Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pápává választják Karol Wojtyl
  2010-10-16 19:19:16, szombat
 
  Pápává választják Karol Wojtylát 1978 Róma, október 16.

...... .............


Róma, október 16. - Ezen a napon szállt fel a füst a Vatikánban a Sixtusi-kápolnából. Ez azt jelentette, hogy sikerült megválasztani a katolikus egyház 264. pápáját.
Habemus papam!" - hangzott el 1978. október 16-án, negyed hatkor Rómában - a nyolcadik szavazási forduló után. Ekkor jelent meg a Szent Péter Bazilika erkélyén II. János Pál. Karol Jozef Wojtyla az első nem olasz pápa volt 1523 óta!
,,Messziről jöttem. Ha majd elhibázok valamit olaszul, ti kijavítotok!" - mondta első megszólalásakor. Az első pillanattól szerették Rómában és szerte a világon. Zbiegnew Brzezinski, aki több amerikai elnök külügyi tanácsadója is volt, azt jósolta beiktatásakor: "Nagy pápa lesz belőle!" Igaza lett - a harmadik legtovább ,,hivatalban" lévő egyházfő.
Képek az alábbi linken Link
Karol Wojtyla 1920. május 18-án született Wadowiczében, a Krakkótól 50 kilométerre lévő településen. Apja Karol Wojtyla nyugalmazott katonatiszt és szabó volt, anyja Emlilia Kaczorowka tanítónő. Édesanyja 1929-ben, bátyja 1931-ben meghalt.
Fiatalon sokat sportolt, evezett, síelt, hegyet mászott.
9 évesen lett elsőáldozó, 18 évesen bérmálkozott. 1938-ban a krakkói Jagelló Egyetemre iratkozott be, de szeretett játszani, és egy drámaiskolát is elvégzett. A bölcsészeti tanulmányokat a háború miatt megszakította. Kétkezi munkásként dolgozott.
A háborús élmények is arra vezették, hogy egyházi tanulmányokat folytasson - de mindezt titokban: 1942-ben kezdte a papi tanulmányokat Krakkóban. 1946-ban szentelték pappá, majd Rómába küldték, ahol egy francia pap felügyelete alatt dolgozott. 48-ban lett doktor, Belgiumban, Franciaországban dolgozott lengyel emigránsok lelkészeként
1948-ban tért vissza Lengyelországba, 51-ig a krakkói egyetem káplánja, majd a krakkói és lublini egyetemen lesz professzor, hogy aztán 1962 és 65 között aktívan részt vegyen a II. vatikáni zsinat ülésszakain. 1964. január 18-án Krakkó érsekévé választják. 1967 májusában VI. Pál bíborossá nevezi ki.
1978-ban meghal VI. Pál pápa helyére Albino Luciani velencei pátriárkát választják meg, de ő 33 nap után - eddig ismeretlen okokból - meghal. Az újabb konklávé 1978. október 16-án, a nyolcadik szavazási fordulóban Karol Wojtylának szavaz bizalmat (a 111 voksból ekkor 104 őt támogatta, főleg a német és osztrák bíborosok ,,lobbija" után). Felszállt a füst a Sixtusi-kápolnában.
Politikus és utazó pápa
A (volt) kommunista országok közül mindegyikben járt, kivéve Oroszországban, Észak-Koreában és Kínában, Castróval többször is találkozott. Első audienciáján a szovjet külügyminisztert fogadta, rögtön az első évben közvetített az argentin-chilei konfliktusban. Járt nála az összes amerikai elnök, Jasszer Arafat, az iráni vezető, Izrael közjogi méltóságai, a protestáns és anglikán egyház vezetői, királyok, közéleti személyiségek. Egy miniszterelnököt épp olyan közvetlenséggel fogadott, mint egy breaktáncos fiatalembert.
1981. május 13-án, délután 5 óra 13 perckor a török Ali Agca három lövést ad le a Szent Péter téren. A pápamobil hátsó ülésén lehanyatlott, a Gemelli kórházban 6 órás műtét után stabilizálják állapotát. 20 napot tölt a kórházban, Agcának megbocsát. Állítólag a KGB megbízásából a bolgár titkosszolgálat adta a terrorista kezébe a pisztolyt.
Elment a római zsinagógába, a jeruzsálemi siratófalhoz, a damaszkuszi mecsetbe. Bangkokban a buddhistákkal, Canterburyben az anglikánokkal imádkozott. Bocsánatot kért a protestánsok és a zsidók elleni bűnökért, Konstantinápoly keresztes kifosztásáért, a latin-amerikai és ázsiai erőszakos hitterjesztésért, az egyház összes múltbéli bűnéért elnézést kért, Galileit is rehabilitálta.
A fiatalokkal rengeteget találkozott, nyitott volt mindenre, bennük látta az egyház jövőjét. Többször szakított a protokollal, használta a tömegmédiát, valójában nevezhetjük sztárnak is. Nyíltan kiállt egy-egy nemzetközi konfliktusban az egyik fél mellett, leginkább például a béke érdekében: szólt az angol-argentin, az izraeli-arab, a balkáni konfliktusról, de a szocializmus felbomlásában is szerepet adnak neki. Egyedül a homoszexualitás elfogadásának mellőzése és a cölibátus eltörlésének hiánya miatt kritizálták. No, meg az abortusz és a terhesség-megszakítás teljes elutasítása miatt. Sokan úgy gondolják, János Pál nem volt konzervatív, de az enciklikáit, megnyilatkozásait tekintve nagyon is annak tekinthető.
A zsidókkal történő párbeszéd
A két felekezet megbékélésében óriási szerepe volt. Az egyház kétezer éves története során először látogatott el a római zsinagógában (1986-ban), majd a Vatikánban fogadta a jeruzsálemi főrabbit. 1998-ban a Soáról szóló pápai dokumentumban emlékezett meg a holokausztról, 2000-ben a Szentföldre látogatott, és Izraelben, a jeruzsálemi Siratófalnál imádkozott és kért bocsánatot a zsidóságtól a keresztények által velük szemben elkövetett bűnökért. Irányítása alatt a katolikus egyház egyetemes világegyház lett, amely mindenkivel képes volt fenntartani a párbeszédet

