Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Zsír vagy cukor
  2010-06-06 13:40:16, vasárnap
 
  Hogyan okozott táplálkozási katasztrófát egy pökhendi karrierista

1980-ban úttörő lépésre szánta el magát az amerikai kormány. Szembesülvén azzal, hogy az 1950-es 12 százalékról 1980-ra már 15 százalékra nőtt az elhízottak aránya az amerikai népességben, kiadták első táplálkozási tanácsaikat. Példájukat 1983-ban a brit kormány is követte, ami hasonló ajánlást adott ki.

A kormányhivatalok nem hasukra ütve adtak táplálkozási tanácsokat. Javaslataikat a kor táplálkozástudományában uralkodó nézetek formálták. Így történhetett, hogy a történelem során először a kormányok azt javasolták polgáraiknak, hogy bizonyos dolgokból egyenek kevesebbet.

A két fő gonosz a telített zsírsav és a koleszterin lettek, ezeket tették felelőssé az elhízásért és az azok következményeként elszaporodó szív- és érrendszeri betegségekért.

Aztán eltelt húsz év, és 2000-re az elhízott amerikaiak 1980-ban még csak 15 százalékos aránya 35 százalékra, Nagy-Britanniában pedig 6-ról 20 százalékra nőtt. Ian Leslie jellegzetesen brit alul fogalmazásában ,,a legjobb esetben arra következtethetnénk, hogy a kormányzati táplálkozási tanácsok nem érték el a céljukat". Vagy, ahogy ő maga is tette, durvábban fogalmazva ,,a legrosszabb esetben pedig arra, hogy évtizedes egészségügyi katasztrófát okoztak". Remek cikkében aztán gondosan alátámasztva bizonyítja, hogy a táplálkozástudományt évtizedeken át tudományosan megalapozatlan, módszertanilag hibás kutatásokkal igazolt állítások uralták.

Mielőtt továbblépnénk, kénytelenek leszünk kicsit áttekinteni az emberi anyagcserét. Nagyon leegyszerűsítve, az anyagcsere az energia egyensúly fenntartására irányuló folyamat:

ha a szervezetnek energiára van szüksége, lebontja a tápanyagot, hogy az így nyert energiából fedezze az anabolikus folyamatokat, amikor egyszerű alapanyagokból összetett vegyületeket alkot.

Energiát a szervezet három fő forrásból nyerhet: zsírokból, fehérjékből és szénhidrátokból. A fehérjéből nyerhető energia mennyisége nagyjából állandó, így ha kevesebb zsírt fogyasztunk, a hiányt szénhidrátból kell fedezni. Vagyis, amikor a táplálkozáskutatók a zsírfogyasztás csökkentését propagálták, ezzel párhuzamosan a szénhidrátfogyasztás növelését is.

Hogy ezzel valami nagyon nincs rendben, azt az elhízás kóros, járványszerű terjedése is bizonyítja.
Az eredendő bűn

1955. szeptember 23-án Dwight D. Eisenhower, az Egyesült Államok elnöke szívrohamot kapott. Bár ez akkoriban merőben szokatlan volt, nem titkolta a betegségét. Sőt, közügyet csinált belőle. Háziorvosa, Paul Dudley White másnap már sajtótájékoztatót tartott arról, hogy hogyan kerülhetik el az amerikaiak elnökük sorsát:

szokjanak le a dohányzásról, és fogyasszanak kevesebb zsírt és koleszterint.

White tanácsaiban történetünk antihősére, a kor meghatározó amerikai táplálkozáskutatójára, Ancel Keysre hivatkozott. Keys azt kutatta, hogy a húszas években még kimondottan ritka szívbetegségek miért váltak egyre gyakoribbá az ötvenes évekre. Mivel megfigyelései alapján a szív- és érrendszeri betegségeket a koronaérben lerakodó, azt megkeményítő és szűkítő koleszterin okozta, ezért meg is alkotta ékegyszerűségű elméletét arról, hogy a koleszterinlerakódást a túl sok telített zsírsav okozza, vagyis

ha zsírt eszünk, zsírosak leszünk.

Keys hipotézise az ötvenes években még nem volt egyeduralkodó. Kortársa, a brit táplálkozástudományt megteremtő John Yudkin például ugyanazokból az adatokból, amikből Keys a zsírfogyasztás és a szívbetegségek összefüggését olvasta ki, sokkal erősebb összefüggést talált a cukorfogyasztás és a szívbetegségek között. Yudkin azért gyanakodott inkább a cukorra, mert míg zsírokat több tízezer éve fogyasztanak az emberek, a finomított cukor viszonylag újkeletű táplálékunk, alig háromszáz éve része az étrendünknek.

