Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Óriásit bukhatsz a villanyszámlán: erre figyelj a kánikulába
  2013-06-29 21:01:12, szombat
 
 




Energia
Óriásit bukhatsz a villanyszámlán: erre figyelj a kánikulában - is!

A jelenlegi extrém melegben egy átlagos lakás hűtési költsége - már amennyiben van benne klíma - a megszokott többszörösére nőhet. Felmérésünk szerint az elmúlt 20 évben harmadával nőtt az áramfogyasztás a nyári hónapokban.

A hosszúra nyúlt tél után rendkívüli kánikula tört be Magyarországra - az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőállomásain 1901 óta nem regisztrálták olyan magas hőmérsékleti minimumot, mint június 20-án. Az ország legtöbb megyéjében, a 25 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, néhány területre azonban narancssárga, vagyis másodfokú jelzést adtak ki. Pénteken a hőmérséklet legalacsonyabb értéke várhatóan 17-22, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 32-36 fok között alakul. Szombaton és vasárnap némi felfrissülés jön - országszerte megnövekszik a felhőzet, több helyen várható zápor, zivatar.







A brutális hőség ugyanakkor nemcsak szervezetünket terheli, az extrém meleg miatt energiafogyasztásunk is meglódulhat. Hagyományosan a legmelegebb nyári hónapokban, vagyis júniustól augusztusig kiugró az elhasznált villamos energia mennyisége. A technológiai fejlődés folyományaként ugyanis a hazai lakóingatlanokban is mindinkább megjelennek a különböző klímaberendezések, melyek köztudottan zabálják az áramot. A berendezések elterjedését a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) fogyasztási adatai is alátámasztják. Az elmúlt 20 évben közel 30 százalékkal nőtt meg a lakosság teljes energiaigénye a nyári hónapokban.

"A kánikula az elmúlt héthez képest az E.ON ellátási területén átlagosan 10 százalék fogyasztásnövekedést hozott" - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére Egyházi Nikoletta, a társaság szóvivője. Ráadásul nincs ez másképp régiós szinten sem. Köszönhetően az elmúlt évtized kiemelkedően meleg nyarainak, a klímaberendezések száma az Európai Unióban olyannyira megugrott, hogy e berendezések áramfogyasztása mára eléri a mintegy 7-10 TWh-t, ami közel annyi, mint hazánk teljes, éves háztartási elektromosenergia-szükséglete!







A gatyánk is rámegy a hűtésre!

Kevés ingatlantulajdonos tudja, hogy otthona hőmérsékletének 1 fokkal való csökkentése háromszor több energiát emészt fel, mint 1 fokkal való felfűtése. Számítások szerint egy átlagos teljesítményű klímaberendezés havonta akár 250 kWh-val is megnövelheti az áramfogyasztást, ami mintegy 8-10 ezer forintos többletet is eredményezhet a villanyszámlánkon. Természetesen döntően befolyásolja a klíma fogyasztását a beállított hőmérséklet értéke, illetve a napi üzemidő is. Mivel az elszállított energia és a beállított hőmérséklet, illetve a kinti hőmérséklet különbsége között egyenes arányosság áll fenn, minél nagyobb különbséget állítunk be a külső levegő hőmérsékletéhez képest, annál nagyobb fogyasztással kell számolnunk.







A leginkább meghatározó szempont a fogyasztásnál ugyanakkor a gépek hatásfokában, más néven jóságfokában rejlik. A hatásfok a klímák műszaki felépítésétől, a kivitelezés precízségétől, valamint a használt hűtőközegtől is függ. A hatásfokot számokban mérve is kifejezik, melyeket EER és COP számokkal jelölnek. Ezek a számok kifejezik, hogy egy klíma 1 kWh elektromos energiából mennyi hűtő, vagy fűtőenergiát képes előállítani. Minél nagyobbak ezek az értékek, annál kevesebb elektromos áramot használ fel a klíma ugyanakkora tér lehűtésére vagy felfűtésére. Ugyanezen hatékonysági értékek alapján sorolják egyébként a gépeket energiaosztályokba, így nagymértékben csökkenthetjük a felhasznált energia mennyiségét, ha jó hatásfokú (magas EER, COP számok, vagy "A" energiaosztály) gépet választunk. De magas hatásfokúak az inverteres klíma készülékek is, melyek a teljesítmény fokozatmentes szabályozásával takarítanak meg energiát. Szakértők szerint egy "A" energiaosztályú géppel akár ezrekkel is kevesebb lehet az áramfogyasztásunk.

