Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyógynövények III
  2012-09-10 12:34:39, hétfő
 
   
 

Áfonyalevél tea (fekete áfonya): A levélből készült teát elsősorban szél- és vizelethajtóként, illetve húgyúti fertőtlenítőként használják. A fekete áfonyalevél vércukorszint csökkentő, a cukorbetegek napi folyadékpótlására is alkalmas.
Tartósan nem fogyasztható! Veseköves betegeknél csak óvatosan adható!


Akácvirág: Az akácvirág jó köhögéscsillapító hatású, de használják még túlzott gyomorsav-termelődés esetén, valamint a gyomorégés enyhítésére. Enyhe hashajtó hatású.
Tea készítése: 2 dl forró vízzel leforrázunk 1 teáskanálnyi szárított akácvirágot, majd 5 perc elteltével leszőrjük. Íze kellemes.


Angelika gyökér (angyalgyökér): Gyomor, bél, illetve idegi eredető bántalmak kapcsán kifejtett kedvező hatását évszázadok óta ismeri a népi gyógyászat. Használják szélhajtóként, étvágygerjesztőként és gyomorerősítőként is. Az angelika gyökeret felhasználják még teakeverékek, vizelethajtó borok, étvágyjavító, izzadást megszüntető, idegerősítő és vértisztító gyógyteakeverékek készítésénél. Vérszegénységben, lábadozás esetén roboráló.
Tea készítése: 2 kávéskanál aprított gyökeret egy liter vízzel 1-2 percig kis lángon főzünk, majd lefedve, néhány percig áztatjuk, szőrjük. Étvágyjavítóként éhgyomorra főétkezések előtt fogyasszuk.



Ánizsmag: Az ánizst étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, felfúvódást szüntető, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként is használják. A gyermekgyógyászatban mint szélhajtó szinte nélkülözhetetlen. Gyógyszerekhez ízjavítónak adják.
Magvaiból vízgőzzel illóolajat párolnak le. Származási helyétől függően az ánizsmagból 6-9% ánizsolaj vonható ki.
Használják illatosításra, gyenge hashajtónak, és a belső elválasztású secretumok (tej, köpet) gyorsabb kiválasztására. A tetveket gyorsan elpusztítja, ezért kenőcsként vagy borszeszes oldatban fejtetvek ellen is alkalmazzák.


Anyalevél: A szennafélék családjába tartozik. Értékes lehetőség a bélrenyheség okozta székrekedés kezelésében. Tartós fogyasztása nem ajánlott!
Használata terhesség alatt, szoptatási időszakban és 12 év alatti gyermekek számára nem ajánlott!



Apróbojtorján (párlófő): összehúzó, epemőködést szabályzó és epehajtó, étvágyjavító, vizelethajtó, gyulladásgátló és antibiotikus hatású.
Gyógyászati felhasználásai: belsőleg vastagbélgyulladás, hasmenés esetében alkalmazzák, amikor is négyóránként kell itatni a beteggel teát. Fertőző hasmenésnél is igen hatékony, mivel helyileg úgy hat, mint az antibiotikum. Gyulladásnál mérsékli a gyulladást és egyben a kórokozókra is hat. Gyomorbl fekély esetén vérzéscsillapító, hámosító.
Külsőleg felhasználható szájüregi fekélyek, fogínygyulladás, szájpenész, akne, furunkulus, illetve nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, aranyér borogatására.
Tea készítése: 1 teáskanálnyi füvet főzzünk 3-5 percig 2 dl vízzel, majd szőrjük. Naponta 2-3-szor fogyasztjuk ezt a mennyiséget.


Aranyvesszőfő: A drogok, kivonataik és egyes izolált hatóanyagaik fontosabb hatásai: vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, fájdalomcsillapító és immunerősítő. A modern fitoterápiában főleg a húgyúti megbetegedések kezelésére használják. Megfelelő orvosi vizsgálat után, ha már tudjuk, mekkora a vesekő, orvosi felügyelet mellett jól alkalmazható a vízlökés-terápiában, amikor 1,5-2 l (csak aranyvesszőfőből vagy más gyógynövényekkel együtt készített) gyógyteát kell gyorsan meginni, és utána a kisebb (max lencsemérető) kövek jó eséllyel kiürülnek. Ha a vesehomokra és- kőre hajlamos egyének rendszeresen isszák, csökkenti a kőképződés veszélyét. Vértisztító hatású, a magas vérnyomás elleni teakeverékek alkotója. Enyhe nyugtató hatású. A prosztata jóindulatú megnagyobbodás esetén is hatásos lehet kiegészítő kezelésként.
Külsőleg borogatásként használható nehezen gyógyuló sebek esetén, illetve száj- és garatüreg gyulladásnál gargalizálóként.
Tea készítése: 1-2 kávéskanál mennyiségből készítünk forrázatot. Naponta 2-3-szor fogyasztható ez a mennyiség.


