Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Végh Antal: Egyedül a kastélyban
  2012-07-12 08:33:52, csütörtök
 
   
  Végh Antal: Egyedül a kastélyban


Somogyországban a hetvenes években játszódik a történet, melyről pár szót szeretnék írni annak ellenére, hogy a könyvem nincs már meg és harminc évnél régebben olvastam, de szereplői, a történések élesen megmaradtak bennem. 1971-es kiadású kötetem volt, ez az első fizetésemből vásárolt könyvsorozatom része volt.

Ilonát a főiskola elvégzése után a KISZ-es vezetők javasolták Répásra, a pusztára tanítónőnek. Ilona vállalkozó kedvű volt, gondolta, megbirkózik a feladattal, nem sejtette, hogy ott egészen más szemléletű, gondolkozású embereket talál.
A regény keretességét adja a Vivaldi mű. Hangverseny zene szól a busz rádiójából, melyen megérkezik a pusztára, s a regény végén a KISZ szállítja el a falu népének átkozódásai közepette, mintegy menekülve onnan, s ugyanez a zene csendül fel.

Ilonát egy olyan kastélyban szállásolják el, ahol előtte már több tanító élt, valamennyien elmenekültek, vagy tönkre mentek. Egyik szoba padlója kacsatollakkal telített, ott egy házaspár tartotta az állatokat. Hogy miért a kastély szobájában, ez egy nyitva maradt kérdés. Miskey kígyókat, hüllőket tartott a kastély pincéjében.

Magdi, a 13 éves kamaszlány volt első látogatója, megkereste megkérdezni, kér-e tejet naponta. Furcsa volt, nem nézett Ilona szemébe, zavartan álldogált. Később Ilona kiderítette, hogy az előtte lévő TSZ elnök baráttal rendelkező Miskey tanító, aki misét celebrál a pusztai kocsmában részegen, megrontotta Magdit. Először Magdi anyját kereste meg, s itt következik a puszta népének első tulajdonsága: a szív nélküliség. Miskey tanító meglátogatta az asszonyt, majd magához húzta. Az asszony csak annyit mondott: - Várjon tanító úr, míg megmosakodom! Azután a férjjel rendelkező asszony átadta magát a tanítónak, aki nem ismert határt a bujaságban sem, nemcsak ivászatban. Magdit a kastélyban rontotta meg a tanító, miután első nap felemelte szoknyáját és közölte vele, hogy másnap mosakodjon meg és vegyen fel szép fehérneműt. Magdi megnyílt Ilonának, s megkérdezte tőle: - Ugye, még lehetek rendes lány? A pusztai kislány viselkedése nagyon is hasonlított a városiakéhoz, kevés választotta el a kislányt az öngyilkosságtól, melynek a szégyen lett volna az oka. Már utána bátran szemébe nézett Ilonának, miután meggyónt neki, mint egy papnak.

Ilona kitakarította a kastély szobáit és írt főiskolai osztálytársainak képeslapot, mintha egy nagy társaság gyűlt volna össze a kastélyban és csuda jól éreznék magukat. Bement Téglásra feladni a levelet, ott is ebédelt. Körbeugrálta a pincér fiú, ilyen szép lányt ritkán látni Répáson.
Visszafelé vezető úton állt meg mellette traktorjával Simon Elek, akit a TSZ agronómusnak taníttatott. Szép fogsorú, mosolygós, egészséges, izmos testű férfi volt, Ilonának felkeltette az érdeklődését.

Fontos szereplője még a regénynek a sziklában lakó cigánycsalád leszármazottja, Teri. Terinek már 13 éves korában ura volt, miatta mindig ott hagyta az iskolát.

