Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vesztébe rohan a világ
  2012-07-24 22:58:13, kedd
 
 







VESZTÉBE ROHAN A VILÁG

Nem tanulunk a Bibliából - Vesztébe rohan a világ

portfolio.hu 2012.07.24. 10:52


A monda szerint Bábel tornya Babilónia leghatalmasabb építményei közé tartott, Isten azonban nem nézte jó szemmel a dölyfösséget és az égbe törekvő építkezést, s hogy megakadályozza az emberek ez irányú vágyait, elködösítette elméjüket, s összezavarta a nyelvüket. Ezt követően az addig egy nyelvet beszélő emberek szétszóródtak a világban és különböző nemzeteket alapítottak. Az égbe törő terveket mintha egy felsőbb hatalom a mai napig megbosszulná, a modern Bábel-tornyok, vagyis a felhőkarcolók építését az utóbbi közel 150 évben szinte mindig egy gazdasági visszaesés követte. (IIlusztráció: Harold Lloyd: Safety Last)

Hosszú Depresszió (1873-1878)

Az első 1873-1878-as bankcsődökkel tarkított amerikai "Hosszú Depresszió" kezdete közel egybeesett az Equitable Life Building építésével. A maga idejében ez volt az első 40 méter feletti felhőkarcoló. Az időszakot defláció és lassú növekedés jellemezte, 18 ezer vállalkozás ment tönkre az USA-ban, emellett 10 szövetségi állam is fizetésképtelenné vált. Súlyosbította a problémákat, hogy az időszak közepén a munkanélküliség 14%-on tetőzött az Egyesült Államokban.







Brit Bankválság (1890)

Az 1890-es brit bankválságot megelőző évben adták át az immár 80 méter feletti Chicagói Auditorium, majd az 1890-ben a New York World buildinget. A londoni Barings Bank bukását és ezzel a brit bankrendszer megingását az elhibázott argentin befektetések okozták. A dél-amerikai ország abban az évben 11%-os reál GDP visszaesést szenvedett el. A helyzetet a Bank of England, valamint a Rothschildok vezette konzorcium együttes fellépése mentette meg, mely garantálta a Barings Bank betéteinek kifizetését.







Túlpörgő vasútfejlesztés (1893)

A vasúti túlfejlesztések miatt 1893-ban Amerikában bankpánik alakult ki ráadásul az aranyért hatalmas kereslet támadt eközben pedig az ezüst árfolyama szakadt. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy az amerikai kötvények aranyra való válthatósága megszűnt, a befektetők bizalma a kötvényekben, az ezüstben és az egyéb árukban odalett. Ekkor épült a Chicagói Masonic Temple, a Manhattan Life Building és a Milwaukee City Hall is, utóbbi kettő már 100 méter feletti magassággal.

Az első New York-i tőzsdekrach (1901)

1901-ben kezdték el építeni a Philadelphia City Hall-t, melynek magassága már 150 méter felett volt. Erre az időszakra esett az első New York-i tőzsdekrach, mely a Northern Pacific Railway megszerzésért futott verseny során bontakozott ki, mikor is a Harriman-Schiff duó a J.P. Morgan-Hill párossal akasztotta össze a bajuszát. A vasúttársaságért folytatott verseny során a részvényárfolyam elszabadulása miatt sokan fedezetlen short pozíciót vettek fel, azonban kiderült, hogy a két nagy befektetői csoport a részvények nagy részére már rátette a kezét, így nem maradt papír, amit a shortosok visszavehettek volna. A száguldó árfolyam miatt a shortosok, hogy veszteségeiket fedezzék a többi részvény eszeveszett eladásába kezdtek, ami bedöntötte az egész piacot. A két befektetői csoport akaratlan, de annál tökéletesebb cornere (a shortosok bekerítése a részvények felvásárlásával) majdnem összeroppantotta az USA gazdaságát.







Újabb bankpánik (1907)

Az 1907-es esztendőben a bankárpánikra és az erre adott reakcióként 50%-os eséssel reagáló New Yorki tőzsdére a 200 méter fölé jutó Metropolitan life building figyelmeztetett. Az összeomlást a United Copper Company piacának sikertelen bekerítési kísérlete (cornere) hozta el, melynek hatására a Knickerbocker Trust Company, New York harmadik legnagyobb bankja csődbe ment.

Nagy Gazdasági Világválság (1929)

Ezzel el is érkeztünk az 1929-es évben kitört Nagy Gazdasági Világválsághoz, amikor három egymást követő évben egy 300 méter közeli, valamint két ennél magasabb épületet is átadtak. Az utóbbi kettő igen nevezetes, 1930-ban a Chrysler building, majd 1931-ben Empire State building került átadásra, utóbbi már közel 400 méteres volt. A válság kezdő dátumaként emlegetett 1929 október 29-ei Fekete Kedd során a Dow Jones 11%-ot esett, az amerikai munkanélküliség a válság során pedig soha nem látott, 20% feletti szintre emelkedett.







