Belépés
bongyi53.blog.xfree.hu
Higgy, remélj, szeress, hogy boldog ember lehess! Magyar Istvánné
1953.03.20
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A férfi, aki nem hitt a szerel
  2008-09-15 12:17:45, hétfő
 
   
  A férfi, aki nem hitt a szerelemben
(tolték bölcsesség)

"Réges-régen élt egy férfi. Ugyanolyan volt, mint bármelyikünk, de úgy gondolta, nem létezik szerelem. Természetesen ő is kereste a szerelmet, figyelte az embereket, és egy idő után arra a következtetésre jutott, hogy a szerelem álomkép csupán. Bárhova ment, arról beszélt, hogy a szeretet csupán a költők és a papok találmánya, akiknek egyetlen céljuk az emberek manipulálása. Úgy vélte, a szerelem nem létezik, tehát egyetlen ember sem képes megtalálni azt. A férfi rendkívül okos és meggyőző volt. Szenvedélyesen kutatta az igazságot, rengeteget tanult, és elismert tudós vált belőle. Mindenütt azt hirdette, hogy a szerelem olyan, akár a kábítószer: a fellegekbe röpít, és ezáltal függőséget okoz. Vajon mi történik, ha valaki nem kapja meg a szokásos adagját? Akár a narkósoknak, a szerelem rabjainak is naponta újabb adagra van szükségük. Azt tanította, hogy a szerelem leginkább a díler és drogos kapcsolathoz hasonlítható. Bár mindkettejüknek szükségük van a másikra, a díler tartja kezében a gyeplőt. A párkapcsolatokban is az egyik fél kiszolgáltatottabb a másiknak, aki előnyöket kovácsol ebből. Tetteikből, reakcióikból jól látható, miként manipulálják egymást az emberek. A drogos és a díler kapcsolatában az előbbinek van nagyobb szüksége a másikra. Ugyanígy, aki jobban szeret, állandó félelemben él, folyton attól fél, mi lesz, ha elhagyják, és nem kapja meg a szokásos szeretetadagját. Emiatt egyre követelőzőbb lesz, a másik meg - a dílerhez hasonlóan - az adagok mennyiségének szabályozásával, vagy akár teljes megvonásával irányítja őt. A kiszolgáltatott fél egy idő után bármire hajlandó lesz, nehogy elhagyják.
A férfi végtelenül logikusan beszélt: ,, Amit az emberek szerelemnek hívnak, csupán félelmen és hatalomvágyon alapuló kapcsolat. De hol a szerelem és a tisztelet? Szerelem nem létezik. A fiatal párok Isten, családjuk, és barátaik előtt megesküsznek, hogy mindörökkön-örökké szeretni és tisztelni fogják egymást, jóban-rosszban egyaránt. Bármilyen meglepő, komolyan gondolják! Ennek ellenére, ha megnézzük őket egy héttel, egy hónappal, egy évvel később, azt látjuk, hogy nem tartották be fogadalmukat. Ezzel szemben vég nélküli harcot folytatnak azért, hogy ki tartsa kézben a gyeplőt. Néhány hónappal később már fikarcnyit sem tisztelik egymást. Aztán lassan felgyülemlik bennük a megbántottság, a sértődöttség, a harag, s egy napon maguk is rádöbbennek, hogy semmivé foszlott a szerelem. Csupán a magánytól, a belső bírájuktól, és a többiek ítéletétől való félelem tartja össze őket. De hová lett a szerelem?" A férfi azt állította, hogy sok olyan idős házaspárt ismer, akik harminc, negyven, vagy akár ötven éve élnek együtt - ,,Túléltünk egy házasságot" - csupán ennyit mondanak, mikor szóba kerül a kapcsolatuk, ami azt jelenti, hogy egyikük megadta magát a másiknak. Az erősebb megnyerte a háborút. De hol az a mindent elsöprő szenvedély, amit szerelemnek hívunk? ,,A férjem. A feleségem" - mondják büszkén, amiből kitűnik, hogy a tulajdonuknak tekintik a másikat."
Aztán arról beszélt, miért nem hisz a szerelemben: ,, Én már végigéltem ezt. Többé sosem hagyom, hogy valaki a szerelem nevében kormányozza az életemet." Érvei logikusak voltak, és sokakat meggyőzött arról, hogy nincs szerelem.
Egy nap a parkban sétálgatva meglátott egy gyönyörű nőt, aki a padon ülve sírdogált. A férfi leült mellé, és felajánlotta segítségét. Megkérdezte, mi bántja. Rendkívül megdöbbent, mikor az asszony azt válaszolta, azért sír, mert a szerelem káprázat csupán. - ,,Meglep, hogy így gondolja - felelte a férfi, azután kíváncsian hozzátette: - És hogy jutott erre a következtetésre? - Hosszú történet - sóhajtotta az asszony. - Fiatalon mentem férjhez. Nagyon szerelmes voltam, és azt hittem, egész életünkben boldogan élünk majd. Hűséget fogadtunk egymásnak, gyermekeink születtek. Hamarosan azonban minden megváltozott. Míg én azon igyekeztem, hogy meleg otthont teremtsek, a férjem a karrierjének szentelte minden idejét. A társadalom megbecsülése immár többet jelentett számára, mint a család. Már nem tisztelt, és emiatt én is elveszítettem iránta érzett tiszteletemet. Otthonunk csatatérré vált. Hirtelen rájöttünk, hogy már nem szeretjük egymást. Mégsem váltunk el. Én mindenben segítettem őt, hiszen a gyerekeknek apára volt szükségük.
