Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A szerotonin szint
  2008-06-05 00:24:16, csütörtök
 
 



Link

Egyszer fent, egyszer lent


A bipoláris zavar több, mint amit szinte mindenki átél: nem egyszerűen a jókedv és lehangoltság, az unottság és a tettvágy váltakozásáról van szó, hanem igazi érzelmi hullámvasútról.
Aki ismeri Vincent Van Gogh művészetét, és fel tudja

Depresszió

idézni egy-egy zaklatottabb vonalvezetésű festményét, annak felesleges szavakba önteni a bipoláris zavar tünettanát. Ha Ön esetleg a zenében jártas, akkor gondoljon csak Robert Schumannra: csak az 1840-es évben 168 dalt írt - termékenysége feltehetően a mániás periódusnak volt köszönhető. A bipoláris zavar, vagy ismertebb nevén a mániás depresszió olyan kóros érzelmi állapotot jelöl, amelynek során a beteg hangulati élete a legmélyebb diszfóriától a legeksztatikusabb örömig terjed. A betegség neve, a "bipoláris" a két pólusú véglet miatt kapta a nevét, azonban a tünetek olyan változatosak, hogy egyre gyakrabban használják a "bipoláris spektrum zavar" elnevezést. A két pólusú elnevezés félrevezető: két ellenpólus nem keveredhet, de a depresszió és mánia bizony nem is ritkán igen és az az állapot a legveszélyeztetőbb az öngyilkosságra.
Az élet napos oldala...
avagy mi a különbség boldogság és mánia között? A mánia visszatér... (Akiskal)
A mániás állapot távol áll az irigylendő boldogságtól, még csak nem hasonlít ahhoz, viszont legalább olyan súlyos klinikai képet mutat, mint a depresszió. A tünetegyüttesben éppúgy megtalálhatjuk az érzelmi, a viselkedéses és a motivációs komponenseket, mint a depresszióban, azzal a különbséggel, hogy ez a skála másik végén helyezkedik el.

Mániás fázisban a személy rendkívül izgatott, és mások számára teljesen érthetetlen felhangoltság jellemzi. A beteg folyamatosan tevékenykedik, beszél, úgy érzi, energiája kifogyhatatlan, ő maga mindenható. Énképe pozitív, és mivel nincs betegségbelátása, nem ismeri fel döntéseinek téves voltát. Jellemző az impulzivitás, a tettvágy, ami azzal jár, hogy ilyenkor alig alszik többet pár óránál. Viselkedését a túlzások jellemzik: hiperaktív, harsány és fáradhatatlan. A családnak igen komoly anyagi terhet jelenthet a mániás állapot, mert a betegen gyakran költési kényszer lesz úrrá. Még veszélyesebb lehet - elsősorban női páciensek esetében, ez lényegében a "nimfománia" - a fokozott szexuális késztetés, a bizalmaskodás, a gátlástalanság.

A felhangoltság aztán egy sötétebb tónusú fázisba csaphat át: az irritáltságot zavartság, dührohamok válthatják fel. Lévén az akut szakban nincs semmi, ami huzamosabb ideig megragadná a figyelmüket, előfordul, hogy elvesztik kapcsolatukat a valósággal.
Sötét hangulat
A depressziós fázis ennek gyökeres ellentéte, de vannak közös vonások is, pl. zsémbesség, zsörtölődés, ingerültség, sértődékenység. Az érzelmi életet a nyomott hangulat, a rosszkedv és a szomorúság jellemzi. A beteg tehetetlennek érzi magát, ezért cselekvőképessége és akarata bénult. Ez a függőségi igény kóros növekedésével jár együtt. Az epizódra jellemző a feltűnő improduktivitás. A beteg önmagában látja a probléma gyökerét, magát hibáztatja, és hibáit irreálisan nagyítja fel. Jövőképe sötét vagy nincs. Gondolkodására is a "nincs", a "nem" a jellemző. A depresszió természetesen a testre is rányomja a bélyegét: a beteg fáradt, alvászavarai vannak - ez lehet álmatlanság, vagy épp ellenkezőleg, a fáradtság miatt szinte állandóan ágyban van -, és a szexuális késztetése is jelentősen csökkent.
A felismerés nehézségei
A bipoláris zavar diagnosztizálása egyes esetekben rendkívül nehéz lehet. Előfordul, hogy a két fázis drámaian, látványosan követi egymást, tehát a kórkép hullámvasút jelleget mutat: a fellegekből egyenesen a depresszió sötét és kietlen völgyébe vezet az út. Ám gyakran a két periódus hónapokig, sőt, akár évekig is tarthat, sőt, hangulatzavar nélküli epizódok is beiktatódnak a személy életébe. Az is gyakori, hogy a tünetek nem jelentkeznek ennyire típusosan és erősen: vannak, akik kifejezetten produktívak a mániás periódusban, és nem látszik rajtuk több, mint életöröm.

Ez utóbbi forma a bipoláris II. típusú zavar: a betegnél a major depressziós szakaszokat csak enyhén mániás - ún. hipomán - szakaszok váltják fel. A bipoláris I. típusú zavarnál azonban a mániás és a depressziós fázisok váltakoznak. Előfordul még a kevert epizód, amikor a depresszió és a mánia akár egyazon napon követheti egymást. Ahhoz, hogy a betegséget rapid ciklusként osztályozzák, az kell, hogy egy éven belül legalább négy epizóddal jelentkezzen. Ez leggyakrabban a női betegeknél fordul elő.