De míg Keys, akit még egy barátja is ,,a durvaságig őszinte, kritikájában megsemmisítő" emberként jellemzett, a hatvanas éveket javarészt azzal töltötte, hogy minél több pozíciót szerezzen magának és elvbarátainak, Yudkin visszafogott, száraz tanulmányokat írogatott, és nem válaszolt Keys támadásaira. Pedig Keys, aki Yudkin cukorelméletében okkal fedezte fel saját elmélete alternatíváját, egyből azzal vádolta, hogy a hús- és tejipar propagandistája. ,,Yudkint és vállalati támogatóit nem befolyásolják a tények, ugyanazt a hiteltelen nótát dúdolják" - mondta például.

Keys persze az intézmények megszállása és riválisai mocskolása mellett tudományos - vagy legalábbis tudományosnak látszó - munkát is végzett. Mint a legtöbb amerikai táplálkozáskutató, ő is az epidemiológiából érkezett, így a járványügyi kutatások módszertanát követve 1958-64 között elvégezte a táplálkozástudomány következő évtizedeit meghatározó nagy kutatását, amit 1970-ben Seven Countries Study néven publikált. Ebben hét ország - Japán, az Egyesült Államok, Finnország, Hollandia, Görögország, Olaszország és Jugoszlávia - 12 770 középkorú férfiján tanulmányozta az életmód, az étrend és a szív- és érrendszeri betegségek összefüggéseit. ,,Nekem ötezer páciensem van, magának mennyi?" - szokta volt kérdezni bárkitől, aki bírálni merte. A tanulmány megjelenése után mindenkinél több vizsgált alanya volt.

Így mire Yudkin 1972-ben publikálta ,,Tiszta, fehér, halálos" című könyvét a cukor káros hatásairól - ,,ha annak, amit a cukor hatásairól tudunk, csak a töredéke igaz lenne bármely más, ételadalékként használt anyagra, azt az anyagot sürgősen betiltanánk", írta -, Keys hipotézise már dogmává, a zsírfóbia vallássá vált, aki pedig támadni merte, az eretnekké. Yudkin is, akinek könyve megjelenése után még egy szobát is alig adtak a Queen Elizabeth College táplálkozástudományi tanszékén, amit amúgy ő alapított.

Mindannyian bánhatjuk, hogy így alakult, mert amúgy

Yudkinnak volt igaza.

Keys következtetései hibásak voltak. Egyrészt szemezgetett az adatok közül: furcsamód a hét vizsgált ország közé Európából nem válogatta be Franciaországot és Németországot,

azt a két országot, ahol a legtöbb zsírt fogyasztják, és ahol ennek ellenére viszonylag alacsony a szív- és érrendszeri betegségek aránya.

Másrészt az epidemiológia felől közelített a problémához, ami módszertanilag hibás: az epidemiológia járványokkal foglalkozik, a járványokat pedig jellemzően egy, vagy nagyon kevés dolog együttállása okozza. A krónikus betegségeket, mint amilyenek a szív- és érrendszeri betegségek is, viszont ezernyi körülmény befolyásolhatja. Így bár Keys igazolta az összefüggést a zsírfogyasztás és a betegségek között, a további összefüggéseket nem vizsgálta. Pedig amikor az olaszországi vizsgálatokat vezető Alesandro Menotti pár évvel később újravizsgálta az adatokat, már sokkal szorosabb összefüggést talált a betegségek és a cukorfogyasztás, mint a zsírfogyasztás között.

De addigra már késő volt. Keys sikerrel diszkreditálta a rivális elméleteket hirdetőket. Annyira sikeres volt, hogy amikor 1993-ban - tizenhárom évvel az első hivatalos, kormányzati ajánlás után!!! - végre tudományos alapossággal kezdték vizsgálni az ajánlott zsírszegény diéta hatását, inkább megpróbáltak tudomást sem venni annak eredményéről.

A valaha végzett legnagyobb kontrollált próba eredményei ugyanis semmiben sem igazolták Keys elméletét. De erre nem az elméletet, hanem a gondosan eltervezett, bőkezűen finanszírozott, a terület legelismertebb szakértői által szigorúan ellenőrzött kísérletet kezdték megkérdőjelezni.

