Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Lelkünk dolgai
  2012-07-02 17:01:50, hétfő
 
   
  Patricia Severac, valamint a férje, Gustavo, két kislányukkal, a négyéves Valentinával és a tizenegy hónapos Victoriával szokás szerint ezen a hétvégén is megtették a 400 kilométeres autóutat az északkelet-argentínai Corrientesben lévő otthonukból Monte Caserosba, hogy meglátogassák Gustavo szüleit.

A nappaliban ülve, ahol a család 2009 júniusában az apák napját ünnepelte, Patricia gondolatai szüntelenül a kisebbik lánya körül forogtak. A 11 hónapos kicsit nem sokkal korábban gyermekorvoshoz vitte, mert valami szokatlant - eltérőt - vett észre a jobb szemén.

- Nem látok semmi különöset, de ha egy édesanya észrevesz valamit, azt komolyan veszem - közölte az orvos Patriciával, és azt ajánlotta, vigye el a gyermeket egy szemészhez. A szemész azonban szintén azon a véleményen volt, hogy a gyermek szemének semmi baja.

Az anyósáéknál Patricián újra nyugtalanság vett erőt, és ezért nem is igazán tudott figyelni családtagok beszélgetésére, a kezébe vette hát a Reader's Digest egyik 2009-es számát, amely az ebédlőasztalon hevert. Ahogy átlapozta a magazint, felfigyelt egy cikkre. Az Életmentő fénykép című írás egy édesanyáról szólt, aki rájött, hogy a kislányának retinoblasztómája van (a szemben lévő ideghártya kifejezetten csecsemő- vagy kisgyermekkorban jelentkező rosszindulatú daganata), mert egy családi fotón a kislányának a szeme furcsán fehér színűnek tűnt.

A cikkben ismertetett némelyik tünet, például a strabismus (kancsalság), kísértetiesen hasonlított a Victorián észleltre. - Ettől a cikktől teljesen lebénultam. Egyrészt, mert tudomást szereztem erről a szörnyű betegségről, másrészt pedig azért, mert a kicsi lányom pontosan olyan idős volt, mint a fényképen szereplő gyermek, és a leírt tünetek közül nála is látható volt az egyik - meséli Patricia.

A cikk ismerteti a leukocoriát (köznyelven macskaszemet), amelytől a pupilla fehérnek tűnik. Ez leginkább a vakuval készült fotókon szembetűnő. - Az egész hétvégét azzal töltöttem, hogy felvételeket csináltam a kislányomról, de semmi furcsát nem észleltem rajtuk - meséli az édesanya.

Patricia nem tudta kiverni a fejéből azt a cikket. Úgy érezte, ez igazolja, amit ő anyaként ösztönösen megsejtett, nevezetesen, hogy valami nincs rendben. Nem tudta megállni, hogy ne hasonlítsa össze a Reader's Digestben szereplő kislányt Victoriával.

Miután hazaértek, Patricia egy másik gyermekszemészhez vitte el Victoriát, aki olyasmit tett, amit az előző orvos nem: kitágította a gyermek pupilláit. Azok furcsa módon fehérek voltak. A diagnózis: ,,veleszületett kétoldali szürkehályog". Patricia haladéktalanul felvette a kapcsolatot a család gyermekorvosával, és kérte, hogy irányítsák egy másik szakorvoshoz.

Még ugyanazon a napon Patricia találkozott dr. Susanna Friddel, aki közölte vele, hogy a korábbi diagnózis téves, és a kis Victoria mindkét szeme rákos - azaz retinoblasztómája van.

- Ez a betegség nagyon gyors lefolyású - mondta Frid doktornő Patriciának, és sürgette, hogy lehetőség szerint minél hamarabb vigye el kezelésre a kis Victoriát (a mintegy ezer kilométerre lévő) Buenos Aires-i Garrahan Gyermekkórházba.

