Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyömbér
  2010-12-12 19:52:08, vasárnap
 
 


Gyömbér

A gyömbér gumós gyökerű, trópusi évelő növény. Minden évben 1 méter hosszú szárat hoz, vékony, lándzsa alakú levelekkel, sárga és bíbor virággal. Felhasználható része a gyökere. Szabadban csak meleg éghajlaton nő, de üvegházban nálunk is termeszthető.
A gyömbér a kínai ételek egyik legfontosabb ízesítője. Konfuciuszról azt tartják, hogy minden étkezéskor fogyasztott gyömbért.

Dél-Kínában és Indiában már ősidők óta ismerik a kurkumával és a majoránnával szoros rokonságban álló gyömbért, amely valamikor az időszámításunk kezdetén jelent meg Európában, ahol hamarosan igen ritka és drága áru lett. Az ókori indiaiak testet, lelket megtisztító szerként tekintettek rá, vallásos ünnepek előtt ezért gyömbért ettek, hogy leheletük édes, az istenek számára elfogadható legyen.

Angliában és az amerikai gyarmatokon - ahová spanyol és portugál hajósok révén került - gyomornyugtató italokat és sört készítettek belőle. Ez utóbbi előfutára volt a mai világos gyömbérsörnek, amely még mindig népszerű házi patikaszer hasmenés, émelygés és hányinger ellen.

Nem csak fűszer-, hanem gyógynövényként, orvosságként is az egyik legrégebb óta ismert növény. Afrikában a férfiak körében, mint szexuális erőt növelő afrodiziákum terjedt el. Új-Guineában a szárított gyömbérgyökeret, fogamzásgátlóként használták.

Régi indiai recept szerint levét mézzel és reszelt kemény tojással keverve kiváló gyógyszer impotencia ellen.

Régebben Európában is gyakran sütöttek a lányok gyömbérrel ízesített kenyeret, mert azt remélték, hogyha a kiválasztott férfiút megetetik vele, akkor férjhez mehetnek hozzá.

Új-Guineában fogamzásgátlóként használták a szárított gyömbérgyökeret. Egyes hagyományok szerint a gyömbér felhevít és javítja a memóriát. A gyömbér gyógyír lehet a terhesség, utazás, stressz vagy gyógyszeres kezelés mellékhatásaként fellépő émelygéses átmeneti rosszullétre.

Illóolaja ugyanis csökkenti a nyálkahártyák irritációját és nyugtatja a gyomrot. Előnyös tulajdonsága, hogy a központi idegrendszerre ható kémiai szerekkel ellentétben nem okoz mellékhatásként fáradtságot, álmosságot, így azok is nyugodtan használhatják, akik vezetnek.

A gyömbért évezredek óta a világ szinte minden táján emésztési zavarok, enyhe gyomorrontás, puffadás, émelygés megszüntetésére is használják. Emésztésserkentő és étvágyjavító hatása van, mivel fokozza az emésztőnedvek termelődését, így segíti a nehéz, zsíros ételek emésztését, illetve mérsékli a bélgázok képződését, és hasgörcsök enyhítésében is hatásos. A görögök ezért gyakran étkezés után fogyasztották. Az indiai és kínai konyha pedig gyakran alkalmazza húsok, nehezebben emészthető ételek ízesítésére. A fűszerezésen túl azonban alkalmazhatjuk a gyömbérgyökeret önállóan, teaként vagy por formájában egyaránt.

Ízületi gyulladás kezelésénél is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, és gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését.

Csökkenti a fájdalmat, az ízület mozgékonyságát és reggeli merevségét. Olaj formájában is alkalmazhatjuk a fájó ízületeknél.

Gyulladáscsökkentő hatását ki lehet használni megfázásos, lázzal, gyulladásokkal járó betegségek kezelésére. Az influenzavírusok elpusztításában is szerepet játszik, valamint erősíti az immunrendszert, és a lázat is mérsékli. A megfázást kísérő hörghurut és az influenzával járó izom- és mellkas-fájdalom enyhítésében is segít.

A népi gyógyászatban már régóta használják - friss gyömbér rágcsálását, gyömbértea, vagy egykanálnyi mézbe csöpögtetve a gyömbérgyökér-törzsből frissen kipréselt lé fogyasztását ajánlják.

Kísérletek azt is kimutatták, hogy a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésében és a szívinfarktust kiváltó belső vérrögképződés megelőzésében is segít, és hatásos növényi véralvadásgátló.

Csökkenti a bélgázok kialakulását, mivel erjedésgátló, hasmenés ellen is jó, valamint kitűnő görcsoldó, legyen szó bél vagy menstruációs görcsről.

A gyömbér ezenkívül igen hatásos fájdalomcsillapító is, így nagyon jó reuma, csúz, izomgörcsök kezelésére. Főleg a hát alsó szakaszán hatásos. Vérkeringés fokozó, jótékonyan hat a visszereknél.
Illóolaja gyorsítja a sebek és zúzódások gyógyulását, a kínai orvosok szerint jó fogfájás, malária, hidegrázás, orrdugulás, orr- és homloküreg-gyulladás, hasmenés, vérhas, köhögés ellen is.

