Belépés
bongyi53.blog.xfree.hu
Higgy, remélj, szeress, hogy boldog ember lehess! Magyar Istvánné
1953.03.20
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Aki barátságra szomjazik
  2008-05-14 17:58:14, szerda
 
   
  Aki barátságra szomjazik, annak először jó baráttá kell válnia a barátság fogalmának legmagasabb értelmében. Mert amit az emberek általában barátságnak neveznek, az rendszerint nem egyéb átmeneti cinkosságnál, s csaknem minden esetben egyensúlytalan érdekkapcsolatokat rejt akkor is, he nem pusztán anyagi érdekről van szó.

Úgynevezett barátságok egész skáláját végigtanulmányozva alig találunk egyet is közülük, amelynek ne valamely hevenyészett benső vagy külső aktualitás adná a kötőanyagát. S ha ez elenyészik, a barátság is szétbomlik, rögzíthetetlenül szétúszik az időben.
Gyermekkori pajtásságaink, forrongó, ifjú szellemünk társai, érzelmi életünk kibicei, utat kereső gondolataink visszhangzói vagy megtermékenyítői sorra elmerülnek a múltba, velük való kapcsolatunk sokszor érthetetlenül megmérgeződött, esetleg kényelmetlenné vált, mint a kinőtt ruha. Régi szavakkal szólítjuk e kísérteteket, de a közös szavak is kiszáradt, hervadt faleveleknek tűnnek.

A nagy, időálló barátságok éppolyan ritkák, mint az egész életre szóló szerelmek. Az adottságoknak ugyanolyan különleges találkozása szükséges hozzá. A különféle társulások, amelyekre a barátság elnevezést aggatják, az emberi együttélés konfliktusainak bonyolításához szükségesek, s a szolidaritás törvényét teljesítik be. Mert míg a ritka nagy barátságoknál mindkét fél ad és kap, addig e társulások rendszerint olyan egymásra utaltságon alapulnak, amelyekben gyengeségek keresnek támaszt, hátteret, igazolást a másikban. ...
A barát legmélyebb értelmében annyit jelent, hogy nem ellenfél. Valaki, aki e harcos világ örvényén kívül, a csillagok háborújának ütközetei fölött kibékült velünk. Nem pusztán szövetséges egy-egy szerencsés aspektus kegyelme folytán, mert a szövetségből, a kettő fejlődésének valamely más pontján, újra ellenség válhatik. A baráti kapcsolat lényege: a tat tuam asi. Előfeltétele az, hogy ne a hús érdekeinek pillanatnyi aktualitásán vagy az érzelemvilág átmeneti hiányérzetein, hanem az i d e á k bázisán épüljön. Egyedül a közös szellemi érdeklődés az, amely a földi érdekeknél sokkal távolabbra: végtelen perspektívák felé mutat. Az ilyenfajta barátságot elixír tartja életben. Nem öregszik. Nem hervad. Az ember legmisztikusabb, de legerősebb igényét teljesíti: feloldja benne a magány halálos nyavalyáját. Az ilyenfajta egyesülés és megosztódás nem a görcsös összefonódás és csömörös széthullás ritmusát rejti, hanem a szenvedély nélküli egymásba nyugvás békéjét. Barát az, akinek megmutatkozunk, akinek részvevő érdeklődése hozzásegít bennünket ahhoz, hogy legkibeszélhetetlenebb dolgainkat megfogalmazzuk, s általa megszabaduljunk a szavaktól, amelyek nehezek, mint a kövek. Barát az, akinek segítségével megszabadulunk az önmagunkat marcangoló gondolatoktól.

