Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
makrobiotika
  2011-07-16 22:25:10, szombat
 
  A makrobiotika görög nyelven hosszú életet jelenti (makro - hosszú, biosz - élet). A tao életfilozófiáján alapul, aminek lényege a testi-lelki-szellemi egyensúly elérése oly módon, hogy a természet rendjéhez és az univerzum törvényeihez igazodjunk. Filozófiai háttere szerint az ember a világ része, és a világmindenség törvényei vonatkoznak rá. A makrobiotika egy eszköz, mely segít megtanulnunk, hogyan éljünk az élet természetes rendje szerint.

A távol-keleti szemlélet szerint szervezetünk energiaegyensúlyát a Yin és a Yang típusú kozmikus energia áramlásának harmóniája tartja fenn. Az energiaáramlás a meridiánokon keresztül történik, ezért a távol-keleti orvoslás a gyógyítást is a meridiánrendszerre dolgozta ki. Az emberi szervezet "gyökerének" a bélrendszert tekintik, s hangsúlyozzák, hogy egészségünk emésztőrendszerünk állapotától függ. Ezért lehetséges, hogy igen különböző betegségeket a nekik megfelelő diétával gyógyítsanak meg.

George Oshawa és Michio Kushi a tradicionális japán étkezés alapján dolgozta ki a Yin-Yang egyensúlyt optimálisan szolgáló étkezést, amelyet makrobiotikának neveztek el. Az élelmiszerek Yin-Yang skálán történő elhelyezésével könnyen belátható, hogy táplálékunk úgy biztosítja legjobban az egészséget, ha a skála közepén elhelyezkedő gabonákból, zöldségfélékből, valamint hüvelyesekből állítjuk össze ételeink legnagyobb részét.

A makrobiotika az élelmiszerek és a szervek, szervrendszerek öt elem-tana szerinti besorolásával mind az egészség megtartására, mind a betegségek gyógyítására biztonságos és minden káros mellékhatástól mentes, szelíd gyógymód. Célunk, hogy testünket ellássuk az alapvető tápanyagokkal, hogy megfelelően tudjon működni anélkül, hogy mérgeket vagy fölösleget halmoznánk fel, amit kiválasztani, vagy raktározni kell. Az elfogyasztott élelmiszereket és más bennünket érő hatásokat is egyensúlyba, harmóniába kell hoznunk, leginkább az étrenden keresztül, ellenőrzött és szelíd változtatásokkal.

Nézzük meg, hogyan is zajlik a szervezetünkben a makrobiotikus gyógyítás folyamat. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy mindenki különböző, ezért különböző eredményeket is fogunk kapni ezzel kapcsolatban.

A gyógyulás mindig 3 szakaszban nyilvánul meg. Minden változtatás egy természetesebb étrend és életmód felé a test állapotának időleges rosszabbodásával kezdődik, mivel kiválasztódnak a mérgek a szervezetünkből. A szokásos rend a Yangtól a Yin felé halad, illetve a következő sorrendben: hús, sajtok, túlzott gyümölcs, tejtermékek, alkohol, finomított cukor és gyógyszerek. Azt tudjuk, hogy mitől szabadulunk meg éppen, mert kívánjuk, néha nagyon erősen. Ez a kiürítési folyamat tarthat napokig, hetekig, vagy még tovább. Majdnem mindig megjelenik bizonyos fajta fájdalom, rendszerint a nyakunktól indul, és halad lefelé a testen keresztül az ujjakhoz, illetve a lábujjakhoz, és felfelé a fejtetőre. Szintén érezhető fájdalom bármelyik gyenge vagy rosszul működő szervben. Az, akiben ez az elimináció, kiürítés történik, elég betegnek tűnhet, de gyakran boldog, különösen, ha megértette a gyógyító erő működésének rendjét. A toxinok, mérgek ürítésére számíthatunk bármilyen lehetséges úton, a légzés, izzadás, vizelet-kiválasztás és székelés normál kiválasztási csatornáin át a hányásig, és kiválasztódhatnak az orr, a fülek, a szemek és a nemi szerveken keresztül is. Távozhat zöld híg epe és a belekből színtelen, ragacsos anyag ürülhet. Nem szokatlan fekete széklet apró kövekkel. A vastagbél lefutásának megfelelő, köldök körüli masszázs segíthet, hogy kiürüljön a régi, stagnáló széklet.