Bazsalikom: javítja az étvágyat és az emésztést, szél- és vizelethajtó, nyugtat, és még a köhögést is csillapítja. A kerti bazsalikom leveléből készült forrázatot gyomorrontás és étvágytalanság esetén alkalmazzák. A felfúvódás és a bélgázképződés kiegészítő kezeléseként szélhajtónak használják. Összehúzó hatása enyhíti a garatgyulladás tüneteit.


Benedekfő: Jó emésztés- és étvágyjavító hatású szer. Fokozza a gyomorsav elválasztását. A népi gyógyászatban epehajtóként és májmőködést serkentőként is alkalmazzák. Anyagcserefokozó, vizelethajtó, fokozza a húgysavürítést. Vírusölő. Más, hasonló hatású drogokkal előnyösen kombinálható.
Különösen nőgyógyászati panaszokra (erős és rendszertelen menstruációs vérzés csillapítására) ajánlott. Antibiotikus hatása is van. Rendkívül keserő.
Nagy dózisban való fogyasztása hányást, hasmenést okoz. Érzékeny idegrendszerő embereknél, illetve vesegyulladásnál nem alkalmazható!
Tea készítése: 1 teáskanálnyi mennyiséget leforrázunk 2 dl vízzel, 10 percig letakarva áztatjuk, szőrjük. Naponta kétszer étkezés előtt fél órával fogyasztjuk.



Bodzavirág: Meghőléses állapotokban izzasztó, lázcsillapító és köptető hatású. Enyhe vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő, érfalerősítő. Csillapítja a köhögést. Köptető. Enyhe hashajtó hatással bír.
Tea készítése: 2 kávéskanál virágot 2 dl vízzel leforrázunk, 10 perc múlva szőrjük. Naponta 3-5-ször ismételhető. Idős embereknél gyengítheti a szívmőködést!


Borókabogyó: Gyógyteakeverékekben: vizelethajtó, emésztést serkentő, vesekőoldó, epekőoldó hatású.
Kitőnő izzasztó hatású, főleg reumatikus panaszokra jó. Vizelet- és szélhajtóként, étvágyfokozóként, vesekő-oldószerként, hurutos megbetegedéseknél, valamint köszvény és csúz ellen is alkalmazzák. Erőteljes vizelethajtó és vérnyomáscsökkentő hatású.
Ellenjavallt: vesegyulladás, májelégtelenség, áldott állapot esetén.


Borsikafő (csombor): Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregirtó, felfúvódást gátló hatása van. Ajánlott alacsony vérnyomás esetén is.
Külsőleg köptető és toroköblögető.
Tea készítése: Két teáskanálnyi szárított borsikafüvet forrázzunk le 1 csészényi forró vízzel, majd 5 perc után szőrjük le.



Borsmenta: Használata igen egészséges, mert emésztési zavaroknál, felfúvódásnál, epegyulladásnál, menstruációs zavaroknál nagyon jó szolgálatot tesz. Hideg teája csökkenti az émelygést és a hányingert. Epegörcsoldó, epekőképződést megelőző, nyugtató hatású. Migrénes rohamoknál görcsoldó hatású a teája.
Külsőleg felhasználják kenőcsök alapanyagaként orrdugulás ellen, fájdalomcsillapító és viszketést csillapító termékekben, illetve fogkrémekben ízesítőként.
Tea készítése: 1 evőkanál mennyiségből forrázatot készítünk. Emésztőrendszeri betegségek esetén étkezés előtt fél órával ajánlott a fogyasztása. Fogyasztása mértékkel javasolt, gyermekeknek 7 éves korig nem ajánlott a fogyasztása nyálkaszárító hatása miatt.