Olajválság (1973-1975)

A második világháborút követő első nagyobb gazdasági megingás az 1973-75 időszakban volt. Ekkor a ma már nem álló World Trade Center két tornya, valamint a Chicagói Sears Tower épült meg. Ezt az időszakot a Bretton Woods-i rendszer összeomlása, az emelkedő olajárak és a különböző eszközosztályokban meginduló spekulációk jellemezték. Az S&P 500 kevesebb mint két év alatt értékének felét elveszítette.















Ázsiai válság (1997-1998)

A World Trade Centeren túllépő maláj Petronas ikertornyok, melyek 1998-tól kezdve 7 éven át a legmagasabb felhőkarcolók voltak, az 1997-1998-as ázsiai összeomlást hozták el a régió számára. A baj a thai baht árfolyamának lebegtetésével kezdődött, melyet a thai kormány egy spekulációs nyomásnak engedve hagyott szabadon mozogni. A külföldi devizában súlyosan eladósodott országban a hazai fizetőeszköz elértéktelenedésével vállalatok sora ment csődbe, ez pedig átterjedt a régió szomszédos államaira is. A baht több mint értékének felét elveszítette a dollárral szemben, a thai tőzsdeindex pedig 75%-ot esett kevesebb mint 1 év alatt.











Kidurrant a techlufi (2000)

Az 500 méteres magasságba jutó Taipei 101 1999-ben kezdődött és 2004-ben véget érő építkezése a techlufi kidurranását hozta el a befektetőknek. A techcégek 2000 márciusáig tartó száguldását és túlértékeltségét a FED hat egymást követő kamatemelése állította meg, az esést pedig az Y2K pánik elmúltával lecsökkenő tech költekezések csak fokozták. A Nasdaq index azóta sem tudta kiheverni a lufi kidurranását.












A legutóbbi pénzügyi válság (2007-?)

A Burj Khalifát 2004-ben kezdték el építeni, a Taipei 101-et pedig 2007 nyarán hagyta le az épülőfélben lévő - végül 800 méter fölé jutó - felhőkarcoló, és még ebben az évben kitört a legutóbbi, 2007-es pénzügyi válság. A gazdasággal együtt az indexek még ebben az évben délnek vették az irányt, ráadásul a fő szerepet éppen az ingatlanpiaci lufi kidurranása és a bedőlő bankok játszották. Bár a Dow Jones index már 2009 elején fordulni tudott mélypontjáról, ennek a válságnak a levét azóta is isszák a piacok és a világgazdaság azóta sem tudott teljesen talpra állni.












Mi jöhet ezután?

A világ épülőfélben lévő felhőkarcolóinak 53%-a Kínában található, az építkezések ahogy az a lenti videón is látható rakétasebességgel zajlanak. A legújabb tervek szerint pedig a 7 hónap! alatt felépítendő Changshaba tervezett felhőkarcolóval 10 métert vernének rá a 828 méteres Burj Khalifára, melyet 6 évig építettek. Az sem jelent sok jót, hogy India is becsatlakozott az ég meghódításába, a kontinensnyi országban is sorra épülnek a felhőkarcolók, sokan attól tartanak, hogy egy újabb válság ebből a két országból indulhat el.


Mi a helyzet idehaza?

Sokra nem megyünk vele, de apró vigasz, hogy egy 2009-es Budapesti rendelet szerint 55 méternél magasabb épületek csak a Csepel-szigeten épülhetnek. A Budapesti Városrendezési és Építési Keretszabályzat alapján pedig a "különleges magasházak" egyetlen pontja sem haladhatja meg a 90 métert. Ez alapján nem számítunk arra, hogy a magyar fővárosban épülne fel egy gazdasági válságot kirobbantó világrekorder felhőkarcoló.