Ilona úgy döntött, a falu fiataljait összehívja, létrehoznak egy klubot az egyik berendezett helyiségben. Kezdetben a fiatalok félreértették Ilona magyarázatait. Amikor arról beszélt nekik, hogy az ember nem olyan, mint a légypiszkos falvédő a falon, egyikük kimosta otthon az összes faliterítőt, ugyanakkor befestette vörösre a haját, amiért az anyja és a falubeliek Ilonát hibáztatták, hogy ő hozta rájuk a modernség baját, a városi erkölcstelenséget. Azért is megvádolták, mert felvilágosította a fiatalokat, válaszolt minden kérdésre, amit a pusztában senkitől sem tanulhattak meg.
Ilona meglepődve nézte az őt híresztelő pusztai elhízott, fogatlan negyven éves asszonyokat, sehogy sem érthették meg egymást. Végül rá lehetett szedni a fiatalokat arra, hogy színházasdit játsszanak, színdarabot adjanak elő. A párttitkár és a TSZ elnök az előadáson az első sorban ült. Mikor egy verset szavaltak a hordóról, mely kong az ürességtől, a párttitkár magára vette a szavakat, saját fejére értette a célzást, mely a tanítónő szerint kong..

Ilonának az érthetetlennel, a butasággal kellett harcolnia, tehetetlenül, egyedül.
Simon Elek megkérte a kezét, igent mondott rá. Kezdetben minden jól is ment, annak ellenére, hogy disznókat vásárolt Simon, hogy Ilona ne a klubba járjon, hanem disznókkal foglalkozzon könyvek helyett. Ilona ellátta az állatokat, a háztartást és a tanítónői hivatását is a legtökéletesebben. Anyósa uszította a fiát állandóan. Ilona nem értette, hogy fér meg ennyi gonoszság benne? Eldugta az ételt, amit Ilona ott hagyott a férjének, majd elővette, mintha ő gondoskodna fiáról. Ilyen előzmények után Simon Elek megütötte Ilonát, aki másnap visszaköltözött a kastélyba, de már gyermekét várva a szíve alatt. Közös utódja lesz a városnak és a pusztának, ami már a jövőt is jelentette a társadalomban, hiszen bementek a városokba mindenünnen a puszták, falvak népei.

Egy Móricka vicc is kerül a regénybe, amikor Móricka megkérdezi a tanítónőt, miért könnyes a tehénnek a szeme? Mert minden este megfogják a csöcsit és egy évben egyszer lát bikát. Hogy mi volt az író célja ezzel a viccel, ki tudja. Talán a bujaságot akarta ábrázolni, a lélek, szív nélküliséget.

Mikor a gyerek megszületett, anyósa és volt férje azt bizonygatták, hogy nem a férjtől van a gyerek, Ilona megcsalta őt a klubban.

Kirándulást szervezett a gyerekeknek. Megjött a KISZ busza érte és a gyerekekért. Senki sem jelentkezett. Elindult Ilona beszólni a házakba, hogy indulásra kész a busz, de mindenünnen némaság, vagy átkozódás volt a válasz, végül az asszonyok közösen támadták meg őt kiabálva neki mindenféle rágalmat.
Híres mondata fenn maradt: - Forradalmat vetettél kedvesem! Aki forradalmat hoz létre a pusztában, nem biztos, hogy maga is megmarad, a puszta erősebbnek bizonyul.
A KISZ buszvezetője sietett segítségére, felöltöztette gyorsan gyermekét és a szitkok közepette elfoglalta helyét a busz első ülésén. A buszvezető csak ingatta a fejét, ilyen népséget még soha nem látott.
S ekkor felcsendül Vivaldi, Ilona egy fokkal közelebb került a civilizációhoz..

2011. június 9.

