Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Aranyeső, pénzeső
  2012-08-23 22:28:05, csütörtök
 
 




ARANYESŐ, PÉNZESŐ


2,17 milliárd a bajnokoknak


Végleges döntés született a Londonban sikeresen szereplő magyar sportolók jutalmazásáról. A 2 milliárd 170 millió forintos kalapból eredményeikhez mérten mindenki megkapja, amit érdemel.

Ennek értelmében az aranyérmesek 35 millió forintot, a második helyezettek 25, a bronzérmesek pedig 20 millió forintot kapnak. A negyedik helyezettek 15, az ötödikek 10 millió forinttal lehetnek gazdagabbak. A hatodik helyezettek markát 8, a hetedikekét 4, a nyolcadikokét pedig 2 millió forintos jutalom üti.

A páros számokban sikeresen szerepelt versenyzők fejenként az elért eredményért járó összeg 90 százalékát, négyfős csapatok a pénzdíj 80, a 13-15 fős gárdák a 70 százalékát kapják meg.

A sportolók edzői, illetve az olimpiai csapatok orvosai és pszichológusai sem maradnak ki a jutalmazásból, hiszen ők is nagy mértékben járultak hozzá a sportolók sikereihez. A szakemberek a juttatás 60 százalékában részesülnek, melyek összegeire a sportági szövetségek tehetnek javaslatot.

Négy évvel ezelőtt, a pekingi játékok alkalmával az aranyérem 20, az ezüst 18, a bronz pedig 16 millió forintot ért. A MOB London előtt nem hozta nyilvánosságra a pénzdíjat, mert a szervezet megítélése szerint ez gátolta volna az eredményességet.

A MOB most igyekezett arányosítani, nagyobb értéket tulajdonítani az aranynak, valamint arra is figyelt, hogy akik csapatban nyernek az olimpián, azoknak a díjazása csak minimálisan térjen el az egyéni sportágakban győztes versenyzők jutalmazásától.

A magyar sportolók Londonban nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzérmet nyertek, ezzel Magyarország az összesített éremtáblázat 9. helyén végzett, míg négy évvel korábban, Pekingben az ország nem került be a 20 legjobb közé.

Az olimpikonok díjazása

63 millió - Kozák Danuta /kajak/
58 millió - Gyurta Dániel /úszás/
50,5 millió - Kovács Katalin /kajak/
42,5 millió - Douchev-Janics Natasa /kajak/
35 millió - Pars Krisztián /kalapácsvetés/
35 millió - Berki Krisztián /torna/
35 millió - Risztov Éva /úszás/
35 millió - Szilágyi Áron /vívás/
31,5 millió - Kökény Roland és Dombi Rudolf /kajak/







Aranyeső, pénzeső

Dénes Ferenc, sportközgazdász


Sok, kevés vagy megfelelő mértékű az olimpiai bajnokok 35 millió forintos és a helyezettek arányosan kevesebb jutalma?

Megdolgoztak érte - vélekednek egyesek. Az érvelés rejtetten azt feltételezi, hogy a közösség, illetve az őt képviselő magyar állam között valamiféle munkaszerződés jött volna létre, amelyben a sportolók valamit vállaltak - bajnokok lesznek, érmesek, ,,a legjobbjukat adják"? -, cserébe munkajövedelmet kapnak, amely összeg 2011-es árakon nagyjából 20-21 év nettó átlagkeresetével egyenlő. Ebben a felfogásban az olimpikonjaink a köz alkalmazottai, amely valóban unortodox felfogása a sportgazdaságnak.