A kórisme felállítását az is nehezíti, hogy a bipoláris zavarban szenvedők egy jelentős részénél fennáll az alkohol- illetve a drogfüggőség, a szezonális depresszió, illetve szorongásos zavarok, mint például a poszttraumás stressz szindróma. A diagnosztizálás tehát nem egyszerű, de annál fontosabb. Előfordul, hogy a hipomán szakaszok tünetszegénysége miatt a betegség a major depresszió képét mutatja. A tiszta antidepresszáns gyógyszerek pedig kevert epizódba kergethetik a beteget, akinél ezáltal megnő az öngyilkossági kísérlet esélye.
Szerző: Forrás:
Dr. Szemerédy Viktória HáziPatika.com
 
 
0 komment , kategória:  Házipatika.com  
Címkék: betegségbelátása, tünetegyüttesben, diagnosztizálása, tünetszegénysége, improduktivitás, antidepresszáns, diagnosztizálás, gátlástalanság, kifogyhatatlan, gondolkodására, sértődékenység, megtalálhatjuk, váltakozásáról, hullámvasútról, öngyilkosságra, természetesen, komponenseket, termékenysége, hangulatzavar, öngyilkossági, felhangoltság, kapcsolatukat, fáradhatatlan, depresszióban, vonalvezetésű, tevékenykedik, irritáltságot, tehetetlennek, leggyakrabban, növekedésével, bizalmaskodás, alvászavarai, ellenkezőleg, viselkedéses, változatosak, osztályozzák, bipoláris zavar, tettvágy váltakozásáról, zenében jártas, 1840-es évben, mániás periódusnak, mániás depresszió, beteg hangulati, legmélyebb diszfóriától, legeksztatikusabb örömig, betegség neve, tünetek olyan, élet napos, különbség boldogság, mánia visszatér, mániás állapot, irigylendő boldogságtól, Vincent Van Gogh, Robert Schumannra, Szemerédy Viktória HáziPatika,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kövesd a cowboyt!  Németh László tollából  Facebookon kaptam Annuska bar...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Idő  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A boldog családok mind hasonló...  Tavaszi kép  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png fotel  Ágai Ágnes – Csendélet  Éretlen vers  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Nevem  Facebookon kaptam Krisztinától  A kételkedés kezelése  A sors  Esti kép  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Hiányzik  Nem számIt  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Akarat  Ami embereknek lehetetlen, az...  Akarat  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Alázat  Elköszönt  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Png lepke  Nevem  Png lepke  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  A sors  Jó éjszakát  Bertolt Brecht -től idézet  Png lepke  Örülök, hogy látlak!  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Tavaszi kép  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Alázat  Egy lelki imádság  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png kutya  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Még csak most kezdődik a nap  Aki nem dolgozik, ne is egyék  képre írva  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Fekete-erdő desszert  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Lóhere  Paul David Tripp Április 19  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png telefon  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Erdőn  Szép álmokat!  Hazára minden embernek szükség... 
Bejegyzés Címkék
bipoláris zavar, tettvágy váltakozásáról, zenében jártas, 1840-es évben, mániás periódusnak, mániás depresszió, beteg hangulati, legmélyebb diszfóriától, legeksztatikusabb örömig, betegség neve, tünetek olyan, élet napos, különbség boldogság, mánia visszatér, mániás állapot, irigylendő boldogságtól, tünetegyüttesben éppúgy, motivációs komponenseket, skála másik, személy rendkívül, beteg folyamatosan, túlzások jellemzik, családnak igen, betegen gyakran, fokozott szexuális, felhangoltság aztán, sötétebb tónusú, irritáltságot zavartság, akut szakban, depressziós fázis, érzelmi életet, nyomott hangulat, szomorúság jellemzi, beteg tehetetlennek, függőségi igény, epizódra jellemző, feltűnő improduktivitás, beteg önmagában, probléma gyökerét, depresszió természetesen, beteg fáradt, fáradtság miatt, szexuális késztetése, felismerés nehézségei, kórkép hullámvasút, fellegekből egyenesen, depresszió sötét, személy életébe, mániás periódusban, major depressziós, depressziós fázisok, kevert epizód, mánia akár, betegséget rapid, éven belül, kórisme felállítását, bipoláris zavarban, jelentős részénél, alkohol- illetve, szezonális depresszió, poszttraumás stressz, diagnosztizálás tehát, hipomán szakaszok, major depresszió, tiszta antidepresszáns, öngyilkossági kísérlet, betegségbelátása, tünetegyüttesben, diagnosztizálása, tünetszegénysége, improduktivitás, antidepresszáns, diagnosztizálás, gátlástalanság, kifogyhatatlan, gondolkodására, sértődékenység, megtalálhatjuk, váltakozásáról, hullámvasútról, öngyilkosságra, természetesen, komponenseket, termékenysége, hangulatzavar, öngyilkossági, felhangoltság, kapcsolatukat, fáradhatatlan, depresszióban, vonalvezetésű, tevékenykedik, irritáltságot, tehetetlennek, leggyakrabban, növekedésével, bizalmaskodás, alvászavarai, ellenkezőleg, viselkedéses, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 608
  • e Hét: 2128
  • e Hónap: 6506
  • e Év: 44996
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.