Az áttörésre, a keysi ortodoxia megtörésére végül egészen a 2000-es évek végéig kellett várni, amikor már egyre több eredmény cáfolta nyilvánvalóan a zsírok károsságát. Például az az összeurópai kutatás, ami pont fordított összefüggést talált: miközben a legtöbb zsírt fogyasztó franciáknál a legritkábbak a szívbetegségek, a legtöbb szénhidrátot fogyasztó ukránoknál a leggyakoribb.

Mégis, egy autoritásnak tűnő figura évtizedeken át túszként tartott egy teljes tudományágat, aminek az abszurditását talán a koleszterin története mutatja meg a legjobban:

az a koleszterin, amitől szívrohama után óva intették Eisenhowert. Amit nem is evett többé, míg szívbetegségben el nem hunyt.

Megint egy kicsit távolabbról, és megint csak az anyagcsere felől kell indítanunk. Bár Keys alaptézise, hogy ha zsírt eszünk, zsírosak leszünk, józan paraszti ésszel is beláthatónak tűnik, valójában teljesen figyelmen kívül hagyja az emberi szervezet működését. A testünk nem egy üres szekrény, amibe a táplálkozás során behalmozzuk a zsírokat, szénhidrátokat, fehérjéket, amik aztán felkerülnek a megfelelő polcra. A valóságban a szervezetünk a zsírokat cukorra bontja le, amit gyorsan el tud égetni, ha energia kell; a cukrokat pedig zsírrá alakítja, ha raktározni kell az energiát.

Ha pedig Keyst követve csökkentjük a zsírfogyasztást - ezzel párhuzamosan több szénhidrátot eszünk, hogy fenntartsuk az energia egyensúlyt -, durván beavatkozunk a természetes folyamatokba. Azt, hogy a szervezetünk mikor alakítson zsírt cukorrá és vissza, az inzulin szabályozza. A hasnyálmirigy akkor kezd inzulint termelni, ha megnő a vér cukorszintje. Ekkor a zsírszövetek elkezdik raktározni az energiát, magyarán ilyenkor hízunk. Ha zsírok helyett gyorsan lebomló szénhidrátokat fogyasztunk, az növeli a vércukorszintet, ami a szervezetet raktározásra utasítja. Így indul az ördögi kör:

hiába eszünk, éhesek és faradtak leszünk, ezért egyre többet eszünk, amitől egyre éhesebbek és fáradtabbak leszünk.

Vagyis, ahogy azt a 2010-ben megjelent ,,Miért leszünk kövérek" című könyv szerzője, Gary Taub találóan megfogalmazta: a kövérek nem azért kövérek, mert sokat esznek, hanem azért esznek sokat, mert kövérek.

Na, ahogy a zsírból se lesz zsír, úgy a tápanyagként bevitt koleszterinből se lesz vérkoleszterin.

A koleszterin testünk minden sejtjében jelen van, és a máj termeli. Ha koleszterin dúsan táplálkozunk, a májunk az egyensúly fenntartása érdekében kevesebb koleszterint termel. Nem csoda, hogy a tudósoknak többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült semmilyen összefüggést találni a vér koleszterinszintje és az elfogyasztott koleszterin mennyisége között. Keys javára legyen mondva, hogy ő ezt már a hatvanas években felismerte, de ez nem akadályozta meg követőit abban, hogy ajánlásaikban démonizálják egyik legalapvetőbb és legrégibb táplálékunkat, a tojást. Ebből a merev elutasításból csak az elmúlt pár évben kezdtek óvatosan visszakozni az egészségügyi hatóságok, idén pedig az amerikai kormány legújabb táplálkozási útmutatójában már nem is említik a koleszterint. Aminek a helyét idén végre átvette a cukor:

Az amerikai kormány 2015-2020-as időszakra kiadott táplálkozási ajánlásaiban legfeljebb napi tíz gramm hozzáadott cukor fogyasztását javasolja, nemtől és kortól függetlenül.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Címkék: cukorelméletében, kormányhivatalok, epidemiológiából, franciaországot, szívbetegségben, következtetései, leegyszerűsítve, szénhidrátokból, cukorfogyasztás, megkérdőjelezni, befolyásolhatja, zsírfogyasztást, összefüggéseket, vércukorszintet, propagandistája, fogalmazásában, alapanyagokból, zsírfogyasztás, szívbetegségek, ékegyszerűségű, koleszterinből, legelismertebb, finanszírozott, szénhidrátokat, diszkreditálta, vérkoleszterin, alternatíváját, módszertanilag, ételadalékként, összefüggéseit, megalapozatlan, epidemiológia, összefüggését, hasnyálmirigy, abszurditását, továbblépnénk, pökhendi karrierista, amerikai kormány, elhízottak aránya, amerikai népességben, brit kormány, történelem során, telített zsírsav, koleszterin lettek, azok következményeként, elhízott amerikaiak, legjobb esetben, kormányzati táplálkozási, legrosszabb esetben, emberi anyagcserét, energia egyensúly, szervezetnek energiára, Dwight, Egyesült Államok, Paul Dudley White, Ancel Keysre, John Yudkin, Pedig Keys, Seven Countries Study, Elizabeth College, Alesandro Menotti, Gary Taub,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  képre írva  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Paul David Tripp Április 14  Latinovits Zoltán tollából  Vidámság  Szép estét  Vidámság  Egyszerű  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  A pitypang legendája  Önmaga ellenére  Ott van  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  James Allen  Csend  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Különleges  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimn...  Walter Chrysler mondta  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Emlékezz  Szép álmokat!  Szép estét kedves látogatóimna...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Horváth Szilvia tollából  képre írva  Anyámról való emlékek  Különleges  Jó éjszakát  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  jó reggelt  Sorsunk miatt...  A sorsod  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Segíts neki dicsérni Téged  Anyák napjára  A hagyma antibakteriális hatás...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Jó éjszakát  Anyák napjára  A hagyma antibakteriális hatás...  Önmaga ellenére  Márai Sándor tollából  Jázmin  Emlékezz  Nem kell hozzá fürdőruhás  Isten hűségének mértéke  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Hamvas Béla  Magyar költészet napja  Azért kaptad  Ady Endre - Mindegy átka  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  képre írva  Vidámság  Esterházy Péterre emlékezünk 
Bejegyzés Címkék
pökhendi karrierista, amerikai kormány, elhízottak aránya, amerikai népességben, brit kormány, történelem során, telített zsírsav, koleszterin lettek, azok következményeként, elhízott amerikaiak, legjobb esetben, kormányzati táplálkozási, legrosszabb esetben, emberi anyagcserét, energia egyensúly, szervezetnek energiára, anabolikus folyamatokat, szervezet három, fehérjéből nyerhető, hiányt szénhidrátból, zsírfogyasztás csökkentését, elhízás kóros, amerikaiak elnökük, húszas években, ötvenes évekre, koronaérben lerakodó, ötvenes években, szívbetegségek összefüggését, szívbetegségek között, finomított cukor, durvaságig őszinte, hatvanas éveket, hiteltelen nótát, intézmények megszállása, legtöbb amerikai, epidemiológiából érkezett, járványügyi kutatások, tanulmány megjelenése, cukor káros, cukor hatásairól, töredéke igaz, anyagot sürgősen, zsírfóbia vallássá, Queen Elizabeth, adatok közül, legtöbb zsírt, epidemiológia felől, epidemiológia járványokkal, járványokat pedig, krónikus betegségeket, betegségek között, további összefüggéseket, olaszországi vizsgálatokat, zsírfogyasztás között, rivális elméleteket, első hivatalos, ajánlott zsírszegény, valaha végzett, gondosan eltervezett, terület legelismertebb, keysi ortodoxia, 2000-es évek, zsírok károsságát, legtöbb szénhidrátot, autoritásnak tűnő, teljes tudományágat, abszurditását talán, koleszterin története, kicsit távolabbról, anyagcsere felől, emberi szervezet, üres szekrény, táplálkozás során, megfelelő polcra, zsírokat cukorra, cukrokat pedig, zsírfogyasztást &#8211, energia egyensúlyt, természetes folyamatokba, szervezetünk mikor, inzulin szabályozza, hasnyálmirigy akkor, zsírszövetek elkezdik, szervezetet raktározásra, 2010-ben megjelent, tápanyagként bevitt, koleszterin testünk, egyensúly fenntartása, tudósoknak többszöri, elfogyasztott koleszterin, hatvanas években, merev elutasításból, egészségügyi hatóságok, helyét idén, cukorelméletében, kormányhivatalok, epidemiológiából, franciaországot, szívbetegségben, következtetései, leegyszerűsítve, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 59 db bejegyzés
e év: 566 db bejegyzés
Összes: 34577 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1918
  • e Hét: 6344
  • e Hónap: 15728
  • e Év: 148282
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.