De mostmár kirepültek a gyerekek, és semmi nincs, ami összetartana bennünket. Nem tiszteljük és nem szeretjük egymást. Ráadásul tudom, hogy ha újra kezdeném, ugyanez történne, hiszen a szerelem tünékeny ábrándkép csupán. Semmi értelme délibábokat kergetni. Hát ezért sírok.
A férfi bólintott. - Tökéletesen egyetértek magával. A szerelem csak illúzió. Persze mindannyian nagyon vágyunk rá. Nyitott szívvel közeledünk a másik felé, és emiatt rendkívül sebezhetővé válunk. Még akkor is megsérülünk, ha szentül hisszük, hogy ez nem történhet meg velünk. Nem számít, hány ízben csalódtunk, újra és újra megpróbáljuk. De miért keressük folyton a szerelmet?
Egyformán éreztek és gondolkodtak. Hamarosan nagyon jó barátok lettek. Mélységesen tisztelték egymást, egyikük sem akart uralkodni a másikon. Nem voltak féltékenyek egymásra, nem akarták birtokolni és irányítani a másikat. Egyre több időt töltöttek együtt. Mindketten remekül érezték magukat. Ha valami miatt nem találkozhattak, kínzó hiányérzet ébredt a lelkükben.
Egy nap utazás közben a férfinak furcsa gondolat futott át a fején: - Lehet, hogy szeretem őt? - kérdezte magától. - De hiszen ez annyira más, mint amit eddig éreztem az asszonyok iránt. Más, mint amiről a költők ömlengenek, vagy amiről a vallás beszél. Nem vagyok felelős érte, és semmit sem várok el tőle. Nem kérem, hogy gondoskodjon rólam. Tisztelem a gondolkodásmódját és az érzelemvilágát. Semmiféle rossz érzésem nincs vele kapcsolatban, nem vagyok féltékeny, ha másokkal van, nem bosszant, nem irigylem a sikereit. Talán mégis létezik szerelem, csak egészen más, mint amit ezalatt általában értenek?
Izgatott lett, s már alig várta, hogy mindezt elmondhassa a barátnőjének. - Pontosan tudom, miről beszélsz - bólintott az asszony - Hosszú ideje érzem ugyanezt, de nem akartam szólni róla, mert tudom, hogy nem hiszel a szerelemben. Pedig talán mégis létezik, csupán egészen másmilyen, mint hittük.
Elhatározták, hogy ezentúl együtt élnek. Az volt a legmeglepőbb, hogy semmi sem változott. Továbbra is tisztelték, és mindenben támogatták egymást. Szerelmük nőttön-nőtt. A legegyszerűbb dolgoknak is tudtak örülni. A férfi szíve olyannyira csordultig megtelt szerelemmel, hogy egy éjjel csoda történt. Amikor az égbolton ragyogó csillagokat nézte, az egyik csillag a kezébe hullt. És ekkor megtörtént a másik csoda: lelke összeolvadt a csillaggal. Hirtelen ragyogó ötlete támadt: szerelme kezébe akarta adni a csillagot. Ám amikor az asszony tenyerébe helyezte az ajándékot, annak szívében egy csöppnyi kétely ébredt, és abban a pillanatban elejtette a csillagot, amely milliónyi apró darabra tört.
Él a világban egy öregember, aki esküszik rá, hogy nincs szerelem. És él a világban egy gyönyörű, idős asszony, aki könnyezve siratja az elveszett boldogságot, amelyet egyszer már a kezében tartott, de egy szemernyi kétely miatt elveszítette.
Ez volt a férfi története, a férfié, aki nem hitt a szerelemben. Vajon ki hibázott? És mi lehetett a hiba? A férfi azt hitte, hogy az asszony kezébe adhatja saját boldogságát. De nem bízhatjuk másra a magunk boldogságát. A férfi csupán ki akarta fejezni, mennyire szereti a nőt. De ezzel őt tette felelőssé kettejük boldogságáért, és az asszony számára túl nehéznek bizonyult a teher. Bármennyire is szerette a nő a férfit, sohasem tehette boldoggá, hiszen nem ismerte az álmait és az elvárásait. Ha boldogságunkat másra bízzuk, előbb- utóbb elveszítjük azt. Ha mástól függ a boldogságunk, bármikor elvehetik tőlünk. Az igazi boldogság belülről fakad. Senkit sem tehetünk felelőssé saját boldogságunkért. Márpedig a legtöbben ezt teszik, amikor megházasodnak; valaki más kezébe helyezik boldogságukat, és abban reménykednek, hogy az illető majd boldoggá teszi őket. Csakhogy nem számít, mennyire szeretik a másikat, hiszen valójában nem ismerik egymást. Olyasmit ígérnek egymásnak, amit a legjobb szándékkal sem tudnak teljesíteni. Valójában emiatt futnak zátonyra az emberi kapcsolatok."

