Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vegyifegyver_ vörös iszap
  2010-10-07 18:47:26, csütörtök
 
  Vegyifegyver_ vörös iszap áradás
Évtizedeken át még csak szivárgás sem volt az ajkai vörösiszap tárolóból.
Kicsit furcsának tartom, hogy emberi beavatkozás nélkül, egyszer csak hírtelen átszakad a gát és ORSZÁGOS katasztrófa alakul ki. - A lúgos víz a Torna-patakon keresztül a Marcalba - rába - mosoni duna került, amelynek élővilágát kipusztította. A szennyeződés már a Duna főágát is elérte.
Már a Dunába is folyik a vörös iszap. Folyók élővilága is elpusztul.
- A vörösiszap - a timföldgyártás mellékterméke - lúgos, maró hatású anyag. Nehézfémet tartalmaz, amely a légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező, ezért meg kell akadályozni, hogy elkezdjen porlani.




Kipusztult a Marcal, veszélyben a Duna
2010. október 7. 12:08 MTI
Kipusztult a Marcal folyó teljes élővilága, a vörösiszap-szennyeződés rendkívül magas pH-értéke mindent elpusztított. Ahhoz, hogy a Rába és a Duna élővilágát meg tudják menteni, a pH-értéket 9 alá kell csökkenteni.
"A Marcalban az összes hal kipusztult és a növényzetet sem lehet megmenteni. Ettől kezdve az a cél, hogy a Rábát és a Dunát megmentsék. Ehhez a pH-értéket 9 alá kell csökkenteni, de ez eddig még nem sikerült" - nyilatkozta Dobson Tibor, a kárfelszámolás szóvivője.
Ökológiai katasztrófa
"A Marcal már azzal 'halálra lett ítélve', hogy az igen erős lúgos kémhatású vörösiszap a Torna-patakon keresztül belefolyt" - hangsúlyozta. A szakemberek megpróbálták ecetsavval és gipsszel csökkenteni az igen erős lúgos kémhatást - ezeket négy ponton öntötték a folyóba -, de nem sikerült megakadályozni az ökológiai katasztrófát. Bár folyamatosan mérnek több ponton is és figyelik a folyószakaszt, egyelőre sem a Rábán, sem a Dunán nem érkezett halpusztulásról szóló információ.

Közel tucatnyian sérültek meg a mentés során
Tizenegy ember sérült meg a vörösiszap-lavina sújtotta ajkai térségben a kárfelszámolási munkában - közölte az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese csütörtökön. A sérültek közül egy embert kellett kórházba szállítani, mert a szemébe vörösiszap csapódott, de állapota nem súlyos. Tíz embert a helyszínen láttak el a mentők.
A sajtóügyeletes tájékoztatása szerint az ápolásra szoruló emberek között voltak olyanok is, akik már korábban megsérültek. Orvosi ellátásra szorult néhány újságíró, köztük az MTI fotóriportere is, aki enyhébb égési sérüléseket szenvedett az erősen lúgos hatású vörösiszaptól. Kolontáron és Devecserben egy-egy mentőautó áll 24 órás készenlétben.

HVG Kolontár
Videó link Link

Nagyon sok cikk olvasható az alábbi linken
Link

VÖRÖS HALÁL AJKÁRÓL
Bakonyarca.hu
Vörös halált is okozó iszap öntötte el Kolontár, Devecser településeket és Somlóvásárhely egy részét, majd tovább vonulva pusztított Somlójenő, Tüskevár irányában. Megdöbbentő tragédia helyszíne volt a mai napon néhány településünk. 43 éve ismerem a Torna patak ezen veszélyes helyzetét, de ilyet, ehhez hasonlót nem láttam még. Somlóvásárhely-i gyerekként többször láttunk pirosló Torna patakot, vagy a lugtól habzó vizet annak medrében, de ehhez foghatót még soha. Iszonyatos volt ezt látni. Hogyan fordulhatott ilyen elő? Látjuk-e, egyáltalán felfogható-e mai tudásunkkal ennek a katasztrófának minden következménye.
Sok ezerszer haladtam el gyerekkorom óta a zagytározók mellett Kolontár után Ajkára tartó utamon. Viszont az utóbbi években rendkívüli magasságba emelkedtek ezen zagytározók gátjai. Monstrumként hívták fel magukra, veszélyeikre a figyelmet. Mégis félelmünk ellenére bíztunk a szakemberek tudásában, felelősségérzetük erejében. Tévedtünk. Talán a haszon megint felülírt mindent? Felülírta több ezer ember biztonságát? Legkevesebb 82-en különböző szintü égési sérülést szenvedtek. Több eltűnt személyt keresnek. Két halálos áldozatról is beszámoltak már a híradások.

