|
2007-10-13 16:27:06, szombat
|
|
|
|
|
|
Nézelődve az interneten ezt a receptet találtam!Bár én magam nem szeretem a tengeri "herkentyűket"a családom viszont imádja!Ezért örültem meg ennek az étel leírásnak.
Fokhagymás tejszínes feketekagyló
Hozzávalók (2 személyre)
2 kg fekete kagyló (szenvedélyes kagylóevők részére ennyivel számolunk, ha előtte, utána van még valami fogás, vagy csak ,,óvatos" fogyasztóknak lesz, akkor elég 1kg. De az nagyon kevés.)
5 dkg vaj
6 rúd szárzeller
4 fej salotta (vagy 2 fej hagyma)
sok fokhagymagerezd (6-7+)
1,5 dl száraz fehérbor
0,5dl sherry
0,5 dl tejszín
só, bors, egy csokor petrezselyem
1. Felaprítom a zöldségeket: a zellert vékony karikákra, a hagymát vékony szeletekre, a fokhagymát apró darabokra.
2. Közepes lángon megolvasztom a vajat, rádobom a zöldségeket és puhára párolom fedő alatt (kb. 5-6 perc)
3. Amikor a zöldségek puhák, felöntöm a fehérborral, sherry-vel és tejszínnel. Egy-két percet rotyogtatom. Sózom, borsozom. (Ha megkóstolom, kicsit sótlannak kell érezni, mert a kagylótól majd még sósabb lesz)
4. Amíg a zöldségek párolódnak, előveszem és előkészítem a kagylókat: a dobozból leöntöm a vizet, egy nagy edényben friss vízbe dobom őket és jól átmosom őket, hogy minél több homok leázzon a héjukról. Ha valamelyikből kis alga szerű ,,szakáll" lóg ki, attól megszabadítom. Amelyik héján esetleg olyan keményebb kődarab van, azt egy éles késsel lepattintom. (A kapható kagyló általában nagyon szépen van előkészítve, nem nagy munka). Amelyik ki van nyílva, kidobom. Leöntöm róluk a vizet.
5. Az előkészített kagylókat beöntöm a rotyogó tejszínes zöldséges lébe. Felveszem a lángot legerősebbre, ráteszem a lábasra a fedőt és pontosan 6 percig így főzöm (nem ér közben kukucskálni!). Ekkorra a kagylók gyönyörűen kinyílnak.
6. Felaprítok egy jó nagy csokor friss petrezselymet és rászórom. Egy nagy lapos kanállal átkeverem, hogy mindenhol érje a szósz.
7. Azonnal, friss kenyérrel és száraz fehérbor társaságában tálalom. (A Nicolas borszaküzlet saját márkájú, kifejezetten kagylóhoz ajánlott muscadet fehérbora például tökéletes ehhez)
www.chiliesvanilia.blogspot.com
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek |
|
Címkék: fokhagymagerezd, chiliesvanilia, valamelyikből, petrezselymet, megszabadítom, fogyasztóknak, herkentyűket, előkészített, legerősebbre, megolvasztom, petrezselyem, szenvedélyes, feketekagyló, borszaküzlet, kifejezetten, társaságában, rotyogtatom, megkóstolom, fehérborral, előkészítve, előkészítem, kukucskálni, zöldségeket, lepattintom, felaprítok, tejszínnel, interneten, felaprítom, szeletekre, fokhagymát, párolódnak, kagylóevők, gyönyörűen, fokhagymás, szárzeller, hozzávalók, receptet találtam, családom viszont, étel leírásnak, nagyon kevés, csokor petrezselyem, zellert vékony, hagymát vékony, fokhagymát apró, zöldségek puhák, kagylótól majd, zöldségek párolódnak, dobozból leöntöm, nagy edényben, éles késsel, kapható kagyló, előkészített kagylókat,
|
|
|
|
receptet találtam, családom viszont, étel leírásnak, nagyon kevés, csokor petrezselyem, zellert vékony, hagymát vékony, fokhagymát apró, zöldségek puhák, kagylótól majd, zöldségek párolódnak, dobozból leöntöm, nagy edényben, éles késsel, kapható kagyló, előkészített kagylókat, rotyogó tejszínes, lángot legerősebbre, kagylók gyönyörűen, nagy lapos, fokhagymagerezd, chiliesvanilia, valamelyikből, petrezselymet, megszabadítom, fogyasztóknak, herkentyűket, előkészített, legerősebbre, megolvasztom, petrezselyem, szenvedélyes, feketekagyló, borszaküzlet, kifejezetten, társaságában, rotyogtatom, megkóstolom, fehérborral, előkészítve, előkészítem, kukucskálni, zöldségeket, lepattintom, felaprítok, tejszínnel, interneten, felaprítom, szeletekre, fokhagymát, párolódnak, kagylóevők, gyönyörűen, fokhagymás, szárzeller, hozzávalók, felveszem, darabokra, fehérbora, kagylóhoz, mindenhol, kinyílnak, átkeverem, tökéletes, zöldséges, karikákra, tejszínes, kagylótól, zöldségek, nézelődve, keményebb, sótlannak, általában, kagylókat, kenyérrel, előveszem, személyre, számolunk, leírásnak, héjukról, kanállal, szeretem, családom, pontosan, ráteszem, edényben, felöntöm, rászórom, találtam, ennyivel, borsozom, receptet, muscadet, ajánlott, blogspot, fehérbor, dobozból, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
12857 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 422
- e Hét: 907
- e Hónap: 4128
- e Év: 30256
|
|
|