Magyarországon
Először 1991 augusztusában járt II. János Pál pápa Magyarországon. Az ötnapos alatt Paskai László prímáson és a Magyar Katolikus Püspöki Kar tagjain kívül találkozott Göncz Árpád köztársasági elnökkel, Antall József miniszterelnökkel
II. János Pál a Népstadionban fiatalokkal találkozott:
...... ..............


Közéleti személyiségek is tiszteletüket tették a látogatáskor (Sinkovits Imre a képen):
...... ........... .......


Legközelebb öt évvel később, 1996 szeptemberében jött hazánkba, fogadta őt Horn Gyula miniszterelnök is. Itt tartózkodásai során ellátogatott Debrecenbe, Pannonhalmára, Máriapócsra, Szombathelyre.

Több betegség is kínozta már (1995-ben csípőprotézis-műtéte volt, 1992-ben jóindulatú daganatot távolítottak el a vastagbeléből, 1996-ban vakbélműtét várt rá), de leginkább a Parkinson-kór döntötte le.
2005. április 2-án, magyar idő szerint 21 óra 37 perckor hunyt el. Halálhírét Joaguín Navarro-Valls vatikáni szóvivő jelentette be. Akkor már közel százezren virrasztottak a Szent Péter téren. Ujjáról lehúzták a pápai gyűrűt, ezzel kezdetét vette egy új időszak.

Meggyorsítják II. János Pál szentté avatását
A közelmúltban felgyorsították a 2005-ben elhunyt II. János Pál szentté avatásának folyamatát - jelentette be szombaton Bronislaw Komorowski lengyel államfő.
"Kifejeztük abbeli reményünket, hogy a folyamat folytatódik, és a legutóbbi jelzések arra utalnak, hogy ez a folyamat nemrégiben felgyorsult" - mondta a sajtónak az elnök, aki II. János Pál pápává választásának 32. évfordulóján tesz látogatást Rómában.
Az Il Giornale című olasz lap ezen a héten azt jelentette, hogy a II. János Pál által véghez vitt első csoda orvosi megerősítése - ami döntő fontosságú a boldoggá, majd a szentté avatáshoz - az elkövetkező hetekben megtörténhet.