Kohut Katalin

 
 
0 komment , kategória:  Könyvajánló  
Címkék: felvilágosította, osztálytársainak, somogyországban, visszaköltözött, öngyilkosságtól, kacsatollakkal, leszármazottja, érthetetlennel, civilizációhoz, könyvsorozatom, felöltöztette, társadalomban, magyarázatait, kitakarította, félreértették, cigánycsalád, tulajdonsága, gondolkozású, keretességét, buszvezetője, meglátogatta, megmosakodom, fizetésemből, foglalkozzon, körbeugrálta, színházasdit, elmenekültek, tehetetlenül, bizonygatták, városiakéhoz, valamennyien, megszületett, szállásolják, nélküliséget, jelentkezett, érdeklődését, hetvenes években, könyvem nincs, történések élesen, első fizetésemből, főiskola elvégzése, pusztára tanítónőnek, regény keretességét, busz rádiójából, regény végén, falu népének, zene csendül, olyan kastélyban, házaspár tartotta, kastély szobájában, nyitva maradt, kastély pincéjében, Végh Antal, Később Ilona, Először Magdi, Bement Téglásra, Simon Elek, Elindult Ilona, Kohut Katalin,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alázat  Png cica  Png csokor  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Png ház  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Szép estét  Alázat  Alvó cicák  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png virág  George Byron - Ahogy itt jár -...  Hiányzik  Png fotel  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Akarat  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Egy hatékony szolga  Png cica  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Png rózsa csokor  Idő  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Irgalom és ítélet  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Adakozás  képre írva  Egy bizonyos határt  Esti kép  Szívem tiéd  Png virág  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Krisztinától  Kellemes délutánt kívánok  Régi emberek, akikre máig büsz...  Mi lenne ha  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam Krisztinától  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Paul David Tripp Április 21  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Szívem  A boldog családok mind hasonló...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Adakozás  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Png csokor  Ami embereknek lehetetlen, az...  képre írva  Garai Gábor - Takarítás  Paul David Tripp Április 19  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Png fotel  Fehér virág  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Mi lenne ha  Szép estét kedves látogatóimna...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Png telefon  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Irgalom és ítélet  A televizió nem a kultúrát kép...  Bertolt Brecht -től idézet  Idő  Hogyan éljünk boldogan, amíg m... 
Bejegyzés Címkék
hetvenes években, könyvem nincs, történések élesen, első fizetésemből, főiskola elvégzése, pusztára tanítónőnek, regény keretességét, busz rádiójából, regény végén, falu népének, zene csendül, olyan kastélyban, házaspár tartotta, kastély szobájában, nyitva maradt, kastély pincéjében, előtte lévő, pusztai kocsmában, szív nélküliség, asszony csak, férjjel rendelkező, kastélyban rontotta, pusztai kislány, szégyen lett, kastély szobáit, nagy társaság, sziklában lakó, falu fiataljait, egyik berendezett, fiatalok félreértették, légypiszkos falvédő, összes faliterítőt, falubeliek Ilonát, modernség baját, városi erkölcstelenséget, pusztában senkitől, fiatalokat arra, első sorban, verset szavaltak, párttitkár magára, tanítónő szerint, butasággal kellett, klubba járjon, tanítónői hivatását, fiát állandóan, szíve alatt, városokba mindenünnen, évben egyszer, bujaságot akarta, gyerek megszületett, asszonyok közösen, puszta erősebbnek, szitkok közepette, busz első, buszvezető csak, fokkal közelebb, felvilágosította, osztálytársainak, somogyországban, visszaköltözött, öngyilkosságtól, kacsatollakkal, leszármazottja, érthetetlennel, civilizációhoz, könyvsorozatom, felöltöztette, társadalomban, magyarázatait, kitakarította, félreértették, cigánycsalád, tulajdonsága, gondolkozású, keretességét, buszvezetője, meglátogatta, megmosakodom, fizetésemből, foglalkozzon, körbeugrálta, színházasdit, elmenekültek, tehetetlenül, bizonygatták, városiakéhoz, valamennyien, megszületett, szállásolják, nélküliséget, jelentkezett, érdeklődését, traktorjával, agronómusnak, kiderítette, segítségére, színdarabot, forradalmat, taníttatott, viselkedése, tanítónőnek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 50 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2285
  • e Hét: 4607
  • e Hónap: 10848
  • e Év: 63114
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.