Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Áldott Karácsonyt!
  2010-12-24 18:10:33, péntek
 
   
  Egyházi ünnepeink
a népi hagyományok tükrében

.
A karácsony

Az egyik, népi hagyományainkban leggazdagabb ünnepkör karácsony: dec. 25-26. Az egyház ezeknek a szokásoknak egynémelyikét egyenesen megszentelte és a vallás ünnepei közé beiktatta, másokat hallgatólagosan elnézett, ismerve fontos funkciójukat a nép életében.
Az óegyház döntése óta a karácsony hangulatban, jelképekben, népszokásokban, egyént, családot, társadalmat átjáró ihletésben egyre gazdagodott.

A jelképek élén a betlehemi csillagot kell mondanunk, amely ott ragyog, hívogat és utat mutat a magyar református templomtornyokon.
Az alma, amely az ókori szimbolikában Isten hozzánk hajló szerelmének, magának a Kisdednek a jelképe. Bizonyságul szóljon a népi versike:
"A kis Jézus arany alma,
Boldogságos Szűz az Anyja."
A dió is ősi Krisztus-jelkép: a Megváltó anyja méhében, majd a sziklasírban rejtőzött, hogy utána az embereknek karácsonyi üdvössége, majd húsvéti eledele és öröme lehessen.
A legelterjedtebb karácsonyi jelkép a karácsonyfa. (Mai formájában német-protestáns eredetű.)
A karácsonyfa, Krisztus Urunkat jelképezi:
- gyertyái arra emlékeztetnek, hogy a halál árnyékának völgyében fény ragyogott fel jövetelével;
- édességei arra, hogy elhozta számunkra a bűnbocsánatot;
- örökzöld levelei, pedig arra, hogy örök életet ajándékoz.
A magyar karácsony hangulatához hozzátartozik, hogy a karácsonyfán legyen szaloncukor, és karácsonykor legyen hó, legyen ,,fehér" a karácsony.
A már említett karácsonyi szokásokon kívül még számosat lejegyeztek jeles folkloristáink.
Például Bálint Sándor (1904-80), aki egy életen át kutatta a keresztyén ünnepek néprajzát. Szerinte ez a gondolat, hogy: "az élet forrása megnyílt ez éjjel", a karácsony lényegére utaló hasonlat.
Ez a forrás nem más, mint a kútból, forrásból karácsony éjjelén frissen merített víz.
Ehhez kapcsolódó népszokás legősibb formáit találhatjuk például, a Bereg megyei Fornoson, ahol a falun kívüli kúthoz mentek a fonóban gyülekező leányok és legények éjféltájban. Fenyőkoszorúkkal díszítették a kutat. Aki éjfél után elsőnek oldotta föl a guzsvesszőt, az merítette azt az aranyvizet, "amelyben Jézus fürdött".
Tornyospálcán, karácsony éjfelén viszik az eladó lányok a jó kútról az aranyvizet, hogy reggel abban mosdván, szépek legyenek.
Kissárréten azt tartják, hogy éjjel 11 és 1 óra között aranyos víz folyik a Kőrösön. Ha ebből iszik a jószág, "nem áll beléjük nyavalya".
Az őrségi Kercavidék reformátusai is fenyőágakkal díszítik a kutat, s karácsony és újév reggelén olyan vizet isznak, amelyet éjfélkor merítettek.

Úgyszintén ősi szokás szalmát helyezni az asztal alá. Ez a betlehemi istálló idézése, noha a kutatók szerint ősi pogány vegetációs vonatkozása van.

Karácsony másodnapján, Szent István (dec. 26.) napjához kapcsolódik az egyik legnagyobb múltú magyar szokás, a regelés, regölés. A nyelvtudomány megállapítása szerint a regek a középkorban királyi, főúri mulatságok lehettek, melyeken a regősök mulattatták uraikat.
A szó maga összefügg a sámán révülését jelentő szóval, így feltételezhetően, legalábbis részben a honfoglalás előtti időkig követhető, míg másik oldalról a különféle európai alakoskodó játékokkal tart kapcsolatot.
A regölés szokását a Dunántúlon, főleg annak nyugati felében, továbbá Székelyföld egyes részein a múlt században még csaknem kétszáz községben ismerték.
Gyerekek, fiatal legények főleg állatbőrbe öltözve járták a falut. Félelmetesen hangzó láncos botjukat rázták, s köcsögdudájukkal nagy zajt csaptak és házról házra járva ilyen szöveggel köszöntöttek:
"Megjöttünk Szent István szolgái,
hideg, havas országból,
elfagyott kinek a füle,
kinek a lába,
a kendtek adományából
akarjuk meggyógyítani.
Mondjuk-e, vagy nyomjuk?"
Ha a ,,mondásra" engedélyt kaptak a ház gazdájától, akkor kezdenek bele az énekbe:
"Itt is keletkezik,
Egy csodató,
Aztat körülveszik
csodatevő szarvasok.
Ezer ága boga,
Ezer misegyertya
Gyulladva gyulladjék,
Altatva aludjék
Az új esztendőben!
Adjon az Isten ennek a gazdának
Egy hold földön száz mérő buzát!
Régi rejtem, régi rejtem
Sej, regü rejtem!...! (Nyögér, Vas m.)
A második részben a legények és leányok kerülnek sorra, akiket összepárosítanak: összeregölnek. Akikre így sor kerül, azokról azt tartják, hogy a következő farsang után összeházasodnak.
Az aprószentek-napi (dec. 28.) korbácsolás a régi egyházi eredetű szokások közé tartozik, egészen az ókorig követhetjük nyomát. Ilyenkor a gyerekeket megvesszőzték, annak emlékére, hogy Heródes király a kisdedeket megölette.
Egy XVIII. századi feljegyzés írja Erdélyből: "Ezen a napon gyermekecskéket jó reggel vesszővel megütögetik az Atyák vagy mások, annak emlékezetére, hogy gyermekek szenvedtek a Krisztusért..."
(A régi magyarok az újévet kiskarácsonynak nevezték. Az óegyház a karácsony nyolcadába emléknapokat iktatott: dec. 26. István diakónus emlékezete, harmadnapra János evangélista emléknapját, negyednapra az Aprószentek ünnepét.)