A legek pápája
104 utazása során 129 országot látogatott meg.
455 év óta ő volt az első nem olasz pápa.
Több mint egymillió kilométert tett meg utazásai során.
144-szer járt Olaszországon belül.
Róma püspökeként 334 parókia közül 301-ben járt.
469 embert avatott szentté, 1340-et boldoggá.
14 pápai enciklikát, 13 apostoli buzdítást, 11 apostoli alapszabályt adott ki.
42 apostoli levelet, 3 könyvet írt.
201 bíborost nevezett ki.
700 audienciát adott államfők részére, 235-öt miniszterelnököknek.
Beszédeit maga írta, ő volt az első, aki bocsánatot kért az egyház bűneiért, és aki ellátogatott Izraelbe.
Több mint 20 alkalommal kíséreltek meg ellene merényletet.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: hitterjesztésért, franciaországban, miniszterelnököt, külügyminisztert, megszólalásakor, lengyelországba, felgyorsították, konstantinápoly, homoszexualitás, közvetlenséggel, titkosszolgálat, magyarországon, miniszterelnök, szeptemberében, megbékélésében, oroszországban, konfliktusban, tiszteletüket, személyiségek, népstadionban, tartózkodásai, virrasztottak, meggyorsítják, vastagbeléből, csípőprotézis, pannonhalmára, szombathelyre, beiktatásakor, dokumentumban, rehabilitálta, tanulmányokat, stabilizálják, buddhistákkal, canterburyben, kifosztásáért, konfliktusról, napon szállt, katolikus egyház, nyolcadik szavazási, első pillanattól, harmadik legtovább, alábbi linken, krakkói Jagelló, bölcsészeti tanulmányokat, háború miatt, háborús élmények, papi tanulmányokat, krakkói egyetem, újabb konklávé, szovjet külügyminisztert, első évben, argentin-chilei konfliktusban, Karol Wojtyl, Karol Wojtylát, Szent Péter Bazilika, János Pál, Karol Jozef Wojtyla, Zbiegnew Brzezinski, Karol Wojtyla, Apja Karol Wojtyla, Emlilia Kaczorowka, Jagelló Egyetemre, Albino Luciani, Karol Wojtylának, Jasszer Arafat, Szent Péter, Paskai László, Magyar Katolikus Püspöki Kar, Göncz Árpád, Antall József, Sinkovits Imre, Horn Gyula, Halálhírét Joaguín Navarro-Valls, Meggyorsítják II, Bronislaw Komorowski,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Esti kép  Minden kedves látogatómnak sze...  Paul David Tripp Március 27  Aki belekortyol  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  Vérnyomáscsökkentés  Esti kép  Facebookon kaptam  Nem azt látja  képre írva  Alvó baby  Sonka vásár  Kékfestőről pár szóban  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam  Az út  A szeretetről  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Boldog virágvasárnapot minden...  Egy imádság Ágoston Vallomások...  A jó kedv a világon  Kékfestőről pár szóban  Színház az egész világ,  képre írva  Boldogság  A tavasz nem csak önmagában sz...  Szép estét  Facebookon kaptam  Óraállítás  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Sárkány  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  Alvó baby  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Most - segíts meg Mária ,  Hibáztam már  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alvó cica  képre írva  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 28  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam Krisztinától  A máj egészségét biztosító és ...  Esti kép  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Rács mögé  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Nagy Feró megmondta?  Az angyali üdvözlet  Facebookon kaptam  Apu  Nem hazudnak  virágvasárnap  Esti képek  A nagyhét eseményei  Aki belekortyol  Virágvasárnap a húsvét előtti  Nárcisz  A tavasz nem csak önmagában sz...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztina b...  virágvasárnap  Szép álmokat!  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
napon szállt, katolikus egyház, nyolcadik szavazási, első pillanattól, harmadik legtovább, alábbi linken, krakkói Jagelló, bölcsészeti tanulmányokat, háború miatt, háborús élmények, papi tanulmányokat, krakkói egyetem, újabb konklávé, szovjet külügyminisztert, első évben, argentin-chilei konfliktusban, összes amerikai, iráni vezető, breaktáncos fiatalembert, pápamobil hátsó, bolgár titkosszolgálat, terrorista kezébe, római zsinagógába, jeruzsálemi siratófalhoz, damaszkuszi mecsetbe, anglikánokkal imádkozott, zsidók elleni, egyház összes, fiatalokkal rengeteget, egyház jövőjét, béke érdekében, balkáni konfliktusról, szocializmus felbomlásában, homoszexualitás elfogadásának, cölibátus eltörlésének, zsidókkal történő, egyház kétezer, római zsinagógában, jeruzsálemi főrabbit, jeruzsálemi Siratófalnál, keresztények által, ötnapos alatt, pápai gyűrűt, közelmúltban felgyorsították, 2005-ben elhunyt, folyamat folytatódik, legutóbbi jelzések, folyamat nemrégiben, szentté avatáshoz, elkövetkező hetekben, legek pápája, egyház bűneiért, hitterjesztésért, franciaországban, miniszterelnököt, külügyminisztert, megszólalásakor, lengyelországba, felgyorsították, konstantinápoly, homoszexualitás, közvetlenséggel, titkosszolgálat, magyarországon, miniszterelnök, szeptemberében, megbékélésében, oroszországban, konfliktusban, tiszteletüket, személyiségek, népstadionban, tartózkodásai, virrasztottak, meggyorsítják, vastagbeléből, csípőprotézis, pannonhalmára, szombathelyre, beiktatásakor, dokumentumban, rehabilitálta, tanulmányokat, stabilizálják, buddhistákkal, canterburyben, kifosztásáért, konfliktusról, felbomlásában, anglikánokkal, megszakította, elfogadásának, augusztusában, holokausztról, olaszországon, választásának, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1492
  • e Hét: 7183
  • e Hónap: 27866
  • e Év: 230779
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.