Patricia és Gustavo, akik mindketten ügyvédek, szabadságot vettek ki, és Buenos Airesbe indultak. Négyéves kislányukat, Valentinát nem vihették magukkal, ő az anyai nagyszülőkkel maradt. A Garrahan Gyermekkórházban dr Fandino szemészorvos megerősítette a korábbi diagnózist, és a lehető legrosszabb hírt közölte a szülőkkel: Victoria mindkét szemét ki kell venni, hogy eltávolíthassák a rákos daganatokat.

A házaspárt sokkolta a hír. Alig pár napja Victoria még a nővérével játszott, most pedig műtőbe viszik, hogy olyan operációt hajtsanak végre rajta, amelynek a következtében megvakul.

Egy órája tartott már a beavatkozás, amikor az orvos kijött a műtőből és közölte a szülőkkel, hogy talán meg tudják menteni az egyik szemet. - Adunk egy esélyt a bal szemének, de ha bármilyen probléma merülne fel, azt is el kell távolítanunk - mondta nekik dr Fandino Victoriának szerencséje volt. Az orvosok meg tudták menteni az egyik szemét.

Az operációt kemoterápiás kezelés követte. A gyógyszereket átlagosan háromhetenként adták be; a terápia összesen nyolc hónapig tartott. Négy hónap múlva Valentina is csatlakozott a családhoz Buenos Airesben. A kórház onkológiai részlege közös lakterükké vált, ahol hasonló helyzetben lévő betegekkel és családjaikkal töltötték a napokat.

- Amikor megtudtuk, mi a baja Victoriának, az első gondolatunk ez volt: ,,Miért éppen mi? Mit vétettünk, hogy ezt érdemeljük?" - mondja Patricia. - Aztán amikor találkoztunk más szülőkkel és csodálatos gyermekeikkel, akik sokkal nehezebb helyzetben voltak, mint mi, akkor szembesültünk a ,,Miért nem mi?" kérdéssel is, és őszinte hálát éreztünk.

- Victoria élni tanított bennünket. Még a legnehezebb pillanatokban is vidám volt, örömet szerzett nekünk, nevetett és játszott. Ha benne ennyi erő van, akkor mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy gyöngék legyünk - mondja Patricia. - Úgy képzelem, ha felnő, erős asszony válik belőle, aki mindig harcolni fog azért, amit akar, és segíteni fog másokon.

Victoria nem hazudtolta meg a nevét - a Viktória jelentése ,,győzelem" -, és mire a kezelések véget értek, a rák visszahúzódott, a kislány látása megmaradt. Ma, csaknem három évvel az után, hogy rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak nála, olyan, mint a többi négyéves kislány. Patricia háromhavonta Buenos Airesbe viszi őt ellenőrző vizsgálatra.

Az elmúlt években Patricia együttműködött sok politikussal annak érdekében, hogy a két év alatti gyerekek számára tegyék kötelezővé a szemészeti vizsgálatot. Ez az az életkor, amikor a retinoblasztómát még idejében fel lehet fedezni, és megelőzhető, hogy a szemet súlyosabb károsodás érje.

