Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nyolcra nőtt az iszapömlés
  2010-10-11 19:55:58, hétfő
 
  Nyolcra nőtt az iszapömlés halálos áldozatainak száma

Úgy tudni, egy idős nő holttestét találták meg a vörösiszappal elöntött Devecser határában.
Dobson Tibor kármentesítési szóvivő közölte, újabb holttestet találtak, így nyolcra emelkedett a halálos áldozatok száma. Az MTI úgy tudja, a speciális mentők egy idős nő holttestére bukkantak Devecser határában hétfő délután. Az ezredes tájékoztatása szerint azt az embert találták meg, akit egy héttel ezelőtt elsodort a vörösiszap-lavina, a katasztrófavédők és a mentőegységek azóta próbálták őt felkutatni.
A szóvivő közlése szerint több embert már nem keresnek. Az ajkai térségben bekövetkezett vörösiszapömlést követően négy holttestet találtak Kolontáron a mentésben részt vevő egységek: a kormányzat vörösiszap-tragédiáról beszámoló honlapja szerint egy 37 éves férfit, egy 73 éves nőt, egy 82 éves nőt és egy 1 év körüli leánygyermeket. "Az elhunytak halálát mindegyik esetben fulladás okozta" - írták. Ekkor még három embert kerestek: egy 76 éves és egy 85 éves nőt, valamint egy 73 éves férfit.
A halálos áldozatok száma péntek hajnalban emelkedett ötre: a veszprémi kórházban meghalt egy 81 éves férfi, aki súlyos sérüléseket szenvedett. Ezt követően az eltűntek közül megtalálták két embert holttestét pénteken Devecser határában. A TV2 péntek esti híradója szerint egy idős férfi és egy idős nő holttestét találták meg, mindkét áldozat kolontári.
A speciális mentők és a katasztrófavédelmi egységek a tragédia bekövetkezte óta éjjel-nappal keresték az eltűnteket. Többször átkutatták a vörösiszappal elöntött Torna-patakot, illetve lecsapolták a halastavat is.

Vörösiszap: 15 lakásos társasházat kapnak a károsultak
A Leier cég saját költségén tizenöt lakásos sorházat épít fel a vörösiszap-katasztrófa által sújtott Devecserben. A vállalat garantálja, hogy karácsonyra beköltözhetnek a lakásokba a mindenüket elveszített családok - jelentette be Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón, Devecserben. Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy az építést azonnal megkezdik, amint a devecseri önkormányzat kijelöli az építési telket. Várhatóan félmillió eurós költséggel építik fel az előregyártott elemekből álló sorházat - mondta Komlós Andor.
Az egyenként 70-80 négyzetméteres lakások kiosztásához a cég a polgármesterek segítségét kéri.

Orbán: őrizetbe vették a MAL vezérigazgatóját
"Katasztrófahelyzetben a közérdeket tűzön-vízen keresztül is érvényesíteni kell" - mondta a kormányfő. Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában megismételte: nem történt természeti katasztrófa, nem volt földrengés, hurrikán, "vagy a szokásos őszi esőknél nagyobb felhőszakadás". Szerinte négy feladattal kell megbirkózni. Kártalanítani a károsultakat, biztosítani a munkát az üzemben, tisztázni a zagytározók problémáit, a felelősöket szigorúan felelősségre vonni - sorolta a kormányfő. Orbán Viktor szerint "a világban az elmúlt húsz évben számos nagy ökológiai katasztrófa történt". Szerinte mindegyik tanulsága az, hogy az államnak komolyabb szerepet kell vállalnia, utópia, hogy a magánérdek önként korlátozná magát. Ezért a kormányfő javasolta a katasztrófabiztos intézményének létrehozását. A katasztrófabiztos fogná össze azt a négy teendőt, amit a kormánynak el kell látnia. A kormányfő bejelentette azt is, hogy a "vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni, amíg mind a négy feladatot meg nem oldjuk". Az államosításhoz szerinte "bátorságra" van szükség. Korábban az állam ilyen feladatra egyszerűen nem vállalkozott, "a milliárdosok mindig megúszták" - tette hozzá a miniszterelnök. Most ez nem így lesz, hiszen "a rendőrség őrizetbe vette a cég vezérigazgatóját, és kezdeményezi előzetes letartóztatását". Az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy B. Zoltán gyanúsítotti kihallgatása folyamatban van az iszapkatasztrófával összefüggésben több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás bűncselekmények miatt. Vallomást tett, de panasszal élt meggyanúsítása és őrizetbe vétele miatt is a Mal Zrt. vezérigazgatója hétfő reggel óta tartó, nemrég véget ért gyanúsítotti kihallgatásán - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője

Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor tisztességes, jó beszédet mondott
A volt miniszterelnök azt írta, most támogatni kell a kormányt. Néhány órával később viszont már botrányosnak nevezte a benyújtott törvényjavaslatot.
Gyurcsány Ferenc internetes blogbejegyzése szerint napok óta figyeli az ajkai zagytározó katasztrófájával kapcsolatos híreket. "Életek mennek tönkre, és jó néhányat el is vesztettünk. Van okunk a megrendülésre, az együttérzésre, a segítségre. Magam is ezt teszem." Mint írta, hogy bár nem reklámozta eddig, mennyit költ jótékonysági célokra és az adományok átadására sem hívta el a sajtót, most közölte, hogy évente átlagosan 10-15 millió forintot költenek adományozásra, és idén a vörösiszap-katasztrófa károsultjaira is odafigyelnek. Az exkormányfő a blogjában kijelentette: "A miniszterelnök tisztességes, jó beszédet mondott. Egyet lehet és egyet kell vele érteni. Nincs okom most azon merengeni, hogy az imént bejelentett katasztrófavédelmi biztos intézménye minden tekintetben jól ki van-e találva, ez a kormány felelőssége. Az viszont világos, hogy tisztességes elveken nyugvó határozott választ akar adni a kormány a kialakult válsághelyzetre. Ez rendben van. Támogatni kell ebben a kormányt. Ma ez a dolgunk, és az, hogy mindenki segítse a maga módján a bajba jutottakat. Én is ezt teszem."
"Kiderült, hogy ócska haszonlesők"
Gyurcsány Ferenc néhány órával később, a kormány által benyújtott törvény szövegének ismeretében írt újabb bejegyzésében már úgy fogalmazott: "támogatni akartam őket, de kiderült, hogy ócska haszonlesők". Véleménye szerint a tervezetben a kormány arra kér felhatalmazást, hogy rendeletben bármikor, bármit, bárkitől elvehessen és felelősség nélkül más vagyonával azt tegyen, amit akar. "Ez így nem egyszerűen alkotmányellenes, ez erkölcstelen, ez disznóság. Amikor valaki a nagy baj közepén a maga javát nézi. A katasztrófára hivatkozva Orbán kormánya bevezeti a korlátlan és szabad államosítás rendszerét. Ha megteszi, akkor itt a jogállam vége" - írta a volt miniszterelnök, aki úgy látja: a parlamenti vitában már a bosszú szaga terjengett és majdnem ítéletet is hirdetett a Fidesz-frakció vezetője.
Mit is mondott Orbán Viktor?
Mint beszámoltunk róla, Orbán Viktor parlamenti beszédében egyebek mellett azt mondta: négy feladata van a kormánynak és a parlamentnek: egyrészt kártalanítani kell a károsultakat, de mindezt úgy, hogy elsősorban azok fizessenek, akik okozták a katasztrófát, ne pedig az adófizetők. Másodsorban meg kell gátolni a további természeti károkat, és nyilvánosságra kell hozni, hogy hol és milyen hasonló anyagok vannak még az országban. "Alapos a gyanúnk, hogy voltak, akik tudtak a katasztrófát okozó tározó meggyengüléséről" - tette hozzá a miniszterelnök.
A harmadik feladat, hogy biztosítani kell az emberek munkáját a Mal Zrt. üzemében, ezért közérdek a termelés biztonságos újraindítása a timföldgyárban. Végül szigorú és fair módon felelősségre kell vonni a károk okozóit. A céghez katasztrófavédelmi kormánybiztost neveznek ki, és őrizetbe vették a MAL Zrt. vezérigazgatóját. A kormányfő bejelentette azt is, hogy a "vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni, amíg mind a négy feladatot meg nem oldjuk".
 
