Belépés
dandej.blog.xfree.hu
Isten szeret! Jézus él! Jézus Krisztus, Isten Fia! Grád Károlyné
1952.12.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Retkes Robinson * Karácsonyi történet
  2021-11-30 12:24:45, kedd
 
  Karácsonyi történet - Boglárka

Véget ért a tanítás, a sok gyerek felszabadultan, nevetve özönlik ki az iskola kapuján. Egy szőke kislány lép ki utoljára. Kék szemeivel, melyek tiszta lelkét tükrözik, szelíden néz a többiek után.

- Gyere, Boglárka, megvárunk! - kiáltottak felé az osztálytársai. Szerettek vele beszélgetni, mert kedves, okos, segítőkész, mindenki szereti. Még a fiúk is...

Ahogy beszélgetve mennek hazafelé, egyszer csak megpillantanak az út túloldalán egy öregembert, aki taligát tol maga előtt. Ruhája piszkos, szakadt, elhanyagolt. Fejét lógatva komoran, magába roskadva, lassan halad előre.

- Oda nézzetek! - mutatnak az öreg felé. - Ott megy Retkes Robinson!
- Retkes Robinson! Retkes Robinson! Hű, de szagos! - kiabálnak neki gúnyosan, szamárfület mutatva.

Az öreg megállt, rájuk nézett, majd megtörölte arcát és tovább indult. Boglárka kétségbeesetten figyeli a többieket.

- Mit csináltok? Miért gúnyoltátok ki azt a bácsit? Nem bántott senkit sem!
- Ugyan már. Boglárka! Te még nem láttad Retkes Robinsont? Évek óta egy ruhában jár, olyan büdös, hogy nem lehet a közelébe menni! Ezért is kapta ezt a nevet. Azt mondják, soha nem szól egy szót sem, biztosan néma! Állandóan ilyen koszos, és a taligája nélkül nem megy sehova, az a háza! Pedig már majd szétesik, úgy nyikorog a kereke!

Boglárka szomorúan néz az öreg után, aki próbál nagyon gyorsan eltűnni az utcasarkon.
- Én nem láttam még soha. De nagyon sajnálom... Még ha retkes is, akkor is sajnálom.
- Hát csak sajnáld! - kacagott Zoli. - Én nem tudom az ilyet sajnálni! A múlt héten a templomba sem engedték be, mert ha ő belép, mindenki kimegy a bűz miatt! Ezért aztán ott szokott üldögélni az utcán, amikor fázik, toporog a templom kapujánál. Jó időben ül a taligáján, hallgatja a misét, ha éppen nem zavarják el. Anyám azt mondta, bolond ember. Állítólag eszi a gyerekeket. Nagy ívben el kell kerülni, mert bekap és véged! Úgyhogy ne sajnáld!

Boglárka szemei tágra kerekedtek.
- Hogyan találhattok ki ennyi ostobaságot?! Azt már nem hiszem, hogy az öreg eszi a gyerekeket!
- Jobban teszed, ha nem is gondolsz rá! - vág közbe Évi.
- Az én anyukám is azt mondta, gonosz ember, félni kell tőle. Kint él az erdőben. Nem tehetnek semmit ellene, hiszen csak tolja maga előtt a taligáját.
- De hát akkor nekem van igazam! - neveti el magát Boglárka. - Én csak azt hiszem, amit a saját szememmel látok. - kiáltja, és átszalad a zebrán.

Otthon édesanyja finom ebéddel várja. Kislánya láthatóan komoly gondba merül, csöndesen kanalazza az ételt.
- Mi a baj, Kiscsibém?
- Édesanyám, ma valami furcsát láttam. Képzeld el, egy öreg ember tolta a taligáját, és a többiek Retkes Robinsonnak csúfolták. Azt is mesélték, eszi a gyerekeket, de én nem hiszem. - tekint bizakodóan édesanyjára.
- Tudod, kicsim, az az ember nagyon különleges. Senki nem tud róla semmit. Nem beszél, nem barátkozik, nem mosolyog, nem koldul, csak megy és tolja a taligáját. Hogy mit eszik, hol alszik, hogyan és hol él, nem lehet tudni. Az évei száma is kideríthetetlen. Sok bolondságot terjesztenek róla, de hogy a gyerekeket enné? Nem hiszem. Amióta ismerem, nem változott. Mégis, jobb, ha az emberek távol tartják tőle magukat, pontosan azért, mert nem ismerik. Olyan ő, mint az erdei vad. Néha kijön a búvóhelyéről az emberek közé, néha hallgatja a misét, és ahogy jön, úgy el is tűnik.
- Édesanyám! Soha, senkinek nem jutott eszébe, hogy az öreg Robinsonnak szüksége lenne az emberek szeretetére?
- Nem tudom, de kérlek verd ki a fejedből a gondolatot, és tartsd távol magad az öregtől! Helyes, amiért nem csúfoltad, de ne közeledj hozzá semmi szín alatt! Megígéred, kislányom?
- Megpróbálom... - hajtja le szomorúan fejét Boglárka.