Kiemelkedőt teljesítettek, nem úgy, mint például a falábú futballisták - mondják mások. Mennyire igaz, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy például a Team GB futballválogatottban játszott az a Ryan Giggs, aki nagyjából két hét alatt megkeresi a magyar bajnokok jutalmának összegét. Pedig a brit focisták kiestek a negyeddöntőben, bezzeg, milyen szépen lengett a lovon Berki Krisztián! Csakhogy Ryanre és társaira hetente 75 ezer ember kíváncsi az Old Traffordon, és ők 8-10 meccsen összeadják a magyar sport teljes évi felkészülési összegét. Egy magyar szertornaeseményen tán 50 év alatt jön össze ez a nézőszám, és még csak nem is fizetnek a na0gyszerű látványért. Csendesen jegyzem meg: a magyar NB I-es bajnokik átlagos fizetőnéző-száma is meghaladta már a 4000-et. Az emberek a pénztárcájukkal szavaznak, és egyelőre nem a hosszútávúszás mellett tették le a voksukat.

Máshol többet kapnak - szólnak többen. Van, ahol többet, van, ahol nem. A magyar sportvezetés Londonban például szívesen hivatkozott a brit példára, hogy ott mennyi közpénzt költenek a sportra, és milyen remekül teljesítenek. Kár, hogy ezt az összehasonlítást már elfelejtették megtenni a jutalmak javasolt összegénél, merthogy a brit bajnokok egy font prémiumot se kaptak. Ellentétben a grúzokkal, akik érmenként egymillió eurót. Elgondolkozhatunk azon, milyen (sport)életet szeretnénk: angolt vagy grúzt?

A jutalmak összegét nem lehet önmagukban vizsgálni, jó esetben szervesen illeszkedik egy ország sportkultúrájába, társadalmi normarendszerébe. Magyarországon a meghatározó olimpiai sportágak esetében például összetett köztámogatási rendszer épült ki. A gyerekkorban sportolni kezdők költségeit szinte kizárólag a családok állják, aztán a tehetségeknél a finanszírozást jelentős mértékben átveszik az adófizetők. Támogatjuk a felkészülésüket - az állami és az önkormányzatok által fenntartott létesítményekben -, az edzőtáborozásokat, a külföldi versenyzésüket. Ösztöndíjat adunk nekik, nemritkán a fizetésükbe is ,,beszállunk", elutaztatjuk őket az olimpiára, jutalmat adunk, a nyerteseknek 35 éves koruktól havi életjáradékot (mai árakon nagyjából nettó 213 000 forintot, a helyezetteknek arányosan kevesebbet). Tisztelet azon kivételeknek, akik akár az egzisztenciájukat kockáztatják az olimpiai sikerért.

Elfogadom azok véleményét, akik szerint ez rendjén való, de azokét is, akik szeretnék a vélemények súlyát megmérni. Létrehozhatnánk egy magánalapot: kizárólag magánszemélyek fizethetnének be adózott jövedelmükből, és kizárólag ez a pénz fedezné az olimpikonok jutalmát és életjáradékát. Annyit, amennyit. Én biztos nem sajnálnék évente egy-kétezer forintot. És Ön?








 
 