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Címkék: halpusztulásról, kárfelszámolási, sajtóügyeletese, mentőszolgálat, katasztrófának, somlóvásárhely, sajtóügyeletes, megakadályozni, kárfelszámolás, timföldgyártás, fotóriportere, folyószakaszt, vörösiszaptól, következménye, mellékterméke, településeket, kipusztította, tájékoztatása, veszélyeikre, hangsúlyozta, településünk, készenlétben, szennyeződés, megpróbálták, elpusztított, vegyifegyver, fordulhatott, monstrumként, folyamatosan, katasztrófát, csökkenteni, gyerekkorom, zagytározók, megdöbbentő, tudásunkkal, szakemberek, ajkai vörösiszap, vörös iszap, timföldgyártás mellékterméke, kárfelszámolás szóvivője, igen erős, szakemberek megpróbálták, ökológiai katasztrófát, mentés során, vörösiszap-lavina sújtotta, kárfelszámolási munkában, sérültek közül, embert kellett, szemébe vörösiszap, helyszínen láttak, sajtóügyeletes tájékoztatása, ápolásra szoruló, Dobson Tibor, Országos Mentőszolgálat, VÖRÖS HALÁL AJKÁRÓL,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png kutya  Tavaszi kép  Soha ne kedvezz...  Png kutya  Szép napot kívánok  Reménység és erő Krisztustól e...  képre írva  Reménység és erő Krisztustól e...  Fehér virág  Németh László tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Esti kép  Png csokor  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Az engedelmesség miért nem vál...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  A Megváltó szolgálatában  Png csokor  Ágai Ágnes – Csendélet  Fekete-erdő desszert  Szép napot kívánok  A sors  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Idő  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Akarat  Idő  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Szép estét  Németh László tollából  Alázat  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Elköszönt  Alázat  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Nem tudhatod  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  képre írva  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Régi emberek, akikre máig büsz...  Mi lenne ha  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Alázat  Kellemes délutánt kívánok  Éretlen vers  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Makszim Gorkij gondolata  Akarat  s immár én is felragyogva, ért...  Alvó cicák  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Gonosz démon-álarc  Egy bizonyos határt  Png nő  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Nevem  Nagyi telefonál  Mai harmónia kártyám  Paul David Tripp Április 19 
Bejegyzés Címkék
ajkai vörösiszap, vörös iszap, timföldgyártás mellékterméke, kárfelszámolás szóvivője, igen erős, szakemberek megpróbálták, ökológiai katasztrófát, mentés során, vörösiszap-lavina sújtotta, kárfelszámolási munkában, sérültek közül, embert kellett, szemébe vörösiszap, helyszínen láttak, sajtóügyeletes tájékoztatása, ápolásra szoruló, erősen lúgos, alábbi linken, lugtól habzó, katasztrófának minden, zagytározók mellett, utóbbi években, szakemberek tudásában, haszon megint, halpusztulásról, kárfelszámolási, sajtóügyeletese, mentőszolgálat, katasztrófának, somlóvásárhely, sajtóügyeletes, megakadályozni, kárfelszámolás, timföldgyártás, fotóriportere, folyószakaszt, vörösiszaptól, következménye, mellékterméke, településeket, kipusztította, tájékoztatása, veszélyeikre, hangsúlyozta, településünk, készenlétben, szennyeződés, megpróbálták, elpusztított, vegyifegyver, fordulhatott, monstrumként, folyamatosan, katasztrófát, csökkenteni, gyerekkorom, zagytározók, megdöbbentő, tudásunkkal, szakemberek, növényzetet, akadályozni, katasztrófa, nyilatkozta, legkevesebb, biztonságát, devecserben, sérüléseket, megsérültek, beszámoltak, évtizedeken, csütörtökön, beavatkozás, vörösiszap, kipusztult, tucatnyian, megmentsék, bakonyarca, veszélyben, nehézfémet, pusztított, helyszínen, szállítani, felfogható, információ, ecetsavval, iszonyatos, élővilágát, gyerekként, kolontáron, szenvedett, megmenteni, egyáltalán, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2395
  • e Hét: 14025
  • e Hónap: 47179
  • e Év: 280926
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.