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: köcsögdudájukkal, összepárosítanak, templomtornyokon, fenyőkoszorúkkal, hagyományainkban, feltételezhetően, összeházasodnak, hallgatólagosan, kiskarácsonynak, gyermekecskéket, legelterjedtebb, népszokásokban, folkloristáink, hozzátartozik, szimbolikában, emlékeztetnek, megvesszőzték, meggyógyítani, egynémelyikét, bűnbocsánatot, tornyospálcán, nyelvtudomány, összeregölnek, megállapítása, karácsonyfán, fenyőágakkal, sziklasírban, emléknapokat, karácsonykor, funkciójukat, félelmetesen, köszöntöttek, emlékezetére, hangulatához, reformátusai, leggazdagabb, népi hagyományok, egyház ezeknek, szokásoknak egynémelyikét, vallás ünnepei, óegyház döntése, karácsony hangulatban, jelképek élén, betlehemi csillagot, magyar református, ókori szimbolikában, népi versike, sziklasírban rejtőzött, embereknek karácsonyi, legelterjedtebb karácsonyi, halál árnyékának, magyar karácsony, Áldott Karácsonyt, Boldogságos Szűz, Krisztus Urunkat, Például Bálint Sándor, Szent István, Megjöttünk Szent István, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Kövesd a cowboyt!  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Szép estét  Egy bizonyos határt  Reménység és erő Krisztustól e...  A kételkedés kezelése  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Albert Einsteinről  Elköszönt  Png ház  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Fekete-erdő desszert  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Mi lenne ha  George Gordon Lord Byron: Inez...  Akarat  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  A boldog családok mind hasonló...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png nő  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Esti kép  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A sors  Szívem  Fehér virág  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Alázat  Csak a fogyatkozás látható  Bertolt Brecht -től idézet  Paul David Tripp Április 20  Radikális szeretet  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Fekete István - Akác  Png csokor  Bounty krémes  Szabolcska Mihály – Ákác...  Akarat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Ágai Ágnes – Csendélet  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Próbálj meg ...  Tanuld meg ezt a versemet  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Leonardo da Vinci gondolata  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png csokor  Png ház  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Png csokor  Nagyi telefonál  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Png virág 
Bejegyzés Címkék
népi hagyományok, egyház ezeknek, szokásoknak egynémelyikét, vallás ünnepei, óegyház döntése, karácsony hangulatban, jelképek élén, betlehemi csillagot, magyar református, ókori szimbolikában, népi versike, sziklasírban rejtőzött, embereknek karácsonyi, legelterjedtebb karácsonyi, halál árnyékának, magyar karácsony, karácsonyfán legyen, keresztyén ünnepek, élet forrása, karácsony lényegére, falun kívüli, fonóban gyülekező, eladó lányok, őrségi Kercavidék, betlehemi istálló, kutatók szerint, egyik legnagyobb, nyelvtudomány megállapítása, középkorban királyi, regősök mulattatták, sámán révülését, honfoglalás előtti, különféle európai, regölés szokását, múlt században, kendtek adományából, hold földön, második részben, következő farsang, régi egyházi, ókorig követhetjük, gyerekeket megvesszőzték, kisdedeket megölette, napon gyermekecskéket, régi magyarok, újévet kiskarácsonynak, karácsony nyolcadába, köcsögdudájukkal, összepárosítanak, templomtornyokon, fenyőkoszorúkkal, hagyományainkban, feltételezhetően, összeházasodnak, hallgatólagosan, kiskarácsonynak, gyermekecskéket, legelterjedtebb, népszokásokban, folkloristáink, hozzátartozik, szimbolikában, emlékeztetnek, megvesszőzték, meggyógyítani, egynémelyikét, bűnbocsánatot, tornyospálcán, nyelvtudomány, összeregölnek, megállapítása, karácsonyfán, fenyőágakkal, sziklasírban, emléknapokat, karácsonykor, funkciójukat, félelmetesen, köszöntöttek, emlékezetére, hangulatához, reformátusai, leggazdagabb, megszentelte, aprószentek, megütögetik, krisztusért, boldogságos, lejegyeztek, szokásoknak, karácsonyfa, találhatjuk, misegyertya, éjféltájban, korbácsolás, hagyományok, vonatkozása, esztendőben, bizonyságul, szaloncukor, szerelmének, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 577
  • e Hét: 1414
  • e Hónap: 10018
  • e Év: 45959
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.