A hagyomány szerint a gyömbérolaj felhevíti a hűvös, szomorú vagy félénk természetűeket. Mikor pedig a rómaiak felfedezték szerelmi hatóerejét, sokszor boraikat ezzel fűszerezték a rózsával és korianderrel együtt a gyömbért az egyik leghatékonyabb afrodiziákumként.

Az illatszeriparban is igen kedvelt a gyömbér illóolaj, mivel nagyon szép élénk zöld színe, pikáns, fűszeres illata van. Általában férfiparfümök adalékanyaga. Ritkán használják a bőrápoló termékekbe, mert az érzékeny bőrt izgatja, de mivel nagyon jó vérbőségfokozó, segíthet a narancsbőr és a visszértágulatok kezelésében.

Aromalámpában párologtatva négy csepp gyömbér és egy csepp fahéj meghűléses megbetegedéskor ajánlott, ez jó fejfájás ellen, és megelőzés végett is hasznos. A gyömbéres aromafürdő és masszázsolaj javítja a vérkeringést, melegít, ezért reumás panaszok és izomfájdalom esetén alkalmazható.

A gyömbérnek tehát az élet megannyi területén jó, javító és kellemes hatása van. Használjuk hát bátran ezt a ma még hazánkban kevéssé ismert fűszer- és gyógynövényt!

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: emésztésserkentő, influenzavírusok, illatszeriparban, afrodiziákumként, koleszterinszint, visszértágulatok, mellékhatásaként, véralvadásgátló, gyógynövényként, elpusztításában, mellékhatásként, gyömbérgyökeret, megszüntetésére, megbetegedéskor, alkalmazhatjuk, időszámításunk, csökkentésében, szívinfarktust, gyomornyugtató, vérrögképződés, immunrendszert, gyulladáskeltő, leghatékonyabb, mozgékonyságát, természetűeket, felhasználható, idegrendszerre, vérbőségfokozó, gyulladásokkal, gyógyászatban, konfuciuszról, emésztőnedvek, fogyasztották, használhatjuk, használhatják, aromalámpában, gyömbér gumós, kínai ételek, majoránnával szoros, időszámításunk kezdetén, ókori indiaiak, istenek számára, amerikai gyarmatokon, egyik legrégebb, férfiak körében, szárított gyömbérgyökeret, lányok gyömbérrel, kiválasztott férfiút, gyömbér felhevít, gyömbér gyógyír, nyálkahártyák irritációját, központi idegrendszerre, Régebben Európában,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png ház  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Adakozás  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Png csokor  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Idő  Akarat  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  A televizió nem a kultúrát kép...  Julian Brass gondolata  Png ház  Németh László tollából  Popper Péter szavai  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Hazára minden embernek szükség...  Próbálj meg ...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Nem tudhatod  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Hiányzik  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nevem  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Hiányzik  Örülök, hogy látlak!  Szívem  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szívem tiéd  Popper Péter szavai  Szívem  Kaffka_Margit  Nevem  Alázat  A Megváltó szolgálatában  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Makszim Gorkij gondolata  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Nem számIt  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Krisztinától  Fehér virág  Erdőn 
Bejegyzés Címkék
gyömbér gumós, kínai ételek, majoránnával szoros, időszámításunk kezdetén, ókori indiaiak, istenek számára, amerikai gyarmatokon, egyik legrégebb, férfiak körében, szárított gyömbérgyökeret, lányok gyömbérrel, kiválasztott férfiút, gyömbér felhevít, gyömbér gyógyír, nyálkahártyák irritációját, központi idegrendszerre, gyömbért évezredek, világ szinte, emésztőnedvek termelődését, bélgázok képződését, görögök ezért, gyömbérgyökeret önállóan, gyulladáskeltő anyagok, ízület mozgékonyságát, fájó ízületeknél, influenzavírusok elpusztításában, megfázást kísérő, influenzával járó, népi gyógyászatban, magas vérnyomás, szívinfarktust kiváltó, bélgázok kialakulását, gyömbér ezenkívül, kínai orvosok, hagyomány szerint, gyömbérolaj felhevíti, rómaiak felfedezték, egyik leghatékonyabb, gyömbér illóolaj, bőrápoló termékekbe, érzékeny bőrt, visszértágulatok kezelésében, csepp fahéj, gyömbéres aromafürdő, gyömbérnek tehát, élet megannyi, emésztésserkentő, influenzavírusok, illatszeriparban, afrodiziákumként, koleszterinszint, visszértágulatok, mellékhatásaként, véralvadásgátló, gyógynövényként, elpusztításában, mellékhatásként, gyömbérgyökeret, megszüntetésére, megbetegedéskor, alkalmazhatjuk, időszámításunk, csökkentésében, szívinfarktust, gyomornyugtató, vérrögképződés, immunrendszert, gyulladáskeltő, leghatékonyabb, mozgékonyságát, természetűeket, felhasználható, idegrendszerre, vérbőségfokozó, gyulladásokkal, gyógyászatban, konfuciuszról, emésztőnedvek, fogyasztották, használhatjuk, használhatják, aromalámpában, férfiparfümök, nyálkahártyák, gyömbérsörnek, népgyógyászat, gyömbérgyökér, megelőzésében, afrodiziákum, kiválasztott, orvosságként, fűszerezésen, rosszullétre, enyhítésében, termelődését, gyomorrontás, tulajdonsága, étvágyjavító, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 138
  • e Hét: 8920
  • e Hónap: 40406
  • e Év: 245107
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.