Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
1956-ról...
  2006-10-23 04:58:27, hétfő
 
   
  A jobboldal is cserben hagyta az 56-os hősöket?
Kossuth Rádió / Vasárnapi újság
Elhangzott: 2006. szeptember 10.

Az amerikai média a magyar nemzet hőstetteiről írt 1956. novemberében. Fél évszázad elmúltával a sajtó már nem ilyen pátosszal szól a forradalomról. Hornyák Tiborral, az 56-os Rab Parlament elnökével, az 56-os Szövetség alapító elnökével a többi között erről is beszélgettünk.

- Leslie Pain, amerikai újságíró, New York-i riporter írta 1956. novemberében, hogy nagyon nehéz, vagy talán teljesen lehetetlen is ezeknek az embereknek a nemeslelkűségéről képet alkotni. Bárhol jártak is a felkelők, a munkások, vagy a diákok, sehol nem történt fosztogatás. Betört üvegű kirakatok, tele keresett árukkal érintetlenül álltak. Ezt nem mi írjuk magunkról, hanem egy amerikai írta akkor a helyszínről. Vajon megfelelt ez a valóságnak? Hornyák Tibor, az 56-os Rab Parlament és az 56-os Szövetség alapító elnöke.

- Teljes mértékben. Erre nagyon büszkék is vagyunk mi '56-osok, mert egyikünk neve mellé sem tudták odatenni, hogy egy forint is ragadt valamelyikünk kezéhez. Én, mint '56-os elnök ragaszkodtam az alapítástól kezdve ahhoz, hogy aki nálunk '56-osnak jelentkezett, annak mindnek a börtönelbocsátó levelében csak az szerepelhetett, hogy fegyverrel, vagy eszmeileg harcolt 1956 igazáért. Semmiféle ún. kabátlopást, amit ezek megpróbáltak és megpróbálnak még a mai napig is valamelyikekre rásózni.

- Sok ilyen idézet van még amerikai újságíróktól ebben a VII. emeleti lakásban, amely egy 1956-os szellemi központként működik. Valószínűleg nem olvasták ezeket az idézeteket 1990-ben a rendszerváltó Parlament tagjai, de első törvényükként, amelyet csaknem egyhangúlag szavaztak meg kimondták, hogy 1956 nem népfelkelés, nem sajnálatos esemény, hanem forradalom volt. Jól tették-e, hogy beavatkoztak egy történelmi szakkérdésbe?

- Igen jól tették, mert meg kell, hogy mondjam, hogy büszke vagyok arra, hogy Magyarországon én beszélhettem elsőnek a Hősök terén, 1988-ban, ahol én elmondtam a valós történelmet és követeltem, hogy nemcsak forradalom, hanem szabadságharc volt 1956-ban és követeltem, hogy határozzák meg, hogy '56-ban igenis forradalomból szabadságharc lett Magyarországon. Az is volt és az is maradt.

A 301-es parcella

- A törvényhozás annak idején, 1990 tavaszán ezt lelkesen megszavazta és utána ennek megfelelően cselekedett-e? Az '56-os hősök megkapták-e a magyar államtól az elégtételt azért a hősiességért, amit vállaltak?

- Nem, sőt mondok mást is. A mai napig se kaptuk meg. Ez a szennyes valóság. Hiteles adatokat közlök, amit átadok itt az interjúnál, hogy 16.700-an voltunk '56-osok, akik tíz év feletti börtönre lettünk ítélve és börtönben voltunk. Ezzel szemben, kérem szépen, a helyzet az, hogy ma már mindössze talán négyszázan élünk ebből a 16.700-ból és még a mai napig sem kaptuk meg a tisztes, becsületes elégtételt ahhoz, hogy a 60-70 ezer forintos nyugdíjunkat, ami abban az időben egy segédmunkásnak kellett, hogy legyen, ahhoz nekem, vagy hát többünknek szédületes harcot kellett folytatnunk a kormányokkal szemben, hogy ne haljon éhen a családunk. Kérem szépen, így lett aztán lassan feljebb emelve a nyugdíj, ami máig sem mondható semmi különösebbre, de el akarok mondani egy szörnyűséget, hogy hadd tudja meg a világ, amiről még idáig nem beszéltem különösebben. Az az eset velem történt meg, hogy engem nemcsak a pufajkások, hanem az orosz katonák tartóztattak le engem, a magyart. Egy egyszerű szoba-konyhás, spejz nélküli lakásban laktam a Gellért utcában Újpesten, és kérem szépen, a földszintes ablakon be lehetett lépni, jöttek, betörték az ablakot, ott jöttek be a pufajkások, az ajtót berúgva az orosz katonák és ott volt két értekem, a házassági évfordulómra kapott két herendi szoborka, ami első dolga volt az orosznak, mielőtt nekem kitaposták volna a fogamat, meg agyonvertek volna, hogy zsebre rakták, elvittek a hajamnál fogva, meg a négy fogam kitaposva nem engedtem szétbontani a bordáim, amit az orosz teherautón csináltak velem.

Molnár Pál beszélgetése nyomán

Kapcsolódó link:
Megkezdődtek Amerikában az '56-os ünnepségek


**************

56-os filmek szeptemberben, októberben

MANSFELD
http://www.mansfeld.hu/
A film szeptember 14.-től a mozikban

A SZABADSÁG VIHARA (már a mozikban)
http://www.szabadsagvihara.hu/

SZABADSÁG , SZERELEM
http://www.szabadsagszerelemafilm.hu/

Előzetes
http://www.szabadsagszerelemafilm.hu/trailer/szabadsag_szerelem_hi.avi

Ajánlom mindegyik filmet. Különös érzés a Corvin - Köz-ben a Corvin moziban 56-os filmet nézni.