 
 
0 komment , kategória:  Tanulságos  
Címkék: szeretetadagját, mindkettejüknek, következtetésre, boldogságunkért, kiszolgáltatott, szabályozásával, boldogságunkat, szenvedélyesen, találkozhattak, érzelemvilágát, kapcsolatában, boldogságáért, megházasodnak, természetesen, tiszteletemet, hatalomvágyon, elveszítettem, tulajdonuknak, boldogságukat, legegyszerűbb, megbántottság, mennyiségének, elveszítette, sértődöttség, kapcsolathoz, hasonlítható, követelőzőbb, megesküsznek, felajánlotta, manipulálása, barátnőjének, kapcsolatban, összetartana, legmeglepőbb, elhatározták, boldogságunk, következtetésre jutott, szerelem álomkép, szeretet csupán, papok találmánya, emberek manipulálása, férfi rendkívül, szerelem olyan, fellegekbe röpít, szokásos adagját, szerelem rabjainak, szerelem leginkább, díler tartja, díler kapcsolatában, szokásos szeretetadagját, dílerhez hasonlóan, adagok mennyiségének,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tanácsok egy pszichológustól  Egy gondolat  A sorsod  Ma van a magyar költészet napj...  Zilahy Lajos mondta  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Tanmese  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Azért kaptad  Dóró Sándor: Embernek maradni  Otthon  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam Krisztinától  39 ígéret  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  képre írva  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Szép álmokat!  Borzasztó  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Latinovits Zoltán tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Szép estét kedves látogatóimna...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Alvó kislány  képre írva  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Martin Buber, A haszidim meséi  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Egy barátság története  Vannak emberek  Walter Chrysler mondta  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Szép estét  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az ember  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Mindent de mindent visszakap  Somlyó Zoltán - Orgonával  Önmaga ellenére  Márai Sándor tollából  40 felett  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Paul David Tripp Április 15  Jó nap volt  Jó éjszakát  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Jázmin  Hogyan válunk hűségesekké?  A Magyar Költészet napja alkal...  Hamvas Béla  Dóró Sándor: Embernek maradni  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Nem kell hozzá fürdőruhás  Ady Endre - Mindegy átka  Walter Chrysler mondta  Ismeretlen: Ikarusz monda  Márai Sándor tollából 
Bejegyzés Címkék
következtetésre jutott, szerelem álomkép, szeretet csupán, papok találmánya, emberek manipulálása, férfi rendkívül, szerelem olyan, fellegekbe röpít, szokásos adagját, szerelem rabjainak, szerelem leginkább, díler tartja, díler kapcsolatában, szokásos szeretetadagját, dílerhez hasonlóan, adagok mennyiségének, férfi végtelenül, emberek szerelemnek, fiatal párok, évvel később, napon maguk, belső bírájuktól, többiek ítéletétől, erősebb megnyerte, tulajdonuknak tekintik, szerelem nevében, parkban sétálgatva, padon ülve, férfi leült, szerelem káprázat, karrierjének szentelte, társadalom megbecsülése, gyerekeknek apára, szerelem tünékeny, férfi bólintott, szerelem csak, másik felé, férfinak furcsa, asszonyok iránt, költők ömlengenek, vallás beszél, asszony &#8211, legegyszerűbb dolgoknak, férfi szíve, éjjel csoda, égbolton ragyogó, egyik csillag, kezébe hullt, másik csoda, asszony tenyerébe, csöppnyi kétely, pillanatban elejtette, elveszett boldogságot, kezében tartott, szemernyi kétely, férfi története, asszony kezébe, magunk boldogságát, férfi csupán, asszony számára, igazi boldogság, illető majd, legjobb szándékkal, emberi kapcsolatok, szeretetadagját, mindkettejüknek, következtetésre, boldogságunkért, kiszolgáltatott, szabályozásával, boldogságunkat, szenvedélyesen, találkozhattak, érzelemvilágát, kapcsolatában, boldogságáért, megházasodnak, természetesen, tiszteletemet, hatalomvágyon, elveszítettem, tulajdonuknak, boldogságukat, legegyszerűbb, megbántottság, mennyiségének, elveszítette, sértődöttség, kapcsolathoz, hasonlítható, követelőzőbb, megesküsznek, felajánlotta, manipulálása, barátnőjének, kapcsolatban, összetartana, legmeglepőbb, elhatározták, boldogságunk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2526 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 199
  • e Hét: 614
  • e Hónap: 997
  • e Év: 14588
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.