A kiválasztási folyamat alatt fehér vagy sárga szemölcsök jelenhetnek meg a nyelvháton, haladva a nyelv csúcsa felé addig, amíg el nem tűnnek, jelezve, az egészségünk visszatérését. Ha ezek feketék, nagyobb jelentőséget kell nekik tulajdonítanunk. A testen való vörösség azt mutatja, hogy a véráram tisztul. Amikor a vörösség csak az ujjakon, vagy a lábujjakon van, azt jelzi, hogy a mérgek kiválasztása befejeződött. Gyógyszerek és fájdalomcsillapítók fogyasztását nem ajánljuk, mivel azok rontják az állapotot hosszútávon. Ha keveset iszunk, az gyorsíthatja a kiválasztást, de szintén növelni fogja a vágyat arra az ételre és italra, aminek a kiválasztása folyamatban van. Kiválasztás alatt a teljes gabonák és friss zöldségfélék egyszerű étrendje a legjobb.

A második szakasz a vörösvértestek egészséges állapotának helyreállítása. Ezek 3 havonta teljesen kicserélődnek, nagyon gyorsan egészségesekké válnak.

A harmadik lépés azonban fokozatosabb, és sokkal nehezebb lehet, és még alkalomszerű rosszabbodás is előfordulhat. Ez a lépés a test többi sejtjének az öngyógyulása. A tápláló anyagok a javuló sejt közötti folyadékból belépnek a sejtekbe, és fokozatosan alakítják azokat egészségesebbé. Azonban a legtöbb sejt nem alkalmazkodik könnyen a változáshoz, mint a vörösvértestek és a sejt közötti folyadék. Vagyis nem könnyen alkalmazkodnak az új (egészséges) sejt közötti folyadékhoz, és ez okozhat újabb időleges gyengeséget vagy állapotrosszabbodást. Fontos megértenünk, hogy az állapotnak ez a rosszabbodása egy nagyszerűbb egészséghez való lépést jelent!

A makrobiotikus táplálkozás általános előnyei

jobb lesz a közérzetünk
étvágyunk javul
belső, lelki békénk helyreáll
gyorsabbá és tisztábbá válnak gondolataink
alvási panaszaink megszűnnek
a szexuális életünk kiegyensúlyozottabbá válik







 
 