A körültekintő választás annak fényében még inkább előtérbe kerül, hogy klímák nem olcsók. A Magyarországon eladott klímaberendezések 85 százaléka nagyjából fele-fele arányban 50-70 ezer forintos "belépő" kategóriájú modell, illetve 100-150 ezer forintos, középkategóriájú, míg a legfelső kategóriájú, 200 ezer forint feletti klímák csupán a piac 15 százalékát adják. Arról nem is beszélve, hogy a split klímák esetén a vevőknek beltéri egységenként 50-90 ezer forintos felszerelési költséggel is számolniuk kell. Mielőtt azonban hatalmas költségbe vernénk magunkat gondoljuk át, nem tudjuk-e otthonunk hőmérsékletét passzív megoldásokkal féken tartani. De az alternatív módszerekkel meglévő klímaberendezésünk üzemidejét is csökkenthetjük.


Link















 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
Címkék: középhőmérséklet, rendszerirányító, középkategóriájú, energiaosztályú, hőmérsékletéhez, áramfogyasztása, klímaberendezés, villamosenergia, hőmérsékletének, áramfogyasztást, szabályozásával, magyarországra, áramfogyasztás, energiaosztály, villanyszámlán, folyományaként, szervezetünket, magyarországon, legalacsonyabb, csökkenthetjük, mérőállomásain, figyelmeztetés, hagyományosan, regisztrálták, energiaigénye, természetesen, precízségétől, teljesítményű, meteorológiai, eredményezhet, fogyasztásnál, felépítésétől, megkeresésére, többszörösére, fogyasztással, nagymértékben, jelenlegi extrém, átlagos lakás, megszokott többszörösére, nyári hónapokban, hosszúra nyúlt, ország legtöbb, hőmérséklet legalacsonyabb, legmagasabb nappali, brutális hőség, extrém meleg, legmelegebb nyári, elhasznált villamos, technológiai fejlődés, hazai lakóingatlanokban, különböző klímaberendezések, berendezések elterjedését, Országos Meteorológiai Szolgálat, Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt, Egyházi Nikoletta, Európai Unióban,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png rózsa csokor  Alázat  A jó emberek mindig szépek mar...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Rátalálsz  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Szép álmokat!  Varga János Veniam - Fontos sz...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png ház  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Hiányzik  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Nevem  Alvó cicák  Kerüld el az evangélium örömén...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Garai Gábor - Takarítás  A kételkedés kezelése  Alázat  Adakozás  Png lepke  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Elköszönt  Akarat  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Julian Brass gondolata  Még csak most kezdődik a nap  Kellemes délutánt kívánok  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Irgalom és ítélet  Hazára minden embernek szükség...  Popper Péter szavai  Png csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Nagyon különös  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Png fotel  Lóhere  Png férfi  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Németh László tollából  Garai Gábor - Takarítás  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Reggel van 
Bejegyzés Címkék
jelenlegi extrém, átlagos lakás, megszokott többszörösére, nyári hónapokban, hosszúra nyúlt, ország legtöbb, hőmérséklet legalacsonyabb, legmagasabb nappali, brutális hőség, extrém meleg, legmelegebb nyári, elhasznált villamos, technológiai fejlődés, hazai lakóingatlanokban, különböző klímaberendezések, berendezések elterjedését, lakosság teljes, elmúlt héthez, társaság szóvivője, elmúlt évtized, klímaberendezések száma, mintegy 7-10, átlagos teljesítményű, klíma fogyasztását, beállított hőmérséklet, napi üzemidő, elszállított energia, kinti hőmérséklet, külső levegő, leginkább meghatározó, fogyasztásnál ugyanakkor, gépek hatásfokában, klímák műszaki, kivitelezés precízségétől, használt hűtőközegtől, hatásfokot számokban, számok kifejezik, klíma ugyanakkora, felhasznált energia, inverteres klíma, teljesítmény fokozatmentes, körültekintő választás, legfelső kategóriájú, split klímák, vevőknek beltéri, alternatív módszerekkel, középhőmérséklet, rendszerirányító, középkategóriájú, energiaosztályú, hőmérsékletéhez, áramfogyasztása, klímaberendezés, villamosenergia, hőmérsékletének, áramfogyasztást, szabályozásával, magyarországra, áramfogyasztás, energiaosztály, villanyszámlán, folyományaként, szervezetünket, magyarországon, legalacsonyabb, csökkenthetjük, mérőállomásain, figyelmeztetés, hagyományosan, regisztrálták, energiaigénye, természetesen, precízségétől, teljesítményű, meteorológiai, eredményezhet, fogyasztásnál, felépítésétől, megkeresésére, többszörösére, fogyasztással, nagymértékben, fokozatmentes, alátámasztják, megoldásokkal, hőmérsékletét, megnövekszik, országszerte, köszönhetően, hőmérsékleti, körültekintő, teljesítmény, módszerekkel, kiemelkedően, felfrissülés, berendezések, elterjedését, megnövelheti, egységenként, felszerelési, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 83 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3253
  • e Hét: 11708
  • e Hónap: 51529
  • e Év: 229404
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.