Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Régi idők nagy bűnügyei
  2013-01-13 19:40:03, vasárnap
 
 







RÉGI IDŐK NAGY BŰNÜGYEI


40 éve történt a balassagyarmati túszdráma

Az addig példa nélküli eset 1973. január 7. és 12. között zajlott le Balassagyarmat középiskolai leánykollégiumában. A túszejtők zavaros követelésének öt napos dráma után mesterlövészek vetettek véget.

Pintye András 19 éves volt, öccse, László 17. A kétes hírnevű testvérpárral a szülők keveset törődtek (apjuk a Szob és Miskolc közötti határőrkerület párttitkára volt, édesanyjuk egy nagyüzem személyzeti előadója) a vad fiúktól Balassagyarmaton mindenki tartott. Pityéék azt vették a fejükbe, hogy egy nagy balhét csapva hagyják el az országot. Az akcióra alaposan felkészültek: megtanultak lőni, és fegyvereket is loptak - az apjuk páncélszekrényéből.

A tervük az volt, hogy a leánykollégiumban túszokat ejtenek, és a szabadon bocsátásukért cserébe pénzt és kocsit szereznek, hogy azzal menjenek Nyugatra. 1973. január 7-én este 10 körül egyszerűen besétáltak a Geisler Eta Leánykollégiumba, ahol a téli szünetről visszaérkezett diáklányokat a fegyvereikkel egy hálószobába kényszerítették és ott elbarikádozták magukat.

Egymillió dollár, repülő

Az eredetileg túszul ejtett 20 lány közül hatnak a WC ablakán kiugorva sikerült elmenekülnie, de a rendőrök eleinte nem vették komolyan a lányok beszámolóját. Amikor végül mégis kiszálltak a helyszínre, és a hálószoba ajtaján dörömbölni kezdtek, golyózápor fogadta őket. A helyszínre érkező rendőrkapitánynak - aki egyébként a fiúknak ismerőse, szüleiknek barátja volt - azt mondták: ha a rendőrök nem távoznak, két lányt kivégeznek.

Balassagyarmaton szükségállapotot rendeltek el, és a helyi hatóságoktól a belügyi vezetők vették át az irányítást, a Pintye testvérek pedig megfogalmazták követeléseiket. A felsorolásban szerepelt lefüggönyözött autóbusz, majd repülőgép a Ferihegyi repülőtéren, kézigránátok, fegyverek, egymillió dollár, százezer nyugatnémet márka, négyszázezer svájci frank, illetve az ország első emberének aláírása annak bizonyítékául, hogy a pénzt önként adták nekik.

A második nap a helyszínen megjelentek a szülők is, akiket gyermekeik igen durván zavartak el. Az akció irányítói ezután a helyi kórház pszichiátriai és neurológiai osztályának vezető főorvosát kérték fel túsztárgyalónak. Napokig a doktor vitt be élelmet és vizet a szobába, illetve közölte a kint lévőkkel a híreket. Visszaemlékezése szerint a fivérek kitartottak képtelen követeléseik mellett, és azzal érveltek: mivel a hivatalos ideológia szerint a szocializmus legnagyobb értéke az ember, a rendszer nem engedheti meg magának, hogy akár csak egy túszt is kivégezzenek.

Mesterlövészek a tetőn

Ahogy múltak a napok, a szobában egyre szörnyűbb állapotok uralkodtak. A lányok nem mehettek ki a mellékhelyiségbe, voltak napok, amikor órákig kellett a falnál térdelniük és aludni sem engedték őket. A tárgyalások nem vezettek eredményre, a rendőrség budapesti központjában ekkorra már elkészültek a tervek a lányok kiszabadítására.

Az épület közelébe mesterlövészeket telepítettek, akik január 12-én, amikor a város csendjét harangok kongása, kutyák ugatása, tehergépkocsik zaja verte fel, a meggondolatlanul az ablakon kihajoló nagyobbik fiút lelőtték. A kisebbik Pintye fiú azonnal megadta magát a szobába betörő rendőröknek. 15 év börtönbüntetésre ítélték.