A barátságnak e magas eleme nélkül azonban a leghalálosabb szerelem sem maradhat tartós, mert a közös érdeklődés, a fizikai céloknál sokkal emelkedettebb ideálok jelentik mindenféle emberi kapcsolat mágikus kötőanyagát. De az értékes barátságnak, éppúgy, mint a szerelemnek, házasságnak, rokonokkal, üzlettársakkal, kollégákkal, feljebbvalókkal és alárendeltekkel való viszonylatnak, megvannak a feltételei és benső törvényei, amelyeket nem tanácsos figyelmen kívül hagyni. Kiindulásunk az volt, hogy aki barátságra szomjazik, annak először jó baráttá kell válnia. Óhaja, törekvése irányába neki magának kell kiárasztania azokat a hívójeleket, amelyek a rokon rezgésű társat megidézik. Ha a kapcsolat létrejött, konzerválása nagy áldozatkészséget, tapintatot és mértéktartást igényel. Éppen ezért néhány axiómában megkíséreljük összefoglalni azokat a hibákat, amelyeket sem barátságban, sem szerelemben, sem házasságban nem szabad elkövetnünk akkor, ha azt akarjuk, hogy a másikkal való viszonyunk kiegyensúlyozott, mindkét félre egyformán inspiratív maradjon mindaddig, amíg élünk.

1) Soha ne engedjünk a csábításnak, hogy az együttlétek idejét egyedül saját ügyeinkkel töltsük ki, még akkor sem, ha társunk gyöngéd figyelme és önzetlen érdeklődése erre ösztönöz bennünket!
2) A létrejött viszonylatot ne tekintsük csereüzletnek, amelyben mi áldozatokat hozunk ugyan, figyelmet, gyöngédséget adunk, de ennek ellenértékét a legmagasabb árfolyamon megköveteljük. (Jegyezzük meg, hogy minden követelés, ellenkezést szül. Minden birtoklás, kisajátítás a diktatúra egy formája, amelynek forradalom vet véget.)
3) Ne terheljük túl barátságunkat egyoldalú szívességekkel!
4) Mindenfajta versengés és közös anyagi érdek veszélyes tűzpróbái a barátságnak. (Azt tedd a másiknak, amit magadnak kívánsz.)
5) Tempírozzuk fizikai együttlétünket! (A túl gyakori és túl hosszas együttlétek dogmatizáláják, egészségtelenül összefüllesztik, végül felőrlik a barátságot. Minden véglet ellentétébe lendül át.)
6) Ne éljünk vissza a barátság adta jogunkkal egy úgynevezett "őszinte kritikát" illetően!
7) Barátunk magatartását illetően ne állítsunk fel olyan erkölcsi szabályokat, amelyeket az karakteréből folyóan nem tud teljesíteni!
8) Barátságunkat ne tegyük összeesküvéssé az egész világ ellen! (A barátság örök elixírjét egyedül olyan szövetség termeli ki, amely mások szolgálatára, pozitív célok érdekében kötődik.)
9) A barátság tartalma határozza meg tartalmát. (Vigyázzunk, miféle témák és inspirációk töltik ki barátainkkal való együttlétünk idejét.)
10) A barátság célja az adás öröme. Az áldozat önfeladás, önfeláldozás. Ugyanúgy, ahogy a transzcendens fejlődés célja egyedül a Mű, nem pedig a gyümölcse, az én előtt a Te.