Cickafarkfű: Felhasználható külsőleg és belsőleg.
Külsőleg: égési sérülések, ekcéma, aranyér, visszér borogatására.
Belsőleg: Étvágyjavító, emésztést serkentő, enyhe epehajtó és szélgörcsoldó hatású. Szájüregi-, gyomor-bélnyálkahártya fekélyek esetén gyulladáscsökkentő, hámosító, vérzéscsillapító. Enyhe vérnyomáscsökkentő. Asztma esetén hörgőtágító hatású, köhögéscsillapító. Hormonális eredető menstruációs zavarok, meddőség, fehérfolyás kiegészítő kezelésére is használják.
Tea készítése és adagolása: 1 evőkanálnyi mennyiséget leforrázunk 2 dl vízzel, 10 percig áztatjuk letakarva, majd szőrjük. Naponta 2-3 x 2 dl-t iszunk fél órával étkezés előtt.


Citromfű: Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van a depresszió oldásában is. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó a citromfő. Izzasztó, szélhajtó, epemőködést serkentő hatása is ismert. Emellett javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást, a fejfájást és általános görcsoldó szer. Légző- és emésztőrendszeri fertőzésekben baktérium- és vírusölő hatású.
Tea készítése: 1,5-2,5 grammot forrázatként készítünk el. Naponta többször is fogyasztható.


Csalánlevél: Teáját évszázadok óta fogyasztják ízületi betegségek ellen. Erősítő, vizelethajtó, vértisztító, tejelválasztást serkentő és vérnyomáscsökkentő teakeverékek alkotórésze. Gyakran alkalmazzák epe- és májbántalmakra is. Gyökere és levelei vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatásúak. Elősegíti a húgysav kiürülését a szervezetből. Csökkenti a vércukorszintet.
Tea készítése: 1 evőkanál mennyiséget 2 dl vízzel leforrázva készítünk immunerősítés céljából. Betegség esetén az adag megduplázható, melyet kortyonként kell elfogyasztani erős vizelethajtó hatása miatt.


Csalángyökér: Főzetét bélhurut ellen, reuma panaszokra, külsőleg pedig hajhullás korpásodás ellen alkalmazzák. Vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatású.
Külsőleg lábszag ellen lábfürdőként is használják.


Csarabfű (Erika): A csarabot a leggyakrabban a húgyutak heveny és idült gyulladása esetén javasolják. Vízhajtó tulajdonsága miatt a vesekő kezelésének kiváló kiegészítője, mint ahogy reumás eredető gyulladások és köszvény kiegészítő kezelésére is jó. Gyenge altatószer, izzasztó, vértisztító, érelmeszesedés ellen is ajánlják. Alvászavarokban enyhe nyugtató hatású. Köszvényes fájdalmakra borogatásként használják. Cukorbetegek teájának egyik alkotórésze.
Tea készítése: 1 evőkanál mennyiséget 5 percig főzünk 2 dl vízzel, állni hagyjuk letakarva, leszőrjük és naponta 2-3-szor fogyasztjuk ezt a mennyiséget.



Csipkebogyó: A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést. Főzet formájában vese- és húgykőoldó.
Tea készítése: 1 evőkanálnyi összetört bogyót 2 dl hideg vízben áztatunk 6-8 órán keresztül. Főzetként ugyanezt a mennyiséget 15 percig főzzük.


Csűdfű: A hagyományos kínai gyógyászat gyenge immunrendszer, a qi elégtelen keringése miatt fellépő problémákra (pl. spontán és éjszakai izzadás), valamint a betegségek utáni felépüléshez alkalmazza. Erősíti a lépet és hatékony annak elégtelen mőködéséből eredő problémák (rossz étvágy, fáradtság, gyengeség) esetén is. Emellett erősíti a tüdőt. Irodalmi adatok igazolják, hogy - különösen szülés után - hatékony süllyedéses szindrómák és vérelégtelenség esetén (méh- vagy gyomor előesése, méhvérzés) is. Újjáépíti a T-sejteket, ezáltal a daganatos betegségek egyik ellenszere lehet.