Furcsa módon másnap ismét látta az öregembert. Most nem hazafelé igyekezett, hanem csendben követte őt. Hátizsákjából elővette uzsonnáját, az almát is mellé tette. Az öreg hátra-hátra sandított, szaporázta lépteit, láthatóan elfáradt. Pihennie kellett. Leült a taliga szélére. Piszkos kabátujjával megtörölte arcát.

Boglárka óvatosan közeledett, majd halkan megszólalt.
- Kedves bácsi, kérem, ne ijesszen meg engem, mert én félek... De azért szeretném odaadni az uzsonnámat. Nagyon finom, anyukám készítette. Odaviszem. Tessék megenni. Jó?

Csönd. Boglárka közelebb ment az öreghez. Robinson nézte, arca kifejezéstelen. A kislány egészen közel megállt, kezébe helyezte az almát és a szalvétába csomagolt szalámis kiflit. Robinson szeme megtelt könnyel, ami ráncos arcán lassan végig gördült.

Ettől a naptól kezdve Boglárka nem ette meg az uzsonnáját. Így ment ez két hosszú hónapon keresztül. Senki nem tudta, csak ők ketten.

Telt-múlt az idő, és amikor ismét az öreghez igyekezett, mielőtt át akarta adni az uzsonnáját, Robinson kihúzott a zsebéből valamit. Mosolyogva nyújtotta át a kislánynak.
- Köszönöm szépen. - szólt alig hallhatóan Boglárka.

Fölemelte, megnézte közelebbről, egy fából faragott kislányt ábrázolt, pontosan úgy nézett ki, mint ő.
- Én is köszönöm. - válaszolt Robinson.

Boglárka kezéből meglepetésében majdnem kiesett a kis faragvány.
- Hát tud beszélni? Nem néma?
- Igen tudok. Soha nem voltam néma.
- De akkor miért hallgatott két hónapon keresztül?
- Tudod, én már húsz éve nem beszéltem emberrel. Fogadalmat tettem az Úrnak. A fogadalmam a mai napon telt le.
- Milyen fogadalmat?
- Valamikor réges-régen történt. Igazságot mondtam. Ezért megvetettek, kitaszítottak. Az igaz szóért az emberek megköveztek. Győzött a csaló, a hazug, a képmutató, a pénz. Ha én is hazudtam volna, most gazdag lennék. Akkor megfogadtam Istennek, úgy élek, mint egy remete. Húsz évig nem beszélek emberrel, és csak alkalmanként vetődöm közéjük. A húsz év alatt kinézetem miatt meg sem szólítottak. Elkergettek, gúnyoltak, kinevettek. Te oldoztad föl a némasági fogadalmamat. Kedvességeddel, jóságoddal, szereteteddel, emberségeddel. Egy kislány... Egy tiszta, igaz, törékeny kislány, aki bölcsebb és okosabb a felnőtteknél. A kevély, buta, pénzéhes felnőtteknél. Mert tudod, megtették a pénzt Istenüknek, és ettől elvakultak, nem látják sem a szépet, sem a jót.

Boglárka elkomolyodott.
- Két nap múlva itt a karácsony! Kérem, jöjjön el a karácsonyi istentiszteletre!
- Kedves vagy.... Elmennék boldogan, de nincs cipőm, ruhám, csak ez a szakadt rongyom. - mutatott magán végig. - Nyáron kimosom a patakban, de télen, amikor fagy, nem tehetem.
- Én tudok segíteni! - kiáltott Boglárka, és örömmel intett búcsút.
Ezen a napon úgy szaladt hazafelé, mintha szárnyra kelt volna! Röpült mint a szél, sebesen, boldogan. Másnap rózsás arccal állt az öreg elé.

- Robinson bácsi! Hoztam valamit! Ezek a nagypapám ruhái voltak, de ő már meghalt. Magának adom, vegye föl, és vasárnap találkozzunk a bejáratnál.
Az öreg zokogásban tört ki.
- Miért vagy te ilyen jó hozzám? Mindenki megvet, kigúnyol, te miért vagy ilyen jó?
Boglárka nem tudott mit mondani, csak csendben megsimogatta az öregember kezét.

Karácsonyra ünneplőbe öltözött a világ. Hófehér pompába borultak a fák, meghajoltak a hó súlya alatt. Az ereszeken jégorgonák csillogtak, s a gyenge szél gyönyörű dallamot játszott rajtuk. Mínusz húsz fokot mutatott a hőmérő, a hó ropogott a lábak alatt. Boglárka szüleivel együtt érkezett. Türelmetlenül várakozott. Topogott a hóban, leheletével melegítette ujjait. Két perc múlva kezdődött az istentisztelet.