Szepes Mária
 
 
0 komment , kategória:  Szepes Mária  
Címkék: áldozatkészséget, rögzíthetetlenül, kiegyensúlyozott, megtermékenyítői, konfliktusainak, alárendeltekkel, legmisztikusabb, megszabaduljunk, feljebbvalókkal, összefüllesztik, egészségtelenül, egyensúlytalan, megszabadulunk, üzlettársakkal, dogmatizáláják, megfogalmazzuk, megmérgeződött, kényelmetlenné, bonyolításához, megmutatkozunk, összeesküvéssé, szívességekkel, együttlétünket, csereüzletnek, leghalálosabb, megköveteljük, adottságoknak, barátságoknál, barátságunkat, hiányérzetein, mértéktartást, emelkedettebb, gondolatoktól, transzcendens, érthetetlenül, viszonylatnak, barátság fogalmának, emberek általában, kinőtt ruha, közös szavak, egész életre, adottságoknak ugyanolyan, különféle társulások, barátság elnevezést, emberi együttélés, szolidaritás törvényét, ritka nagy, barát legmélyebb, csillagok háborújának, kettő fejlődésének, baráti kapcsolat, érzelemvilág átmeneti, Szepes Mária,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Bársony székben  Kertem  Egy tavasz  Facebookon kaptam Krisztinától  Ismeretlen: Ikarusz monda  Pitypang szökőkút  Somlyó Zoltán - Orgonával  Nem kell hozzá fürdőruhás  Bornyi Veronika haiku verse  jó reggelt  Anyák napjára  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Gebhardt Nóra versei II.  Csend  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Az ember emlékekből áll  Emlékezz  Facebookon kaptam  Vidámság  Esterházy Péterre emlékezünk  Otthon  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szabó T. Anna - Pitypang  Minden tavaszból őrizz..  A pitypang legendája  Tavaszi este  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Jó éjszakát  Ady Endre - Mindegy átka  Azért kaptad  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Szép estét kedves látogatóimna...  Anyák napjára  Vannak emberek  Gebhardt Nóra versei II.  A hagyma antibakteriális hatás...  Paul David Tripp Április 12  Tanmese  Egyszerű  Megígért békesség  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Az ember  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Paul David Tripp Április 12  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Egy gondolat  Egy tavasz  Erdei gyöngyvirág  Csend  Erdei gyöngyvirág  képre írva  Nevelőszülőkhöz adták,  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Tavaszi este  Anyámról való emlékek  Otthon  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul David Tripp Április 14  képre írva  József Attila – Keresek ... 
Bejegyzés Címkék
barátság fogalmának, emberek általában, kinőtt ruha, közös szavak, egész életre, adottságoknak ugyanolyan, különféle társulások, barátság elnevezést, emberi együttélés, szolidaritás törvényét, ritka nagy, barát legmélyebb, csillagok háborújának, kettő fejlődésének, baráti kapcsolat, érzelemvilág átmeneti, közös szellemi, földi érdekeknél, ilyenfajta barátságot, ember legmisztikusabb, magány halálos, ilyenfajta egyesülés, görcsös összefonódás, szenvedély nélküli, önmagunkat marcangoló, leghalálosabb szerelem, közös érdeklődés, fizikai céloknál, értékes barátságnak, rokon rezgésű, kapcsolat létrejött, másikkal való, együttlétek idejét, létrejött viszonylatot, legmagasabb árfolyamon, barátság adta, karakteréből folyóan, egész világ, barátság örök, barátság tartalma, barátság célja, adás öröme, áldozat önfeladás, transzcendens fejlődés, áldozatkészséget, rögzíthetetlenül, kiegyensúlyozott, megtermékenyítői, konfliktusainak, alárendeltekkel, legmisztikusabb, megszabaduljunk, feljebbvalókkal, összefüllesztik, egészségtelenül, egyensúlytalan, megszabadulunk, üzlettársakkal, dogmatizáláják, megfogalmazzuk, megmérgeződött, kényelmetlenné, bonyolításához, megmutatkozunk, összeesküvéssé, szívességekkel, együttlétünket, csereüzletnek, leghalálosabb, megköveteljük, adottságoknak, barátságoknál, barátságunkat, hiányérzetein, mértéktartást, emelkedettebb, gondolatoktól, transzcendens, érthetetlenül, viszonylatnak, pajtásságaink, összefoglalni, megkíséreljük, önfeláldozás, szolidaritás, gondolataink, faleveleknek, szövetségből, kapcsolatunk, kísérteteket, visszhangzói, perspektívák, karakteréből, viszonylatot, gyöngédséget, magatartását, kiindulásunk, konzerválása, kiárasztania, ellenértékét, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2526 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 85
  • e Hét: 767
  • e Hónap: 1150
  • e Év: 14741
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.