Diólevél: Forrázatát gyomor és bélhurut kezelésére, bélférgesedés ellen, vértisztítóként és
étvágyserkentőként fogyasztják. Erőteljes hasmenés elleni szer, összehúzó, antibakteriális hatású.
Külsőleg aranyér kezelésére ülőfürdőként, lábgombásodás esetén lábfürdőként használatos. Ekcéma, akne és bőrgennyesedésre borogatásként használják.
Tea készítése: fél evőkanálnyi mennyiséget 5 percig főzünk 2 dl vízben. 2-3-szor fogyaszthatjuk. Külső használatra 2-3-szor nagyobb adagot alkalmazzunk.
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
Címkék: emésztőrendszeri, nélkülözhetetlen, anyagcserefokozó, vérzéscsillapító, étvágyfokozóként, vesegyulladásnál, gyógynövényekkel, fertőtlenítőként, vizelethajtóként, vérszegénységben, aranyvesszőfőből, étvágyjavítóként, bőrgennyesedésre, fogínygyulladás, vércukorszintet, alvászavarokban, vértisztítóként, szabályozásában, májelégtelenség, antibakteriális, étvágygerjesztő, epegyulladásnál, bélnyálkahártya, gargalizálóként, idegerősítőként, vérelégtelenség, tejelválasztást, kiválasztására, gyógyszerekhez, felhasználásai, gyulladásgátló, csillapítására, alapanyagaként, epekőképződést, felhasználható, májbántalmakra, levélből készült, fekete áfonyalevél, cukorbetegek napi, gyomorégés enyhítésére, népi gyógyászat, angelika gyökeret, liter vízzel, ánizst étvágyjavító, ánizsmagból 6-9%, belső elválasztású, tetveket gyorsan, szennafélék családjába, bélrenyheség okozta, beteggel teát, modern fitoterápiában, húgyúti megbetegedések, Gyógynövények III,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  képre írva  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Bornyi Veronika haiku verse  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  képre írva  Paul Éluard - És egy mosoly  Anyák napjára  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Hamvas Béla  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Kertem  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bársony székben  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  IGEN így  Anyák napjára  Zilahy Lajos mondta  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  József Attila - Kopogtatás nél...  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Mindent de mindent visszakap  Mindig lesz olyan  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Paul David Tripp Április 14  Reményik Sándor: Pierrot &...  Otthon  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Annyira tisztelem a szabadságo...  József Attila – Keresek ...  képre írva  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Zilahy Lajos mondta  Ady Endre - Mindegy átka  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A pitypang legendája  Szép estét kedves látogatóimn...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Isten hűségének mértéke  Egy párkányon  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  különleges  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Borzasztó  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  Hogyan válunk hűségesekké?  Vito Giaquinto gondolata  Azért kaptad  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
levélből készült, fekete áfonyalevél, cukorbetegek napi, gyomorégés enyhítésére, népi gyógyászat, angelika gyökeret, liter vízzel, ánizst étvágyjavító, ánizsmagból 6-9%, belső elválasztású, tetveket gyorsan, szennafélék családjába, bélrenyheség okozta, beteggel teát, modern fitoterápiában, húgyúti megbetegedések, kőképződés veszélyét, magas vérnyomás, prosztata jóindulatú, kerti bazsalikom, bélgázképződés kiegészítő, garatgyulladás tüneteit, gyomorsav elválasztását, népi gyógyászatban, fogyasztása nyálkaszárító, depresszió oldásában, húgysav kiürülését, adag megduplázható, húgyutak heveny, vesekő kezelésének, természetes C-vitamin, oxidációs folyamatok, vérerek falát, csontok erősödését, hagyományos kínai, betegségek utáni, daganatos betegségek, emésztőrendszeri, nélkülözhetetlen, anyagcserefokozó, vérzéscsillapító, étvágyfokozóként, vesegyulladásnál, gyógynövényekkel, fertőtlenítőként, vizelethajtóként, vérszegénységben, aranyvesszőfőből, étvágyjavítóként, bőrgennyesedésre, fogínygyulladás, vércukorszintet, alvászavarokban, vértisztítóként, szabályozásában, májelégtelenség, antibakteriális, étvágygerjesztő, epegyulladásnál, bélnyálkahártya, gargalizálóként, idegerősítőként, vérelégtelenség, tejelválasztást, kiválasztására, gyógyszerekhez, felhasználásai, gyulladásgátló, csillapítására, alapanyagaként, epekőképződést, felhasználható, májbántalmakra, csontképződést, húgysavürítést, garatgyulladás, fitoterápiában, érelmeszesedés, megbetegedések, megnagyobbodás, étvágytalanság, bélgázképződés, fogyaszthatjuk, illatosításra, rendszertelen, immunrendszer, idegrendszerő, szélgörcsoldó, lábgombásodás, nőgyógyászati, borogatásként, fertőzésekben, megduplázható, elválasztását, gyógyászatban, elfogyasztani, nyálkaszárító, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 38 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 93
  • e Hét: 2309
  • e Hónap: 4204
  • e Év: 54995
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.