemzetségek, hazádban vesztél, utolsó szavakat, hófehér szakáll, domb aljában, fejedelem legnagyobb, nemzetségek főbbjeivel, álladó haza, visszaszálljanak, asszonycselédek, nemzetségszámba, gyönyörűséggel, tengersokasága, nyíllövésnyire, nannyámasszony, bevilágítottak, cselédjeiddel, megmelengeté, csillagokban, turulmadaras, megelevenült, fakannájukat, egyszálinges, háborgásának, bivalytejből, kápráztatóan, vadpecsenyét, vigyázzanak, nemzetségek, bölcsebbnek, készülődött, gondolatját, pusztaságba, forgolódtak, vadászatról, kancatejből, nevelkedtek, loccsintson, settenkedve, elkomorodva, farkaslelkű, kancatejen, leventével, kutyalelkű, hullámzott, csendjében, főbbjeivel, asszonynép, aranyalmák, legnagyobb, sajtárokba, kerekedett, emelkedésű, fennhangon, kancatejet, alattomban, virrongást, mindenféle, megpihenve, leszállott, bíborpiros, lebediából, sugaraitól, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 495
  • e Hét: 1332
  • e Hónap: 9936
  • e Év: 45877
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.