 
1 komment , kategória:  Katasztrófa  
Címkék: közveszélyokozás, katasztrófavédők, vörösiszapömlést, vezérigazgatóját, alkotmányellenes, katasztrófájával, meggyengüléséről, bűncselekmények, válsághelyzetre, felszólalásában, letartóztatását, vezérigazgatója, meggyanúsítása, leánygyermeket, polgármesterek, összefüggésben, nyilvánosságra, felhatalmazást, négyzetméteres, miniszterelnök, államosításhoz, timföldgyárban, kármentesítési, beköltözhetnek, blogbejegyzése, kormánybiztost, bekövetkezett, mentőegységek, érvényesíteni, katasztrófára, főkapitányság, együttérzésre, felhőszakadás, tájékoztatása, kártalanítani, megrendülésre, iszapömlés halálos, vörösiszappal elöntött, halálos áldozatok, speciális mentők, ezredes tájékoztatása, embert találták, héttel ezelőtt, mentőegységek azóta, szóvivő közlése, ajkai térségben, mentésben részt, elhunytak halálát, veszprémi kórházban, eltűntek közül, idős férfi, tragédia bekövetkezte, Dobson Tibor, Komlós Andor, Leier Hungária Kft, Orbán Viktor, Országos Rendőr-főkapitányság, Gyurcsány Ferenc,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Emlékezz  A pitypang legendája  A hagyma antibakteriális hatás...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Szép estét kedves látogatóimna...  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Jázmin  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Csend  Szeretem ujjad karcsuságait,  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Van néhány kérdés, amin gondol...  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Paul Éluard - És egy mosoly  A felvilágosodás...  Alvó cicák  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Jó éjszakát  Erdei gyöngyvirág  Eduardo Sacheri gondolata  Alvó cica  Facebookon kaptam  képre írva  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Jázmin  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Különleges  Különleges  Egy barátság története  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  képre írva  Különleges  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Alvó cica  Nagy és kis csodák  Segíts neki dicsérni Téged  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szívek  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Szép estét kedves látogatóimna...  IGEN így  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  James Allen  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Jázmin  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  IGEN így  Szeretem ujjad karcsuságait,  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Alvó cica  Megígért békesség  Jánosházy György: Fogd a kezem  Tavaszi este  képre írva  Egyszerű  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Előfordul, hogy  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Szép estét  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Segíts neki dicsérni Téged 
Bejegyzés Címkék
iszapömlés halálos, vörösiszappal elöntött, halálos áldozatok, speciális mentők, ezredes tájékoztatása, embert találták, héttel ezelőtt, mentőegységek azóta, szóvivő közlése, ajkai térségben, mentésben részt, elhunytak halálát, veszprémi kórházban, eltűntek közül, idős férfi, tragédia bekövetkezte, vállalat garantálja, mindenüket elveszített, ügyvezető igazgató, építést azonnal, devecseri önkormányzat, építési telket, előregyártott elemekből, egyenként 70-80, polgármesterek segítségét, közérdeket tűzön-vízen, szokásos őszi, zagytározók problémáit, felelősöket szigorúan, elmúlt húsz, államnak komolyabb, magánérdek önként, kormányfő javasolta, katasztrófabiztos intézményének, katasztrófabiztos fogná, négy teendőt, kormányfő bejelentette, négy feladatot, államosításhoz szerinte, állam ilyen, milliárdosok mindig, rendőrség őrizetbe, volt miniszterelnök, benyújtott törvényjavaslatot, ajkai zagytározó, adományok átadására, blogjában kijelentette, miniszterelnök tisztességes, imént bejelentett, kormány felelőssége, viszont világos, kialakult válsághelyzetre, maga módján, bajba jutottakat, kormány által, kormány arra, maga javát, katasztrófára hivatkozva, jogállam vége, parlamenti vitában, bosszú szaga, további természeti, katasztrófát okozó, harmadik feladat, emberek munkáját, termelés biztonságos, károk okozóit, közveszélyokozás, katasztrófavédők, vörösiszapömlést, vezérigazgatóját, alkotmányellenes, katasztrófájával, meggyengüléséről, bűncselekmények, válsághelyzetre, felszólalásában, letartóztatását, vezérigazgatója, meggyanúsítása, leánygyermeket, polgármesterek, összefüggésben, nyilvánosságra, felhatalmazást, négyzetméteres, miniszterelnök, államosításhoz, timföldgyárban, kármentesítési, beköltözhetnek, blogbejegyzése, kormánybiztost, bekövetkezett, mentőegységek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1225
  • e Hét: 12287
  • e Hónap: 24963
  • e Év: 258710
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.