**************

Összefogás a valódi '56-os mementóért + videó
2006-09-12. 13:19:41

Az ízléstelen, szocialista "56-os emlékmű" mellett, de inkább helyett, körvonalazódni látszik egy a forradalom és szabadságharc valódi lényegét kifejező és megjelenítő 1956-os alkotás megvalósulása is.

A monumentális mű megálmodója, Szilágyi Ákos, a New York Polgári Kör alapítója szeretné, ha a terv a lehető legkorábbi időpontban, már 2007 október 23-án, méltó helyén állna. Ehhez azonban még rengeteg tennivalónk van. A több hiteles közéleti személyiség - mint például Wittner Mária, Lovas István, Tóth Gy. László és Makovecz Imre - erkölcsi és tevőleges támogatásán túl további összefogásra is szükség lesz a szoborterv megvalósításához. Tiszta szívvel bízunk abban, hogy nem lesz akadálya az egyes egyén részéről nem túl nagy áldozatot követelő, de annál felemelőbb elképzelés létrehozásának.

További információkat az emlékműről ITT olvashat, a 3 dimenziós videó megtekinthető ITT.

(Kürk Roland - Kuruc.info)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megvalósításához, börtönelbocsátó, szabadsagvihara, segédmunkásnak, valamelyikekre, létrehozásának, szerepelhetett, magyarországon, körvonalazódni, forradalomról, szabadságharc, forradalomból, rendszerváltó, törvényükként, beszélgettünk, információkat, szeptemberben, megtekinthető, valamelyikünk, megvalósulása, különösebben, szörnyűséget, nyugdíjunkat, hősiességért, törvényhozás, novemberében, különösebbre, szakkérdésbe, megpróbáltak, érintetlenül, jelentkezett, ragaszkodtam, megpróbálnak, újságíróktól, tartóztattak, beavatkoztak, 56-os hősöket, amerikai média, magyar nemzet, 56-os Szövetség, többi között, nemeslelkűségéről képet, amerikai írta, alapítástól kezdve, börtönelbocsátó levelében, 1956-os szellemi, idézeteket 1990-ben, rendszerváltó Parlament, történelmi szakkérdésbe, valós történelmet, 301-es parcella, törvényhozás annak, Kossuth Rádió, Hornyák Tiborral, Leslie Pain, Hornyák Tibor, Molnár Pál, Megkezdődtek Amerikában, SZABADSÁG VIHARA, Szilágyi Ákos, York Polgári Kör, Wittner Mária, Lovas István, Tóth Gy, Makovecz Imre, Kürk Roland,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png kislány  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Akarat  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Kaffka_Margit  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Az engedelmesség miért nem vál...  Bertolt Brecht -től idézet  Adakozás  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Paul David Tripp Április 21  Akarat  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szép estét kedves látogatóimna...  Albert Einsteinről  Nem méltó hozzád  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  s immár én is felragyogva, ért...  Png férfi  Szép estét kedves látogatóimna...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A Megváltó szolgálatában  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png virág  Éretlen vers  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hiányzik  Facebookon kaptam  Nem számIt  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png telefon  Facebookon kaptam  Png kutya  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  képre írva  Jó éjszakát  George Gordon Lord Byron: Inez...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Nagyon különös  Akarat  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Bertolt Brecht -től idézet  Png ház  Mi lenne ha  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Alázat  Szívem  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png csokor  Png virág  Garai Gábor - Takarítás  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Alázat  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png nő 
Bejegyzés Címkék
56-os hősöket, amerikai média, magyar nemzet, 56-os Szövetség, többi között, nemeslelkűségéről képet, amerikai írta, alapítástól kezdve, börtönelbocsátó levelében, 1956-os szellemi, idézeteket 1990-ben, rendszerváltó Parlament, történelmi szakkérdésbe, valós történelmet, 301-es parcella, törvényhozás annak, magyar államtól, elégtételt azért, szennyes valóság, 60-70 ezer, segédmunkásnak kellett, kormányokkal szemben, orosz katonák, egyszerű szoba-konyhás, földszintes ablakon, ajtót berúgva, házassági évfordulómra, hajamnál fogva, négy fogam, orosz teherautón, film szeptember, lehető legkorábbi, több hiteles, szoborterv megvalósításához, egyes egyén, megvalósításához, börtönelbocsátó, szabadsagvihara, segédmunkásnak, valamelyikekre, létrehozásának, szerepelhetett, magyarországon, körvonalazódni, forradalomról, szabadságharc, forradalomból, rendszerváltó, törvényükként, beszélgettünk, információkat, szeptemberben, megtekinthető, valamelyikünk, megvalósulása, különösebben, szörnyűséget, nyugdíjunkat, hősiességért, törvényhozás, novemberében, különösebbre, szakkérdésbe, megpróbáltak, érintetlenül, jelentkezett, ragaszkodtam, megpróbálnak, újságíróktól, tartóztattak, beavatkoztak, valószínűleg, beszélhettem, kormányokkal, beszélgetése, összefogásra, megkezdődtek, monumentális, évfordulómra, hőstetteiről, központként, tennivalónk, megszavazta, megfelelően, népfelkelés, megálmodója, egyhangúlag, történelmet, megjelenítő, cselekedett, fosztogatás, szocialista, személyiség, folytatnunk, szétbontani, agyonvertek, helyszínről, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 547
  • e Hét: 2257
  • e Hónap: 10861
  • e Év: 46802
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.