|
2011-12-19 19:59:57, hétfő
|
|
|
A tésztához:
20 dkg finomliszt
12,5 dkg vaj
12 dkg demerara (=barna nádcukor)
40g őrölt mandula
2 tojásfehérje
2 vaníliarúd
1 csipet só
A masszához:
2 dl édes tejszín
1 dl tej
20 dkg étcsokoládé
1 tojás
1. A vaníliarudakat hosszában elfelezzük, majd a belsejét egy kiskanállal kikaparjuk. A tojásfehérjékkel együtt egy edénybe tesszük, és habverővel felverjük.
2. Az őrölt mandulát és az őrölt nádcukrot összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet és egy csipet sót, majd a vajat is hozzákeverjük. Végül beletesszük a vaníliás tojásfehérjét, és addig keverjük egyenletesen, majd gyúrjuk, amíg a tészta teljesen összeáll. Beletesszük egy tortaformába, majd a hűtőszekrényben legalább 1 órát pihentetjük.
3. A sütőt 180°C -ra előmelegítjük. A tésztát a már forró sütőben 15 percig sütjük.
4. A tejszínt a tejjel együtt egy edényben felforraljuk. Miután levettük a tűzről, beletesszük az apróra darabolt csokoládét, és addig kevergetjük, míg sűrű, egyenletes masszát nem kapunk. Egy tojást is hozzákeverünk. A krémet a kihűlt tésztára öntjük.
5. Az egészet újra a sütőbe tesszük, és 190°C-on 12-15 percig sütjük. Teljesen hihűlve kínáljuk.
A barna nádcukrot azért őrlöm meg, hogy jól összeálljon a tésztája. Szoktam fele-fele arányban dióval és mandulával is készíteni a csak mandula helyett. És mindig szem előtt tartom az alábbi tippeket, különben a linzertészta nem akar "működni":
Öt linzertészta trükk
Polcz Alaine "Főzzünk örömmel" könyvében olvastam és nagyon hasznos:
Gyorsan gyúrjuk össze a tésztát, nehogy felmelegedjen és olvadni kezdjen a benne lévő zsiradék (ha mégis és morzsalékos lesz, 1 tojásfehérjét kell hozzáadni, azzal átgyúrva nyirkos konyharuhában a hűtőbe tenni).
Az összedolgozás addig tartson, amíg a tésztában semmiféle szemcse nem marad, színe, tapintása teljesen egyöntetű.
Sütés előtt nyersen szurkáljuk meg, hogy a keletkező gőz ne púposítsa fel, legyen hol elpárolognia.
A sütőt 10 percig teljes lánggal, nagy hőfokkal hevítsük fel, majd amikor a tésztát betettük, közepes hőfokon süssük.
Az omlós tésztát mindig kihűlve daraboljuk, különben törik, morzsolódik. |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
Címkék: tojásfehérjékkel, hűtőszekrényben, vaníliarudakat, felmelegedjen, tojásfehérjét, konyharuhában, összedolgozás, hozzákeverjük, összekeverjük, hozzákeverünk, előmelegítjük, felforraljuk, elpárolognia, linzertészta, egyenletesen, tojásfehérje, tortaformába, kiskanállal, beletesszük, kevergetjük, összeálljon, pihentetjük, morzsalékos, morzsolódik, étcsokoládé, szurkáljuk, mandulával, csokoládét, finomliszt, hozzáadjuk, kikaparjuk, daraboljuk, habverővel, elfelezzük, vaníliarúd, egyenletes, vaníliarudakat hosszában, kiskanállal kikaparjuk, tojásfehérjékkel együtt, edénybe tesszük, őrölt mandulát, őrölt nádcukrot, vaníliás tojásfehérjét, tészta teljesen, hűtőszekrényben legalább, sütőt 180°C, tejjel együtt, edényben felforraljuk, apróra darabolt, kihűlt tésztára, egészet újra, sütőbe tesszük, Polcz Alaine,
|
|
|
|
vaníliarudakat hosszában, kiskanállal kikaparjuk, tojásfehérjékkel együtt, edénybe tesszük, őrölt mandulát, őrölt nádcukrot, vaníliás tojásfehérjét, tészta teljesen, hűtőszekrényben legalább, sütőt 180°C, tejjel együtt, edényben felforraljuk, apróra darabolt, kihűlt tésztára, egészet újra, sütőbe tesszük, barna nádcukrot, csak mandula, alábbi tippeket, benne lévő, hűtőbe tenni, összedolgozás addig, tésztában semmiféle, tésztát betettük, omlós tésztát, tojásfehérjékkel, hűtőszekrényben, vaníliarudakat, felmelegedjen, tojásfehérjét, konyharuhában, összedolgozás, hozzákeverjük, összekeverjük, hozzákeverünk, előmelegítjük, felforraljuk, elpárolognia, linzertészta, egyenletesen, tojásfehérje, tortaformába, kiskanállal, beletesszük, kevergetjük, összeálljon, pihentetjük, morzsalékos, morzsolódik, étcsokoládé, szurkáljuk, mandulával, csokoládét, finomliszt, hozzáadjuk, kikaparjuk, daraboljuk, habverővel, elfelezzük, vaníliarúd, egyenletes, tésztában, semmiféle, keletkező, nádcukrot, készíteni, hosszában, tésztához, masszához, könyvében, púposítsa, egyöntetű, hozzáadni, felverjük, tapintása, összeáll, tippeket, olvastam, demerara, legalább, nádcukor, különben, tésztája, darabolt, kínáljuk, teljesen, tésztára, keverjük, edényben, levettük, arányban, tejszínt, hőfokkal, belsejét, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 497
- e Hét: 662
- e Hónap: 5066
- e Év: 36795
|
|
|