Forrás:
Privát Kopó

Link








 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Címkék: szükségállapotot, balassagyarmaton, visszaemlékezése, mellékhelyiségbe, leánykollégiumba, börtönbüntetésre, mesterlövészeket, meggondolatlanul, túsztárgyalónak, kényszerítették, kiszabadítására, balassagyarmati, határőrkerület, követeléseiket, mesterlövészek, megfogalmazták, elbarikádozták, tehergépkocsik, visszaérkezett, lefüggönyözött, balassagyarmat, bizonyítékául, bocsátásukért, pszichiátriai, felsorolásban, testvérpárral, fegyvereikkel, követelésének, diáklányokat, elmenekülnie, beszámolóját, hatóságoktól, kézigránátok, követeléseik, szocializmus, középiskolai, balassagyarmati túszdráma, addig példa, túszejtők zavaros, kétes hírnevű, szülők keveset, nagyüzem személyzeti, nagy balhét, akcióra alaposan, leánykollégiumban túszokat, szabadon bocsátásukért, téli szünetről, hálószobába kényszerítették, eredetileg túszul, rendőrök eleinte, lányok beszámolóját, hálószoba ajtaján, RÉGI IDŐK NAGY BŰNÜGYEI, Pintye András, Geisler Eta Leánykollégiumba, Privát Kopó,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A boldog családok mind hasonló...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png férfi  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Alázat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Akarat  Soha ne kedvezz...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Akarat  Alázat  Egy maradéktalanul uralt világ  A televizió nem a kultúrát kép...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Leonardo da Vinci gondolata  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Az igazi szeretetért rendszeri...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Tanuld meg ezt a versemet  Szívem tiéd  Fekete István - Akác  A sors  Paul David Tripp Április 21  Png nő  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Popper Péter szavai  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Esti kép  Akarat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Fehér virág  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Adakozás  Facebookon kaptam  Alázat  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Jó éjszakát  Szép estét  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztinától  A másik dolog,  Fekete-erdő desszert  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Nem tudhatod  A jó emberek mindig szépek mar...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Png férfi  Egy maradéktalanul uralt világ  Paul David Tripp Április 21  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Png csokor  Paul David Tripp Április 21  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Gyerekként sokat küzdöttünk az... 
Bejegyzés Címkék
balassagyarmati túszdráma, addig példa, túszejtők zavaros, kétes hírnevű, szülők keveset, nagyüzem személyzeti, nagy balhét, akcióra alaposan, leánykollégiumban túszokat, szabadon bocsátásukért, téli szünetről, hálószobába kényszerítették, eredetileg túszul, rendőrök eleinte, lányok beszámolóját, hálószoba ajtaján, helyszínre érkező, fiúknak ismerőse, helyi hatóságoktól, belügyi vezetők, felsorolásban szerepelt, ország első, pénzt önként, helyszínen megjelentek, akció irányítói, helyi kórház, doktor vitt, kint lévőkkel, fivérek kitartottak, hivatalos ideológia, szocializmus legnagyobb, szobában egyre, falnál térdelniük, rendőrség budapesti, lányok kiszabadítására, épület közelébe, város csendjét, ablakon kihajoló, kisebbik Pintye, szobába betörő, szükségállapotot, balassagyarmaton, visszaemlékezése, mellékhelyiségbe, leánykollégiumba, börtönbüntetésre, mesterlövészeket, meggondolatlanul, túsztárgyalónak, kényszerítették, kiszabadítására, balassagyarmati, határőrkerület, követeléseiket, mesterlövészek, megfogalmazták, elbarikádozták, tehergépkocsik, visszaérkezett, lefüggönyözött, balassagyarmat, bizonyítékául, bocsátásukért, pszichiátriai, felsorolásban, testvérpárral, fegyvereikkel, követelésének, diáklányokat, elmenekülnie, beszámolóját, hatóságoktól, kézigránátok, követeléseik, szocializmus, középiskolai, központjában, kivégezzenek, felkészültek, négyszázezer, telepítettek, párttitkára, személyzeti, hálószobába, tárgyalások, repülőtéren, elkészültek, fegyvereket, megjelentek, megtanultak, nyugatnémet, neurológiai, osztályának, kitartottak, rendőröknek, térdelniük, egyszerűen, eredményre, besétáltak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 82 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 986
  • e Hét: 4134
  • e Hónap: 43955
  • e Év: 221830
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.