Victoria édesanyjának szilárd meggyőződése, hogy ,,létezik anyai ösztön, s amikor eljön az idő, hogy használjuk, erősnek kell lennünk és képesnek arra, hogy megmentsük a gyermekünket". A Reader's Digest cikkét, mely 2009 júniusában jelent meg, Patricia kincsként őrzi.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: diagnosztizáltak, retinoblasztómát, gyermekorvosával, gyermekkórházban, kisgyermekkorban, eltávolíthassák, gyermekorvoshoz, gyermekkórházba, háromhetenként, ebédlőasztalon, beszélgetésére, együttműködött, visszahúzódott, haladéktalanul, pillanatokban, meglátogassák, rosszindulatú, veleszületett, családjaikkal, gyógyszereket, következtében, nagyszülőkkel, corrientesben, gyermekeikkel, megerősítette, kísértetiesen, szembesültünk, szakorvoshoz, kemoterápiás, találkoztunk, meggyőződése, távolítanunk, kislányukkal, édesanyjának, felvételeket, csatlakozott, négyéves Valentinával, tizenegy hónapos, nappaliban ülve, család 2009, apák napját, kisebbik lánya, jobb szemén, édesanya észrevesz, orvos Patriciával, szemész azonban, véleményen volt, gyermek szemének, anyósáéknál Patricián, kezébe vette, ebédlőasztalon hevert, édesanyáról szólt, Patricia Severac, Monte Caserosba, Susanna Friddel, Buenos Aires-i Garrahan Gyermekkórházba, Buenos Airesbe, Garrahan Gyermekkórházban, Buenos Airesben,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png nő  Julian Brass gondolata  Nagyi telefonál  Kerüld el az evangélium örömén...  A televizió nem a kultúrát kép...  Adakozás  Minden harmadik...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Fehér virág  Facebookon kaptam  Fehér virág  Png lepke  Makszim Gorkij gondolata  Idő  Ami embereknek lehetetlen, az...  Fehér virág  Facebookon kaptam  Png kutya  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Lóhere  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png cica  Minden harmadik...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  képre írva  Próbálj meg ...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Szívem  Png ház  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png virág  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png virág  Erdőn  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png csokor  Örülök, hogy látlak!  Alázat  Akarat  Reménység és erő Krisztustól e...  Tanuld meg ezt a versemet  Sokan azt tartják  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Alvó cicák  Png ház  Popper Péter szavai  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Png virág  s immár én is felragyogva, ért...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Nevem  Alázat  Alázat  Leonardo da Vinci gondolata  Németh László tollából  Nem tudhatod  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Png telefon  Png virág  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Hogy lehet megtartani  A másik dolog,  Mai harmónia kártyám 
Bejegyzés Címkék
négyéves Valentinával, tizenegy hónapos, nappaliban ülve, család 2009, apák napját, kisebbik lánya, jobb szemén, édesanya észrevesz, orvos Patriciával, szemész azonban, véleményen volt, gyermek szemének, anyósáéknál Patricián, kezébe vette, ebédlőasztalon hevert, édesanyáról szólt, kislányának retinoblasztómája, szemben lévő, családi fotón, szeme furcsán, cikkben ismertetett, cikktől teljesen, szörnyű betegségről, kicsi lányom, fényképen szereplő, leírt tünetek, egyik &#8211, cikk ismerteti, pupilla fehérnek, vakuval készült, egész hétvégét, másik gyermekszemészhez, előző orvos, gyermek pupilláit, család gyermekorvosával, másik szakorvoshoz, napon Patricia, korábbi diagnózis, betegség nagyon, mintegy ezer, anyai nagyszülőkkel, korábbi diagnózist, lehető legrosszabb, rákos daganatokat, házaspárt sokkolta, nővérével játszott, következtében megvakul, órája tartott, orvos kijött, egyik szemet, egyik szemét, operációt kemoterápiás, gyógyszereket átlagosan, terápia összesen, családhoz Buenos, kórház onkológiai, baja Victoriának, első gondolatunk, legnehezebb pillanatokban, nevét &#8211, kezelések véget, kislány látása, többi négyéves, elmúlt években, szemészeti vizsgálatot, szemet súlyosabb, diagnosztizáltak, retinoblasztómát, gyermekorvosával, gyermekkórházban, kisgyermekkorban, eltávolíthassák, gyermekorvoshoz, gyermekkórházba, háromhetenként, ebédlőasztalon, beszélgetésére, együttműködött, visszahúzódott, haladéktalanul, pillanatokban, meglátogassák, rosszindulatú, veleszületett, családjaikkal, gyógyszereket, következtében, nagyszülőkkel, corrientesben, gyermekeikkel, megerősítette, kísértetiesen, szembesültünk, szakorvoshoz, kemoterápiás, találkoztunk, meggyőződése, távolítanunk, kislányukkal, édesanyjának, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1576
  • e Hét: 4443
  • e Hónap: 10815
  • e Év: 61606
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.