0 komment , kategória:  Sport  
Címkék: összehasonlítást, normarendszerébe, létesítményekben, átlagkeresetével, sportkultúrájába, sportgazdaságnak, felkészülésüket, pénztárcájukkal, sportközgazdász, munkajövedelmet, eredményességet, létrehozhatnánk, olimpikonjaink, magánszemélyek, pszichológusai, önkormányzatok, hosszútávúszás, finanszírozást, jutalmazásától, versenyzésüket, negyeddöntőben, munkaszerződés, magyarországon, nyilvánosságra, helyezetteknek, eredményeikhez, jutalmazásáról, életjáradékot, nyolcadikokét, kalapácsvetés, teljesítettek, jutalmazásból, tulajdonítani, alkalmazottai, köztámogatási, életjáradékát, második helyezettek, bronzérmesek pedig, negyedik helyezettek, hatodik helyezettek, nyolcadikokét pedig, páros számokban, elért eredményért, sportolók edzői, olimpiai csapatok, sportolók sikereihez, sportági szövetségek, pekingi játékok, bronz pedig, szervezet megítélése, díjazása csak, egyéni sportágakban, Kozák Danuta, Gyurta Dániel, Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa, Pars Krisztián, Berki Krisztián, Risztov Éva, Szilágyi Áron, Kökény Roland, Dombi Rudolf, Dénes Ferenc, Team GB, Ryan Giggs, Csakhogy Ryanre,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Alvó kislány  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Baranyi Ferenc - N i n c s  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Szép estét  Kertem  Mindent de mindent visszakap  Pitypang szökőkút  Azért kaptad  Csend  Facebookon kaptam  40 felett  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Anyák napjára  Szép estét kedves látogatóimn...  Otthon  A Magyar Költészet napja alkal...  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  József Attila – Keresek ...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Zilahy Lajos mondta  Szép álmokat!  Segíts neki dicsérni Téged  Paul Éluard - És egy mosoly  Paul David Tripp Április 13  Mit ünnepelnek a görögök márci...  képre írva  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  különleges  Megígért békesség  jó reggelt  Walter Chrysler mondta  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Előfordul, hogy  József Attila – Keresek ...  Esterházy Péterre emlékezünk  Csend  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Tanmese  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Nem kell hozzá fürdőruhás  A sorsod  Azért kaptad  Jázmin  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Egy barátság története  James Allen  Facebookon kaptam  Tanmese  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Márai Sándor tollából  Ott van  Annyira tisztelem a szabadságo...  Anyámról való emlékek 
Bejegyzés Címkék
második helyezettek, bronzérmesek pedig, negyedik helyezettek, hatodik helyezettek, nyolcadikokét pedig, páros számokban, elért eredményért, sportolók edzői, olimpiai csapatok, sportolók sikereihez, sportági szövetségek, pekingi játékok, bronz pedig, szervezet megítélése, díjazása csak, egyéni sportágakban, magyar sportolók, összesített éremtáblázat, olimpikonok díjazása, olimpiai bajnokok, helyezettek arányosan, érvelés rejtetten, sportolók valamit, legjobbjukat adják&#8221, falábú futballisták, magyar bajnokok, brit focisták, lovon Berki, magyar sport, na0gyszerű látványért, pénztárcájukkal szavaznak, hosszútávúszás mellett, magyar sportvezetés, brit példára, jutalmak javasolt, brit bajnokok, font prémiumot, jutalmak összegét, ország sportkultúrájába, meghatározó olimpiai, gyerekkorban sportolni, családok állják, finanszírozást jelentős, felkészülésüket &#8211, önkormányzatok által, külföldi versenyzésüket, helyezetteknek arányosan, egzisztenciájukat kockáztatják, olimpiai sikerért, vélemények súlyát, pénz fedezné, olimpikonok jutalmát, összehasonlítást, normarendszerébe, létesítményekben, átlagkeresetével, sportkultúrájába, sportgazdaságnak, felkészülésüket, pénztárcájukkal, sportközgazdász, munkajövedelmet, eredményességet, létrehozhatnánk, olimpikonjaink, magánszemélyek, pszichológusai, önkormányzatok, hosszútávúszás, finanszírozást, jutalmazásától, versenyzésüket, negyeddöntőben, munkaszerződés, magyarországon, nyilvánosságra, helyezetteknek, eredményeikhez, jutalmazásáról, életjáradékot, nyolcadikokét, kalapácsvetés, teljesítettek, jutalmazásból, tulajdonítani, alkalmazottai, köztámogatási, életjáradékát, elfelejtették, jövedelmükből, tehetségeknél, fizethetnének, kockáztatják, elutaztatjuk, futballisták, megdolgoztak, kivételeknek, éremtáblázat, gyerekkorban, nyerteseknek, bronzérmesek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 79 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1083
  • e Hét: 15408
  • e Hónap: 37896
  • e Év: 215771
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.