0 komment , kategória:  makrobiotika  
Címkék: életfilozófiáján, változtatásokkal, rosszabbodásával, szervrendszerek, zöldségfélékből, makrobiotikának, szervezetünkből, szervezetünkben, tulajdonítanunk, világmindenség, természetesebb, alkalmazkodnak, mellékhatástól, élelmiszereket, elhelyezésével, kiválasztódnak, vörösvértestek, egészségesekké, helyreállítása, energiaáramlás, egészségesebbé, makrobiotikus, elfogyasztott, visszatérését, hüvelyesekből, tradicionális, hangsúlyozzák, alkalmazkodik, rosszabbodása, kicserélődnek, tápanyagokkal, besorolásával, eredményeket, szervezetünk, kapcsolatban, megtartására, makrobiotika görög, természet rendjéhez, univerzum törvényeihez, világ része, világmindenség törvényei, élet természetes, távol-keleti szemlélet, meridiánokon keresztül, távol-keleti orvoslás, emberi szervezet, bélrendszert tekintik, nekik megfelelő, tradicionális japán, élelmiszerek Yin-Yang, skála közepén, egészség megtartására, George Oshawa, Michio Kushi,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nagy László - Szerelem emléke  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Keresd azt a valakit,...  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Nagy László - Szerelem emléke  A halolaj és a hal még a migré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rochefoucauld - a bölcs  Facebookon kaptam  Szent Pio atya!  Alvó cica  Facebookon kaptam  Hernádkak  Könnyáztatta asszonysorsok  Nem kell ide békemenet  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Facebookon kaptam  Kokárda  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alvó cica  Tavaszról álmodom,  Facebookon kaptam  Szent-Györgyi Albert gondolata  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Paul David Tripp Március 15  Facebookon kaptam  Rőzsehordó nő szobra  Csörög a telefonom  Könnyáztatta asszonysorsok  Paul David Tripp Március 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Kezdet  Könnyáztatta asszonysorsok  Üdvözöllek az oldalamon  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Könnyáztatta asszonysorsok  Tavaszról álmodom,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Könnyáztatta asszonysorsok  Alvó baby  Aztán itt van egy másik szerep...  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Heltai Jenő: Szabadság  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Keresd azt a valakit,...  Paul David Tripp Március 16  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Amikor 5 éves voltam,  Rochefoucauld - a bölcs  Facebookon kaptam  Evan Esar tollából  Meghitt estéken . . .  Csörög a telefonom  Éljen a magyar szabadság!  Por  Facebookon kaptam  A gyomorrontás tojással is kez...  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Benned is ezerféle szín van  A Mindenható Istenben bízva  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Az ünnepről  Boldog ünnepeket kívánok minde...  mindent a népért...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Szép estét  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Szép Álmokat  Facebookon kaptam  Evan Esar tollából  Ted Engstrőm gondolata  Meghitt estéken . . .  Facebookon kaptam  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam  Kokárda  Heltai Jenő: Szabadság  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
makrobiotika görög, természet rendjéhez, univerzum törvényeihez, világ része, világmindenség törvényei, élet természetes, távol-keleti szemlélet, meridiánokon keresztül, távol-keleti orvoslás, emberi szervezet, bélrendszert tekintik, nekik megfelelő, tradicionális japán, élelmiszerek Yin-Yang, skála közepén, egészség megtartására, betegségek gyógyítására, alapvető tápanyagokkal, elfogyasztott élelmiszereket, étrenden keresztül, makrobiotikus gyógyítás, gyógyulás mindig, természetesebb étrend, test állapotának, szokásos rend, következő sorrendben, kiürítési folyamat, nyakunktól indul, testen keresztül, nemi szerveken, belekből színtelen, vastagbél lefutásának, kiválasztási folyamat, nyelv csúcsa, egészségünk visszatérését, testen való, véráram tisztul, vörösség csak, mérgek kiválasztása, állapotot hosszútávon, vágyat arra, kiválasztása folyamatban, teljes gabonák, második szakasz, vörösvértestek egészséges, harmadik lépés, test többi, tápláló anyagok, javuló sejt, legtöbb sejt, sejt közötti, nagyszerűbb egészséghez, makrobiotikus táplálkozás, szexuális életünk, életfilozófiáján, változtatásokkal, rosszabbodásával, szervrendszerek, zöldségfélékből, makrobiotikának, szervezetünkből, szervezetünkben, tulajdonítanunk, világmindenség, természetesebb, alkalmazkodnak, mellékhatástól, élelmiszereket, elhelyezésével, kiválasztódnak, vörösvértestek, egészségesekké, helyreállítása, energiaáramlás, egészségesebbé, makrobiotikus, elfogyasztott, visszatérését, hüvelyesekből, tradicionális, hangsúlyozzák, alkalmazkodik, rosszabbodása, kicserélődnek, tápanyagokkal, besorolásával, eredményeket, szervezetünk, kapcsolatban, megtartására, élelmiszerek, bélrendszert, gyógyítsanak, betegségeket, elhelyezkedő, makrobiotika, kiválasztani, meridiánokon, gyógyítására, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 50
  • e Hét: 539
  • e Hónap: 2590
  • e Év: 30813
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.