Forrás

portfolio.hu

Link




















 
 
1 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Címkék: összeroppantotta, vasúttársaságért, részvényárfolyam, túlértékeltségét, felhőkarcolóinak, túlfejlesztések, vasútfejlesztés, figyelmeztetett, munkanélküliség, felvásárlásával, felhőkarcolóval, keretszabályzat, visszavehettek, világválsághoz, lebegtetésével, városrendezési, leghatalmasabb, megakadályozza, veszteségeiket, becsatlakozott, felhőkarcolók, knickerbocker, elködösítette, meghódításába, bankcsődökkel, befektetőknek, súlyosbította, megszerzésért, ingatlanpiaci, mélypontjáról, világgazdaság, bankárpánikra, elszabadulása, világrekorder, szétszóródtak, tökéletesebb, monda szerint, égbe törekvő, nyelvet beszélő, égbe törő, felsőbb hatalom, modern Bábel-tornyok, felhőkarcolók építését, utóbbi közel, gazdasági visszaesés, első 1873-1878-as, maga idejében, időszakot defláció, időszak közepén, munkanélküliség 14%-on, 1890-es brit, londoni Barings, VESZTÉBE ROHAN VILÁG, Harold Lloyd, Safety Last, Hosszú Depresszió, Equitable Life Building, Egyesült Államokban, Brit Bankválság, Chicagói Auditorium, York World, Barings Bank, Chicagói Masonic Temple, Manhattan Life Building, Milwaukee City Hall, Philadelphia City Hall-t, Northern Pacific Railway, United Copper Company, Knickerbocker Trust Company, Nagy Gazdasági Világválság, Nagy Gazdasági Világválsághoz, Empire State, Fekete Kedd, World Trade Center, Chicagói Sears Tower, Bretton Woods-i, World Trade Centeren, Burj Khalifát, Burj Khalifára, Budapesti Városrendezési, Építési Keretszabályzat,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Reményik Sándor: Pierrot &...  Ott van  Borzasztó  Dóró Sándor: Embernek maradni  különleges  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Márai Sándor tollából  Müller Péter tollából  Ady Endre - Mindegy átka  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Dóró Sándor: Embernek maradni  "Ez egy csoda"  "Ez egy csoda"  Emlékezz  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Robert Merle tollából  Vidámság  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Tanácsok egy pszichológustól  Jánosházy György: Fogd a kezem  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Különleges  Sík Sándor - Ha jő a perc  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Anyák napjára  Jó éjszakát  Magamnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  képre írva  Jó nap volt  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Vidámság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Horváth Szilvia tollából  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Magamnak  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Magyar költészet napja  különleges  Szép estét  Anyák napjára  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Töröld le  Szép álmokat!  Bársony székben  Müller Péter tollából  James Allen  képre írva  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Vito Giaquinto gondolata  Tavaszi este 
Bejegyzés Címkék
monda szerint, égbe törekvő, nyelvet beszélő, égbe törő, felsőbb hatalom, modern Bábel-tornyok, felhőkarcolók építését, utóbbi közel, gazdasági visszaesés, első 1873-1878-as, maga idejében, időszakot defláció, időszak közepén, munkanélküliség 14%-on, 1890-es brit, londoni Barings, brit bankrendszer, elhibázott argentin, dél-amerikai ország, évben 11%-os, vasúti túlfejlesztések, aranyért hatalmas, ezüst árfolyama, legnagyobb problémát, amerikai kötvények, befektetők bizalma, egyéb árukban, időszakra esett, vasúttársaságért folytatott, részvényárfolyam elszabadulása, részvények nagy, shortosok visszavehettek, száguldó árfolyam, többi részvény, egész piacot, shortosok bekerítése, részvények felvásárlásával, 1907-es esztendőben, erre adott, 1929-es évben, utóbbi kettő, válság kezdő, amerikai munkanélküliség, válság során, második világháborút, 1973-75 időszakban, emelkedő olajárak, legmagasabb felhőkarcolók, 1997-1998-as ázsiai, régió számára, thai baht, thai kormány, spekulációs nyomásnak, külföldi devizában, hazai fizetőeszköz, régió szomszédos, baht több, dollárral szemben, thai tőzsdeindex, techlufi kidurranását, techcégek 2000, esést pedig, lufi kidurranását, legutóbbi pénzügyi, épülőfélben lévő, évben kitört, gazdasággal együtt, évben délnek, ingatlanpiaci lufi, bedőlő bankok, levét azóta, világgazdaság azóta, világ épülőfélben, építkezések ahogy, legújabb tervek, kontinensnyi országban, újabb válság, helyzet idehaza, 2009-es Budapesti, magyar fővárosban, gazdasági válságot, összeroppantotta, vasúttársaságért, részvényárfolyam, túlértékeltségét, felhőkarcolóinak, túlfejlesztések, vasútfejlesztés, figyelmeztetett, munkanélküliség, felvásárlásával, felhőkarcolóval, keretszabályzat, visszavehettek, világválsághoz, lebegtetésével, városrendezési, leghatalmasabb, megakadályozza, veszteségeiket, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 76 db bejegyzés
Összes: 4837 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1206
  • e Hét: 4373
  • e Hónap: 26861
  • e Év: 204736
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.