- Nem jön el... - gondolta a kislány. Már éppen be akart menni, amikor hirtelen észrevett egy alakot a távolban. Robinson bácsi! Hosszú fehér szakáll, bajusz, kucsmája alól ezüst haja vállát borította. Botra támaszkodva sántikált. Tiszta ruhában, ápoltan közeledett. Boglárka eléje szaladt.
- Eljöttem. - mondta csöndben az öreg.

A kislány kézen fogta és bevezette a templomba. Minden tekintet rájuk szegeződött. Boglárka tisztaságtól sugárzó arccal mosolygott, és az öreget a saját helyére ültette.

Fölcsendült a karácsonyi dallam, és Isten szeretete mindenkit átölelt.

Szent karácsony
Link
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: istentiszteletre, kideríthetetlen, kétségbeesetten, megpillantanak, felszabadultan, meglepetésében, istentisztelet, kifejezéstelen, kedvességeddel, türelmetlenül, emberségeddel, hátizsákjából, szereteteddel, osztálytársai, elkomolyodott, kitaszítottak, búvóhelyéről, kabátujjával, felnőtteknél, tisztaságtól, megsimogatta, terjesztenek, alkalmanként, fogadalmamat, találkozzunk, beszélgetve, megfogadtam, megköveztek, megvetettek, szólítottak, elkergettek, meghajoltak, leheletével, elhanyagolt, beszélgetni, megpróbálom, iskola kapuján, szőke kislány, többiek után, öreg felé, öreg megállt, közelébe menni, taligája nélkül, öreg után, ilyet sajnálni, múlt héten, templom kapujánál, öreg eszi, saját szememmel, öreg ember, többiek Retkes, évei száma, Retkes Robinson, Retkes Robinsont, Retkes Robinsonnak,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  Paul David Tripp Március 28  A tavasz nem csak önmagában sz...  Boldogság  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Kövesd a vezetőt  Alvó baby  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  képre írva  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  Soli Deo gloria  képre írva  Mi van, ha?  képre írva  Jó éjszakát  Játékos kis cicák  A tavasz nem csak önmagában sz...  Aki belekortyol  Levél lány  Ha nyitott vagy  Az út  Heltai Jenő: Március  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  képre írva  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Nem hazudnak  Az erdőterápia egészségre gyak...  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Válaszok a halál után  Aki belekortyol  Öröknek hinni . . .  képre írva  Alvó baby  Facebookon kaptam Krisztina b...  Most - segíts meg Mária ,  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leereszkedés és olvadás  Paul David Tripp Március 26  A nagyhét eseményei  képre írva  képre írva  J. Donald Walters  képre írva  Sir Andrew Lloyd Webber  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Alvó kutya  Esti képek  Esti képek  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy hét kihagyás  Paul David Tripp Március 26  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Boldogság  Facebookon kaptam  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Kövesd a vezetőt 
Bejegyzés Címkék
iskola kapuján, szőke kislány, többiek után, öreg felé, öreg megállt, közelébe menni, taligája nélkül, öreg után, ilyet sajnálni, múlt héten, templom kapujánál, öreg eszi, saját szememmel, öreg ember, többiek Retkes, évei száma, gyerekeket enné, emberek távol, emberek közé, öreg Robinsonnak, emberek szeretetére, öreg hátra-hátra, taliga szélére, kislány egészen, szalvétába csomagolt, naptól kezdve, öreghez igyekezett, zsebéből valamit, fából faragott, igaz szóért, emberek megköveztek, némasági fogadalmamat, pénzt Istenüknek, karácsonyi istentiszteletre, szakadt rongyom, nagypapám ruhái, öreg zokogásban, öregember kezét, ereszeken jégorgonák, gyenge szél, lábak alatt, kislány kézen, saját helyére, karácsonyi dallam, istentiszteletre, kideríthetetlen, kétségbeesetten, megpillantanak, felszabadultan, meglepetésében, istentisztelet, kifejezéstelen, kedvességeddel, türelmetlenül, emberségeddel, hátizsákjából, szereteteddel, osztálytársai, elkomolyodott, kitaszítottak, búvóhelyéről, kabátujjával, felnőtteknél, tisztaságtól, megsimogatta, terjesztenek, alkalmanként, fogadalmamat, találkozzunk, beszélgetve, megfogadtam, megköveztek, megvetettek, szólítottak, elkergettek, meghajoltak, leheletével, elhanyagolt, beszélgetni, megpróbálom, támaszkodva, közelebbről, bolondságot, szamárfület, édesanyjára, szegeződött, robinsonnak, gúnyoltátok, fölcsendült, melegítette, találhattok, karácsonyra, ostobaságot, szeretetére, fogadalmat, elvakultak, karácsonyi, megtörölte, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 10080 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 265
  • e Hét: 2835
  • e Hónap: 10542
  • e Év: 60107
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.